» Blog » Xiaomi

Xiaomi Mi Smart Band 6 recenze – Co se dá ještě vylepšit?

Tagy: Recenze | Xiaomi | Chytré

Dominik Hok | 6.5.2021 | 7 MIN | 1x komentář

Není to ani rok, co Xiaomi představilo pátou generaci chytrého náramku. A teď je tady Xiaomi Mi Smart Band 6 a přináší bohatší senzorovou výbavu a značně větší displej v hlavní roli.

Co přináší šestá generace Mi Band nového?

Novinky, které přináší Mi Smart Band 6 už jsem popisoval v jednom z dřívějších článků, ale opakování je matka moudrosti, tak si pojďme v krátkosti shrnout to nejdůležitější.

Mi Band 6 má teď téměř o 50 % větší displej s vyšším rozlišením i jemností. Displej pokrývá celou přední stranu, má širší možnosti zobrazení a je trochu lépe čitelný pro osoby se zhoršeným zrakem.

Do řady senzorů se přidal další – pulzní oxymetr. Náramek teď tedy dovede změřit okysličení krve.

To, že je Mi Band 6 (ostatně jako všechny předchozí modely) perspektivní kousek, potvrzuje i jeho prodejnost. Jei Lun (ředitel Xiaomi) se na sociálních sítích pochlubil, že už po pouhých 25 dnech se vyexpedoval 1 milion těchto náramků. A co na něj říkám já?

Xiaomi Mi Smart Band 7 představení – Upgrade ze slušnosti?
14.6.2022 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Smart Band 7 představení – Upgrade ze slušnosti?

Redmi Band 2 představení – V Číně za 500 Kč. Že by nejlevnější chytrý náramek?
20.1.2023 - Dominik Hok
Redmi Band 2 představení – V Číně za 500 Kč. Že by nejlevnější chytrý náramek?

Čistota, jednoduchost a elegance

Co se mi vždy na Mi Bandech líbilo, je jejich univerzální a minimalistický vzhled. Univerzální hlavně z toho hlediska, že je může mít na ruce jak muž, žena, tak i dítě a na internetu najdete také hromadu různých řemínků, do kterých se dá Mi Band napasovat. Takže krom klasického silikonu můžete sáhnout po jiné barvě, ale také po kůži či kovovém náramku. Díky čistému designu snese pouzdro Mi Bandu prostě všechno.

Řemínek se mění "vyklapnutím" pouzdra z řemínku, je to otázka pár vteřin. Navíc, pokud jste majitelem předchozí generace, tak s rozměry 47,4 x 18,6 a 12,7 mm sednou starší řemínky i na tento model. Potěší i nízká váha 12,8 gramu.

Naše videorecenze:

Originální řemínek od Xiaomi je ale opravdu příjemný a dostatečně pevný. Je to sice takový detail, ale musím říct, že Xiaomi docela vylepšilo zapínání. Funguje to tak, že protáhnete jednu část řemínku tou druhou a protlačíte čudlík dírkou. U předchozí generace to bylo takové nešikovné a chtělo to trochu umu, než jste to dokázali. U Mi Band 6 jsem s tím neměl problém. Nevím, jestli je to jiným zpracováním čudlíku nebo dírky, ale asi je mi to jedno. Hlavně, že to jde snadno!

Jinak se na designu hodinek nic moc nezměnilo, ale proč měnit něco, co funguje?

Displej teď pokrývá celou přední stranu pouzdra náramku

Rozhodně jednou z největších (za mě největší) změn je ale velikost displeje. Předchozí generace se pyšnila velikostí 1,1 palce, ale ta nová pokryla celou přední stranu displejem a dopracovala se tak k velikost 1,56 palce. Což je nárůst o pěkných 50 % a rozhodně to jde při používání poznat. Displej od okraje k okraji je sice technologickou záležitostí, která se týká třeba i odvětví mobilních telefonů, ale hlavně je to teď prostě moderní, takže to náramku dodalo šmrnc.

Kromě toho, že je displej větší, má také vyšší rozlišení 152x486 pixelů, vyšší jemnost 326 ppi a slušné podsvícení 450 nitů, které si poradí třeba i s přímým sluncem. Je ale škoda, že se jas displeje automaticky neupravuje podle intenzity okolního světla, ale musím to udělat manuálně.

Na displeji mi ale vadí jedna věc. Ano, možná jsem trochu detailista, ale displej není vycentrovaný a nahoře je trochu blíž k okraji než dole. Normálně si toho nevšimnete, ale když si navolíte nějaký ciferník, který vyplní displej jinou než černou barvou, jde to vidět.

Zdroj: xda-developers.com

Zdroj: xda-developers.com

Displej si pak můžete vyšperkovat jiným vzhledem. V aplikaci jich najdete přes 100 a zhruba 10 z nich je plně konfigurovatelných (vyberete si, jaká data zobrazovat).

Senzorovou výbavu obohatil pulzní oxymetr

Kromě známého standardu z předchozích generací, což je akcelerometr, gyroskop a snímač tepové frekvence, teď řadu senzorů doplnil ještě pulzní oxymetr. Ten si může najít své využití k indikaci onemocnění, aklimatizaci ve vyšších nadmořských výškách či ke sledování regenerace po sportovním výkonu.

GPS jsem v hodinkách neočekával, ale co mě trochu mrzí, že jsme se nedočkali verze s NFC čipem, který by umožnil bezkontaktní placení. NFC už bylo v předchozí generaci, ale pouze na čínském trhu. A je tomu tak i u této generace.

Výrobce slibuje dvoutýdenní výdrž baterie

Při standardním používání by náramek měl vydržet 14 dní a v úsporném režimu 19 dní. Slovní spojení "standardní používání" je ale něco, za čím se skrývá mnoho otazníků, a tak tato informace vlastně nic nepřináší. Já osobně jsem s náramkem byl běhat, zapnul nejvyšší frekvenci měření tepu (1 min), celodenní monitoring stresu a dostal jsem se na týdenní výdrž.

Uživatelské prostředí má díky většímu displeji více možností

Abych řekl pravdu, tak dotykové tlačítko mi trochu chybí. V šesté generaci se používá k akci "Zpět" pohyb prstu doprava a musím říct, že sem tam jsem s tím díky velikosti prstů měl problém. Protože "svajpnout" doprava na šířce jednoho centimetru může být problém. Obzvlášť pro někoho, kdo má ještě větší prsty než já.

Napříč uživatelským prostředím náramku se pohybujete dvěma způsoby – pohybem prstu doleva, doprava (to je novinka) a nahoru, dolů. Při pohybu doleva, doprava se dostanete na obrazovky, které si můžete nastavit a já osobně mám nalevo ovládání hudby v telefonu a napravo pak počasí, oznámení z telefonu, údaje o PAI, tepové frekvenci a dálkovou spoušť foťáku telefonu.

Xiaomi Mi Smart Band 6 představení – Co přináší nová generace?
6.4.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Smart Band 6 představení – Co přináší nová generace?

Překvapilo mě, že dálková spoušť funguje, protože například u Garminu, jakožto majitel iPhonu, tuto možnost nemám. Dá se stáhnout aplikace, která by tuto funkci nahradila, ale nefunguje v kombinaci s iPhony. Samospoušť od Xiaomi mi funguje i na iPhonu.

Pohybem prstu nahoru a dolů procházíte menu, kde najdete zbytek aplikací jako je třeba pulzní oxymetr, souhrn vašich denních aktivit, výběr sportovních aktivit, dýchací cvičení, nastavení či budík. Za ikonkou "Více" se pak skrývají stopky, časovač a funkce "Najít můj telefon".

Jednou z největších výhod tohoto modelu je určitě možnost zobrazení více aplikací v menu. Doteď se v rámci menu zobrazila pouze jedna ikonka, ale teď se na displej vlezou dvě a lehce čouhá i třetí. Celkově, když chcete rozkliknout jakoukoliv ikonku podrobněji, zobrazí vám teď náramek mnohem více informací.

Co někoho může mrzet, tak je prozatímní nepodpora češtiny. Aktualizace by měla dorazit někdy v červenci, ale zatím se budete muset spokojit s angličtinou.

Náramek během dne sleduje, co se děje s vaším tělem

Během dne hodinky počítají váš počet kroků, ušlou vzdálenost, sledují tepovou frekvenci, okysličení krve, hladinu stresu, ale také dokážou monitorovat i spánek (lehká, hluboká a REM fáze) a šlofíky. Kdyby váš denní stres byl moc vysoký, k uklidnění pomůže dýchací cvičení.

Předchozí generace dokázaly monitorovat nanejvýše 11 sportů. Mi Band 6 nabídku rozšířil více než dvojnásobně a nabízí 30 sportovních aktivit jako třeba běh, chůze, jóga, ale díky 50metrové voděodolnosti také třeba plavání. Mezi takové specifičtější by mohly patřit třeba HIIT, stolní tenis, kriket nebo kickbox.

Xiaomi Mi Band 5: Vyplatí se koupě nové generace nejprodávanějšího chytrého náramku?
4.8.2020 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Band 5: Vyplatí se koupě nové generace nejprodávanějšího chytrého náramku?

Co mě ale potěšilo, tak je funkce Auto Pause, která při zastavení automaticky pozastaví monitoring sportovní aktivity a také možnost automatické detekce. Pokud začnete provozovat jednu z těchto pěti aktivit – chůze, běh, cyklistika, eliptický trenažér, veslovací trenažér – hodinky to dokážou rozpoznat a spustit monitoring.

Mezi dalšími překvapeními pro mě byla rychlost připojení k GPS telefonu. Nechci přehánět, ale když jsem chtěl jít běhat, zapnul jsem sportovní aktivitu "Venkovní běh", GPS mi naskočila ani ne za vteřinu.

Xiaomi Mi Band 4: Otestováno Radimem
6.3.2020 - Radim Pochyba
Xiaomi Mi Band 4: Otestováno Radimem

Veškeré vaše aktivity se pak zohlední v kondičním skóre PAI, které by se mělo udržovat nad 100, abyste podle Xiaomi byli zdraví. :)

Chytré funkce jsou dostačujícím základem

Z chytrých funkcí určitě doceníte notifikace z telefonu (podporují českou diakritiku i některé emoji), ovládání hudby z telefonu, světové časy, alarm, stopky, počasí a kalendář. Co se v této generaci objevilo poprvé, je historie sportovních aktivit, kdy si můžete prohlédnout, jak jste si počínali. Doteď to bylo možné jen v mobilní aplikaci.

Nově také můžete pořídit Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC s možností plateb v ČR.

Placení náramkem Xiaomi Mi Smart Band 6? Konečně je to tady!
26.10.2021 - Matěj Urbaczka
Placení náramkem Xiaomi Mi Smart Band 6? Konečně je to tady!

Mi Fit či Xiaomi Wear? Je to jedno

Jak je pro Číňany typické – 20 hodinek, 20 aplikací. Čert, aby se v tom vyznal, takže jsem nevěděl, jestli spárovat náramek s aplikací Mi Fit nebo Xiaomi Wear. A víte co? Výrobce to vyřešil jednoduše a umožnil spárování s oběma. Já osobně preferuji Mi Fit, protože v Xiaomi Wear mi vadí ty infantilní postavičky a přijde mi, že ještě není tak doladěná jako starší aplikace Mi Fit.

Vyplatí se Xiaomi Mi Band 6?

Přechod z páté generace se dost možná nevyplatí, ale přechod ze čtvrté pravděpodobně ano. Pulzní oxymetr je užitečný senzor, ale za mě je rozhodně největší plus tohoto modelu displej. Vyobrazením i velikostí je úplně někde jinde než předchozí generace. Navíc, jedná se o poměrně levné zařízení, tak proč si nedovolit trochu toho "apgrejdu"?

Mi Bandu obecně není moc co vytknout. Naflákají toho do náramku nepoměrně hodně vzhledem k ceně a ještě se jím to povede šikovně zapracovat. Výrobce nejoblíbenějšího chytrého náramku opět dokázal svou dominanci.

Mohlo by vás dále zajímat:

Honor Band 6 recenze – Náramkov se rozrůstá o dalšího člena rodiny
15.12.2021 - Matěj Urbaczka
Honor Band 6 recenze – Náramkov se rozrůstá o dalšího člena rodiny

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vojtěchpřed 990 dny, reagovat
Dobrý den Xiaomi Mi Band 6 mám a jsem spokojený. Zatím to vypadá, že nebudu potřebovat ochranné sklo nebo folii. V práci se mi několikrát stalo, že na Mi Band 6 něco spadlo, ale Mi Band 6 to přežil a pořád funguje. Tak uvidíme jak na tom bude displej za rok. V Mi Band 6 mám aktualizaci s číslem 1.0.4.38 Musíte mít aktuální verzi MiFit 5.3.0 Aktualizace má podporu český jazyk a nová funkce svítilna, takže vlastně to, co mají chytré hodinky Mi Watch. Přidávám odkaz na stránku https://smartmania.cz/xiaomi-mi-band-6-dostava-dalsi-skvelou-funkci-poslouzi-jako-svitilna/ S přátelským pozdravem a přáním hezkého dne Vojtěch