» Blog » Xiaomi

Xiaomi Mi Watch Lite recenze – Levný vstup do světa smartwatchů

Tagy: Recenze | Xiaomi | Chytré

Dominik Hok | 18.3.2021 | 10 MIN | 6x komentář

Názory na Xiaomi Mi Watch Lite se dost různí, ale zcela upřímně, kde najdete hodinky s takovou cenovkou, které mají slušnou výdrž baterie, snímač tepové frekvence, monitoring spánku a navrch ještě zabudovanou GPS? Budete hledat těžko. Ano, Mi Watch Lite mají pár (nebo pár párů) chybiček, ale jako vstupní brána do světa smartwatchů, která netrhá vlasy z hlavy, to není úplně špatný kup.

Mi Watch Lite přímo v názvu napovídá své vlastnosti – jsou to takové ochuzenější Xiaomi Mi Watch. Co je však povzbudivé, i cenovka je o polovinu "chudší". Pozbyly některé senzory, funkce a zaměřily se na méně náročné uživatele. Ale někdo potřebuje jen základ a není na tom nic špatného. A od toho tady jsou Mi Watch Lite.

Xiaomi Mi Watch recenze – nejnabouchanější levné chytré hodinky
1.3.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Watch recenze – nejnabouchanější levné chytré hodinky

Co je na Mi Watch Lite výjimečné?

Jako první bych určitě zmínil integrovanou GPS, díky které si můžete zaznamenat trasu vaší procházky či běhu, aniž byste u sebe měli telefon. V této cenové relaci GPS není úplně obvyklá a z Mi Watch se stává jedno z nejdostupnějších zařízení s možností záznamu trasy.

Barometr. Spousta lidí ho vídala spíše u prarodičů na chatě, ale v chytrých hodinkách je to velice užitečný senzor, který vídáme spíše v dražší cenové kategorii. A v hodinkách za zhruba patnáct stovek bych ho opravdu nečekal.

Rozhodně bych vyzdvihl také minimalistický unisex design. Co si budeme povídat, design je něco, co řeší hromada lidí. Přeci jen, hodinky taháte neustále s sebou a měly by padnout téměř k čemukoliv, co si na sebe zrovna hodíte.

Výrobce při plném nabití slibuje devítidenní výdrž baterie.

A co dále? Určitě cenovka. Na něčem Xiaomi pošetřilo, něčím oslnilo a něčím naštvalo. Ale o tom až dále.

Jaké má Mi Watch Lite nedostatky?

Co má rozhodně své mouchy, je uživatelské prostředí hodinek, které je neplynulé a trochu nepřehledné. Pohyb hodinkami není doplněný o animace a jedna obrazovka přeblikne prostě do další. Menu hodinek je jednolité, nevypovídající a je těžké určit, která ikonka vás zavede tam, kam chcete.

Za systém uchycení řemínku k pouzdru hodinek by si designéři metál rozhodně nezasloužili. Ale budiž, výměna řemínku není zrovna každodenní záležitostí.

Je škoda, že snímač tepové frekvence měří pouze každou minutu. Data o klidové tepové frekvenci poté nejsou úplně relevantní.

Mi Watch Lite sedne na pánské i dámské zápěstí

"Lajty" vsadily na hranatý minimalistický design, který nenadchne ani neurazí. Což je ale dobře. Hodinky se tak krásně na ruce "ztratí" a nepůsobí jako pěst na oko. Pouzdro má délku 41 mm, šířku 35 mm a tloušťku 10,9 mm. Dle mého názoru jsou rozměry univerzální jak pro pánské, tak dámské zápěstí. Což jsem si také vyzkoušel na kolegyni s opravdu úzkým zápěstím (14,5 cm). Vytvářel se jí malý prostor pod uchycením k pouzdru (řemínek je tam tužší), ale jinak jí na ruku sedly.

Huawei Watch Fit recenze – Prcek s velkou kapsou překvapení
3.1.2022 - Dominik Hok
Huawei Watch Fit recenze – Prcek s velkou kapsou překvapení

Díky pouzdru z tvrzeného plastu se v Xiaomi dostali na příjemnou váhu 35 gramů (21 gramů bez řemínku), takže hodinky na ruce téměř vůbec necítíte. Jediným kovovým prvkem na hodinkách je poté tlačítko na pravé straně pouzdra. Vystupuje tak akorát a vůbec se nekýve, což je častým problémem levnějších zařízení. Naštěstí, Mi Watch Lite se to netýká.

Hodinkové pouzdro má voděodolnost do 50 metrů, takže nemusíte mít strach ze sprchy či plavání.

Řemínek má rychloupínací systém, který rozhodně není rychlý

Na ruku se hodinky upínají silikonovým řemínkem (20 mm) s "rychloupínacím" systémem, díky kterému můžete měnit řemínky (pouze ty od výrobce, ne univerzální). A proč píšu rychloupínacím s uvozovkami? Protože na sundání řemínku potřebujete sílu jako Herkules a aspoň pět minut času než se vám to poprvé povede. Nicméně, řemínek je na dotek příjemný a působí bytelným dojmem, že nějaký ten rok vydrží.

Řemínek má (samozřejmě vzhledem k ceně) plastovou sponu. Je trochu škoda, že na řemínku nejsou dvě poutka k lepšímu uchycení. Ale rozhodně to není nic, bez čeho by se nedalo žít.

Kdo chrání displej? Jako tradičně Gorila

Vrchní stranu Mi Watch Lite pokrývá tvrzené sklíčko Gorilla Glass. Oproti Mi Watch je výhodné, že je sklíčko pěkně zapracované do konstrukce a nemusíte mít takový strach, že ho někde obouchnete. Trochu nepraktické jsou lehce zaoblené hrany. Je to sice "dizajnovka", ale bohužel budete mít problém s estetikou nalepeného ochranného sklíčka, protože nebude displej pokrývat od jednoho kraje k druhému.

Displej je čitelný i na přímém slunci

Pod sklíčkem je ukrytý dotykový LCD displej o úhlopříčce 1,4 palce, rozlišením 320x320 pixelů, jemností 323 ppi (srovnatelné s iPhony) a podsvícením 350 nitů. Někteří tento displej docela haní, ale mně přijde moc pěkný a i na přímém slunci je dost dobře čitelný.

Když už je řeč o tom slunci, tak potěší také automatická regulace jasu, která přizpůsobí jas displeje okolním světelným podmínkám.

Displej se rozsvítí pohybem ruky

Kvůli šetření výdrže baterie jsou hodinky přednastaveny tak, že zhasínají. Nejvyšší možné nastavení je, že hodinky zhasnou po 5 minutách. Displej můžete předčasně zhasnout také položením dlaně na displej. Aktivuje se buďto stisknutím tlačítka nebo zvednutím ruky směrem k obličeji. Aby vás pak nerušil v noci, můžete si nastavit časové rozmezí, kdy automatické rozsvícení displeje nefunguje.

Vzhledem k cenovce má Mi Watch překvapivě slušnou senzorovou výbavu

Pod displejem se pak skrývají "vnitřnosti" hodinek, které se skládají z akcelerometru (měření kroků), barometru (měření tlaku vzduchu), gyroskopu (zaznamená otáčení – například při plavání v bazénu), kompasu a snímače tepové frekvence.

Snímač tepové frekvence nalezneme na spodní straně pouzdra.

Snímač tepové frekvence nalezneme na spodní straně pouzdra.

Překvapivá je pak integrovaná GPS, která dokáže přijímat nejen signál GPS, ale také GLONASS (zlepšuje záznam na horách) a Galileo (zlepšuje záznam ve městě).

Výrobce slibuje devítidenní výdrž baterie

Baterie s kapacitou 230 mAh slibuje devítidenní výdrž baterie při běžném užívání. Nicméně, když si skočíte sem tam zaběhat a budete používat GPS, která je energeticky dost náročná, výdrž se může zkrátit o několik dní. Pokud ale nejste extra náročný uživatel, rozhodně se baterka hodinek dožije okolo šesti až sedmi dní. Což je ve světě chytrých hodinek lehký nadprůměr.

Pokud byste nechali zapnutou GPS (například při sportovní aktivitě), hodinky vydrží 10 hodin.

Po připojení k nabíječce se stovka objeví na displeji za dvě hodiny.

Uživatelské prostředí v kostce

Teď se pojďme vrhnout na něco, co jsem si pracovně nazval "tour de uživatelské prostředí".

Po rozsvícení hodinek se ocitneme na hlavní obrazovce, kterou si můžeme libovolně nastavit. V nabídce aplikace Xiaomi Wear je totiž přes sto různých číselníků. Pohybem prstu dolů se zobrazí notifikace z telefonu, pohybem nahoru naopak několik funkcí jako svítilna, aktivace funkce "Zvednutím probudit", zámek displeje, režim "Nerušit", zkratka do nastavení a ovládání režimu, kdy displej hodinek zhasíná po 5 minutách.

Nabídka číselníků je opravdu široká.

Nabídka číselníků je opravdu široká.

Pohybem doleva a doprava zobrazíte informace o srdeční tepové frekvenci, spánku, počasí, krocích, spálených kaloriích a jedna obrazovka je vyhrazená pro ovládání hudby z telefonu.

Stisknutím tlačítka se pak dostanete do menu, kde najdete spuštění monitoringu sportovní aktivity, údaje z barometru, statistiky zdraví, dýchací cvičení, stopky a jiné.

Pokud byste chtěli znát úplně vše, co se skrývá v menu, tak je to: monitoring sportovní aktivity, deník aktivit, statistiky zdraví, údaje o tepové frekvenci, údaje o spánku, dýchací cvičení, kompas, barometr a výškoměr, ovládání hudby, budík, stopky, časovač, počasí, oznámení, funkce "Najít můj telefon", svítilna, nápověda a nastavení.

Uživatelským prostředím se zrovna nepohybujete jako po másle

A teď si to pojďme rozebrat o něco podrobněji.

Při pohybu uživatelským prostředím jsem si dost začal všímat, že hodinky jsou opravdu "lajt". První, co mě zaujalo, je absence jakýchkoliv animací při pohybu napříč uživatelským prostředím. V chytrých zařízeních tak nějak bývá zvykem, že když pohnu prstem zleva doprava, doprovází to animace, která dodá pocit uhlazenosti. V Mi Watch Lite jen jedna obrazovka problikne na další. A tak je to v celém uživatelském prostředí. Například i seznam aktivit problikává z jedné obrazovky na druhou a "nescrolluje" se.

Vím, že to zní možná jako hloupost, ale bylo mi to trochu nepříjemné. Myslím si, že to pramení ze snahy o co největší výdrž baterie, protože animace jsou určitě náročnější, ale raději bych ochudil nějaký ten den výdrže, abych se dočkal trochy uhlazenosti.

Samostatnou kapitolou je pak menu hodinek. Tady je úplně stejný problém jako u dražšího brášky Mi Watch – ikonky jsou nevypovídající a často stejně barevné. Proto se doslova musíte naučit, co se skrývá pod určitou ikonkou a neprobíhá to intuitivně tak, jak by to samozřejmě mělo být.

Tak co? Přijdou vám ikonky přehledné?

Tak co? Přijdou vám ikonky přehledné?

Snímač tepové frekvence během dne měří maximálně každou minutu

Je trochu škoda, že nejnižší možná frekvence měření snímače tepové frekvence je 1 minuta. Nemůžete poté očekávat tak přesné výsledky jako u chytrých zařízení, které měří každou vteřinu po celý den. Navíc, když hodinky měří každou minutu, hodnoty bývají "nastřelené". To je ale víceméně problém veškerých zařízení s takovou frekvencí snímání.

Nicméně, během sportovní aktivity Mi Watch Lite měří každou vteřinu, což je rozhodně dobře.

Monitoring spánku postrádá REM fázi

Hodinky jsou schopné zhodnotit váš spánek na škále od 0 do 100 podle jeho délky i poměru hlubokého a lehkého spánku.

Co je ale škoda, že hodinky nevyobrazují REM fázi, která je pro mnoho uživatelů důležitá. Rozhodně je to ale tím, že hodinky nejsou schopné měřit variabilitu srdečního tepu, podle které se určuje právě REM fáze.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Notifikace jsou v češtině a zobrazí se i emoji

Čínské přístroje někdy trochu mají problémy s češtinou, ale Mi Watch Lite naštěstí zobrazuje diakritiku i smajlíky. Některé emoji sice zůstanou skryté pod otazníčkem, protože je hodinky neznají, ale ty notoricky známé zobrazí. Trochu se perou se zalamováním slov, ale nic, co by se nedalo přežít.

Co může ale naštvat, je nemazání notifikací. Co tím myslím? Standardní chování chytrých hodinek je takové, že když notifikaci zobrazíte v telefonu nebo ji smažete, odstraní se i z hodinek. V Mi Watch Lite zůstane tak dlouho, dokud nekliknete na ikonku "Smazat" ve spodní části.

Kolik sportů dokážou monitorovat Mi Watch Lite?

Přesně jedenáct. Tím, že jich není tolik, si je můžeme vyjmenovat – venkovní běh, běžecký pás, jízda na kole, jízda v hale, volný styl (posilování), chůze, pěší turistika, terénní běh, plavání v bazénu, plavání v otevřené vodě a... Kriket. Proč ty tečky? Tak nějak by mě zajímalo, proč se zrovna mezi 11 "notoričtějších" sportů dostal zrovna kriket. Pro indický trh bych to pochopil, ale u nás je to takové úsměvné.

Nicméně, potěšila mě možnost monitoringu trailového běhu a turistiky, kde se využije barometrický výškoměr a hodinky ukazují převýšení a aktuální výšku.

A jak kvalitní je monitoring sportovní aktivity na Mi Watch Lite?

Takový, jaký bych očekával v této cenové kategorii. Rozhodně potěší analýza od Firstbeatu, který patří mezi přední společnosti v analýze fyziometrických dat. Zároveň si ale myslím, že v těchto hodinkách trochu postrádá smysl, protože hodinky data sice zobrazují, ale nijak je dále neanalyzují. Nedovím se tedy nic o moji kondici, zátěži tréninku či odhadu hodnoty VO2 Max.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Já jsem si s hodinkami šel zaběhat a srovnal jsem je s nesrovnatelným soupeřem – Garmin Fenix 6X Pro Solar a hrudním pásem. Ano, jsem si vědom toho, že se jedná o téměř patnáctkrát dražší hodinky. Kor ještě s hrudním pásem. Ale proč je nesrovnat s titánem?

Monitoring sportovní aktivity vám nabídne data o uběhnuté vzdálenosti, tempu, tepové frekvenci (včetně zón), kadenci kroků a všechny tyto údaje dále zobrazuje v podrobném grafu.

No, a jak tedy dopadly ve srovnání s titánem? Tepová frekvence se oproti Fenixům lišila o 4 tepy, kadence o 6 kroků, vzdálenost o 10 metrů, převýšení o 4 metry a tempo o 3 vteřiny.

Mnoho sportovců bude Mi Watche hanit, že by je na sport rozhodně nedoporučili, ale mně to jako vstupní brána do sledování sportovní aktivity nepřijde úplně špatné. GPS i barometr měří slušně. No, s tepovkou je trochu problém, ale jako orientační hodnoty jsou ze začátku dostačující. Postupem času se můžete dopracovat k něčemu dražšímu a přesnějšímu.

Pokud by vás zajímala videorecenze:

Jaké jsou rozdíly mezi Mi Watch a Mi Watch Lite?

Spousta uživatelů bude uvažovat nad tím, jestli si pořídit Lite a nebo trochu nabouchanější Mi Watche. A jaké jsou tedy mezi nimi rozdíly?

Mi Watch mají oproti Mi Watch Lite:

  • kulatý a větší displej
  • více barevných kombinací
  • dvě tlačítka, přičemž jedním spouštíte monitoring sportovní aktivity
  • o 3 gramy nižší hmotnost
  • pulzní oxymetr
  • snímač tepové frekvence s kontinuálním měřením (měří každou vteřinu)
  • sytě barevný a kontrastní AMOLED displej
  • možnost nastavení Always-On displeje (nezhasíná)
  • uživatelské prostředí doplněné o přechodové animace
  • monitoring 117 sportovních aktivit
  • magnetickou nabíječku
  • 16denní výdrž baterie
  • monitoring spánku s REM fází
  • monitoring stresu a nabití těla
  • odhad hodnoty VO2 Max
  • podrobnější monitoring sportovní aktivity

Jaké jsou tedy Mi Watch Lite hodinky a pro koho jsou vhodné?

Spousta recenzí hází na Mi Watch Lite víceméně jen špínu. Ano, na hodinky za patnáct stovek se háže špína vždy dobře. Když se ale podívám na cenovku a na Mi Watch Lite, přijde mi to jako docela šikovné zařízení pro někoho, kdo potřebuje jen úplný základ a nechce do smartwatche investovat.

Pro někoho, kdo by chtěl podrobněji sledovat své sportovní aktivity bych doporučil spíše Mi Watch, nebo víceméně cokoliv od Garminu. Příkladem může být například Forerunner 45, Forerunner 245 či Venu SQ.

Mi Watch Lite je takový Renault Thalia ve světě chytrých hodinek. Všichni přeci víme, že Thalia je víceméně z plastu a z 0 na 100 to dá za víkend. A i přes hromadu mušek si to auto ještě větší hromada lidí koupí. Je levné a člověka doveze kam potřebuje. A nic víc nenabídne – jen ryzí základ. A Mi Watch je to stejné.

Klady a zápory:

cenovka
barometr a GPS
minimalistický desingn
nízká váha
slušná výdrž baterie

lehce nepřehledné uživatelské prostředí
absence animovaných přechodů
horší snímač tepové frekvence

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Aničkapřed 1127 dny, reagovat
Dobrý den, náhodou hodinky nebudou v různých barevných variantách ? Děkuji
Dominik Hokpřed 1127 dny
Zdravím, Aničko. Věřím, že ano, ale prozatím nabízíme jen jednu barevnou variantu. Vzhled hodinek ale můžete pěkně změnit i výměnou řemínku. :)
Alenkapřed 1127 dny, reagovat
Dobrý den,mám hodinky garmin forerunner 35 a uvažuji o koupi nového modelu Xiaomi,jak dlouho vydrží baterie?
Dominik Hokpřed 1127 dny
Zdravím Alenko, jak jsem psal v článku, výrobce slibuje 9 dní, já jsem se dostal cca na týden. :)
Lenkapřed 814 dny, reagovat
Chtěla bych se zeptat, jaký mají dosah od telefonu, abych viděla, když někdo volá.
Dominik Hokpřed 814 dny
Zdravím, obvykle je to 15-20 metrů. Záleží ale na tom, jestli je mezi vámi nějaké zdivo a jak kvalitní.

Hodinky zmíněné v článku

Rozbalené, sleva 3%
1 551 Kč nedostupné