» Blog » Xiaomi

Xiaomi Watch 2 Pro recenze – Čínský chytrolín s eSIM

Tagy: Recenze | Xiaomi

Matěj Urbaczka | 8.12.2023 | 6 MIN | 9x komentář

Xiaomi Watch 2 PRO či Xiaomi Watch 2 PRO LTE jsou nové chytré střely této čínské značky. Xiaomi se spojilo s americkým gigantem a vznikly z toho celkem slušné hodinky se zajímavou cenovkou a neméně zajímavými funkcemi.

Xiaomi tímto modelem vstupuje do reálného světa smartwatchů. A to dokonce s podporou od Google a jejich systémem Wear OS. To znamená, že máte možnost hodinky rozšířit o aplikace z Google Play a udělat z nich nařachané smartwatche. "Nařachanost" platí i pro novou variantu LTE modelu, který má podporu i v ČR.

Stinná stránka je výdrž baterie, která se snížila na minimum, a taky konektivita s Apple telefony, jež se bohužel ztratila úplně... Což znamená, že v Xiaomi přišli o spoustu zákazníků, kteří chtěli kulaté hodinky a ne "Apple Watch style". Jak tedy obstály v testu?

Design – půl napůl

Na rovinu, hodinky mi neskutečně připomínají Samsung Watch Classic s otočnou lunetou. Jen možná trošku lacinější. A bohužel, u Xiaomi luneta otočná není. Jako plus vidím celoocelové pouzdro, které budí pocit jistoty a robustnosti. Rozměry 47,6 x 45,9 x 11,8 mm jsou spíše pro pánskou ruku. I z důvodu, že reálná výška je 13,8 mm. A pokud jste četli název kapitoly, vzhled hodinek budou někteří milovat a někteří nenávidět. Osobně se mi moc nelíbí, ale...:-)

Líbí se mi ale miniaturní detaily, jako vykrojený řemínek u nožek. Ten má pak šířku 22 mm se systémem Quick Release, a můžete tam nacvaknout vlastně cokoliv se vám zlíbí. Hodinky na ruce sedí pěkně a váha celokovového pouzdra není moc znát (54 g + řemínek). Hodinky se dělají ve dvou barvách, podle kterých je pak členěn i typ řemínku. U celočerné varianty jsou hodinky na silikonu a u stříbrné jsou na kůži. Takže celkový pocit je opravdu dobrý a pokud se vám líbí vzhled, není co řešit.

Xiaomi Redmi Watch 3 recenze – Nepřehnali to trochu čínští inženýři?
12.4.2023 - Dominik Hok
Xiaomi Redmi Watch 3 recenze – Nepřehnali to trochu čínští inženýři?

Displej – Je libo mechaniku v chytrých hodinkách?

Displej je samozřejmě AMOLED. Krásný AMOLED, na který jsme u této značky zvyklí. Číselně pak 1,43" s rozlišením 466 x 466. A ať už máme nudu za sebou, tak jas displeje dosahuje 600 Nitů a jemnost je 326 PPI.

Často už u displeje není moc co technologicky vymyslet, aby byl krásnější. Xiaomi se rozhodlo, že to vyřeší po svém. V základních možnostech vzhledů máte jeden, který připomíná skeletonové mechanické hodinky. Vidíte, jak se hezky otáčí kolečka "strojku" a sekundovka běží téměř plynuje, jako tomu je právě u klasiky. Žere to celkem dost baterky, ale tyjo, poprvé mám nastaveno něco jiného než černé pozadí a nudu. Protože to stojí za to.

VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek
25.10.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek

Sklíčko výrobce bohužel neuvádí, ale můj osobní tip je Gorilla Glass. Trošku ho chrání luneta, ale i tak bych zvážil nějakou ochrannou fólii anebo sklíčko.

Senzory – více rozhodně nepotřebujete

Po senzorové stránce jsou hodinky dostačující. Mají vlastně úplně vše, co potřebujete. Čili akcelerometr, barometr, snímač okolního světla, tepovku, pulzní oxymetr, teploměr, gyroskop, kompas a samozřejmě i GPS, která je dvoupásmová. Takovým lehčím nadstandardem je snímač bioelektrické impedanční analýzy, který se stará o měření poměru tuků, vody, soli a proteinu.

Jestli poslední snímač funguje správně anebo ne, nelze jednoznačně určit a In Body už jsem dlouho nenavštívil.

Přesnost aktivity i tepovky je celkem slušná, ale u těchto hodinek se určitě nepočítá, že by je používal někdo, kdo chce denně sportovat.:-)

Celkem mě překvapilo, že Xiaomi nejde směrem EKG a tlaku jako každá  "chytrá" společnost dneska. Jestli je to dobře anebo špatně si opět rozhodněte sami. Ale pokud hledáte hodinky s EKG či tlakem, je třeba hledat u Applu, Samsungu anebo Huawei.

Systém mi přijde trošku retro

Nechápejte název špatně. Vše chodí tak, jak má, ale... V dnešní době, kdy spousta lidí potřebuje všude nějaké kudrliny, by měly být hodinky asi "barevnější a zábavnější". Přechody jsou strohé, design některých widgetů či animací není tak prokreslený jako u konkurence. U dechového cvičení jsou dokonce i viditelné jednotlivé pixely u animace, což mě hodně překvapilo. Díky tomu se ale možná dostali na delší výdrž baterie než konkurence.

Ovládání je celkem intuitivní. Ze základní obrazovky pohyby doprava a doleva listujeme widgety pro spánek, denní aktivity, počasí atp.; nahoru/dolů jsou oznámení a zespod zkratky. Po stisknutí korunky se dostaneme do menu, kterým můžeme korunkou taky rollovat. Jak už je zvykem, můžete si zvolit, jestli chcete menu jako seznam anebo jako Apple Watch. Korunka nefunguje na potvrzení, a tak je třeba použít dotyk.

Horní tlačítko je pak "natvrdo" nastavené jako vchod do sportovních aktivit a spodní je plně programovatelné (ačkoliv na začátku nastavení vás taky dostane do sportovních aktivit). A i když má ovládání možná méně krás, je rychlé a srozumitelné.

Baterie – Smartwatchovský průměr

Co se baterie týče, dalo se počítat s tím, že se rapidně sníží výdrž při přechodu na WearOS, který je prostě žrout. Takže po vzoru Applu a Samsungu jsme se dočkali dvoudenní výdrže baterie, která je specifikována u LTE verze na 55 hodin maximální výdrže a u verze bez LTE na 65 hodin.

Chytré hodinky – Výdrž baterie a faktory, které ji ovlivňují
11.7.2023 - Matěj Urbaczka
Chytré hodinky – Výdrž baterie a faktory, které ji ovlivňují

Reálná výdrž je opravdu někde okolo dvou dnů v závislosti na četnosti použití hodinek. Já jsem se dostal výše s batery saverem, který omezí Wifi, gesta a sníží jas. Ale záleží, jestli to má smysl u smartwatche, u kterého se s četným nabíjením počítá.

LTE či bez LTE?

Jako první vás na hodinkách, kromě systému od WearOS, zaujme určitě možnost telefonování přes eSIM. A dokonce si můžete vybrat dražší verzi právě s LTE anebo levnější bez a můžete telefonovat přes Bluetooth v přítomnosti telefonu.

A pokud vám to ještě nedošlo, jelikož máme v hodinkách systém od Googlu, hodinky umí platit s téměř jakoukoli bankou. Což je nesporná výhoda. A pokud už jsme u toho Googlu, výhoda je vlastně celý systém. Od hlasového asistenta po psaní otevřených zpráv s českým našeptávačem.

Co se týče chytrých funkcí, není hodinkám co vytknout, protože jestli vám v hodinkách něco chybí, tak to v Google Play doinstalujete.

Sportovní začátečník

Ne, tyto hodinky opravdu nejsou pro profesionálního sportovce, co potřebuje od hodinek maximální výkonnost. Ale s tímto Xiaomi u tohoto modelu ani nepočítalo. Hodinky zvládají základní sportovní metriky, jako kilometry, čas, převýšení, tepovku a další opravdu "basic" věci.

Sportovních aktivit je tam více než dost, jak už jsme u "číňanů" zvyklí. Líbí se mi, že nějaké základní aktivity nechali viditelné a zbytek jen hezky rozsortovali do přehledných kategorií, jako například: Vodní sporty, Venkovní aktivity, Míčové sporty a tak dále.

Taky se mi moc líbí přednastavené možnosti běžeckých tréninků, kde si můžete vybrat od vysoce intenzivních intervalů až po udržovačku nazývanou jako "spalovač tuků".

Fitness pomocník se zdravím

Hodinky vám přes den dokážou změřit veškeré důležité hodnoty. Kroky, kalorie, aktivní minuty, spánek a třeba tepovou frekvenci, kterou si lze nastavit v intervalu inteligentní, 1 min, 10 min. Inteligentní se mi osvědčil asi nejlépe a myslím, že zaznamenává při každé změně tepovky. Co se spánku týče, hodinky umí měřit i REM fázi, ale musíte si zapnout pokročilé měření spánku. Ze startu měří jen lehký a hluboký.

Navíc přidává Xiaomi i měření poměru tuků, vody, soli a proteinu. Toto měření funguje na základě přiložení prstů na obě tlačítka a uzavření elektrického obvodu. Podle algoritmu se pak vypočtou dané hodnoty. Je zajímavé se takto změřit, ale za mě je to spíše pro srandu, než pro validní hodnoty. Ty bych hledal na erudovanějších pracovištích než v hodinkách.

Závěrem

Je skvělé sledovat vývoj jednotlivých značek, které se snaží dohnat velké giganty. Ať už svými vlastními silami anebo s malou pomocí někoho, kdo ví, jak na to. Xiaomi si na to vzali systém od Googlu a to jim pomohlo s chytrostí zařízení, které je teď skoro na stejné úrovni jako veškeré Samsungy. Samsungy mají navíc tedy galerii, měření EKG a tlaku, ale nemyslím, že to je tak podstatný rozdíl.

Hodinky umí veškeré důležité věci. Platba kartou, odpovědi na notifikace, telefonování (LTE nebo Bluetooth) a podporu Obchodu Play, ze kterého nainstalujete další chytré aplikace. Kromě toho můžete počítat se slušným sportovním i fitness základem a celkově dostáváte ucelený balíček pro veškeré nástrahy života.

Pokud chcete něco podobného, můžete hledat u již zmiňovaného Applu anebo Samsungu a zajímavý by pro vás mohl být i model od Huawei s názvem Watch 4 PRO, který má o něco delší výdrž baterie než všichni ostatní zmiňovaní.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Janpřed 142 dny, reagovat
Na tyto hodinky jsem kvůli placení přešel z Mi Bandu a posléze z Redmi Watch 3. Na horním tlačítku mám svítilnu a dvojklik spodního mám platební kartu. To k těm tlačítkám. Byl jsem zvyklý na hranaté tvary a tak jsem si zvykal na kulatý displej, ale šlo to dobře. Výdrž ty dva dny je tak maximum. Ale je super rychlé nabíjení. Pět minut na nabíječce dá X hodin navíc a cca půl hodiny je na plné nabití. Placení hodinkami je návykové a nechápu,jak jsem mohl být dosud bez něj:-)
Danielpřed 142 dny, reagovat
Nevím kde jste sebrali informace ohledně LTE. Hodinky jsem vlastnil na začátku listopadu když vyšli a žádný z českých operátorů nepodporuje e-sim u jiných značek než Apple watch a Samsung. Takže sem nakonec hodinky musel vrátit.
Miroslavpřed 111 dny
u T-Mobile mi v hodinkách esim od včerejška funguje. Bylo nutné esim aktivovat přes telefonickou podporu. První volání z důvodu aktivace esim mi nešlo.
Petrpřed 140 dny, reagovat
Cokoli, co nemá alespoň 100m vodotěsnost je k ničemu. Jde o univerzálnost. Netřeba pak stále myslet, jaké hodinky mám na ruce.
Matěj Urbaczkapřed 139 dny
Zdravím, Petře, u chytrých hodinek se bere voděodolnost trošku jinak a i s 50M voděodolností můžete normálně plavat.
Petr...před 137 dny, reagovat
Až tak moc bych na 50 m (5atm) a plavání nesazel, už jsem byl jednou zklamán byť nic jiného než povrchové plavání nepoznaly a záruka nebyla uznána (byť jiná značka).
Janpřed 136 dny
Několikeré sprchování a otužovačka ve Vltavě nebyl problém. Asi bych to tak zbytečně nehrotil.
Janpřed 136 dny, reagovat
Co je skvělé a nebylo zmíněno, to je rychlost nabíjení. V podstatě půl hodiny a z nuly je na sto procentech. Co se týče fólie na displeji, měl jsem z Ali. Levná a zdálo se, že plní co se očekává, ale některé doteky přes ni vynechávaly. A tak šla zase dolů.
Filippřed 125 dny, reagovat
Mel bych trochu strach z aktualizaci. Mam Watch S1 a uz vice nez rok nic. Proste vykopnou na trh produkt a pak zapomenou. Proto uz spis Samsung.

Hodinky zmíněné v článku

Rozbalené, sleva 7%
6 137 Kč skladem
Rozbalené, sleva 10%
5 309 Kč nedostupné
II. Jakost, sleva 5%
5 984 Kč nedostupné
Rozbalené, sleva 10%
5 669 Kč nedostupné
Rozbalené, sleva 10%
5 669 Kč nedostupné