» Blog » Xiaomi

Xiaomi Watch S1 recenze — O krok blíže konkurenci

Tagy: Recenze | Xiaomi | Chytré

Filip Debrecenyi | 22.6.2022 | 8 MIN

Nový model Watch S1 od značky Xiaomi rozboural dlouholeté mantinely, ve kterých tato asijská značka hrála. Nově nabízí jako první kousek od Xiaomi model se safírovým sklíčkem. To vše podtrhuje možnost telefonování, bezkontaktního placení, solidní výdrž baterie, líbivý design a precizní displej.

Hned padnou do oka

Díky více variantám si svůj oblíbený vzhled najde každý. Velkou výhodou je, že ať sáhnete po modelu v oceli nebo plastu, oba vypadají sakra dobře. Sportovní model Active sice nepadne k obleku byznysmena, ocelová luneta ale dodává hodinkám decentní šmrnc i pro nesportovní aktivity. Naopak model S1 sice ocelovou lunetu nemá, ale tam se o šmrnc postaral parádní řemínek z kůže.

Placení náramkem Xiaomi Mi Smart Band 6? Konečně je to tady!
26.10.2021 - Matěj Urbaczka
Placení náramkem Xiaomi Mi Smart Band 6? Konečně je to tady!

Kožený řemínek s šířkou 22 mm a výměnným systémem Quick Release nabízí pouze dražší, prémiovější verze Watch S1. Řemínek z kůže působí kvalitním dojmem a zanechal ve mně pocit, že mám na sobě hodinky hodící se i za kulturou. Nosil se opravdu příjemně, byl maximálně pohodlný a vyhovoval mi více než ten silikonový. S koženým řemínkem jsou hodinky dokonce o dost lehčí (přesněji o 17 g). Za mě velký palec nahoru.

Xiaomi Redmi Watch 3 recenze – Nepřehnali to trochu čínští inženýři?
12.4.2023 - Dominik Hok
Xiaomi Redmi Watch 3 recenze – Nepřehnali to trochu čínští inženýři?

Váhový rozdíl je jednou z věcí, která oba modely značně rozlišuje. Model s ocelovým pouzdrem váží i v kombinaci se silikonovým řemínkem 79 gramů. Celoplastový model je více než o polovinu lehčí a má pouhých 36 gramů. Při užívání je to výrazně znát, především při sportování.

Nevýhodou kožených řemínků je bohužel životnost a jejich rychlé opotřebení. Naopak, co na obou řemíncích chválím, je kovová přezka, která je mnohem lepší než plastová. Zaujalo mě zpracování pouzdra a řemínku. Přechod mezi pouzdrem a řemínkem je suprově zpracovaný a díky tomu řemínek parádně navazuje na pouzdro.

Pravý bok pouzdra zdobí dvě tlačítka. Vrchní tlačítko slouží jako jako vstup a výstup z a do menu, to spodní jako rychlé přesměrování do nabídky sportovních aktivit. Co by přišlo vhod, je otočná korunka pro pohyb v hodinkách. Haptická odezva zlobí a pohyb přes otočnou korunku by byl rozhodně k dobru.

Sportovní model má tlačítka více plošší a zasazenější v pouzdru. Tím, že jsou tlačítka plošší, se lépe ovládají při sportovní aktivitě a zpocený prst nemá tendenci po nich tolik klouzat. Společenský model má tlačítka vystouplejší a lehce připomínají hlavičky špendlíků.

Xiaomi Mi Watch Lite recenze – Levný vstup do světa smartwatchů
18.3.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Watch Lite recenze – Levný vstup do světa smartwatchů

Na displej je radost pohledět

Strašně moc se mi líbí displej hodinek a na rozlišení 466 x 466 pixelů je radost koukat. Kolikrát jsem displej rozsvítil jen tak, abych se pokochal, jak fantasticky vypadá. Úmyslně jsem si každý den měnil pozadí ciferníku a liboval si v tom, jak dobře to v Xiaomi udělali. Perfektní je i jemnost displeje 326 PPI, se kterou se může chlubit dosti dražší model od Apple Watch. A nemusíte se ani strachovat, že by vám v pohledu na displej bránily nehezké škrábance. Chrání ho totiž safírové sklíčko, které je skoro nemožné poškrábat.

Naopak u verze Active by se nějaký škrábanec časem mohl objevit. Je totiž vyráběno s tvrzeným sklíčkem Gorilla Glass. To je sice náchylnější vůči škrábancům, naopak je odolnější proti rozbití.

Zdá se, že éra špatné viditelnosti AMOLED displejů na slunci je pryč. Obrazovka je krásně čitelná i na přímém slunci. Co mě lehce vytáčelo, byla citlivost na pohyb zápěstí. Když jsem se chtěl podívat na příchozí notifikace nebo jaký je čas, obrazovka se mnohokrát ani nerozsvítila. To ale není nedostatek displeje jako spíše senzorů, které pohyb ruky zaznamenávají.

Když jsem se chtěl podívat na příchozí notifikace nebo jaký je čas, obrazovka se mnohokrát ani nerozsvítila.

Úctyhodná výdrž baterie

AMOLED displeje bývají vždy největším protivníkem výdrže baterií. Při sestavování Watch S1 vyřešili výdrž pořádnou baterií o kapacitě 470 mAh. Hodinky to pak dotáhnou na 12 dní v režimu smartwatch a na 5 dní s aktivním Always-On (permanentně svítící displej). Možná se mi to zdálo, ale po nastavení Always-On reagoval displej na pohyb ruky mnohem lépe, než když jsem měl tuto funkci vypnutou.

Malé bezvýznamné plus připisuji bezdrátové formě nabíjení. Plně nabito jsem měl za hoďku a půl. To neplatí pro verzi Active, která není vybavena bezdrátovým nabíjením.

Xiaomi Mi Band 7 recenze – Co se změnilo kromě čísla v názvu?
27.7.2022 - Filip Debrecenyi
Xiaomi Mi Band 7 recenze – Co se změnilo kromě čísla v názvu?

Uživatelské prostředí je jednoduché a intuitivní

Perfektní rozlišení už jsem vychválil a tak stejně budu chválit i uživatelské prostředí. To je opravdu přehledné a člověk se v něm neztrácí. To, co jsem chtěl, jsem vždy okamžitě našel. Bohatá je nabídka ciferníků, které stojí za to. A mimo doporučenou nabídku si hromadu dalších můžete doinstalovat v appce. Uživatelé iOS mohou být lehce ovlivněni nabídkou aplikací k doinstalování, které pro tento operační systém nejsou vždy dostupné.

Sportovní funkce pro každého

Model S1 je užitečným parťákem i na pořádný workout. Nabízí přes sto sportovních profilů. Ty jsou ještě samostatně rozděleny do kategorií vodních sportů, tance, venkovních aktivit, tréninků v posilovně, rekreačních, míčových a zimních sportů. Moc se mi líbí už přednastavené možnosti u aktivit. U HIIT cvičení si můžete rovnou nastavit intervaly, pauzy apod. Pěkné zpracování mají také datová pole. Ukazují informace o tepovce, počtu spálených kalorií, aktivním čase a jiných.

Jako bojovníka mě doslova uchvátila nabídka bojových sportů. Ta konkrétně nabízí aktivity jako je muay-thai, taekwondo, karate, judo, zápasení a také MMA. Kéž by to bylo využitelné i v praxi. S menšími a lehčími modely jsou tyto aktivity využitelné, s tímto modelem spíše ne. Tím, že hodinky váží 79 g, tak při těchto aktivitách překáží. Boxovat se s nimi dá, ale jsou na ruce nepohodlné. I když je schováte pod boxerské bandáže a následně do rukavice, stejně na zápěstí spíše vadí.

Na své si samozřejmě přijdou i jiní sportovci než zápasníci. Abych podtrhl, jak je nabídka sportů široká, musím zmínit pecičky jako je monitoring pouštění draků nebo aktivita hula hop. Kdo si ve sportovní nabídce aktivit nevybere, pro toho může být alternativou například Huawei Watch GT Runner s pokročilejším měřením běhu nebo nabídkou asistentů tréninku.

Senzorová výbava

Nejvíce zaujme měření pulzním oxymetrem a vcelku přesné měření srdečního tepu. Vcelku píšu z důvodu, že hodinky někdy udávaly nesmyslné data. Při tréninku intervalů mi hodinky hlásily tep okolo 90 BPM. Naopak Apple Watch 7 mi hlásily tep 140 BPM. Pár tepů bych hodinkám odpustil, ale tohle...? Co se týče ostatních senzorů, neopomenu výbavu v podobě akcelerometru, gyroskopu a krokoměru.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Pohotovou a přesnou polohu dokážou hodinky zjistit pomocí dvoufrekvenčního čipu GNSS. GNSS je zkratka pro globální navigační systém a díky dvoufrekvenčního čipu přijímají hodinky signál z dvou satelitů najednou. Ve zkratce to znamená, že je záznam přesnější. K tomu podporují pět nejpoužívanějších systémů satelitních příjmů (GPS, Galilelo, GLONASS, Beidou a QZSS).

Nedostatek, kterého jsem si všiml byly neustále podobné hodnoty při měření saturace kyslíkem. Chvilkami jsem uvažoval, zda hodinky jednoduše nemají naprogramované určité rozmezí a to hlásí všem. Udělal jsem si na základě toho menší experiment, hodinky jsem půjčil postupně 5 kolegům. A výsledek...? Všichni včetně mě měli naměřené hodnoty stejné (97 %). Přitom moje daily watch od Applu mi při přeměření ukazovaly jiná data. Závěr je takový, že měření saturace kyslíkem hodinky mají, ale pochybuji o správnosti měření.

VŠE NA TÉMA: Pulzní oxymetr – Proč je důležitý a co nám prozradí? (1/2)
5.5.2021 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Pulzní oxymetr – Proč je důležitý a co nám prozradí? (1/2)

Chytré a lifestylové funkce

Největším tahákem tohoto modelu je bezpochyby možnost telefonování. Je to zase krok kupředu v oblasti chytrých hodinek od značky Xiaomi. Reproduktor i mikrofon jsou umístěny ve spodní části hodinek. Při telefonování šel zvuk z reproduktoru slyšet dobře a čistě, na opačné straně jsem byl zase dobře slyšet já. Nechybí ani možnost Wi-Fi připojení, přehled notifikací a zobrazení SMS zpráv. Možné je také bezkontaktní placení díky službě MiPay. Bohužel zatím spolupracuje pouze s kartami od MasterCard a v ČR ji zatím podporuje pouze mBank, ČSOB a Curve.

NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami
29.10.2020 - Dominik Hok
NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami

Co se týče lifestylových funkcí, o standardu v podobě počtu kroků, spálených kalorií a jiných se podrobně rozepisovat nebudu. Praktickou a využitelnou funkcí je monitoring spánku a stresu. Výsledky z měření nám mohou napovědět, jakým způsobem by se měl odvíjet náš den... Zda by měl být více produktivní či odpočinkový.

V hodinkách najdeme také funkci počasí, svítilny a dálkové spoušti fotoaparátu. Poslední zmíněná funkce je hodně praktická a využil jsem ji již několikrát. Můžete si nastavit telefon na fotoaparát, a z větší vzdálenosti vyfotit třeba rodinné foto bez toho, aniž by vás musel některý z členů rodiny fotit. Je trošku škoda, že hodinky nepřijímají přenos obrazu z fotoapartů, a vy tak vidíte, zda je na fotce vše, co chcete. Hodně hodinek to dnes již umí, bohužel u tohoto modelu jsme se zatím nedočkali.

Xiaomi Mi Watch recenze – nejnabouchanější levné chytré hodinky
1.3.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Watch recenze – nejnabouchanější levné chytré hodinky

Povedená aplikace

Palec nahoru si zaslouží aplikace Mi Fitness, která je přehledná a jednoduchá. Spárování hodinek s telefonem bylo rychlé a bez problému, což obzvláště u produktů asijských značek bývá často oříškem. Vše je jednoduché na pochopení a uživatel najde v appce spoustu dat naměřených hodinkami. Nechybí také detailní analýzy rozvržené do sekcí jako jsou nachozené kroky, tepová frekvence, stres, saturace kyslíkem a jiné.

Detailní rozvržení všech zaznamenaných dat v aplikaci Mi Fitness

Štramák nebo sporťák?

Na závěr si to detailně shrneme. Přijdu o nějakou funkci, když si koupím levnější model? Nepřijdete, funkčně budete mít na ruce stále stejný model v celoplastové verzi a o 40 gramů lehčí. Pokud víte, že hodinky mají být parťákem do kanclu nebo společnosti, neváhejte zvolit variantu s koženým řemínkem, ocelovým pouzdrem a safírovým sklíčkem. Budou sice o něco těžší, ale na oplátku s kapkou společenského stylu.

Po čem jiném sáhnout?

Dosti podobnou variantou nejen funkčně, ale i designově jsou Huawei Watch GT 3. Dostupnější cenovou alternativou je potom Xiaomi Mi Watch, ty bohužel nenabízí tolik sportovních aktivit, možnost volání nebo placení.

Huawei Watch GT 3 recenze – Nejlepší model střední třídy?
10.1.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 recenze – Nejlepší model střední třídy?

Shrnutí

Xiaomi vytvořilo hodinky s perfektním zpracováním. Podtrhlo to velmi přívětivou cenovkou s nabídkou prémiových materiálu a funkcí. Udělalo ve svém vývoji velký krok vpřed a konkurenci tím začíná dýchat na záda.

Mezi kladné stránky hodinek patří nabídka více než 200 ciferníků, možnost telefonování, bezkontaktního placení a fantastický displej. Záporné stránky hodinek už tak obsáhlé nejsou. Primárně bych zmínil nemožnost odpovědět na notifikace a absenci obchodu s aplikacemi. Ve výsledku bych tento model doporučil každému, kdo za hodinky nechce dát mraky peněz a i přesto mít na ruce něco, co nabídne spoustu chytrých a sportovních funkcí.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře