Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu

Tagy: Průvodce výběrem | Klasické

Agáta Vřeská | 24.2.2021 | 8 MIN | 4x komentář

Hodinky se dají rozdělit podle mnohých kritérií. Podle zobrazení času, strojků, funkcí a komplikací a také podle různých stylů. Některé jsou obtížně definovatelné. Například sportovní styl hodinek může pro každého znamenat něco jiného. Stejné je to s luxusním či módním stylem. My se podíváme na styly hodinek podle jejich (nejen) prvotního účelu. Tedy pro jaké příležitosti tyto hodinky vznikaly a čím jsou typické.

Obsah článku:

Naše video:

(1) Potápěčské hodinky (Dive Watch)

Potápěčské hodinky dnes patří jednoznačně mezi nejoblíbenější pánský styl hodinek. Jejich základní vlastností by měla být voděodolnost, nicméně dnes se potápěčské hodinky nosí spíše jako doplněk než za účelem potápění. Pokud chcete skutečně voděodolné potápěčské hodinky, je dobré si při nákupu všímat nejen typického vzhledu, ale také potápěčské certifikace.

Pouze certifikované potápěčské hodinky totiž nesou označení Diver's a splňují normy pro mezinárodní ISO 6425. Nejen že tedy dobře vypadají, ale také jsou spolehlivým nástrojem pro potápění.

Většina majitelů své potápěčské hodinky nosí spíše do kanceláře než do vodních hlubin. I proto se u nich setkáme s pojmem „kancl diving“. Je to spíše ale způsob využití a spadají tam jak skutečné potápěčské modely, tak hodinky, které jako potápěčské jen vypadají.

Od pandy, batmana až k pepsině. Průvodce zajímavými názvy a obecnými přezdívkami hodinek
22.5.2023 - Agáta Vřeská
Od pandy, batmana až k pepsině. Průvodce zajímavými názvy a obecnými přezdívkami hodinek

Historie: První hodinky, které si brali potápěči pod vodu ve svých skafandrech, bychom našli už v 18. století. Pro náramkové hodinky byly zásadním milníkem Rolex Oyster představené ve 30. letech minulého století, poprvé označené jako „vodotěsné“. Největší technologický progres pak začal v 50. a 60. letech, kdy hodinky sloužily jako důležitý nástroj pro potápěče.

Zásadní popularitu potápkám ale přinesl jednoznačně James Bond, který nosil jeden z nejikoničtějších potápěčských modelů Rolex Submariner. Jako záložní nástroj je potápěči používají dodnes, najdeme také moderní nástroje typu Casio Frogman nebo smart Garmin Descent.

Charakteristické rysy: Dobře čitelné a přehledné, široké ručky a indexy s luminiscencí, jednosměrně otočná luneta s minutovou stupnicí (0-60) s vyznačeným bodem, voděodolnost min. 100 metrů. Často mají šroubovací korunku a dýnko pro lepší voděodolnost, pro účelné potápění je preferováno spíše minerální sklíčko než safír, který je křehčí. Řemínek je obvykle prodloužený, kovový má tzv. potápěčskou extenzi, aby se rychle přizpůsobil skafandru. Z komplikací obvykle jen datum či den. Pouzdro by mělo být z antikorozního materiálu.

1.

1. Luneta je jednosměrně otočná (proti směru hod. ručiček). 2. Minutová stupnice (0-60) lunety včetně počátečního bodu 0. Prvních 15-20 min. je vyznačeno. 3. Ručky jsou široké, s luminiscencí. Lumi je také na vteřinové ručce. 4. Indexy jsou výrazné s luminiscencí. 5. Korunka bývá často chráněná a šroubovací. 6. Pouzdro je robustní z antikorozního materiálu. 7. Číselník je kontrastní k ručkám, dobře čitelný.

Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře
20.9.2019 - Milan Letošník
Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře

Jak nosit: Díky sportovnímu vzhledu jsou potápěčské modely velmi univerzální. Hodí se na běžné nošení, k tričku, méně formálnímu dresscodu, ale jak víme z knih i filmů o Agentu 007, některé se snesou i se smokingem. Podle etikety to ale úplně nebude...

Příklady:
Seiko Prospex Sea
Citizen Promaster Marine
Rolex Submariner
Tudor Pelagos
Omega Seamaster

Inspirace:

Ideální potápky na léto? Inspirujte se výběrem nadšenců z Hodinky-365
26.6.2020 - Agáta Vřeská
Ideální potápky na léto? Inspirujte se výběrem nadšenců z Hodinky-365

Seiko „Captain Willard“ jsou zpět. A čeká je zářná kariéra
9.10.2020 - Agáta Vřeská
Seiko „Captain Willard“ jsou zpět. A čeká je zářná kariéra

Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek
17.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek

(2) Pilotní hodinky (Aviator Watch)

Pilotní nebo také letecké hodinky nemají tak jasně dané designové prvky jako například potápěčské modely. Proto se hodinky s označením pilotní od sebe často diametrálně liší. Současně ale patří mezi jeden z nejoblíbenějších stylů pánských hodinek.

Historie: Pilotní hodinky šly ruku v ruce s vývojem aviatického odvětví. První pilotky byly designově velmi jednoduché, s širokými ručkami i indexy a luminiscencí, aby šel čas přečíst i v tmavém kokpitu. Pro snadné nastavení v rukavicích měly obvykle velkou korunku. Perfektním příkladem jsou Zenith Pilot. Musely být také poměrně robustní a odolné.

S rozvojem letectví se měnily i pilotní hodinky. Směr udal pilotkám např. Breitling s modelem Chronomat. Hodinky dostaly často komplikaci GMT pro sledování dvou časových zón, nebo logaritmickou stupnici, díky které piloti vypočítali rychlost, ujetou vzdálenost i spotřebu paliva. Dnes jde spíše o stylovou záležitost. Technologický pokrok přinesl i speciální smart modely jako Garmin D2.

Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky
20.9.2019 - Milan Letošník
Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky

Charakteristické rysy: Velké pouzdro, dobře čitelné, široké ručky, luminiscence. Původní modely měly jednoduchý přehledný design, pevnou lunetu, někdy byly číselně vyznačeny minuty namísto hodin. Pro pozdější modely je typický chronograf (stopky) a logaritmická stupnice na otočné lunetě.

1.

1. Číselník kontrastní k ručkám, dobře čitelný. 2. Číslice velké, nejčastěji arabské. 3. Ručky kontrastní, s luminiscencí. 4. Korunka velká pro snadnou manipulaci. 5. Pouzdro robustní.

K čemu nosit: Pilotní hodinky jsou pro své poměrně velké rozměry a výrazné prvky vhodné spíše k ležérnějšímu oblečení, než k formálnímu účelu. I když mezi retro kousky najdeme i velmi elegantní modely. V každém případě dokážou zaujmout, a to i ve své modernější podobě s přidanými funkcemi.

Příklady:
Alpina Startimer
Hamilton Khaki Aviation
Citizen Promaster Sky
Breitling Navitimer
IWC Pilot's Watch

Inspirace:

Letecké hodinky jen pro letce? Alpina Startimer AL-525 dokazuje opak
6.6.2019 - Agáta Vřeská
Letecké hodinky jen pro letce? Alpina Startimer AL-525 dokazuje opak

Hamilton Khaki Aviation X-Wind Automatic Day Date: recenze na tak trochu „jiné“ pilotky
26.2.2020 - Ivan Přibyl
Hamilton Khaki Aviation X-Wind Automatic Day Date: recenze na tak trochu „jiné“ pilotky

Nejprodávanější analogové hodinky s cenovkou přes 10.000 Kč? Citizen Promaster Sky Pilot
25.11.2018 - Radek Vyhlídal
Nejprodávanější analogové hodinky s cenovkou přes 10.000 Kč? Citizen Promaster Sky Pilot

(3) Vojenské hodinky (Field Watch)

Polní, nebo také vojenské hodinky napomohly příchodu náramkových hodinek tak, jak je známe. Dnes byste na zápěstích armádních příslušníků podobné hodinky asi nenašli, a tak je třeba rozlišovat, zda se bavíme o retro polních hodinkách, nebo jejich modernější podobě.

Historie: Náramkové hodinky začali nosit vojáci už v první světové, ale účelně vojenské byly až později. Často jim udávala specifikace přímo vláda, například americký military standard, který tím určil jejich vzhled. Z této doby pochází především jednoduché, perfektně čitelné modely s luminiscencí, které musely být spolehlivé a odolné v terénu. Příkladem jsou Hamilton Khaki Field.

Dnes by ale neobstály a nároky na vojenské využití splňují spíše odolné G-Shocky, Luminox, ale i speciální modely smartwatchů jako Garmin Instinct Tactical nebo Garmin Tactix.

Charakteristické rysy retro modelů: Jednoduchý design, dobrá čitelnost, kontrastní číselník a ručky, menší rozměry, aby vojákům nepřekážely, luminiscence pro čitelnost za šera, tlumené barvy, sklíčko s minimem odlesků. Často také 24hodinové zobrazení času (americký vojenský čas). Z komplikací pouze den či datum. Naopak důležitá byla funkce tzv. hackingu (zastavení vteřinové ručky při vytažení korunky) pro dobrou časovou koordinaci napříč jednotkami. Nejčastěji jsou na NATO řemínku z nylonu nebo kůže. Luneta je obvykle pevná, ale může být i otočná azimutální apod.

1.

1. Číselník jednoduchý, tlumené barvy, kontrastní k ručkám. 2. Ručky kontrastní, s luminiscencí. 3. Často 24hodinová stupnice. 4. Pouzdro spíše menší, matné. 5. Řemínek často NATO nylonový, nebo kožený. 6. Vteřinová ručka s funkcí hacking.

K čemu nosit: Vojenské hodinky byly určeny do akce a terénu. Rozhodně tedy nemají co dělat u společenského saka s kravatou, naopak s tričkem během volnočasových aktivit budou vypadat perfektně. Platí to i u modernějších modelů.

Příklady:

Hamilton Khaki Field
Timex MK1
Omega Railmaster

Inspirace:

Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc
24.9.2019 - Agáta Vřeská
Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc

6 NEJ: Vojenské "field" hodinky (cenově dostupné)
14.10.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Vojenské "field" hodinky (cenově dostupné)

Hamilton Khaki Field King: Hodinky Dr. House
21.4.2020 - Martin Balabán
Hamilton Khaki Field King: Hodinky Dr. House

Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nejen pro filmové nadšence
3.6.2019 - Jiří Marek
Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nejen pro filmové nadšence

(4) Závodní hodinky (Racing Watch)

Změřit čas okruhu bylo pro závodníky zásadní. Proto závodní hodinky charakterizuje nejen důraz na přesnost, ale také stopky a tachymetrická stupnice na vnitřní nebo pevné vnější lunetě.

Historie: Závodní hodinky mají podobně dlouhou historii, jako třeba potápěčské nebo pilotní. Změřit rychlost je pro jezdce zásadní, a tak za jedny z prvních se považují Rolex Oyster z 30. let (později podle slavného závodu vznikl i model Rolex Daytona). Dnes je ale málokterá značka spojena s „rally“ hodinkami tak jako Tag Hauer a především jeho model Monaco, který nosil Steve McQueen ve filmu Le Mans z roku 1971.

Charakteristické znaky: Robustnější pouzdro, chronograf (stopky), tachymetrická stupnice. Nejčastěji se nosily rally hodinky na kůži, nylonu či pryži (odtud název pro „rally" řemínek s typickou perforací), pro běžné nošení se ale hodí i kovotah.

1. Výrazné tlačítka pro stopky. 2. Tachymetrická stupnice pro měření rychlosti. 3. Výrazné ručky s ostrým zakončením pro přesný odečet času. 4. Běžné jsou i výraznější barvy. 5. Řemínek je často kožený s perforací, silikonový, ale i kovový. 6. Pouzdro je větší a robustní.

1. Výrazné tlačítka pro stopky. 2. Tachymetrická stupnice pro měření rychlosti. 3. Výrazné ručky často s ostrým zakončením pro přesný odečet času. 4. Běžné jsou i výraznější barvy. 5. Řemínek je často kožený s perforací nebo silikonový, ale i kovový je v pořádku. 6. Pouzdro je větší a robustní.

K čemu nosit: Závodní, či rally hodinky nemusely být nenápadné jako vojenské a tak jsou často poměrně výrazné a to i barevně. Proto se hodí k volnočasovému oblečení spíše než do společnosti. Není to podmínkou, ale samozřejmě že nejlépe vyniknout s koženou bundou a se stádem koní pod nohami.

Příklady:
Tag Hauer Monaco
Tissot T-Race
Certina DS Podium

Rolex Daytona
Omega Speedmaster

Inspirace:

Limitovaná série hodinek Marca Márqueze – Tissot MotoGP 2020
26.10.2020 - Agáta Vřeská
Limitovaná série hodinek Marca Márqueze – Tissot MotoGP 2020

Tissot Supersport Chrono recenze – Švýcarský závodník jako z továrny na sporťáky
18.2.2021 - Martin Balabán
Tissot Supersport Chrono recenze – Švýcarský závodník jako z továrny na sporťáky

Casio Edifice EQB-1100 – Sexy bluetooth chronografy
16.12.2020 - Martin Balabán
Casio Edifice EQB-1100 – Sexy bluetooth chronografy

(5) Společenské a formální hodinky (Dress Watch)

Konvence se dnes značně uvolňují, a to i pokud jde o hodinky. Přesto příznivci etikety stále a právem vyžadují ke společenské události (a čím formálnější, tím to platí o to více) také společenské hodinky. A pro ně platí na rozdíl od jiných hodinkových kategorií přísná kritéria.

Historie: Už pánové s cibulemi kladli důraz na to, jak vypadají jejich hodinky. Náramkové společenské hodinky začaly vznikat po první světové pro zámožnější muže. Neměly jen ukazovat čas ani být vojenským nástrojem, šlo často o status. Platí to dost možná dodnes.

Charakteristické rysy: Jednoduché. Velikost menší až střední, ale vždy tenčí, aby se vešly pod lem košile. Ladit musí barva pouzdra s kovovými částmi oděvu a také barva koženého řemínku s barvou bot či opasku. Číselník minimalistický v základní barvě (černá, bílá, stříbrná). Obvykle bez luminiscence a složitějších komplikací. Vhodné jsou římské číslice, indexy nebo menší arabské číslice. Oblekovky mají být nenápadné, nepřitahovat pozornost, ale zato být velmi elegantní. Luneta bývá pevná bez dalších stupnic.

1. Číselník jednoduchý, barva bílá, černá nebo stříbrná. 2. Římské číslice jsou nejformálnější. 3. Ručky jednoduché, bez luminiscenec. 4. Kovové pouzdro menší, tenké, ve stříbrné, zlaté nebo růžovém zlatu. 5. Luneta leštěná. 6. Kožený řemínek je formálnější, barva hnědá, černá nebo krémová.

1. Číselník jednoduchý, barva bílá, černá nebo stříbrná. 2. Římské číslice jsou nejformálnější. 3. Ručky jednoduché, bez luminiscenec. 4. Kovové pouzdro menší, tenké, ve stříbrné, zlaté nebo růžovém zlatu. 5. Luneta leštěná. 6. Kožený řemínek je formálnější, barva hnědá, černá nebo krémová.

5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek
23.7.2018 - Martin Koňařík
5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek

K čemu nosit: Samozřejmě se nabízí k formálnějšímu oděvu, a to od košile, k saku až po smoking. Čím formálnější oděv a událost, tím rostou nároky na vzhled společenských hodinek. Modely na kůži jsou společenštější, pro méně formální události postačí i na kovu. Ocenit ale musíme také jejich univerzálnost, protože hodinky budou dobře vypadat i k tričku a džínám a správně zvolený model se hodí na celodenní nošení.

Příklady:
Tissot Le Locle
Hamilton Intramatic
Orient Bambino
Cartier Tank
Mido Baroncelli

Inspirace:

Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek

Legendární pánské společenské hodinky Tissot Visodate, nyní v quartzu a do 10tis. korun
15.11.2018 - Martin Koňařík
Legendární pánské společenské hodinky Tissot Visodate, nyní v quartzu a do 10tis. korun

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Blankapřed 1101 dny, reagovat
Super článek, hned jsem chytřejší:)
Marekpřed 601 dny, reagovat
A kde zostali vežové, kostolné, vreckové, presýpacie, slnečné, šachové a predovšetkým snobské? :)
Agáta Vřeskápřed 599 dny
pravda, na tyhle často nošené jsem zapomněla. Hlavně ty kostelní ;)
Marekpřed 599 dny, reagovat
Zdravím, postupne objavujem čo ste tu vy všeličo už navystrájala :) Dajte na mňa, po 1ručkách megasnobi prepadnú náramkovým presýpačkám ;)