» Blog » Zeppelin

Letecké hodinky se vším všudy: Zeppelin 100 Jahre 7680M-1

Tagy: Recenze | Zeppelin | Pánské | Klasické | Letecké | Retro

Petr Luner | 5.6.2019 | 3 MIN

Dříve jsme si představili elegantní mechaniky LZ 129 z kolekce Hindenburg a nyní nás čeká oslava sta let zeppelínů. Konkrétně jsme se podívali blíže na model Zeppelin 7680M-1 z řady 100 Jahre Zeppelin.

Tento letecký chronograf není poháněný mechanickým strojkem, ale využívá strojek quartz, tedy bateriový. Konkrétně se jedná o švýcarský model Ronda 5130.D, schovaný pod plným šroubovacím dýnkem (bez průhledu na srojek).

Hodinky jsou již na první pohled výrazně komplikovanější než většina modelů značky Zeppelin. Ciferník je daleko rušnější. Strojek totiž poskytuje daleko více funkcí, a tak tomu musí být ciferník i samotné pouzdro přizpůsobeno. To narostlo na hodnotu 42 mm, právě kvůli zlepšení čitelnosti. Na danou kategorii leteckých hodinek ani malé, ani veliké. U rozměrů ještě chvíli zůstaňme. Jelikož není použitý mechanický strojek, hodinky jsou tenké pouze 11 mm a výborně se tak schovají i pod rukáv košile. S tím souvisí i rozměr „lug to lug", nebo chcete-li výška pouzdra včetně nožiček, který činí 48 mm. Pokud nemáte možnosti vyzkoušet si hodinky osobně na svém zápěstí, právě tato hodnota vám napoví nejvíce, zda budou přesahovat přes zápěstí či nikoli.

Vraťme se ale k jednotlivým funkcím. Je zde samozřejmě zmíněný chronograf, dále alarm a datum. Pojďme si rozložení ciferníku podrobněji přiblížit. Ciferník je stříbrně-bílý a hrdě nese logo Zeppelin i spolu s názvem kolekce 100 Jahre. Zaujme i decentní ozvláštnění v podobě modrých detailů. Dominantou jsou však tři subciferníky.

Dominantou jsou tři gilošované subciferníky

Dominantou jsou tři gilošované subciferníky

Pravý zajišťuje pouze zobrazení vteřin a to z toho důvodu, že běžná vteřinová ručička je nyní svázána s funkcí chronografu. Tím se dostáváme k levému subciferníku. Ten při spuštění stopek zobrazí na vnějším okraji minuty a na vnitřním okraji hodiny, které uběhly od zmáčknutí horního tlačítka chronografu. Přesnost stopek je jedna sekunda, maximální doba měření je dvanáct hodin, a to vždy po půlhodinových celcích.

Zbývá poslední subciferník, který je umístěn na šesti hodinách. Obstarává funkci alarmu, který se nastavuje prostřednictvím korunky a to při jejím vytažení do druhé polohy. V poloze první je možné nastavit datum, které je umístěno na pozici čtyř hodin.

Zeppelin 7680M ve dvou barevných variantách

Zeppelin 7680M ve dvou barevných variantách

Na ciferníku je také zobrazená tachymetrická a telemetrická stupnice. Díky tachymetrické dokážeme změřit rychlost na předem známou vzdálenost. Stupnice telemetrická slouží ke změření vzdálenosti mezi událostí, která je vidět i slyšet. Touto stupnicí šlo například změřit vzdálenost dělostřelectva rozdílem mezi dobou záblesku výstřelu a následným dopadem projektilu. Jelikož při nošení těchto hodinek po nás nejspíše nikdo pálit nebude, využijeme to například na změření vzdálenosti bouřky při úderu blesku.

U ciferníku ještě chvíli zůstanu. Za pozornost totiž stojí nejen propracovanost a výsledný historický efekt, ale také vystouplé stříbrné body v pozicích hodin. Naopak subciferník stopek je téměř neznatelně zapuštěné do ciferníku. Ten je, pro úplnost, kryt vypouklým minerálním sklíčkem.

Jedním z typických rysů těchto hodinek jsou použité ručičky. Těm se konkrétně říká „Breguet hands". Své jméno získaly po jejich designérovi a hodináři, kterým byl Louis Breguet. Díky svému tvaru nezakrývají v určitých polohách důležité hodnoty, což je u tohoto ciferníku velké plus.

V neposlední řadě zmíním tah. Jedná se o provedení „Milanaise", chcete-li milánský. Ten působí daleko propracovanějším a luxusnějším dojmem oproti běžnému tahu. Zároveň je použita motýlková spona, která velice dobře maskuje spojení jednotlivých částí tahu. V nabídce je také varianta s koženým řemínkem.

Zeppelin 100 Jahre 7680-1 ve variantě s koženým řemínkem

Zeppelin 100 Jahre 7680-1 ve variantě s koženým řemínkem

Myslím, že v této kategorii mají hodinky co nabídnout. Hledáte-li letecké chronografy připomínající doby dávno minulé, okořeněné funkcí alarmu, Zeppelin 100 Jahre 7680M-1 vám bude ideálním společníkem. Obzvláště pokud jste konzervativní i co se týče rozměrů pouzdra a hledáte hodinky, které budou i na útlejším zápěstí pohodlné při každodenním nošení.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

8 710 Kč (doručíme do 30.4.)
9 240 Kč (doručíme do 30.4.)
8 710 Kč nedostupné