» Blog » Zeppelin

Zeppelin LZ 129 Hindenburg vás vrátí do 30. let

Tagy: Recenze | Zeppelin | Pánské | Klasické | Letecké | Retro

Petr Luner | 30.5.2019 | 3 MIN

Pokud jste podobně jako já propadli německým Zeppelinům odkazujících na historii aviatiky, určitě neušla vaší pozornosti řada LZ 129 Hindenburg, připomínající slavnou vzducholoď postavenou v roce 1935. Představím vám hodinky Zeppelin LZ 129 Hindenburg 7062-5, kousek, který můžeme považovat za tvář značky.

Vzhledem totiž krásně zapadá do třicátých a čtyřicátých let minulého století. Jednoduché provedení, z kterého čiší historie a dobovost, nadchne právě příznivce klasického stylu. Hodinky pohání mechanický strojek Miyota 9132 s automatickým nátahem a dvaceti šesti kamennými uloženími, který mimo standardní zobrazení času poskytuje i komplikaci data, ukazatele 24 hodin a v neposlední řadě také rezervu nátahu.

Ciferník je jasně stříbrný s broušeným efektem, který vychází ze samotného jeho středu. I přes zobrazení několika komplikací jsou hodinky pořád velice čitelné. To je například dané i tím, že jsou použity pouze dva fonty čísel a i stejný počet barev a působí tak velice uceleně. Arabské číslice hodin v barvě tmavě růžového zlata jsou navíc lepené, a právě jejich jemná vystouplost dokresluje pocit realističnosti. Tento proces nanášení indexů a číslic je zároveň dražší a náročnější než metoda tisku.

Lepené arabské číslice tvoří krásný detail

Lepené arabské číslice tvoří krásný detail

Menší subciferník na pozici šesti hodin, má za úkol zobrazit čas ve formátu 24 hodin a odlišuje se úpravnou ciferníku, který má zde efekt soustředných kruhů.

Typicky na třech hodinách nalezneme zobrazení data. Okénko je decentně orámované černou barvou a samotný podklad data je ve stejné barvě jako zbytek ciferníku a nikterak na sebe neupozorňuje.

Poslední dominantou ciferníku je již zmíněná rezerva chodu strojku. Komplikace také velice užitečná, která bývá mnoha výrobci přehlížena. Její úkol je jednoduchý. Poskytnout majiteli informaci o tom, kolik hodin strojek vydrží nadále fungovat bez dalšího natažení či nošení. Konkrétně zde se bavíme o čtyřiceti hodinách a strojek lze natáhnout i manuálně, tedy pohybem korunky.

Ukazatel rezervy chodu, datum ani 24 hodinový ciferník

Ukazatel rezervy chodu, datum a 24 hodinový ciferník

Při dalším zkoumání upoutá pozornost 40 mm pouzdro z leštěné oceli. To má velice nápaditý profil. Z bočního pohledu si všimneme, že v úrovni korunky je pouzdro nejširší a směrem nahoru i dolů se hodinky znatelně zmenšují. To způsobuje vypouklé plastové sklíčko (Hesalit) a i tvar dýnka. Někoho může právě přítomnost plastového sklíčka odradit nebo přinejmenším znejistit. Pravdou je, že oproti safíru se snadněji poškrábe a oproti minerálu zase snadněji praskne, ale u retro stylu hodinek je zvoleno adekvátně a dodává na autentičnosti. Navíc, pokud by došlo k jeho poškrábání, je velice jednoduché sklíčko rozleštit a bude jako nové.

Otočíme-li hodinky matně broušeným dýnkem nahoru, můžeme nahlédnout na strojek Miyota 9132, který tomuto kousku dává život. Strojek není nikterak dekorován, v této cenové kategorii to nelze ani očekávat. I tak se prostřednictvím tohoto průhledu můžete seznámit s tím, jak vaše hodinky, které máte právě na ruce, fungují. Na spodní straně také nalezneme označení modelu a nápis „MADE IN GERMANY". To vše je k pouzdru přichyceno čtyřmi šrouby a je tak zajištěna vodotěsnost 30 m.

Průhledné dýnko odkrývá strojek Miyota 9132

Průhledné dýnko odkrývá strojek Miyota 9132

Na pouzdro pak navazují nožičky, které jsou krásně zakřivené, aby obepnuly zápěstí, a zároveň jsou relativně krátké a hodinky tak zbytečně nepůsobí na ruce velkým dojmem. Z toho důvodu se budou dobře nosit i na menších průměrech zápěstí.

Nesmíme také zapomenout na pěkně vyrobený světle hnědý kožený řemen s šířkou 20 mm a klasickou sponou. Bílé prošití, ruční německá výroba a jemná teletina doplňují elegantní vzhled hodinek.

Závěr by se mohl zdát jednoduchý, nicméně v této cenové kategorii už najdeme několik alternativ pro krásné mechaniky ve vintage stylu. Zeppelin LZ 129 Hindenburg 7062-5 je ale předním kandidátem, pokud chcete mít na ruce právě německou kvalitu s legendárním jménem, odkazujícím na slavnou éru 30. let minulého století, navíc s funkcí power reserve a propracovanými detaily.

Elegantní Hindenburgy s nádechech 30. let

Elegantní Hindenburgy s nádechem 30. let

Pro úplnost ještě zmíním, že Zeppelin vytvořil další varianty. Dostupná je s černým ciferníkem s označením Zeppelin 7062-2, nebo alternativa s drobnými úpravami s PVD úpravou s označením Zeppelin 7064-2.

Mohlo by vás dále zajímat:

Zeppelin Eurofighter představení – Dvojnásobnou rychlostí zvuku
28.2.2022 - Eliška Měrková
Zeppelin Eurofighter představení – Dvojnásobnou rychlostí zvuku

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře