» Blog » Zeppelin

Zeppelin na vzestupu

Tagy: O značce | Zeppelin | Klasické | Letecké

Petr Luner | 21.5.2019 | 4 MIN

Většině z nás, kteří uslyší slovo Zeppelin, se hned vybaví známé vzducholodě od stejnojmenného tvůrce a průkopníka aviatiky a někdo si začne pobrukovat chytlavé rockové balady od skupiny Led Zeppelin. Dnes si ale představíme značku hodinek, která odkazuje právě na první z těchto dvou skutečností, a to letectví.

Návrhy vzducholodí se datují již k roku 1783, nicméně cesta k letu schopnému stroji byla ještě dlouhá, opravdu dlouhá. První funkční vzducholoď vznikla až o několik desítek let později a to až roku 1852. A například první experiment se spalovacím motorem se uskutečnil roku 1897 a skončil nezdárně. Vlastně přímo tragicky. Nehodu nepřežil jak samotný vynálezce, tak i členové posádky. V tom stejném roce se pak poprvé pro konstrukci použil materiál hliník.

Psal se již rok 1900 a po dlouhých a strastiplných letech vývoje a dřiny vzlétla na oblohu první vzducholoď od našeho známého aviatika. Na scénu přichází Ferdinand Graf von Zeppelin. Muž, který dal jméno vzducholodím a nyní i značce hodinek.

Tento německý generál založil společnost Zeppelin Airship Company 2. července 1908 s odhodláním dobít oblohu díky těmto obřím létajícím lodím. Nezapomínejme, že v tuto dobu opravdu to jediné co člověk zahlédl na obloze, bylo ptactvo.

Ferdinand Graf von Zeppelin

Ferdinand Graf von Zeppelin

Jeho první z řady nebeských korábů se jmenoval LZ 1. Tak jako v každých začátcích, neobešel se tento 128 metrů dlouhý stroj bez problémů. Při prvním letu, který trval 18 minut, došlo k prohnutí konstrukce, zničení vrtulí, selhání motoru a to vše při na tu dobu závratných rychlostech nepřesahujících 30 km/h. To vše zakončené ne úplně vzorným přistáním na vodní hladině Bodamského jezera v jižním Německu. Po dlouhých opravách a dalším neúspěšném pokusu se vše zdařilo až na pokus třetí. Let s úspěšným vzletem, manévrováním a přistáním byl tedy na světě.

Tento úspěch odstartoval vývoj dalších generací vzducholodí pod taktovkou pana Zeppelina. Dobré výsledky třetí generace těchto strojů s označením LZ 3 přesvědčily Německou armádu k objednání nadcházejících modelů a bylo mu tak umožněno pokračovat v jeho práci i nadále.

Vzducholodě se těšily pozornosti široké veřejnosti a zástupci této firmy chtěli z tohoto faktu vytěžit co možná nejvíce, a tak vznikla velká obchodní příležitost pro přepravu osob a nákladu. Do roku 1914 bylo přepraveno více než 37 tisíc lidí a uskutečněných 1600 letů. Zeppelin uskutečnil revoluci a dal vzniku věku letecké dopravy a byl tedy zakladatelem první aerolinky na světě.

Tyto stroje našly své využití také během 1. světové války. Sloužily pro průzkum a také si vedly dobře jako strategické bombardéry a byly široce používány Francií, Itálií, Německem, Ruskem, USA a Velkou Británií.

Zeppelin vyrobil v letech 1900 až 1938 stovku těchto vzdušných plavidel a to ve 27 různých provedeních. Panovala slavná éra letecké přepravy a na tu dobu nevídaného komfortu a sofistikovanosti.

Na všechny tyto úspěchy bylo tak trochu zapomenuto po událostech 6. května 1937, kdy došlo ke katastrofě jménem Hindenburg, při které přišlo o život 36 lidí. Tato nešťastná skutečnost znamenala konec éry dopravních vzducholodí.

Vzducholoď Hinderburg

Vzducholoď Hinderburg

Hodinky Zeppelin

Doba těchto leteckých gigantů je již za námi, ale rozhodně se na ně nezapomíná. Abychom si tuto důležitou dobu mohli připomenout i v trochu jiném podání, tak se společnost PointTec rozhodla slavné jméno a odkaz Ferdinanda Graf von Zeppelina oživit.

Zeppelin Eurofighter představení – Dvojnásobnou rychlostí zvuku
28.2.2022 - Eliška Měrková
Zeppelin Eurofighter představení – Dvojnásobnou rychlostí zvuku

I přesto, že firma PointTec je v produkci hodinek relativně mladá, založena roku 1987, již má za sebou úspěšný start značky Junkers, který proběhl v roce 1996. Zeppelin je tak její sesterskou značkou a to od roku 2002. Nyní se firma PointTec řadí mezi největší německé výrobce hodinek. Roční produkce čítá 150 tisíc kusů. Tato značka se nesnaží svézt na populární vlně „Swiss Made", ale jedná se o hodinky vyráběné v Německu a nesou tedy hrdě na ciferníku nápis „Made in Germany".

Hodinky Zeppelin tak reprezentují tuto slavnou éru a přináší jednoduchost a klasickou konstrukci do světa horologie. Používají se kvalitní materiály a vznikají velice elegantní a designové kousky za příznivé ceny.

Při pohledu do jejich portfolia zjistíme, že využívají jak mechanické strojky z produkce Citizen a Miyota, tak i quartzové strojky Ronda od firmy ETA. Pokud jde o vzhled, je tu vidět jasná inspirace pilotními a oblekovými hodinkami, které celkově působí jednoduše, čitelně a uceleně. Rozhodně jim nemůžeme upřít jejich osobitý styl a unikátní vzhled.

Najdeme zde jak pánské, tak i dámské provedení v rozměrech pouzdra 35 mm a větší. Z aktuální nabídky je největší pouzdro 43 mm, za což velice chválím.

Modelové řady nejen jako milníky aviatiky

Každý si najde to své. Jednotlivé modelové řady odkazují hlavně na důležité milníky slavného výrobce vzducholodí. Chcete vzdát hold celému století zeppelínů? Tak je tu pro vás speciální edice 100 Years Zeppelin. Anebo byste raději chtěli vyzvednout nadčasovost a kultivovanost tak jako legendární Hindenburg? V tom případě věnujte pozornost kolekci Zeppelin LZ 129 Hindenburg.

Hodinky Zeppelin 100 Jahre a Zeppelin LZ 129 Hindenburg

100 Jahre, LZ 129 Hindenburg

Preferujete opravdu jednoduché ciferníky s římskými číslicemi? Pak věnujte pozornost řadě LZ 120 Rome. Hledáte sportovnější vzhled hodinek spolu s luminiscencí? To naleznete v řadě Night Cruise. Každá z těchto modelových řad má svůj příběh, význam a pro ni i typické rysy.

Hodinky Zeppelin LZ 120 Rome a Zeppelin Night Cruise

LZ 120 Rome, Night Cruise

Nesmíme zapomenout na dámské modely. Přejete si hodinky s měsíční fází posázené Swarovski kameny? To naleznete v řadě Luna. Je libo provedení skeleton? Pak tedy vybírejte v kolekci Princess of the Sky. A v neposlední řadě musíme zmínit řadu Viktoria Luise Lady. Tenké a pohodlné pouzdro, perleťový ciferník s krásným krajkovým motivem.

Hodinky Zeppelin Luna, Zeppelin Princess of the Sky a Zeppelin Viktoria Luise Lady

Luna, Princess of the Sky, Viktoria Luise Lady

Pokud vás nadchla tato moderní značka inspirována minulostí, můžete si prohlédnout všechny modelové řady či konkrétní modely. V příštím článku si některé z nich představíme o něco podrobněji.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

10 590 Kč nedostupné