TOP 5 smartwatchů roku 2020 (nejen) pro věčné sportovní začátečníky

Tagy: Průvodce výběrem | Chytré

Agáta Vřeská | 29.4.2020 | 12 MIN | 2x komentář

„Musím se začít hýbat“. „Od zítřka začnu běhat.“ „Půjdu do fitka.“ Znáte to? Nejste sami. A ideální čas začít je právě teď. Využít k tomu všechny dostupné prostředky není hanba, ale spíš nutnost. Naštěstí smart hodinky pomáhají motivovat, sledovat pokroky a některé i radit co a jak. Jenže které vybrat?

Zorientovat se v množství značek, které nabízejí chytré hodinky může být oříšek. Pokud jste applař, možná máte jasno. Apple Watch patří mezi topku, pokud hledáte hodinky pro každodenní aktivity. Někoho odradí ale vyšší cena za nejnovější modely, hlavní slabinou je stále výdrž a pokud máte mobil s Androidem, máte i tak smůlu. V dnešním výběru se proto zaměříme na hodinky propojitelné nejen s iOS, ale také s Androidem a nebudou chybět ani alternativy pro ty, kteří chtějí skutečné sporttestery. Teď už stačí najít tu správnou konfiguraci pro vás.

Obsah článku:
(1) Do kanceláře i fitka. A také možnost nechat telefon v kapse: Samsung Galaxy Watch Active 2
(2) Sport na prvním místě. Ale i placení, hudba a výdrž: Garmin Vivoactive 4
(3) Levně, ovšem stylově a s dlouhou výdrží: Xiaomi Amazfit GTS
(4) Když to s během myslíte vážně. Navíc s hudbou a podle GPS: Garmin Forerunner 245 Music
(5) Platba, hudba i kouč. Ideální volba do města i na běh v parku: FitBit Versa 2
Bonus: Náramek za pár stovek stačí. Ale musí být senzační: Xiaomi Mi Band 4

(1) Samsung Galaxy Watch Active 2

Do kanceláře i fitka. A také možnost nechat telefon v kapse

Každodenní hodinky pro Android? Samsung Galaxy Watch Active 2. Na ruce vypadají skvěle, designově drží krok s dobou a jsou šité na míru pro běžného uživatele, co si sem tam zasportuje. Navíc s nimi lze volat, bezchybné notifikace jsou standard. A přehrají hudbu i video. Podporují i hudební appky jako je Spotify. Běžné funkce jako krokoměr, měřič srdečního tepu, monitoring spánku či stresu samozřejmě nechybí. První velká nevýhoda: v Česku s nimi zatím nezaplatíte.

Hlavní předností je perfektně čitelný AMOLED displej. Má krásné barvy, intuitivní ovládání a šikovnou digitální lunetu pro ještě rychlejší procházení. Ciferník můžete měnit podle sebe – konzervativní nebo plný barev. Hodinky mají funkci always-on, která umožní mít neustále zapnutý čas i po vypnutí displeje (ale sníží výdrž baterie). A že vypadají křehce? Vůbec ne, splňují dokonce vojenský standard odolnosti! Navíc, jakmile bude hotová (schválená) aktualizace, nabídnou Active 2 i měření EKG.

Pokud si ráno jdete zaběhat, po práci do fitka a o víkendu třeba na bazén, pro Active 2 to není problém. 7 základních sportovních aktivit rozeznají dokonce automaticky, ostatní musíte zvolit manuálně. Naměřené výsledky přehledně zobrazíte také v mobilní aplikaci. Podle zkušeností nejsou naměřené hodnoty tak přesné, jako u cílených sportesterrů typu Garmin nebo Suunto, pro běžný přehled ale dostačující. A výdrž? Pokud je používáte pouze jako prodlouženou ruku telefonu, zvládnou i dva dny. Primárně jsou ale cíleny pro denní užití a večer si podobně jako telefon řeknou o dobití.

Přečíst recenzi na Samsung Galaxy Watch 2.

lze s nimi telefonovat
krásný Super AMOLED displej
intuitivní ovládání a otočná digi luneta
úložiště pro hudbu a 7 automaticky rozeznaných sportů
moderní design a 2 velikosti (40 a 44 mm)
nadstandardní odolnost

výdrž baterie 1-2 dny
nelze s nimi v Česku platit (zatím) (dá se to obejít, ale je to poměrně komplikované a může to narušit záruku od výrobce)
nenabízí tolik sportovních funkcí jako např. Garmin, Polar či Suunto
méně propracované metriky a menší přesnost naměřených hodnot

Alternativa:

Honor Watch Magic 2 (krásný vzhled, kovové tělo, skvělá výdrž, lze s nimi volat, úložiště pro hudbu; uzavřený operační systém, kde se nedá dohrávat aplikace třetí strany, nelze odpovídat na notifikace)
Huawei Watch GT 2 (krásný vzhled, kovové tělo, skvělá výdrž, lze s nimi volat, úložiště pro hudbu, uzavřený operační systém, nelze odpovídat na notifikace)
Apple Watch Serie 5 (pěkný design, skvělé funkce, měření EKG; pouze pro iOS, krátká výdrž, vyšší cena)
Fossil Gen5 (skutečně povedený design, běží na Wear OS od Googlu, dá se s nimi volat, Google Pay ale zatím není podporován v Česku)
Garmin Vivomove3 (hybridní vzhled klasických hodinek se skrytým AMOLED displejem, základní sportovní metriky, verze s Garmin Pay; nedá se s nimi volat, ani nemají úložiště pro hudbu, zato jsou díky klasickým ručkám velmi elegantní)

(2) Garmin Vivoactive 4

Sport na prvním místě. Ale i placení, hudba a výdrž.

Pokud hledáte hodinky, které nemusíte nabíjet každý den a dali jste si předsevzetí, že své sportovní výkony posunete o kus dál, tak Garmin je perfektní volbou. Zlatým středem v ceně i funkcích je pak Garmin Vivoactive 4/4S. Nabídne vše, co běžný uživatel potřebuje, navíc s jasným zaměřením na sportovní aktivity. Výdrž baterie při běžném sportovním režimu je zhruba týden, což je skvělé.

Nabízí podrobné analýzy běhu, plavání, kardio, jógy, silového cvičení a mohli bychom pokračovat. Sport je tady na prvním místě. Měření tepu ze zápěstí, možnost připojit hrudní pás nebo třeba informace o vaši tělesné energii (Body battery) či okysličení krve (Pulse Ox). Pomocí aplikace z Garmin IQ si navíc můžete měřit i variabilitu srdečního tepu a pracovat na sportovních výsledcích ještě aktivněji. Aplikace nabídne i možnost měnit vzhled ciferníku nebo další vychytávky pro hodinky.

Fantastický je tady Garmin Coach, který zobrazí některé cviky přímo v hodinkách, nebo si můžete vybrat kouče z řad profesionálů, který vám na základě vašich kritérií sestaví běžecký plán přímo na mírů. Dostat se z 0 na 5 km do tří měsíců? Bez problémů, navíc bezpečně a s profi radami. I pro běžce, kteří už mají něco v nohách se pak můžou hodit rady jak běhat efektivněji a lépe.

Vivoactive 4 navíc nabízí Garmin Pay, s hodinkami snadno a bezkontaktně zaplatíte. Tahounem je i úložiště pro hudbu až na 500 skladeb. Pokud máte bezdrátové sluchátka, hodinky se stanou vaší MP3. Pomocí zabudované GPS nabídnou nejen záznam trasy, ale i základní navigaci – uložte si aktuální polohu, vydejte se do neznáma a hodinky vás odnavigují zpět. Hodinky mají také Bezpečnostní funkce, tedy něco jako SOS tlačítko a detekci pádu, po kterém se odešlou vaše souřadnice uloženým kontaktům.

4 890 Kč Prodej ukončen

Oproti Samsung Galaxy Watch Active může být nevýhodou transflektivní LCD displej, který je sice také dotykový, ale není tak pěkný a může uživatele pocitově zklamat. Alternativou je Garmin Venu, který nabízí stejné funkce v kombinaci s AMOLED displejem (ale o něco vyšší cenou). Také ovládání uživatelského rozhraní je oproti jiným (mobilním) značkám méně sympatické, ale rychle si zvyknete a sportovní funkce a přesné analýzy nevýhody jasně vyvažují.

pokročilé sportovní funkce a detailní analýzy
velká výdrž baterie, neustále zapnutý displej
Vo2Max (údaj o vaší fyzičce), PulseOx (okysličení krve), Body Battery (aktuální energie)
úložiště pro hudbu přímo v hodinkách, podpora Spotify či Deezer
NFC platby (Garmin Pay podporováno v Česku mnoha bankami)
pěkný design a 2 velikosti (40mm a 45mm)

transflektivní LCD displej nevypadá tak moderně
uživatelské rozhraní není tak propracované a zajímavé jako u mobilních značek
dotykový displej nereaguje tak ladně jako např. u Samsung Galaxy Watch
nelze s nimi volat

Alternativa:

Garmin Venu (naprosto stejné funkce, ale s AMOLED displejem; o něco vyšší cena) – přečíst recenzi
Suunto 5 (nemá dotykový displej a atraktivní vzhled, ale jde o skvělý sporttester) – přečíst recenzi

(3) Xiaomi Amazfit GTS

Levně, ovšem stylově a s dlouhou výdrží.

Pokud hledáte vstupní bránu do světa smartwatchů, ale designově se vám líbí právě dražší Apple watch, možná vás zaujmou právě Xiaomi Amazfit GTS. Další novinka z roku 2019 se jablíčkovským zázrakům skutečně podobá, ale výbava je samozřejmě výrazně slabší. Co potěší je ale několikanásobně nižší cena a přitom několikanásobně delší výdrž. Zatímco Apple watch, ale třeba i Samsung vydrží den dva, GTS při smart režimu udává hodnotu více než měsíc, při aktivitách několikrát týdně a zapnutém měření srdeční frekvence počítejte cca 14 dní, což je rozhodně nadprůměr.

Zdroj: AndroidPIT
1 790 Kč Prodej ukončen

V aplikaci Amazfit můžete měnit vzhled ciferníku, ale i sledovat data vašeho spánku, které hodinky umí měřit. Monitorovat můžete až 12 sportovních aktivit, včetně plavání, pro outdoorové aktivity můžete využít GPS a v aplikaci si pak trasu zobrazit. Nasbíraná data můžete navíc importovat do Google Health či Strava. Pro náročné sportovce to bude asi málo, pokud ale začínáte a základní údaje vám stačí, GTS je dobrou volbou.

Potěší také krásný AMOLED displej, navíc s Always-on funkcí a intuitivní dotykové ovládání. Zvládnou notifikace včetně těch z nejčastěji používaných aplikací, ale na volání, odpovídání na SMS, platbu či úložiště pro hudbu zapomeňte. Vzhledem k ceně se jedná ale o hodinky s dostačující výbavou, senzační výdrží a povedeným vzhledem. Pokud hledáte podobnou konfiguraci ale chcete kulaté pouzdro, skvělou alternativu nabízí Xiaomi Amazfit GTR. A pokud vám nesejde na designu, ale zmíněné funkce jsou plně dostačující, určitě sáhněte po Xiaomi Mi Band 4.

skvělá výdrž baterie (při běžném používání týden až 14 dní)
design s hranatým AMOLED displejem
Funkce Always on
12 sportovních režimů
cena

funkcemi připomínají spíše lepší chytrý náramek
nedá se z nich volat, odpovídat na zprávy, ani platit, nemají úložiště pro hudbu
nejsou v češtině, ale podporují české znaky
některé notifikace se srolují pod „ostatní“ a nepoznáte, z které aplikace přišly
nejde o plnohodnotný sporttester, nemají propracované metriky jako např. Garmin či Polar

Alternativy:

Xiaomi Amazfit GTR (opět skvělá výdrž baterie, povedený design, kulaté pouzdro a podobné funkce) – prohlédnout hodinky
FitBit Versa Lite (hranatý design, dobrá výdrž, základní sportovní režimy, příjemná cena) – prohlédnout hodinky

(4) Garmin Forerunner 245 Music

Když to s během myslíte fakt vážně. Navíc za poslechu hudby a podle GPS.

Pokud jste podlehli běhu, nebo s ním chcete naplno začít, rozhodně je pro vás ideální řada Forerunner od amerického Garminu. Pokud si vystačíte se základem a stačí vám pouze ukládání trasy do mobilu a hudbu nepotřebujete mít v hodinkách, sáhněte po novince Forerunner 45, které budou plnohodnotným partnerem. Pokud se do toho chcete opřít naplno, nahrávat i trasy a vyrazit bez mobilu s hudbou přímo v hodinkách, jsou pro vás ideální právě Forerunner 245 Music.

Díky GPS nejen zaznamenají trasu, ale můžete si přes aplikaci nahrát vlastní trasu přímo do hodinek. Metriky běhu jsou tady pak prioritou. Ke zlepšení se hodí Garmin coach, nebo informace o dynamice běhu, neboli running dynamics. Vše zobrazuje transflektivní displej, který není tak pěkný jako AMOLED, ale výdrž FR 245 Music se zapnutou GPS je až 24 hodin, ve smart režimu minimálně týden. Hodinky se ovládají pouze tlačítky, což je pro sportovní aktivity vhodnější než dotyk.

Někomu může chybět možnost placení, tuto funkci najdete u vyšších modelů, např. Forerunner 645 nebo 945, Fenixů nebo Garmin Vivoactive 4, z jiných značek třeba FitBit nebo Apple. Pokud ji ale nevyžadujete, FR 245 vás nadchnou podrobnými analýzami vašich výkonů, a to nejen běžeckých. Podporují celou řadu dalších sportů včetně méně častého lyžování nebo snowbordingu. Dají vám odhad regenerace po aktivitě, změří Vo2Max, kvalitu spánků, okysličení krve a další. Garmin Forerunner 245 Music jsou skvělou volbou pro skutečné sportovní nadšence, i přesto, že zobrazují notifikace a dá se na ně z předvolených možností odpovědět, jde skutečně spíše o sporttester než atraktivní smart hodinky do kanceláře.

Přečíst recenzi Garmin Forerunner 245 Music

podrobné analýzy běhu a dalších aktivit
přesnější výsledky měření, možnost připojit hrudní pás
úložiště pro hudbu ve verzi Music
dobrá výdrž baterie
navigace (bez podkladových map)
ovládání tlačítky (ideální pro sport)

transflektivní displej nevypadá tak moderně jako AMOLED
nedá se s nimi volat, ani platit
nemají dotykový displej, což může být nezvyk

Alternativy:

Garmin Forerunner 645 (nabízí verzi Music a Garmin Pay) – prohlédnout hodinky
Suunto 5 (ideální i do terénu, dobrá výdrž a sportovní metriky, opět spíše kvalitní sporttester než atraktivní chytré hodinky) – přečíst recenzi

(5) FitBit Versa 2

Platba, hudba i kouč. Ideální volba do města i běh v parku.

Není to tak nápadné jako u značky Xiaomi, ale i tady vidíme lehkou inspiraci s Apple Watch. Možná proto nepřekvapí, že v Americe, odkud značka pochází, jsou FitBit Versa 2 (NFC) velmi žádané. A nejen pro vzhled, ale i nízkou cenu, možnost placení (i u nás v Česku!), ukládat hudbu přímo do hodinek, virtuálního asistenta od Amazonu Alexe a celkově pro své univerzální funkce. Pokročilejšího sporťáka neuspokojí, ale pro život ve městě zahrnující i běh v parku nebo cvičení u seriálu to bohatě stačí.

Milovníci hudby budou jásat, hodinky totiž nabízí úložiště pro hudbu. Pokud tedy sportujete s hudbou, telefon nebo MP3 můžete nechat doma. Pokud jste fanda Spotify, hodinky slouží pouze jako ovládání pro spuštěnou aplikaci v mobilu, zato pokud máte účet na Deezer, můžete si playlisty stáhnout i do hodinek. A jak bylo řečeno, s hodinkami se dá opravdu i platit díky FitBit Pay, které podporují i některé české banky.

Není to profi sporttester, ale tepovku, tempo a další základní údaje vám FitBit Versa 2 poskytne. Navíc u 15 různých sportů včetně plavání. GPS ale umí využít pouze sdílenou z vašeho telefonu. Zajímavou vychytávkou je Kouč, kdy vám postava v hodinkách ukazuje jak máte cviky provádět, vybrat můžete na kterou část těla se chcete zaměřit a dokonce vám nabídne i jednoduchý cvičební plán. Jako základní motivace pro domácí cvičení perfektní. Výdrž baterie je při intenzivním využívání okolo 3 dnů, při běžném využití týden. Pro někoho může být nevýhodou, že ani hodinky ani aplikace nejsou v češtině. Jde ale většinou o základní slovíčka a grafy, takže to zvládne i začátečník.

Přečíst recenzi na FitBit Versa 2.

možnost placení hodinkami
úložiště pro hudbu
motivující kouč v hodinkách pro začátečníky
pěkný design a dobrá výdrž baterie
poměr cena/výkon
cena

pouze v angličtině
nedá se s nimi volat
nejsou plnohodnotným sportestterem

Alternativy:

Apple Watch 3 (pokud máte telefon s iOS, dobrý poměr cena/výkon)
Xiaomi Mi Watch (nabídnou i možnost volání (eSIM), placení, hranatý design, podobnou cenu jako FitBit, zatím ale neznáme datum prodeje v Česku)

Bonus: Xiaomi Mi Band 4

Náramek za pár stovek stačí. Ale musí být senzační.

Chytrý náramek nevypadá na ruce tak stylově jako hodinky, ale pokud jde o funkce, Xiaomi Mi Band 4 strčí do kapsy i některé dražší smartwatche. A v současné době je to snad nejlepší náramek na trhu. Vyhovovat bude všem, kdo nepotřebuje velkou parádu, ale chce mít přehled o všech svých aktivitách i notifikacích z telefonu.

Sportovní funkce nemá samozřejmě tak propracované jako např. Garmin nebo Suunto, jde opravdu spíše o základního pomocníka, než skutečný sporttester. Ale i tak nabídne snad všechny sporty, které běžně děláte a poskytne vám základní data jako tempo, spálené kalorie, intenzita zóny, ušlé kroky. Spočítá i uplavané bazény, měří srdeční tep i kvalitu spánku.

Fantastická je především výdrž, záleží sice na četnosti měření, ale nějakých 20 dní na jedno nabití je pro Mi Band 4 hračka. Navíc se chlubí AMOLED displejem. To v tomto případě znamená krásné barvy, jas a pohodlné ovládání dotykem. O tom, že vám přišla SMS, někdo vám volá nebo píše na Messangeru vás bude Mi Band 4 spolehlivě informovat.

skutečně dlouhá výdrž (cca 20 dní)
AMOLED displej s vysokým jasem a dobrou čitelností
základní sportovní módy a statistiky
spolehlivé notifikace, v češtině
poměr cena/výkon/funkce

náramek není tak stylový jako hodinky
nemá zabudovanou GPS
není to primárně sporttester ani smartwatch
nedá se z něj volat, platit, nemá úložiště pro hudbu

Přečíst recenzi Xiaomi Mi Band 4

Alternativy:

Xiaomi Mi Band 5 (zatím není znám datum vydání, ale pokud někdo Mi Band 4 překoná, bude to jeho nástupce :)) – zjistit více o Mi Band 5

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vladapřed 1322 dny, reagovat
Se Samsungem se dá platit jen se musí člověk snažit.
Petrpřed 1198 dny, reagovat
Zapomněli jste možná třeba na Suunto 9 Polar taky parádní SmatrWatch

Hodinky zmíněné v článku