» Blog » Garmin

Trénoval jsem 30 dní podle doporučených tréninků od Garminu

Tagy: Testy | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 12.4.2024 | 7 MIN | 22x komentář

Chytré hodinky Garmin vám každý den řeknou, co byste měli běhat na základě vaší tréninkové historie, kondice, spánku, regenerace aj. Já jsem se rozhodl těmito doporučeními 30 dní řídit. Co mi to přineslo?

Obsah článku:

Jaký lidský vzorek byl pro tento vědecký projekt použit?

Ještě než začneme, trochu bych představil sebe, abyste měli představu, na jaké osobě v tomto článku vlastně sledujeme efekt denních tréninkových doporučení.

V půlce roku 2020 jsem se začal věnovat běhu, v roce 2022 jsem si zaběhl svůj nejdelší závod Istria by UTMB (68 km) a v témže roce to se mnou začalo jít z kopce. Velké problémy se spánkem mě vyřadily ze hry a ke konci roku se mi do toho ještě přidaly osobní problémy. Rok 2023 byl pro mě bohémským rokem (ano, alkohol, kouření aj.), pak přišel jeho konec a já se na sebe naštval. Mohl bych říct, že nespavost a osobní problémy mohly za rapidní snížení mého sportování, ale byly by to výmluvy. Prostě se mi nechtělo. Neměl jsem chuť sportovat.

Graf mých naběhaných kilometrů v rámci posledních let.

Graf mých naběhaných kilometrů za poslední léta.

Potřeboval jsem si dát život do kupy a znova začít. Ano, za poslední rok jsem toho o běhu víc nakecal než reálně naběhal. Denní tréninková doporučení se mi najednou jevila jako ideální způsob, jak z toho kusu salátu vykřesat slušného běžce.

Ale dost keců o mně.

Jak fungují denní tréninková doporučení?

Často se vedou spory, k čemu vlastně denní tréninková doporučení směřují. Pro někoho totiž může být matoucí, že máte tréninkový plán, který vlastně nevede k žádnému konkrétnímu cíli. Od toho ale jsou přednastavené tréninkové plány.

Tréninky, tréninkové plány a denní tréninková doporučení
23.6.2023 - Matěj Urbaczka
Tréninky, tréninkové plány a denní tréninková doporučení

Cílem denních tréninkových doporučení je navýšení vaší aerobní kondice, tedy VO2 Max.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Spousta začínajících sportovců má totiž problém s nerovnoměrným rozložením tréninků, kdy se víceméně pořád pohybují ve stejné tréninkové zátěži (nízko aerobní, vysoce aerobní či anaerobní). Denní tréninková doporučení postaví trénink tak, abyste v každé z těchto zátěží strávili adekvátní čas. Jeden den tedy můžete mít dlouhý běh při nízkých tepech, další den zase sprinty k navýšení rychlosti a laktátového práhu, třetí den regenerační.

Tréninkové zatížení – Co to je?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
Tréninkové zatížení – Co to je?

Na obrázku níže vidíte rozložení tréninkových zátěží, které určuje produktivitu či neproduktivitu vašeho tréninku. Pokud barevné stupnice dosahují do šrafované (optimální) části, splňujete ideální množství tréninkových jednotek v dané zóně srdečního tepu. Všechny barevné stupnice by tedy měly být ve šrafované části – a pokud tak není, hodinky vytvoří trénink, který vás k tomu povede.

K vygenerování tréninku využívají algoritmy Firstbeat trend VO2 Max (zda se zvyšuje), týdenní tréninkovou zátěž a celkový trend této zátěže. Může se tedy stát, že jednou dostanete za cíl běžet určitým tempem a dostanete se s tepovou frekvencí mnohem výše než třeba za 3 týdny, kdy už budete vytrénovanější. Hodinky vám tedy podle trendu VO2 Max upravuje náročnost tréninku.

Když už jsme u toho, máte možnost si vybrat, zda-li chcete tréninky mít postavené na základě času a tempa nebo času a srdeční tepové frekvence. Hodinky vám tedy můžou navrhnout trénink, který je 35:00 na tempu 5:00 či 35:00 na průměrném srdečním tepu 144. Záleží, co je pro vás příjemnější. Nicméně, hodinky zhruba ví, jaký srdeční tep máte v jakém tempu, takže by to mělo odpovídat.

Tréninky jsou postavené za spolupráce se špičkovými sportovními vědci a fyziology, takže nemusíte mít strach, že by to programoval nějaký ajťák, který nevytáhl paty z kanclu od Sametové revoluce.

Tréninková doporučení najdete buďto v kalendáři, knihovně tréninků, ranní zprávě anebo na vás vyskočí při zahájení sportovní aktivity (trénink pro ten den).

Po zahájení vás hodinky daným tréninkem provádějí a hlídají, ať se pohybujete v doporučené tepové zóně či tempu. Pokud tak neděláte, vibračně či zvukově vás upozorní. Jestli při tréninku probíhají změny v intenzitě, bude rozdělen do několika fází, kterými vás hodinky také provedou.

Pokud byste měli zájem o chytré hodinky Garmin s funkcí denních tréninkových doporučení, ujistěte se, že tato funkce je součástí technických parametrů. Ne každý model Garminu tuto funkci má (např. městské řady).

Jaký efekt měla denní tréninková doporučení?

Podle mě není lepší začátek kapitoly, než srovnat několik tréninků v průběhu měsíce. Schválně jsem vybral dny, kdy tréninky byly dost podobné. Samozřejmě jsem celý měsíc netrénoval lehce přes půl hodiny na 147 tepech. :)

  • 1. den tréninku – 34:00, 147 tepů – tempo 5:06 | 6,68 km
  • 4. den tréninku – 34:00, 147 tepů – tempo 5:16 | 6,47 km
  • 10. den tréninku – 30:00, 147 tepů – tempo 4:58 | 6,04 km
  • 22. den tréninku – 37:00, 147 tepů – tempo 4:40 | 7,92 km
  • 31. den tréninku – 36:00, 147 tepů – tempo 4:42 | 7,68 km

I kdybych vůbec nepsal tento článek a jen odprezentoval tyto časy, považuji za velký posun, že jsem za pouhý měsíc na stejných tepech snížil tempo o téměř 40 vteřin (z 5:16 na 4:40). Ale asi největší zlepšení jsem cítil v pocitu při běhu. První běhy pro mě byly docela úmorné a rychle jsem se unavil. Poslední běhy jsem běžel značně rychleji a cítil jsem i na konci pořád dost síly. A tím nemyslím jen tyto běhy, ale třeba i 20kilometrové přeběhy v horách.

Trénink mi vlastně dost vyhovoval, protože je postavený na stejné teorii jako velice známá kniha Základy ultramaratonského tréninku od Jasona Coopa. Tímto tréninkem jsem se řídil před svým prvním ultramaratonským závodem a cítil jsem obrovský progres. Své VO2 Max jsem v té době dokázal dobře mířeným tréninkem zvýšit o 6 jednotek (z 57 na 63). Coop vlastně rozděluje trénink do tří fází – intervaly, laktátové běhy, běh s nízkou intenzitou (který může být i dlouhý). Takto stejně to rozděluje i Garmin.

Když jsme u toho VO2 Max, za měsíc trénování podle Garminu se mi povedlo zvýšit jej o 2 jednotky (z 56 na 58).

Jednou z největších výhod denních tréninkových doporučení je, že jsou adaptivní. Pokud se tedy stane, že o víkendu prostě chcete jet běhat na hory, ale hodinky vám ukazují regenerační běh 40 minut, změní se tréninky následující dny. Máte-li další den běžet laktátový běh (práh mezi aerobní a anaerobní fází), může se stát, že po trailovém dlouhém běhu tam prostě nebude a změní se na 20minutový regenerační běh.

Tak stejně tréninky reagují i podle reakce vašeho organizmu. Jestli tedy špatně regenerujete (což může způsobit třeba vysoký stres nebo špatný spánek), hodinky se tomu přizpůsobí. Pokud během týdne nemáte čas na dlouhé běhy, v hodinkách si přímo nastavíte, že dlouhé běhy chcete třeba o víkendu.

Někteří si stěžují na to, že u denních tréninkových doporučení nevíte dopředu, co se bude dít. Vy si ale v rámci knihovny tréninků (v hodinkách) můžete zobrazit doporučené tréninky na týden dopředu.

Kdybych to měl nějak zaobalit, trénink podle denních tréninkových doporučení mi navýšil VO2 Max, zrychlil moje tempo a vylepšil celkovou kondici. Otázkou je, jestli by to bylo jinak, kdybych netrénoval podle doporučení. Důležité je ale zmínit, že jsem nenaběhal zase tolik kilometrů, a to považuji za největší plus těchto plánů. Že jsem na takovém součtu kilometrů dokázal takto zvýšit VO2 Max.

Pokud neběháte nijak rapidně moc, nebudete mít týdenní součet kilometrů hned 100 kilometrů. Pěkně začnete na 30–40 km a následně se to začne zvyšovat podle vaší reakce na trénink. Průměrná délka tréninku byla zhruba 40 minut a nejdelší tréninky mi Garminy nahazovaly až ke konci měsíce a bylo to zhruba 1 hodina a 45 minut.

Toto řeší asi nejčastější problém začínajících běžců – trénují příliš málo anebo přílíš hodně. Druhé zmíněné může mít fatální důsledky, ať už to je zranění, silná únava, vznik nechutě k běhu aj. Takhle se tak trochu svěříte do rukou hodinek, které vás povedou rozumně. Na druhou stranu, pocit je pocit. Jestli se v den tréninku budete cítit opravdu špatně, netrénujte na sílu. Koneckonců, jen hrstka sportovců se touto aktivitou uživí. My ostatní to děláme pro radost, tak si to nezkazme. :)

Shrnutí toho, co mi denní tréninková doporučení přinesla

Abych se přiznal... Kdybych netrénoval podle denních tréninkových doporučení, trénoval bych vlastně dost podobně. Na začátku je ale kouzelné slovo "kdyby". Je to už přes rok, co jsem poprvé začal znova trénovat a od té doby jsem pravidelně začínal – pořád dokola a dokola. Nekončící kruh, který (ačkoliv je nekončící) měl neustále začátky a konce.

Denní tréninková doporučení mi daly něco mnohem hodnotnějšího – rutinu a chuť. Každý den jsem hned po probuzení viděl (v rámci ranní zprávy), jaký trénink mě ten den čeká. Mohl jsem si tedy čas zorganizovat podle tréninku a zároveň už to tak nějak bylo (v tomto případě) bílé na černém. Nechci vytahovat ezo-průpovídky ve stylu "musíte to přinést do fyzického světa", ale tak nějak se hůř vymlouvá, když jste si podobu tréninku už ráno přečetli... To by byla vyložená ignorace.

Celý článek se vlastně točí kolem jedné otázky – byl ten měsíc přínosný? Rozhodně. Bylo pro mě mnohem snazší se dokopat před barák, když jsem trénink měl nalajnovaný. A věřím tomu, že spoustě lidem by to takto také vyhovovalo. Když ještě k tomu máte výsledky, které jsou z mého posunu tempa a VO2 Max zřetelné.

Na druhou stranu, nejsem moc "lajnový" člověk. Vstávám každý den v jiný čas, kalendář si vedu polovičatě a k úkolům přistupuji spíše ve volném stylu než s detailním plánem. Dělám věci tak nějak podle pocitu a ke konci tréninkového měsíce jsem už se cítil moc svázaný a chtěl jsem se řídit sebou. Do takového bodu bych se ale snad nikdy nedostal, kdybych ze začátku neměl nějaké "vedení".

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jirik_Hpřed 15 dny, reagovat
Porovnával jsem doporučení Garminu s mySASY. Často se neshodovaly.
Vlastní Cestoupřed 15 dny
https://mobilmania.zive.cz/clanky/garmin-vs-elonga-proc-hodinky-ukazuji-neco-jineho-nez-specializovane-zarizeni-jachyme/sc-3-a-1359453
Pan Krbec 70před 15 dny, reagovat
Monitoring spánku může být často nepřesný a zkreslující a rady a doporučení, které jsou na jeho základě (nejen jeho) vyvozovány nepravdivé. Už několikrát mi hodinky zaznamenaly zdrimnutí nebo spánek i když jsem vůbec nespal a dokonce ani neležel či seděl. Ale nejhorší je, že když hodinky (novější modely) dojdou závěru, že jste si zdříml na více jak 3 hodiny v kuse, berou to za spánek a ten předchozí to vymaže. Řešil jsem to i s podporou a prý to tak je v pořádku, ale logicky, není. Konkrétní případ. Já obecně spím málo a nekvalitně, ale pokoušela se o mně nějaká nemoc, tak jsem jednou spal celou noc a přes den jsem si válel pod peřinou, jedl prášky, pil čaj a pokoušel jsem se vypotit a při tom jsem koukal na TV a občas usnul. Nespal jsem určitě tři hodiny v celku, ale hodinky to tak vyhodnotili a smazali můj noční kvalitní spánek a v monitoringu ponechali nekvalitní denní polehávání a spánkový poradce mi pak radil, že jsem spal málo a že bych se měl vyspat a odpočinout si. Když to přeženu, tak jsem proležel a skoro i prospal 24 hodin, přesto to tak hodinky nevnímali. Takové rady a taková funkce je pak na nic.
Dominik Hokpřed 14 dny
Zdravím, u toho spánku je to sporné. Například já nemám s monitoringem skoro žádný problém. Spím 7-8 hodin v kuse a hodinky mi to relevantně zaznamenají. Co se týče šlofíků, nešlofíkuju. Nicméně, hodinky by určitě neměly přepsat noční spánek, pokud váš spánek neprobíhal ve vámi nastavených hodinách spánku, které máte nastavené v hodinkách. Nemáte třeba spánkový čas nastavený na celý den? S novým monitoringem šlofíků by totiž měl byt zaznamenaný šlofík (ale neukazuje fáze) a neměl by ovlivnit noční spánek.
Václavpřed 14 dny, reagovat
Taky mam porovnani s mySasy a Garmin se neshoduje vubec. Az bych rekl, ze po dvou trenincich mi Garmin vzdy naridil odpocinek a naopak po dvou dnech volna zas jit behat. Takze nejake zohlednění aktualni stavu organismu temer zadne. Pouzival jsem denni doporuceni dva mesice a nikam jsem se neposunul. Vzdy mi to nabidlo jen cca 30 min zaklad na 140 tepech. V knihovne jsem videl na konci tydne jine treninky, ale nez jsem se k nim dostal, byly zmeneny opet na zaklad. Za me to byla ztrata času...
Dominik Hokpřed 14 dny
Zdravím, Václave. Tréninky se často mění na základě naměřených lifestylových dat – pokud tedy spánek byl nekvalitní nebo třeba stres příliš vysoký, je možné, že budoucí tréninky hodinky upravily. Mně to nabízelo delší tréninky, laktátové běhy i intervaly téměř hned. Taky je otázkou... Kdy jste tuto funkci používal? Možná už to Garmin vychytal lépe. :)
Václavpřed 14 dny
Pouzival jsem ji pres tuto zimu na Fenix 7 pro. Ja mam u Garminu pocit, ze pri vyhodnocovani a doporucovani prave nedava prednost namerenym lifestyle datum, ale nejake sberne statistice. Jinymi slovy nepise doporuceni na míru, ale pise stejne doporuceni pro sirokou verejnost vychazejici ze zpetne vazby te siroke verejnosti. Kdyz ale nekdo neni reprezentativni vzorek te vetejnosti, tak mu to pak nesedi. Treba ja jsem vysokotepec a to Garmin naprosto neakceptuje, protoze proste siroka verejnost na vyssich tepech v mem veku standartne nefunguje, tak ja mam smulu.
Renatapřed 11 dny
S manželem máme oba Garmin, oba se řídíme doporučením a každý máme tréninky jiné a za sebe vidím, že to zohledňuje kondici, spánek i předchozí aktivity. Nabízí mi taky hned od začátku všechny druhy tréninku. Nabízí nám každému jiné délky, jiný tep... nemyslím si tedy, že to je obecné a já osobně jsem za DD ráda a souzním s autorem :)
Silviepřed 14 dny, reagovat
Které Garminy mají prosím tento druh tréninku? Dekuji
Dominik Hokpřed 14 dny
Zdravím, Silvie. Takových Garminů je hodně a většinou se jedná o ty ze sportovního odvětví. Nejlepší cestou je najít si Garminy podle vašich představ, pak u nás na e-shopu otevří náhled všech funkcí a tam ve funkcích najdete "Denní doporučené tréninky". Pokud tam tato funkce není, víte, že ji nemají. :)
Jirik_Hpřed 14 dny, reagovat
No prostě porovnání spánku Garminu a Polaru, Garminu a WHOOP, vše mám, Garmin je vždy mimo.
Václavpřed 13 dny
Presne tak. Treba dnes mi mysasy ukazalo prpravenost k treninku 5, kdezto Garmin 91 (asi proto, ze jsem ted nemel tri dny zaznamenanou aktivitu). Tak jsem vybehl a jak to dopadlo? Po dvou km jsem to radsi otocil a jsem rad doma... Třeba ja se vubec nedivim, ze v Evrope nechteji certifikovat na Garminech EKG. Jestli z toho totiz lezou cisla obdobne urovne jako ze spanku a pripravenosti...
Pan Krbec 70před 10 dny, reagovat
Pro Dominik Hok - nevím jak jste přišel, že by mi to ten noční spánek nemělo přepsat, z čeho vycházíte? Já kontaktoval podporu Garmin ČR, konkrétně mi odpovídal pan Pečenka a ten mi napsal, že to tak je u novějších modelů nastavené, a že to tak je správné. Podle mne je to naprostá blbost (že je to správně), když to má monitorovat spánek, tak všechen, jinak to může jen těžko dávat relevantní rady, což se přesně stalo v mém případě.
Dominik Hokpřed 10 dny
Zdravím, pane Krbec. Děkuji za informaci, něco jsem se přiučil. :)
Danielpřed 8 dny, reagovat
Zdravím, je mi 29. Když jsem trénoval na 12km závod, měl jsem instinct 2, nastavil jsem si tempo závodu a podle denniho doporučení mě perfektně připravily a závod jsem dokončil v požadovaném čase. Dál jsem si pořídil FR 965 (kvuli pěknějšímu PacePro a Kalendáři) a trénuju s něma na maraton pod 3h. Trénink jedu 5 měsíců. S denním doporučením a přípravou na závot s Garminem jsem velmi spokojený. (Hodinky od Garminu mám 2 roky, takže budou mít hodně mojich dat, i ty předpovědi na 5-10-21-42km mi +-1min sedí)
Jirik_Hpřed 7 dny
V 29 musí celé tělo fungovat na jedničku s minimálními nároky na regeneraci. Ovšem po 50 s tímto přístupem by to asi dobře nedopadlo.
Honzapřed 7 dny, reagovat
Zdravím, chtěl jsem se zeptat na to, co zmiňujete na začátku vašeho článku, a to problémy se spánkem. Byly způsobeny vyšší intenzitou tréninku? Začal jsem zhruba před dvěma měsíci běhat trochu častěji a delší trasy (cca. 50 km týdně místo 30 km dřív) a poslední dobou mám problém se spánkem. Budím se ráno kolem 5. hodiny a už nemůžu usnout, i když jsem unavený. Někdy mám také problém usnout večer. Omlouvám se za osobní dotaz, nemusíte odpovídat :-)
Dominik Hokpřed 7 dny
Zdravím, Honzo. Pokud trénujete později nebo třeba hodně, můžete být přetažený, ale neříkám, že je to ten důvod. Problémy s nespavostí vznikají z tolika příčin, že si nedovolím dělat závěry. U mě to byl jednoduše "bordel" v hlavě. Trvalo to dlouho než jsem si tam udělal čistku, ale nakonec se podařilo a spím relativně dobře. :)
Jirik_Hpřed 7 dny
Tady snad lze doporučit mySASY, který velmi dobře zjišťuje stav ANS v souvislosti s přetrénováním nebo podtrénováním. Nic lepšího asi není. Týden bych dával jen lehký trénink, aktivní regeneraci a potom začal s mySASY podle pokynů.
Honzapřed 7 dny, reagovat
Díky za odpověď. Asi to bude kombinace více faktorů :-)
Marekvčera, reagovat
Dobrý den Dominiku, moc fajn článek, který mě namotivoval zkusit to také. Chtěl bych se zeptat, je nutné nosit hodinky nepřetržitě, aby byla doporučení relevantní, nebo stačí pouze během aktivity a přes noc? Mám Garmin Instinct 2 a vzhledem k jejich striktně outdoorovému vzhledu se ne vždy cítím úplně komfortně, brát je do kanceláře. Tam preferuji raději klasické hodinky.
Dominik Hokdnes
Zdravím, Marku. Stres může prodloužit dobu regenerace, a tak i ovlivnit doporučené tréninky. Nicméně, asi se nic nestane, když je vynecháte v práci, ale doporučuji je na spaní. :)