» Blog » Garmin

6 důvodů, proč si pořídit Garmin Epix 2 PRO

Tagy: Průvodce výběrem | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 29.6.2023 | 3 MIN | 8x komentář

Sportovně nasekaný model s AMOLED displejem, který se těší čím dál větší oblíbenosti – Garmin Epix 2 PRO. Ačkoliv je důvodů k jeho koupi mnoho, v článku si vypíchneme ty nejzásadnější.

Společně s Fenix 7 PRO jsou Epix 2 PRO bezpochyby nejvybavenější chytré sportovní hodinky od Garminu. I tak je ale člověk někdy na pochybách, jestli si je má pořídit. Tak si pojďme projít důvody, proč rozhodně ano.

SOUBOJ: Garmin Fenix 7 PRO vs. Epix 2 PRO
29.6.2023 - Dominik Hok
SOUBOJ: Garmin Fenix 7 PRO vs. Epix 2 PRO

1. Epix 2 PRO je všechno v jednom

Pří nákupu často musíme sahat po kompromisech. Když se podíváte do řad chytrých hodinek od této americké značky, Epix 2 nabízí všechny funkce (snad jen kromě telefonování), které Garmin má. Už nemusíte řešit, jestli se obejdete bez té nebo oné funkce. Ať už to jsou topografické mapy, navigace, bezkontaktní placení, hudební přehrávač... No, prostě všechno, co Garmin umí.

Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech
31.5.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech

2. Displej plný barev

U chytrých sportovních hodinek Garmin většinou sáhne po transflektivním LCD displeji, který sice má výhody v tom, že nikdy nezhasíná a využívá slunečních paprsků ke svému vlastnímu prosvícení, ale vypadá tak trochu... Jak za Franty Klacka. Oproti tomu AMOLED displej... Jen se na to podívejte.

VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek
25.10.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek

AMOLED displej je specifický tím, že má syté a kontrastní barvy. Radost pohledět. Obzvlášť v dnešní době, kdy je velký důraz kladen na to, aby používání elektroniky byla do jisté míry příjemná zkušenost. Zároveň kontrast zlepšuje čitelnost, což ocení nejen lidé se zhoršeným zrakem.

Pokud se budeme bavit o Epix 2, současně se jedná o jediné chytré hodinky s 51mm pouzdrem v kombinaci s AMOLED displejem od Garminu.

Někoho může štvát, že displej zhasíná, ale co... Telefon vám taky zhasíná a doteď to nikomu nevadilo. Navíc si můžete zapnout režim Always-On, který zamezuje zhasínání displeje (ale ovlivňuje výdrž baterie).

3. LED svítilna

Když Garmin poprvé vydal chytré hodinky s LED svítilnou, ani jsem nevěděl, jak na to reagovat. Teď si svůj život bez této "fíčurky" pomalu ani nedokážu představit.

Nejen, že se v přítmí nebo tmě cítím na silnici bezpečněji, ale vždy to můžu mít jako záložní svítilnu. Anebo, pokud jste lajdáci jako já a vybíháte na hory bez čelovky, může vám to zachránit život.

Když ale pomineme životu nebezpečné situace... Co takhle noční cesta na záchod, kempování nebo zapadlá mince mezi sedačkou auta a loketní opěrkou? Na toto všechno se může svítilna hodit.

Navíc se svítilna v Epixu 2 nabízí ve všech velikostech pouzdra.

4. Dlouhá výdrž baterie

Jestli v něčem Epix 2 exceluje, je to právě výdrž baterie. Nenajdete moc chytrých hodinek, které by vydržely přes jeden měsíc (verze 51 mm). Údaje v závorce označují výdrž baterie s aktivním režimem Always-On (permanentně rozsvícený displej).

Garmin Epix 2, 42mm
Garmin Epix 2, 47 mm
Garmin Epix 2, 51 mm
Režim chytrých hodinek
10 dní (4 dny)
16 dní (6 dní)
31 dní (11 dní)
Úsporný režim
14 dní
21 dní
41 dní
GPS 28 hod. (20 hod.)
42 hod. (30 hod.)
82 hod. (58 hod.)
Všechny navigační systémy
21 hod. (16 hod.)
32 hod. (24 hod.)
62 hod. (48 hod.)
Všechny navigační systémy + multifrekvenční příjem
13 hod. (10 hod.)
20 hod. (15 hod.)
38 hod. (30 hod.)
UltraTrac
49 hod.
75 hod.
145 hod.
Expediční režim až 9 dní
až 14 dní
až 27 dní

Výdrž baterie nemusím nijak okecávat. Snad každý dokáže hned poznat, že je to sakra dlouho.

5. Přesný snímač tepové frekvence

Fenix 7 PRO a Epix 2 PRO jsou současně jediné dva modely od Garminu, které jsou osazené nejnovějším optickým snímačem tepové frekvence Elevate 5. Rozhodně se jedná o nejpřesnější snímač tepové frekvence v řadách Garminu.

Během dne měření tepové frekvence probíhá pomocí dvou diod, při sportovní aktivitě se jejich počet navýší na šest. Což je třikrát více než zvládnou všechny ostatní snímače od Garminu.

A proč pořád zmiňuji počet diod? Protože čím více diod snímač má, tím lepší je prosvícení kůže a tedy i mnohem větší šance na přesné změření tepu.

Kromě toho v hodinkách najdete všechny snímače, jako akcelerometr, barometr, gyroskop, kompas, teploměr, pulzní oxymetr a GPS přijímač.

6. Topografické mapy

Neříkám, že mapy v hodinkách jsou něco, co nutně potřebujete, ale určitě se hodí. Pomůžou vám zorientovat se v prostoru, můžete se nechat navigovat na určité místo nebo si naplánovat celou trasu. Hodinky dokonce mají funkci "Okružní trasa", kde zadáte kolik kilometrů se chcete proběhnout / projít / projet, a hodinky vám vytvoří okružní trasu s návratem do výchozího bodu.

Velkou výhodou je, že Epix 2 používá AMOLED displej – a mapy jsou tedy o dost "hezčí" než třeba na Fenixu 7.

Kromě topografických map v hodinkách najdete třeba i golfové či lyžařské mapy.

Potřebujete ještě nějaké důvody?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

SuperMariopřed 237 dny, reagovat
Zdravím sportovci a hodinkoví nadšenci, mám velké dilema, pomůžete mi jej rozhřešit? Nemohu se rozhodnout, zda si pořídit FR 965 nebo Epix 2 Pro. Hodinky si chci pořídit především pro turistiku, sport a měření tělesných hodnot ale upřímně mi na FR hodně chybí světlo, které Epixy nabízejí ale zase FR mají hezčí uživatelské prostředí a jsou lehčí. Je možné, že Garmin třeba změní uživatelské prostředí na Epixech nebo toto nelze očekávat či vůbec technicky provést? A je podle vás velký rozdíl mezi tím, zda člověk má na ruce permanentně 53 gramů nebo 88 gramů? Co byste si zvolili vy sami pro mé účely? Světlo je podle mě fakt užitečná věc, když vezmu v potaz večerní výlety a zároveň nechci tahat sebou čelovku. Tedy neznám ovšem jeho účinnost a výdrž ohledně baterie.. Předem děkuju za odpověď. Jo a kdy budete mít naskladněny FR 965 ve žluté barvě? Děkuji
Dominik Hokpřed 237 dny
Zdravím, SuperMario. Uživatelské prostředí FR 965 se určitě na Epixy nedostane. Garmin to rozhodně udělal pouze pro tuto řadu a pokud se dočkáme nového uživatelského prostředí, bude to pravděpodobně až další generace Epixu. Ale určitě nebude stejné a Garmin vymyslí něco Epixu "na tělo". Já osobně váhový rozdíl nijak necítím a dá se dost gramů ušetřit tím, že se silikonový řemen (který váží 28 gramů) vymění za nylonový (5 gramů). Já osobně bych sáhl po Forerunneru, pokud byste to měl čistě na běj. Jinak mi univerzálnější přijde Epix. A co vím, tak žlutou teď máme na skladě. :)
Honzapřed 146 dny, reagovat
Dobrý de. Zvažuji že si poradím Epix2. Ale nevím jak poznat model 2023. Např na Alze mají tyto https://m.alza.cz/garmin-epix-pro-51mm-slate-gray-black-band-d7774582.htm?o=1 Jen nevím modelový rok. Ani vlastně nevím jak mají sklo a tělo. Můžete mi poradit jak se na nabídce zorganizovat a urcir model pro rok 2023. Dekuji
Matěj Urbaczkapřed 145 dny
Zdravím, modely pro rok 2023 poznáte dvěma hlavními znaky. V názvu by mělo být přízvisko PRO a na čelní straně hodinek bude LED svítilna.
Honzapřed 133 dny, reagovat
Zdravím, má a nebo bude mít Epix PRO spánkového poradce a funkci meditace stejně jako Venu 3? Dekuji
Matěj Urbaczkapřed 132 dny
Zdravím, Honzo, určitě se tam tyto funkce dostanou.:-)
Jiři Večerkapřed 27 dny, reagovat
nazdarek zvažuji upgrade mám Fénix 5plus cca 5 let baterka vydrží max 7 -8 dni pokud nemám aktivitu jinak max 5 -6 dni …zvažuji koupit Fénix 7Xpro nebo Epix 2 pro 51mm moje aktivity 4 x týdně běh každý cca 1h + turistika víkendy …nějaká rada
Dominik Hokpřed 26 dny
Zdravím, Jirko. V tomto případě bych vám doporučil psaný souboj Fenix 7 PRO vs. Epix 2. :)

Hodinky zmíněné v článku