6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Prim

Tagy: Výběr nejlepších | Pánské | Fashion

Agáta Vřeská | 25.2.2022 | 6 MIN | 8x komentář

Kousek od Ostravy sídlí společnost MPM Quality. Většině ten název nic neřekne, ale jakmile padne zmínka o hodinkách Prim, všem najednou blikne v očích poznání. Ajó, Primky... V dnešním výběru je šest modelů pánských hodinek Prim MPM Quality, které se u nás těší největší oblibě.

VYJÁDŘENÍ PRODEJCE
Ke dni 1. 3. 2024 jsme pozastavili prodej hodinek Prim firmy MPM Quality a zahájili jsme prodej hodinek Prim společnosti ELTON hodinářská.

(1) Prim Pilot JP75

Pilotní styl se odráží v každém detailu těchto hodinek. Nechybí výrazné indexy, typicky tvarovaný 12. index a vynikající čitelnost. Přesto jsou ale ještě něčím jiné.

Nadšenci do aviatiky si jistě všimlu, že v subčíselníku je silueta československého cvičného letounu Albatros L-39 a jistě jim bude povědomý i název PILOT s ukazatelem příčného sklonoměru.

PRIM: Souboj o jméno aneb Proč jsou dvoje primky?
11.3.2022 - Agáta Vřeská
PRIM: Souboj o jméno aneb Proč jsou dvoje primky?

Oceníte ale i další detaily. Například české zobrazení dnů v týdnů, praktickou datumovku, vysokou voděodolnost 100 metrů či duální a 24 hodinový čas.

Sportovní styl Prim Pilot je podtržený bytelným 42 mm velkým pouzdrem v broušené úpravě. Povedená je i luminiscence v dvojím barevném odstínu pro ručky a indexy. Pod dýnkem pak najdeme japonský quartzový strojek, který nabízí nadstandardní výdrž baterie.

Pokud byste hledali podobně pilotní model, ale se zajímavým automatickým strojkem, rozhodně nepřehlédněte modely Prim Dual Time s komplikací GMT, které se tuze povedly!

Prim Aviator Automatic LE 2022 recenze – Zaujal strojkem, překvapil designem
2.8.2022 - Agáta Vřeská
Prim Aviator Automatic LE 2022 recenze – Zaujal strojkem, překvapil designem

Společnost MPM Quality z Frýdku-Místku koupila ochranné známky pro značku Prim v roce 2001. Od té doby produkuje širokou kolekci pánských, dámských, kapesních i dětských hodinek. A snaží se zákazníkům nabídnout odkaz na české Primky za dostupnou cenu. Odkoupením ale vznikl právní spor o jméno s Prim Elton hodinářská z Nového Města nad Metují, který se vleče do dnešních dní...

(2) Prim Dakar

Dakarská limitka je každoroční záležitostí, kterou ve Frýdku navrhují už přes dekádu. Za tu dobu vzniklo už 13 různých modelů. Velkou oblibu si získal model Prim Dakar 2021, který má v balení i kovový náramek. Všechny ale spojují společné znaky – sportovní drive, limitovaný počet kusů a spojení se slavným závodem Rally Dakar.

Za ta léta se s Primkami spojilo několik zvučných jmen. Ambasadorem byl i sám Karel Loprais. V aktuálních ročnících jsou to členové týmu Ultimate Dakar Racing v čele s Tomášem Ouředníčkem, kteří testují hodinky přímo v terénu.

Prim Dakar 2024 představení – Pořád stejné, stále jiné a opět povedené
22.12.2023 - Agáta Vřeská
Prim Dakar 2024 představení – Pořád stejné, stále jiné a opět povedené

Designy se za ta léta obměnily, a to je vlastně docela obdivuhodné. Že v Primu stále dokážou rok co rok přinést něco nového, ale přitom stále typicky dakarského. Parametrově se taky nemají za co stydět. Safírové sklíčko, spolehlivý švýcarský chronograf, 100metrová voděodolnost a dobře zpracované pouzdro i detaily.

Tato kolekce patří mezi nejvyhledávanější sportovní Primky v jejich aktuální kolekci. Možná je to tím závodem. A možná prostě tím, že zaujmou svým výrazným a vždy unikátním designem.

(3) Prim Sport Tritium Automatic GMT

U modelu Prim Sport Tritium GMT se Primu podařilo něuvěřitelné kombo. Velmi příjemné rozměry, fantastický design, zajímavý strojek a navíc tritiové osvětlení.

Materiály jsou prémiové, tedy včetně safírového sklíčko a keramické lunety. Na ručkách a indexech jsou pak tritiové kapsle, které nepotřebují předchozí nasvícení, aby ve tmě zářily.

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

V ocelovém pouzdře (40 mm) tiká automatický strojek z produkce japonského Seika. Ale co je ještě lepší, nabízí komplikaci GMT, tedy možnost zobrazovat čas v druhé časové zóně.

A to není vše. Se stejným strojkem se pak nabízí také model Prim Dual Time, který je v oblíbeném pilotním stylu a má specifickou úpravu pouzdra.

Stejně zajímavý strojek, ale tentokrát v pilotním modelu Pilot Dual Time.

Stejně zajímavý strojek, ale tentokrát v pilotním modelu Pilot Dual Time.

Designy hodinek Prim MPM Quality jsou navrhovány přímo ve Frýdecké centrále. Tam také probíhá kompletace hodinek. Jako společnost je pak Prim držitelem certifikace Czech Made. Nicméně toto označení není přesně definováno a neznačí, že jsou Prim MPM Quality ryze české výroby.

(4) Prim Legenda 1962

Absolutní klasika. Jednoduché, elegantní, nadčasové.

Model Prim Legenda je zaručený úspěch, pokud hledáte cenově dostupné hodinky s bateriovým strojkem a jednoduchou funkcí času spolu s datumovkou.

Má i decentní luminiscenci, ale jinak si zachovává ráz společenských hodinek. Velkou výhodou je tady safírové sklíčko s výbornou odolností proti poškrábání.

Nabízí se jak ve stříbrném provedení, tak dalších decentních barvách včetně bicoloru či s černým nebo modrým číselníkem. V nabídce je tato aktuální verze od podzimu 2023.

Model prim Legenda 1962 s černým číselníkem.

Model Prim Legenda 1962 s černým číselníkem.

Milovníci historických Primek určitě pookřáli, když viděli i nové Prim Repre. Jakoby těm původním z oka vypadly. I tady se hraje na klasický, velmi elegantní design, strojek je ale mechanický s automatickým nátahem japonské produkce.

Prim Repre nabízí alternativu pro milovníky mechanických hodinek.

Prim Repre nabízí alternativu pro milovníky mechanických hodinek.

PRIM Repre recenze – Návrat legendy ze 60. let
19.12.2023 - Lukáš Hamřík
PRIM Repre recenze – Návrat legendy ze 60. let

Mnohé komponenty si v Primu vyrábí sami. Ve Frýdku najdete nejen designéry, ale také zkušené hodináře. Nicméně samotné strojky Prim kupuje – nejčastěji spoléhá na švýcarské Rondy, japonské Miyoty a strojky od Seika a v nabídce má například i tourbillon Seagull. Je to podstatný detail, nicméně díky tomu mohou nabídnout dostupnější ceny. U některých automatů si v Primu navrhli a vyrobili vlastní originální rotory.

(5) Prim Chronograph Jan Jánský

Na podzim 2023 se Prim vytasil s novou limitovanou edicí, která zaujala jak designem, tak tematikou.

Edice tří modelů je věnována objeviteli čtyř krevních skupin MUDr. Janu Jánskému. Detaily na tento historický odkaz jsou pak zakomponovány jak na dýnku, tak i v podobě třeba červené špičky sekundové ručky či u jedné z variant červených subčíselníků.

Speciální je také krabička a všechny barevné varianty jsou v číslované limitované edici.

Strojek je quartzový chronograf a funkce stopek je tady příhodně propojena s pulsometrickou stupnicí, pomocí které se může měřit průměrná tepová frekvence. Dříve se takové hodinky označovaly jako lékařské, dnes v tom vidíme příjemný retro nádech.

Prim Chronograph Jan Jánský v modrém provedení.

Prim Chronograph Jan Jánský v modrém provedení.

Nutno dodat, že Prim si vyhrál i se zpracováním a kvalitně provedeným řemínkem. Spona i korunka má signování a celkový dojem je tak více než propracovaný a sportovně-elegantní. Tohle se Primu fakt povedlo.

(6) Prim Retro Automatic 21

O Primkách moc často nepíšu. Ale kdykoliv jdu kolem vitríny Prim, můj pohled přitáhnou jedny konkrétní. Prim Retro Automatic 21. Že jde o retro poznáte na první pohled, nemusíte asi vědět, jak se jmenují.

Důvod, proč jsem si je oblíbila je docela nasnadě. Mám ráda zaoblené číselníky, v tomto případě i sklíčko, které hodinkám dává zajímavou hloubku. A ten retro nádech... Designově se mi vždy v podvědomí vybaví staré Primky Paprsek, byť tady je číselník jednodušší. Zajímavě pojaté číslování hodin a minut mě ale baví. Celý koncept funguje dobře. Zvláště, pokud hledáte jednoduché hodinky společenského ražení, ale současně cítíte potřebu velkých hodinek na svém zápěstí.

Fotogalerie hodinek Prim – Retro pro pány i pro dámy
8.9.2021 - Eliška Měrková
Fotogalerie hodinek Prim – Retro pro pány i pro dámy

Originálně navržený rotor s motivem lva.

Originálně navržený rotor s motivem lva.

Průměr je totiž nemalých 45 mm. V tomto ohledu jde spíše o přiklonění k moderním parametrům než retru. Ale možná i tím jsou zvláštní. Ta vintage atmosféra z nich doslova sálá, ale přesto byste si je s historickým modelem nespletli.

A to nejlepší na konec, nebo spíš ze zadní strany. V Primu vyrobili zcela nový rotor s logem lva, pro nás Čechy vyloženě národním symbolem. Strojek je ale samozřejmě zahraniční, konkrétně tady jde o celkem základní japonskou Miyotu 8215, která nabízí ruční nátah, rezervu chodu okolo 40 hodin a běží na 3 Hz. Bohužel je bez hackingu.

Pro ty, kdo s mechanikami teprve začíná může být ale právě Retro Automatic 21 zajímavou vstupní branou.

Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 790 dny, reagovat
Článek o Primkách si vždy rád přečtu. Mám jedny velmi staré retro Primky z roku asi 1975. Jdou stále velmi přesně. Jen potřebují pravidelný servis. Stále mají originální strojek! Viz. foto.
Jirkapřed 785 dny, reagovat
Milane, ale Vaše PRIMky z roku 1975 nemají nic společného se zde prezentovanými hodinkami, které sice nesou označení PRIM, ale s českou ruční výrobou nemají nic společného, to je třeba se podívat do Nového Města nad Metují.
Milanpřed 785 dny, reagovat
Vážený pane, jen se zajímám o obě značky. A rád čtu zajímavé články o hodinkách. O Primkách vím trochu z knihy. Viz. foto. Jinak máte pravdu.
Jiří Šodekpřed 615 dny, reagovat
Tohle vůbec nejsou primky...
Jiří Šodekpřed 455 dny, reagovat
Takže podvod MPM z Frýdku-Místku pokračuje... Tohle nejsou hodinky značky Prim... Jiří Šodek
Agáta Vřeskápřed 454 dny
Snažíme se to rozvést v článku: www.hodinky-365.cz/blog/proc-jsou-dvoje-primky
Jakubpřed 368 dny, reagovat
Jak ryze české... dohadování se, hra na to kdo má pravdu a kdo je podvodník... A co takhle jednoduchý fakt, že tu jsou dvě nástupnické značky, obě skvělé značky. Jedna s vazbou na tradici v místě vzniku s inovovaným logem a druhá s legálně zakoupenou licencí a puvodnim logem? Je vážně tak důležité najít "podvodníka" když nikdo nepodvádí? Svět není černobílý. Ani ten hodinářský.
Jardapřed 352 dny, reagovat
Obě nástupnické společnosti nechávají v klidu skutečné milovníky hodinek. První společnost se orientuje na velmi movité zákazníky a tudíž je jejich produkce na trhu jen okrajová. Druhá vsadila na na laciné Quartz a mechanické strojky z Číny, Japonska či Švýcarska. Ze všech zemí si vybírá ty nejlevnější. Cena je přístupnější i když za mnohé modely v produkci MPM si dokáže průměrně poučený spotřebitel pořídit kvalitnější hodinky z produkce světově známých značek jako například Steinhart, Hamilton, Seiko, Mido, Certina ... V těchto hodinkách naleznete za výhodný poměr cena/výkon již vyšší řady strojků ETA, Sellita, Seiko. U Prim pouze nejnižší řadu.

Hodinky zmíněné v článku