Bluetooth synchronizace u klasických hodinek – K čemu slouží moderní technologie?

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Matěj Urbaczka | 28.8.2023 | 5 MIN

Bluetooth technologie je spjatá s chytrými telefony, chytrými hodinkami a dalšími zařízeními obsahující slovo "chytré". Na co je ale bluetooth v klasických hodinkách a proč je dobré ho mít?

Bluetooth a 21. století jde rozhodně k sobě, a proto se tato technologie implementuje i do klasických digitálních či dokonce analogových hodinek. Většinou se Bluetooth používá k synchronizaci času, ale samozřejmě i dalším funkcím.

Co je to Bluetooth technologie a jak funguje?

Bluetooth je bezdrátový systém, kterým lze projit dvě a více elektronických zařízení dohromady. Jako například telefon s počítačem či telefon s bezdrátovými sluchátkami, a to bez spojení "drátem". Bluetooth technologie pak umožňuje mezi těmito zařízeními vyměňovat data.

Technologie Bluetooth je pojmenována po dánském a norském králi Haraldovi Modrozubovi, který v 10. století použil svůj diplomatický talent k urovnání a spojení dvou válčících kmenů. Název stanovila společnost Ericsson, která Bluetooth vynalezla v roce 1994. Logo Bluetooth se také podobá rytinám na helmě Harolda Modrozuba.

V dnešní době se v šiřší veřejnosti nejvíce používá v telefonu, který je v tomto případě hlavní jednotka, ke které se následně připojují periferní jednotky, jako například sluchátka, hands-free v autě anebo hodinky. Spojení mezi dvěma jednotkami se nazývá párování.

Zařízení, která se spárují přes Bluetooth, mezi sebou komunikují přes ultra-vysoko frekvenční rádiové vlny. Tyto vlny mají frekvenci okolo 2,4 GHz (stejně jako Wi-Fi), což je cca 2,4 bilionů vln za sekundu. Stejné vlnění se používá například v GPS systémech či mikrovlnných troubách.

Bluetooth technologie se dělí na 3 třídy a několik verzí, které se léty mění. Jednotlivé třídy se od sebe liší dosahem Bluetooth, kdy se ve smartwatchích a chytrých telefonech používá zpravidla třída 2. Její přibližný dosah je okolo 10 metrů v závislosti na okolním prostředí.

Z verzí Bluetooth se historicky potkáváme s verzí 1.2 (taktéž známou jako 1b) až po nejnovější verzí 5.3, spuštěnou v roce 2021. Od roku 2009 se taky ve všech smart zařízeních používá Bluetooth Low Energy, který byl poprvé součástí verze 4.0. Tato technologie zachovává stejné parametry jako klasická Bluetooth technologie, ale má menší náročnost na spotřebu baterie a na náklady výroby.

Nejčastěji se teď v zařízeních setkáváme s verzemi Bluetooth 5.0 a výše v závislosti na možnostech výrobce. Tato verze dokáže přenášet data s rychlostí 2 Mbit/s a je energeticky méně náročná než ty předchozí. Taky je bezpečnější a odolnější proti rušení cizími vlivy.

Častá otázka je pak dosah Bluetooth ve spojení s hodinkami. A na tuto otázku neexistuje přesná odpověď. Záleží totiž na okolním prostředí, jestli jste třeba na volném prostranství anebo někde v budově s ocelovými zdmi. Často se setkáváme s odpovědí, že Bluetooth v hodinkách drží +- na vzdálenost 15 metrů od telefonu.

Počátky Bluetooth v hodinkách

Počátky bezdrátové technologie v hodinkách se datují do roku 2000, kdy IBM ve spolupráci se značkou Citizen přišlo na svět s prvním přístrojem upnutelným na ruku s názvem Watch Pad. Zajímavostí je, že běžel na free operačním systému od Linuxu. IBM a Citizen cílil se svým přístrojem na studenty a businessmany. V té době byl ale Bluetooth pouze na přenesení dat o čase a nastavení z PC do hodinek a dat z hodinek zpět do PC.

První hodinky, které přes Bluetooth uměly upozornit na příchozí hovor a zprávu byly hodinky od značky Sony Ericsson v kooperaci se značkou Fossil. Tyto hodinky byly představeny v roce 2006 a dalo by se říct, že to byly i první hybridní hodinky. Měly klasický číselník a pod ním OLED displej.

Ve stejném roce přišel i Citizen s modelem, který se uměl spojit s telefonem a ukázat zprávy, hovory a dokonce i notifikace.

Vývoj Bluetooth hodinek od Citizenu

Vývoj Bluetooth hodinek od Citizenu

Casio se k nim přidalo taktéž v roce 2012, kdy vychází GB-6900 a GB-5600 jako první Bluetooth modely této značky. Tyto modely si uměly dle Bluetooth seřídit čas, vzít si nastavení druhého časového pásma, či nastavit budíky v telefonu a přenést je do hodinek. A dokonce měly i upozornění na e-maily či hovory.

Model GB-5600

Casio GB-5600AA-1ER

Význam Bluetooth v klasických hodinkách

V dnešní uspěchané době je dobré mít hodinky, které jdou přesně jako atomové hodiny. A to byl za mě i primární záměr značek produkující klasické hodinky s bluetooth synchronizací. Zlepšení přesnosti a její jednodušší dosažení. Telefon si totiž bere informaci o čase z internetu každou chvíli, hodinky si ji pak jednoduše vezmou z telefonu a jdou prostě a jednoduše přesně.

Než byl do hodinek vsazen Bluetooth čip, byly nejpřesnější technologie spojení s rádiem a GPS. Rádiové hodinky mají problém s pokrytím na Zemi a GPS technologie je jen v poměrně drahých hodinkách (co se klasických hodinek týče).

S Bluetooth se hodinky spojí většinu času třikrát za den kvůli šetření baterie. Tuto synchronizaci můžete samozřejmě vyvolat i ručně přes aplikaci v telefonu. Technologii Bluetooth často najdeme v solárně napájených hodinkách.

Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět
2.6.2023 - Eliška Měrková
Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět

Kromě časové korekce se Bluetooth využívá i na další nastavení a funkce. Možnost nastavit si přes appku třeba budík v hodinkách je jedna z nejběžnějších funkcí. Některé hodinky umí upozornit i na notifikaci, která přišla na váš telefon, anebo vás upozorní, že máte v kalendáři něco, na co nemáte zapomenout. Další super věcí je prozvonění telefonu, když nevíte, kde se doma skrývá.

Outdoorově zaměřené modely pak mají možnost základní navigace nebo možnost uložení polohy, pokud jste připojeni k telefonu. Takové modely najdeme například u Casia – konkrétně třeba model GG-B100.

G-Shock Mudmaster GG-B100 představen na Baselworldu 2019
21.3.2019 - Martin Koňařík
G-Shock Mudmaster GG-B100 představen na Baselworldu 2019

Toto nastavení platí častokrát na digitální hodinky a nejvíce na značku Casio. Další kategorií jsou pak hybridní hodinky, které většinou používají Bluetooth úplně na vše. Od základního nastavení času (kdy je možnost nastavit čas většinou jen přes Bluetooth) až po notifikace, krokoměr a dalších x fíčur. Funkce se pak na číselníku ukazují pomocí ruček, které se přesouvají na určitou pozici. Je trošku nevýhoda, že si musíte zapamatovat pozici ruček a pro co jste tuto pozici nastavili.

Ve kterých hodinkách Bluetooth hledat?

Ačkoliv byla značka Citizen první, která Bluetooth hodinky produkovala, tak v dnešní době už s takovými hodinkami nepokračují. Mají svou řadu chytrých hodinek, ale klasické hodinky s touto technologií už nedělají.

V součastnosti se setkáváme spíše se smartwatchi a AMOLED displejem zasazeným v normálním – elegantním pouzdře. Jako například Tag Heuer, již zmiňovaný Citizen a tak podobně. Klasické hodinky bez digi displeje můžeme najít v kolekci od Festiny či Lotusu, ale taky hojně v řadě Edifice od Casia.

Tissot se do vod Bluetooth vydal s modelem T-Touch zaměřeným na outdoor. Stejně tak třeba značka Alpina se svým "horological smartwatch". Úplně jiný level jsou pak hybridní modely od švýcarské značky Frederique Constant, které kombinují smart funkce s klasickým mechanickým strojkem.

Tissot T-Touch Connect Solar – První "chytré" hodinky od Tissotu
9.6.2023 - Eliška Měrková
Tissot T-Touch Connect Solar – První "chytré" hodinky od Tissotu

Alpina Seastrong Horological Smartwatch - chytré hodinky na jiný způsob
28.6.2018 - Vojtěch Pospíšil
Alpina Seastrong Horological Smartwatch - chytré hodinky na jiný způsob

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře