» Blog » Casio

Casio Edifice EFA-121D návod (manuál)

Tagy: Návody | Casio

Martin Koňařík | 18.3.2019 | 5 MIN | 58x komentář

Casio Edifice EFA-121D jsou už několik let nejprodávanějšími hodinkami značky Casio. Pokud si budete potřebovat připomenout jak nastavit nějaký parametr, nebo jak fungují různé funkce, jste na správném místě.

EDIFICE-EFA-121D-MANUAL-NAVOD

Obsah

Přepínání mezi módy

EFA-121D mají celkem 7 módů a přepínat mezi nimi můžete pomocí tlačítka . Z posledního módu se dostanete zpět k prvnímu.

  1. Místní čas (základní mód)
  2. Stopky
  3. Paměť stopek
  4. Odpočítavací stopky
  5. Budík
  6. Světový čas
  7. Kalibrace ruček

Ukazatele stavů (ALM, DST, SIG)

Hodinky mají na pozici 3. hodiny malý kruhový displej, který je rozdělený na třetiny. Každá část slouží jako indikátor nějakého stavu.

casio edifici efa-121d-1avef indikátory stavů
  • ALM - indikuje, že je zapnutý budík
  • DST - indikuje, že je aktivní letní čas
  • SIG - indikuje, že je aktivní zvuková signalizace celé hodinky (každou celou hodinu uslyšíte pípnutí)

Jak nastavit digitální čas a datum?

Následující postup je pro nastavení digitálního času. Analogový (ručičkový) se nastavuje nezávisle a je popsán v další kapitole.

V základím módu místního času podržte dokud na displeji nezačnou blikat sekundy. Nyní jste se dostali do režimu nastavování. Pomocí tlačítka můžete přípínat mezi parametry, který chcete nastavit. Parametr, který aktuálně editujete bude blikat. Jeho hodotu můžete nastavit pomocí pravých tlačítek B a D. Celý proces nastavování ukončíte pomocí tlačítka .

Seznam parametrů, které můžete nastavit (mezi parametry listujete pomocí )

  1. Sekundy
  2. Letní čas (DST)
  3. Časová zóna
  4. Hodiny
  5. Minuty
  6. Formát 12/24
  7. Rok
  8. Měsíc
  9. Den
  10. Kalibrace teploměru
  11. Jednotky teploměru

Sekundy se nastavují tak, že když při jejich editaci stisknete , tak se čas zaokrouhlí na celé minuty. Jinými slovy: když sekundy zobrazují hodnotu 30-59 a stisknete , tak se vynulují a přičte se jedna minuta. Když zobrazují hodnotu 0-29, tak je jen vynulují. Snadno tak můžete zkalibrovat čas, když se liší jen o pár sekund a nemusíte řešit, jestli se hodinky o pár sekund předcházejí, nebo zpožďují.

Nastavení správné časové zóny je důležité pro správné zobrazování světových časů. V Česku nastavte hodnotu +1, což odpovídá našemu časovému pásmu. Náš čas je UTC+1.

Jak nastavit analogový (ručičkový) čas?

Analogový a digitální číselní fungují u hodinek Edifice EFA-121D zcela nezávisle a každý z nich je potřeba nastavit zvlášť. Nastavení digitálního času je popsáno v předcházející kapitole.

  1. V základním módu zobrazení času stiskněte 6x. Dostanete se tak do módu kalibrace ruček a na displeji bude vidět "H-SET", jako Hand Set (nastavení ruček).
  2. Podržte tlačítko , dokud nezačne blikat digitální čas.
  3. Pomocí tlačítka nastavte analogový čas tak, aby odpovídat tomu digitálnímu.
  4. Pro ukončení nastavení stiskněte
Jedním stiskem se ručka pohne o třetinu minuty (20s). Když ji podržíte, tak začnou ručky pohybovat rychleji. Když při sktiknutém zmáčkene ještě pravé prostřední tlačítko B, tak se pohyb ruček zamkne, dokud zase nezmáčknete .

Jak zapnout a vypnout letní čas (DST)?

Na hodinkách je možné aktivovat letní čas, neboli DST (daylight saving time), který k běžnému času přidá jednu hodinu.

  1. V základním módu měření času podržte , dokud na displeji nezačnou blikat sekundy.
  2. Jednou stiskněte a dostanete se k nastavení DST
  3. Pomocí tlačítka přepínáte mezi hodnotami ON (letní čas) a OF (standardní čas)
  4. Nastavení ukončíte tlačítkem

Za normálního provozu hodinek můžete snadno poznat, jestli je aktivní letní čas, nebo ten standardní, pomocí ukazatele stavů. Na menším kruhovém dislpeji je zobrazena ikonka DST, když je letní čas aktivní.

Jak nastavit budík

  1. V základním módu zobrazení času stiskněte 4x. Dostanete se tak do módu ALARM.
  2. Podržte tlačítko , dokud nezačne blikat hodina budíku
  3. Pomocí tlačítka přepínáte mezi mezi nastavováním hodiny a minuty budíku
  4. Pravými tlačítky B a D nastavujete hodnotu hodiny resp. minuty.

Jak zapnout budík a zvukovou signalizaci celé hodiny

Oba parametry si vysvětlím najednou, protože se nastavují na stejném místě. Pomocí tlačítka přejděte do módu alarmu. Nyní pomocí tlačítka listujete mezi nastavením budíku a signalizací celé hodinky následovně:

Obojí vypnuto >> Alarm ON, Signalizace OFF >> Alarm OFF, Signalizace ON >> Obojí zapnuto.

Oba parametry mají v malém kruhovém displeji ikonky, které se zobrazí, když jsou funkce aktivní. Podle toho poznáte, že jestli je budík zapnutý a jestli je signalizace celé hodiny zapnutá.

Jak u EFA-121D zapnout/vypnout zvuky tlačítek?

V jakémkoliv módu (kromě režimu nastavování), podržte tlačítko po dobu asi 3 sekund. Tím přepnete mezi zapnutím a vypnutím zvuků tlačítek. Když jsou zvuky tlačítek vypnuté, tak se na displeji hodinek zobrazí ikonka přeškrtuné noty.

casio edifici efa-121d-1a vypnutí zvuku tlačítek

Kalibrace teploměru a nastavení jednotky teploty

Měření teploměru ovlivňuje tělesné teplo (když máte hodinky na zápěstí), přímé sluneční světlo a také vysoká vlhkost. Pro přesnější měření sundejte hodinky ze zápěstí a umístěte je na místo, kde nejsou vystavené přímému slunečnímu světlu. Třeba na batoh. Trvá zhruba 20-30 minut, než se (po sundání ze zápěstí) pouzdro hodinek "aklimatizuje" na okolní teplotu a teploměr zobrazuje správné údaje.

Teploměr je od výrobce zkalibrován. Pokud ale zjistíte vysoké odchylky naměřených hodnot od skutečné teploty, pak můžete provést kalibraci teploměru.

  1. V základím módu místního času podržte dokud na displeji nezačnou blikat sekundy.
  2. Zmáčkněte 9x, tím se dostanete k režimu kalibrace teploměru
  3. Pomocí pravých tlačítek B a D zadejte správnou teplotu
  4. Stikněte a dostanete se k nastavení jednotky
  5. Tlačítkem přepínáte mezi jednotkami °C nebo °F
  6. Nastavení ukončíte tlačítkem

Jak zapnout a vypnout automatické osvětlení

Edifice EFA-121D mají funkci automatického osvětlení. To znamená, že se světlo aktivuje automaticky, když zápěstí s hodinkami nakloníte směrem k obličeji. Tuto funkci je ale potřeba nejdříve zapnout. Z důvodu šetření energie v baterii se tato funkce sama po cca 6-ti hodinách deaktivuje. Pro přepínání mezi zapnutým a vypnutám automatickým osvětlením je potřeba v základím módu místního času podržte po dobu cca 3 sekund. Když je automatické světlo zapnuté, tak se nahoře na displeji zobrazuje ikonka (vizte obrázek níže).

efa-121d auto light

Nenašli jste řešení svého problému? Určitě nám napište do komentářů

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Ivan Peťkopřed 1832 dny, reagovat
Dobrý deň, mám veľkú prosbu. Neviem nastaviť deň v týždni (momentálne mi ukazuje štvrtok a dnes je sobota). Hodinky sú Casio EFA 121D - 1AVEF, model 4335. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Ivan Peťko
Martin Koňaříkpřed 1830 dny
Den v týdnu se nenastavuje, ale hodinky ho automaticky dopočítají podle nastaveného data. Stačí tedy správně nastavit datum: den, měsíc i rok. Návod najdete výše v kapitole: Jak nastavit digitální čas a datum
Ivan Peťkopřed 1827 dny, reagovat
Dobrý deň, ďakujem za radu, mal som zle nastavený rok, tam bola chyba. S pozdravom Ivan Peťko
Andrej Petrovajpřed 1817 dny, reagovat
Dobrý den. Jde na hodinkách nastavit automatické rosviceni po zvednuti ruky?
Martin Koňaříkpřed 1816 dny
V základním módu místního času podržte pravé dolní tlačíko (D) po dobu asi tří vteřin, než se nahoře na displeji nezobrazí ikonka automatického osvětlení. Přidal jsem do tohoto článku novou kapitolu k automatickému osvětlení.
vojtěchpřed 1792 dny, reagovat
Dobrý den prosímvás nejde mi nastavit analogový čas jaká může být příčina jsou to Casio Edifice EFA-121D. děkuji za odpověd.
Martin Koňaříkpřed 1792 dny
Pokud postupujete podle postupu, který jsem popsal výše a hodinky se chovají jinak, tak s nimi bude něco špatně. Na email jsem vám poslal telefon na mě. Zavolejte a můžeme společně zkusit nastavit.
Emanuelpřed 1720 dny, reagovat
Dobrý den.Chybí podrobné vysvětlení celého ciferníku, např. kolečko nad notou.Děkuji.
Martinpřed 1614 dny, reagovat
Autor napsal skvělý návod, avšak v nastavení analog času - rucicek, ma opravdu chybu, jako první krok nezmackneme 6x tlačítko A, ale C! Jinak vše Ok.
Martin Koňaříkpřed 1610 dny
Díky za pochvalu a upozornění na chybu. Opravili jsme
Jindřichpřed 1614 dny, reagovat
Zdravím, rád bych se zeptal jak se nastavují ručičkové hodiny, dle vašeho postupu mi to pořád nejde nastavit.
Petr dohnalpřed 1614 dny, reagovat
Dobrý den.Pokouším se v základním modu 6x mačkat tlačitko A pro kalibraci ručiček respektive nařízení analogového času ale bohužel se mě nedaří na displeji H-SET a tím pádem podle návodu nastavit ručičky.Děkuji za odpověď a pomoc. Petr Dohnal
Martin Koňaříkpřed 1610 dny
Bohužel jsem měl v návodu chybu. Správně tam má být stisknout 6x tlačítko C (měl jsem tam špatně tlačítko A). Za mistifikace se omlouvám.
Janpřed 1614 dny, reagovat
Dobrý den,jak prosím nastavím analogový (ručičky)hodiny?moc děkuji
Martin Koňaříkpřed 1610 dny
Dobrý den, nastavení ruček je popsáno v kapitole Jak nastavit analogový (ručičkový) čas.
Michaelpřed 1610 dny, reagovat
Prosím vás,co za funkci má ten malý budík vpravo nahoře od ukazatelů zapnutých funkcí (alarm, letní čas,každou hodinu pípnutí).moc děkuji za odpověď.
Martin Koňaříkpřed 1605 dny
Kruhová výseč s desíti segmenty zobrazuje v režimu stopek desetiny vteřiny (za každou desetinu svítí jeden segment) a v režimu času zobrazují minuty. Když je třeba 58 minut (nebo 8, 18, 28, ...), tak svítí 8 segmentů. Praktického využití si nejsem vědom. Jde pouze o designový prvek, aby číselník vypadal zajímavěji.
Petr Mückpřed 1533 dny, reagovat
dobrý den, prosím co je to za režim, když v základním módu zmáčknu dvakrát tlačítko "C" a dostanu se do modu REC, nahoře i dole pomlčky? děkuji
Martin Koňaříkpřed 1533 dny
Jde o režim paměti stopek, ve kterém se zobrazují poslední naměřené časy. Při stopování si tedy nemusíte časy pamatovat, hodinky mají interní paměť.
Andrejpřed 1524 dny, reagovat
Dobry den chcem sa spytat co znamena kruhovy ukazatel vedla rozdeleneho ukazatela alarmu sig .Je nad nim a ubudaju s nehop\licky dakujem
Martin Koňaříkpřed 1524 dny
Dobrý den, má pouze dekorativní význam. Více jsem popsal u komentáře od p. Michaela výše.
Hugozhor275před 1523 dny, reagovat
Děkuji panu Koňaříkovi že si dal takovou práci s manuálem. Díky němu je nastavení mnohem srozumitelnější.
Jardapřed 1518 dny, reagovat
Prosim,lze zmenit format data? Tedy aby se prvni zobrazoval den a potom mesic? Dekuji moc za odpoved.
Martin Koňaříkpřed 1513 dny
U Edifice EFA-121D to bohužel nejde. Umí to například G-Shocky Mudman G-9300, nebo Gravitymastery GR-B100.
Janpřed 1510 dny, reagovat
Koupil jsem si Casio EFA 121D 14 dubna od té doby se mě spozdily o dvě min.a na digital není skoro vydět jsou v záruce může to být baterkou? první Casio mě baterka vydržela sedum let
Agáta Vřeskápřed 1509 dny
Dobrý den, Jane, zpožďování (resp. slabý displej) může být způsobeno opravdu slabou baterií, doporučuji zkusit vyměnit, pokud problém bude pokračovat, pravděpodobně bude chyba ve stroji a bude třeba servisu.
Lukášpřed 1494 dny, reagovat
Dobrý den, chci se zeptat jestli je možné zesílit zvuk budíku a pípnití každé hodiny. Diky
Martin Koňaříkpřed 1493 dny
Hlasitost zvuku na těchto hodinkách nelze nijak regulovat
Jaroslavpřed 1460 dny, reagovat
Dobrý deň,v tomto návode som sa hneď na za začiatku dočítal ,že hodinky majú aj 24-hodinový formát,ale ako ho nastaviť,to už nie.Viete mi to ozrejmiť?Ďakujem za odpoveď.
Martin Koňaříkpřed 1452 dny
Nastavení je popsáno v tomto návodu v kapitole Jak nastavit digitální čas. Stručně: V základním módu hodinek chvíli podržíte A, pak 5x stisknete C přejdete do nastavení 12/24. Tlačítky B a D měníte hodnotu. Ukončíte tlačítkem A.
Petr Vaškopřed 1455 dny, reagovat
Dobrý den, při posunování ručiček na letní čas jsem zjistil, že mi nefunguje tlačítko A. Máte nějaký fígl jak ho rozpohybovat a nebo mě čeká cesta do hodinářství. Díky moc za odpověď a hodně zdraví a optimismu v této nelehké době Petr Vaško
Martin Koňaříkpřed 1452 dny
Jediný figl který mě napadá, je bohužel cesta do servisu. Můžete poslat do autorizovaného servisu: https://www.fastcr.cz/servis/ nebo doručit osobně na naší prodejnu a my to vyřídíme.
Štěpán Drábekpřed 1380 dny, reagovat
Dobrý den chtěl bych se zeptat na náramek u techto hodinek máte napsano že jdou posunout o devět dílků a právě to je důvod proč se ptám jestli to můžu udělat sám doma a nebo musím jít k hodináři . Děkuji Štěpán
Agáta Vřeskápřed 1380 dny
Dobrý den, Štěpáne, s trochou šikovnosti to zvládnete i doma. :) U těchto hodinek je systém závlaček, které se vysouvají, ideální jsou k tomu malé kombinačky. Závlačky se z dílků vytáhnou, odeberete potřebný počet a zase je závlačkou spojíte. Ke spojení pak stačí třeba kladívko, kterým doklepnete závlačku zpět k tělu. Postup najdete i tady: https://www.hodinky-365.cz/blog/navod-jak-upravit-kovovy-naramek
Štěpán Drábekpřed 1380 dny, reagovat
Dekuji za odpověď
Štěpán Drábekpřed 1380 dny, reagovat
Ještě bych se chtěl zeptat jestli jsou hodinky odolné proti slané vodě .Ptam se, protože jsem jednou měl vodotěsné hodinky a že slané vody se doslova ohnuly a zničili .Děkuji za odpověď
Agáta Vřeskápřed 1379 dny
Ve vodě určitě doporučíme nemačkat tlačítka, nemanipulovat s korunkou. Slaná voda by hodinky z nerez oceli poškodit neměla, ale samozřejmě poté hodinky důkladněji opláchnout sladkou vodou a osušit.
Štěpán Drábekpřed 1379 dny, reagovat
Děkuji za odpověď
Viktorpřed 1245 dny, reagovat
Hodinky sou super, jen mě štve délka podsvícení mohla byt 3xdelsi,při nastavení musíte pořád mačkat tlačítko pro rozsvícen displeje protože digitální. Čas na ciferníku nejde vidět v noci vůbec a přes den matně. Jinak spokojenost, a doporučuji.
Dominik Hokpřed 1245 dny
Dobrý den, bohužel nastavení delší prodlevy svícení není možné. Ano, může to být trochu obtěžující, ale i tak za to ty hodinky stojí, ne? :)
Petr Kupčíkpřed 1096 dny, reagovat
Dobry den, tyto hodinky vlastnim tak 13let. Prekvapilo me, ze jeste dnes se daji koupit. Jedny z nejlepsich hodinek, co se spolehlivosti a kvality vzhledem k cene tyce, co jsem kdy mel. Ano sklicko uz ma nejake sramy, korunka davno ztratila to barevne lakovani, baterky ( hodinky maji totiz 2) meneny uz asi 4, naposled i z vakuovou kontrolou tesnosti a stale plne funkcni. A to jsem je nosil vsude, pot, dest, more, vana,sprcha atd.. Maji jednu jedinou nevyhodu, diky vsem funkcim komplikovana nastaveni i kdyz vetsinu funkci clovek ani nevyuzije. Rehole je pak pro me kazdy pulrok pri zmene casu hodinky prestelovavat. Uz i diky tomu, ze clovek musi serizovat analog a pak jeste digital. A ten Vas navod je spica, ten to super ulehci, protoze clovek to vzdy zapomene..Dekuji
Petr Kupčíkpřed 1096 dny, reagovat
Foto pro zajimavost :-)
Štěpán Drábekpřed 1025 dny, reagovat
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na hodinkách se mi úkázalo A v levém dolním rohu. Na obrázcích máte vždy P. Teď se mi ty hodinky i úplně zhasínají a musím kliknout abych viděl tdigitální čísla. Nevíte co to je? Nebo jak tuto funkci vypnout? Děkuji Drábek
Agátapřed 1025 dny
Dobrý den, Štěpáne, no, těžko se to posuzuje, když hodinky nemáme před sebou, ale to A/P bych tipla na režim času (AM/PM). To lze upravit přes nastavení digitálního času. Co se toho zhasínání týče, může to být docházející baterií. Jako první bych tedy doporučila zkusit baterii vyměnit. Pokud to máte blízko do Ostravy, stavte se, rádi se na to podíváme. :)
Viktor Chvátalpřed 870 dny, reagovat
Dobrý den nejde nastavit prodloužení svitu, většinou za tu milisekundu stihnu jen hodinu, natož tak minuty nebo datum. Je to z důvodu šetření baterie určitě, ale i tak se mi to zdá jako kazdodenimu uživateli těchto hodinek málo
Jaroslav Kurečkapřed 726 dny, reagovat
dobry den moc mi to pomohlo dik
Janpřed 678 dny, reagovat
Děkuji za návod konečně se v tom vyznám......
Janpřed 668 dny, reagovat
Dobrý den, přestal fungovat analog, nejde ani nastavit. Jen se chci zeptat lze to nějak rozběhat nebo musí do opravny. Děkuji za odpověď
Agáta Vřeskápřed 667 dny
Dobrý den, bohužel bez toho, aniž bychom hodinky viděli nedokážeme od stolu poradit. Je možné, že došla baterie. Návštěvu hodináře bych ale doporučila
Janpřed 667 dny
Děkuji za info
josefpřed 435 dny, reagovat
Dobry den vyrobce uvadi ze u hodinek lze zjistit jake maji procenta oba baterie.tak se chci zeptat zda to nekdo nevi jak na to.dekuji za odpoved.
Eliška Měrkovápřed 434 dny
Josefe, tohle info jsem bohužel nedohledala ani v anglickém návodu a vzhledem k tomu, že je model už nějaký ten pátek nedostupný, to nemáme ani jak vyzkoušet a v hodinkách se trošku "pohrabkat" na vlastní pěst.
josefpřed 434 dny, reagovat
V navodu to pisou poslal jsem prilohu kde je to napsane
Dominik Hokpřed 433 dny
Zdravím, Josefe. Díval jsem se do funkcí hodinek a nikde jsem nenašel zmínku o ukazateli stavu baterie. To, co jste poslal, není návod, ale technické parametry hodinek, které zadával jiný český e-shop. Je možné, že udělali chybu.
josefpřed 434 dny, reagovat
poslal jsem foto
Jiřípřed 396 dny, reagovat
Dobrý den. Prosím, jaké označení mají baterie vtěchto hodinkách a jak je vyměnit a restartovat. Děkuji za odpověď.
Agáta Vřeskápřed 395 dny
Dobrý den, v hodinkách by měly být dvě baterie typu SR927W. Pro opětovné nastavení můžete využít anglický návod support.casio.com/storage/en/manual/pdf/EN/009/qw4334.pdf
Josef Fantapřed 249 dny, reagovat
Mám hodinky od roku 2008, baterie 3 krát měněny. Perfektní hodinky, velká spokojenost, doporučuji edifice každému. Nesundavám je nikdy, jen při čekání na výměnu baterek. Voda, moře, horko, zima stále přesné.