» Blog » Casio

Casio G-Shock – průvodce výběrem

Tagy: Průvodce výběrem | Casio | Klasické

Radim Krčmář | 15.11.2019 | 12 MIN | 2x komentář

Vybíráte své první odolné hodinky a nevíte si rady? Nebo snad máte v plánu těmito oblíbenými hodinkami obdarovat svého přítele či manžela a tápete? Tak právě pro vás je tento základní průvodce světem G-Shocků určen.

Casio G-Shock

G-Shocky jsou hodinky mnoha tváří. Levné základní modely v kabátku ze syntetické pryskyřice postupem času doplnily také prémiové modely, které nabídnou špičkové moderní technologie a stejně tak i prémiové materiály. Výbava se různí podle zaměření jednotlivých modelů a samozřejmě podle ceny.

Co však můžete očekávat u všech G-Shocků bez výjimky je vysoká odolnost proti nárazu, vodotěsnost 200 metrů, stopky, budík, automatický kalendář a osvětlení. U modelů vyšších kategorií se pak setkáváme například se solárním pohonem, synchronizací času rádiovým signálem, Bluetooth konektivitou nebo třeba výškoměrem, kompasem, barometrem či GPS.

6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

OBSAH PRŮVOCE

G-Shocky za svou existenci ušly nemalý kus cesty a v současné nabídce tak můžeme na evropském trhu vybírat z přibližně padesáti různých modelů, barevné variace nepočítaje. To už je slušná porce, že? Uvidíte je na ruce policisty, skejťáka, hasiče, kosmonauta, ale klidně i moderního businessmana. Hodí se však také třeba tatínkům neposedných mrňousků a vůbec všem hledajícím kvalitní, stylové a hlavně odolné hodinky pro všemožné nástrahy každodenního života...

Základní řada

Cena: do 2.800 korun

Pokud jste G-Shocky zatím nepolíbení či snad hledáte levnější a hlavně spolehlivé hodinky s nadstandardní odolností, je tato kategorie určena vám. Cenově nejdostupnější modely nabídnou širokou škálu tvarů a barev a na své si přijdou milovníci retra, ale také ti, kteří dávají přednost spíše modernímu designu. Není proto překvapením, že jsou modely této kategorie celosvětově nejprodávanější.

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec
8.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec

Z hlediska použitých materiálů se zde v drtivé většině setkáme s resinovým pouzdrem (což je typ odolné syntetické pryskyřice), minerálním sklem a nerez ocelí. Kombinace, kterou prověřil čas, ale například i lety do vesmíru. Hned několik modelů základní řady se totiž může pochlubit NASA certifikací pro vesmírné mise. Lepší reklamu a důkaz jejich kvalit bychom hledali jen těžko. Pokud se vám tedy líbí představa mít na zápěstí hodinky vhodné i do kosmu, pak můžete vybírat například mezi digitálními modely: DW-5600E, DW-5900 či DW-6900. Retro vzhled zde doplňují pouze základní funkce, které však drtivé většině uživatelů budou stačit.

Modely DW-5600E, DW-5900 a DW-6900 s retro vzhledem a NASA certifikací pro vesmírné mise

Modely DW-5600E, DW-5900 a DW-6900 s retro vzhledem a NASA certifikací pro vesmírné mise

Modernější kabátek a spousty barevných variací pak umí nabídnout bestseller GA-100, případně GA-140. Kromě analogového zobrazení času a netradičně pojatého ciferníku nabídnou navíc například funkci automatického osvětlení či tachymetr.

Modely GA-140 byly novinkou 2019 a nabízí stejné funkce jako bestseller GA-100

Modely GA-140 byly novinkou 2019 a nabízí stejné funkce jako bestseller GA-100

Pakliže hledáte opravdové pracanty určené na tu nejtěžší dřinu, není v této cenové kategorii lepší volby než model Mudman G-9000 alias „Krtek“. Díky dvojitému těsnění tlačítek totiž disponují zvýšenou odolností proti blátu, prachu, ale také vůči nízkým teplotám. I ony se mohou pochlubit certifikací NASA pro pobyt ve vesmíru. Potěší přítomnost duálních stopek, praktického časovače s opakováním a pět budíků…

Speciální těsnění Mudman G-9000 zajišťuje zvýšenou odolnost proti prachu i nízkým teplotám

Speciální těsnění Mudman G-9000 zajišťuje zvýšenou odolnost proti prachu i nízkým teplotám

Ani sportovci nepřijdou v této kategorii zkrátka. Digitální model GBD-800 je určen vyznavačům pohybu a nabídnou mimo jiné i krokoměr, jsou výborné pro „kruhový trénink“ a nabízí dokonce také Bluetooth konektivitu. Vybrat si můžete hned z několika barevných variant, včetně populárního army looku. (Alternativou je v analogově-digitálním provedení model GBA-800 s totožnými funkcemi, který je cenově o pár stovek dražší.)

Oblíbené digitálky s bluetooth GBD-800 Utility Color Series

Oblíbené digitálky s Bluetooth GBD-800 Utility Color Series

Solární, řízené rádiovým signálem

Cena: 3.500 až 50.000 korun

Tato kategorie se těší velké oblibě. Technologie Tough Solar a Multi-Band 6 totiž zásadně usnadňují život majitelům takto vybavených hodinek. O pohon hodinek se zde stará akumulátor, který je neustále dobíjen světlem prostřednictvím tenkého solárního panelu integrovaného do ciferníku hodinek. Hodinkám na bezproblémový chod stačí i umělé světlo, stačí je tedy nosit, případně je nezavírat do šuplete. Baterie vydrží i více než 15 let a to i při častém využívání osvětlení či budíku.

Druhou vysoce praktickou funkcí je příjem rádiového signálu, který zajišťuje hodinkám stále přesný čas. Hodinky mají zabudovanou miniaturní anténu, umožňující pravidelný příjem signálu z dlouhovlnného vysílače. Stačí je tedy jednou nastavit na domovské město a o zbytek se už vaše G-Shocky postarají samy, včetně změn letního a zimního času. Nejlevnějším modelem s technologií Tough Solar a Multi-Band 6 jsou oblíbené digitálky hranatého střihu GW-M5610, které pořídíte od 3500 korun. Většinou se však cena takto vybavených hodinek pohybuje spíše ve vyšších částkách.

Nejlevnější rádiem řízený model se solárním pohonem je GW-M5610 s cenovkou už od 3500 Kč

Nejlevnější rádiem řízený model se solárním pohonem je GW-M5610 s cenovkou už od 3500 Kč

Velké G-Shocky

Cena: 2.800 až 50.000 korun

S trochou nadsázky by se dalo stručně napsat, že do této kategorie spadají úplně všechny G-Shocky. Velký, robustní vzhled je bezesporu jedním z hlavních rysů těchto odolných hodinek a zároveň také jedním z důvodů, proč si je tolik lidí kupuje. I přes velké rozměry nabízí nízkou váhu a také překvapivě komfortní nošení. Éra skutečně velkých (lépe řečeno obřích) Géček, jejichž pouzdra měří 50 a více milimetrů nastupuje roku 2010 příchodem analogovo-digitálních modelů řady GA, která se stala celosvětově dokonce nejprodávanější.

Modely GA-100 (přečíst recenzi) a GA-110 si i díky obrovskému počtu barevných kombinací ve spojení s nízkou cenovkou brzy našly cestu na zápěstí teenagerů, stejně jako vojáků a příslušníků ozbrojených složek, kterým v takzvaných „Stealth", tedy celočerných variantách, dodnes spolehlivě slouží po celém světě.

Ne bezdůvodně se GA-100 staly nejprodávanějšími Géčky

Nejprodávanější Géčka? Jednoznačně GA-100

Casio řadu GA začínající jedničkou stále rozšiřuje, nejnovějším přírůstkem je GA-140 (přečíst recenzi na GA-140). A u řady GA ještě zůstaneme. Je-li řeč o velkých Géčkách, pak nelze nezmínit GA-700. Díky svým rozměrům 53,4 x 18,4 milimetrů si vysloužily trefnou přezdívku G-Shocky na steroidech (přečíst recenzi GA-700) a také si zahrály ve filmu Jurský svět (zjistit, kdo nosil sedmistovky v Jurském světě).

Zdá se vám 53 milimetrů stále málo? Nebo snad preferujete digitálky? Pak je jasnou odpovědí model GX-56 alias „King". Králem mezi digitálními G-Shocky je nejen svým obřím rozměrem 55 milimetrů. Díky aplikaci Alpha-Gelu a dvojitému těsnění tlačítek jsou to zároveň ty nejodolnější digitálky, které kdy Casio vyrobilo a troufám si osobně říct, které kdy spatřily světlo světa...

GX-56 jsou fanoušky přezdívané King. Nejen kvůli obřím rozměrům, ale i neuvěřitelné odolnosti

Model GX-56 je fanoušky přezdíván King. Nejen kvůli obřím rozměrům, ale i neuvěřitelné odolnosti

Dáváte-li však přednost raději analogovému zobrazení času a displej považujete spíše za šikovného pomocníka pro zobrazení sekundárních funkcí hodinek, mohl by vás zaujmout například populární model Mudmaster GG-1000.

Mudmaster GG-1000

Mudmaster GG-1000 má perfektní čitelnost a odolnost proti prachu a blátu

Ten je ještě o chlup větší (55,3 mm) a jak už název napovídá i on disponuje zvýšenou odolností proti blátu a prachu. Ručičky i indexy jsou díky luminiscenci dobře čitelné a kromě standardních funkcí zde najdeme také kompas či kontrolu stavu baterie.

Závěr pak musí zákonitě patřit vůbec největším „mackům" z celého portfolia G-Shocků. Se svými 57,7 milimetry v průměru a výšce lehce přes 20 milimetrů stojí Rangemany GPR-B1000 (přečíst recenzi na Rangemany) na pomyslném vrcholu této kategorie. Kromě rozměru velikosti dětského hokejového puku nabídnou GPS navigaci, solární napájení, barometr, výškoměr a nejlepší displej, jaký kdy Casio vyrobilo. Jeho pozorovací úhly jsou stejně úctyhodné jako rozměry samotných hodinek. Safírové sklo je pak takovou třešničkou na dortu, která je u hodinek této cenové kategorie víceméně povinná.

Rangeman nabízí snad vše, co si jen můžete u G-Shocků přát

Rangeman GPR-B1000 nabízí snad vše, co si jen můžete u G-Shocků přát

Mid-size G-Shocky vhodné i na menší ruku

Cena:  2.490 až 26.990 korun

Záměrně jsem nezvolil nadpis „malé G-Shocky“ a to z prostého důvodu – neexistují. Možná i bez nadsázky by se dalo napsat, že tam, kde jiní rozměry končí, G-Shocky začínají. K těmto hodinkám prostě větší rozměry odjakživa patří, což je dáno mimo jiné jejich odolnou konstrukcí. Pojďme si tedy v krátkosti představit pár modelů, které se hodí i na menší zápěstí s obvodem cca 15-16,5 centimetrů.

Začněme tedy nejmenšími v současné (2019) nabídce – tedy nejrůznějšími deriváty prvních digitálních G-Shocků. Nadčasový retro design pouzdra o velikosti cca 43 milimetrů je stále oblíbený i desítky let od svého vzniku (v roce 1983) a vy si jej můžete dopřát hned v několika vzhledově příbuzných variantách. Modely DW-5600, GW-M5610, GW-B5600 (přečíst recenzi) a GMW-B5000 (přečíst článek) mohou na první pohled působit jako stejné hodinky, přesto se jejich funkce výbava a samotná konstrukce v mnohém liší.

Modely DW-5600, GW-M5610, GW-B5600 a GMW-B5000 jsou vzhledově podobné, liší se však funkcemi

Modely DW-5600, GW-M5610, GW-B5600 a GMW-B5000 jsou vzhledově podobné, liší se však funkcemi

Prvně jmenovaný model DW-5600 vám nabídne základní funkce, model GW-M5610 přidá solární napájení a Multiband 6, GW-B5600 pak navíc ještě Bluetooth či evropský formát data a GMW-B5000 k tomu ještě přidá celokovovou konstrukci, špičkový STN displej a hrdý nápis „made in Japan“.

Casio G-Shock DW-5600

Mezi modely s "menšími" rozměry patří i oblíbený DW-5600

Mezi modely hodící se i na menší ruku je také analogovo-digitální novinka z roku 2019 GA-2100 (přečíst recenzi na GA-2100). Nezvykle tvarovaného pouzdro o průměru 45,4 mm využívá novou karbonovou konstrukci a díky výšce pouhých 11,8 mm jsou to v době vydání tohoto článku (2019)  nejtenčí G-Shocky a skvěle padnou i na dámské zápěstí.

GA-2100 vznikly jako pocta otci G-Shocků Kikuo Ibe

GA-2100 vznikly jako pocta otci G-Shocků Kikuo Ibe a jsou nejtenčími Géčky na trhu

Pokud je na vás design modelu GA-2100 příliš osobitý, mohly by vás zaujmout modely AW-590/591 (přečíst recenzi), případně podobné, ale o něco lépe vybavené AWG-M100, které svými 46,4 milimetry ještě do této kategorie s odřenýma ušima také náleží…

AW-590 má ocelovou lunetu, AW-591 má lunetu hliníkovou

AW-590 má ocelovou lunetu, AW-591 má lunetu hliníkovou

Jste-li sportovněji založení, pak by vaší pozornosti rozhodně neměl uniknout také model G-Squad GMA-B800 z roku 2019. Zmenšenina modelu GBA-800 (nyní 44,8 mm) nabídne krokoměr, pokročilé stopky, odpočet a spoustu dalšího, jak si můžete podrobněji přečíst v recenzi kolegy Martina, který větší sourozence otestoval.

Na závěr se sluší zmínit několik dalších „S-Series“ modelů určených spíše ženám. Modely GMA-S120/130/140 se liší svými ciferníky, pouzdro velké 45,9 mm mají shodné. Kromě pastelových barev nabídnou například populární krokoměr (zjistit více v recenzi na GMA-S130).

GMA-S130 vypadají na dámském zápěstí skvěle a navíc nabídnou i krokoměr

GMA-S130 vypadají na dámském zápěstí skvěle a navíc nabídnou i krokoměr

Luxusní G-Shocky

Cena: 21.690 - 99.990 a více korun

Ano, G-Shocky myslí i na ty, kterým už není dvacet a potrpí si na prémiové materiály, funkce a zpracování. Tradiční resin je zde v roli outsidera a ke slovu přichází ocel, titan, karbon, safír a další. Rádiově řízený čas, případně Bluetooth a GPS jsou v této kategorii samozřejmostí a nechybí ani solární napájení nebo špičková luminiscence. Řeč je samozřejmě o modelech řady MT-G a MR-G (zjistit více o kovových G-Shock), které představují naprostou špičku z dílen firmy Casio a jsou ručně sestavovány na prémiové produkční lince v Yamagatě.

Detaily zpracování a ruční povrchová úprava je zejména u modelů MR-G na stejné a mnohdy i vyšší úrovni, než u násobně dražších modelů švýcarské produkce. Mezi luxusní G-Shocky se určitě dá počítat také novinka z roku 2019 řady Gravitymaster GWR-B1000 (přečíst recenzi na Gravitymastery). S tímto celokarbonovým modelem, zvláště pak v limitované edici označené písmenem X si neuděláte ostudu ani na poradě nejvyššího managementu vaší firmy.

Gravitymaster GWR-B1000 jsou dovedeny k dokonalosti v každém detailu

Gravitymaster GWR-B1000 jsou dovedeny k dokonalosti v každém detailu

Master of G - Géčka (nejen) pro profesionály

Cena: 2.790 - 36.990 korun

Uvidíte je na ruce německých mořských záchranářů lodi Arkona nebo třeba vojácích Britské armády, která se rozhodla právě modely Master of G od roku 2020 oficiálně zařadit do svého vybavení. Jsou určeny do těch nejextrémnějších podmínek, které si dokážete představit. Ve vzduchu. Na souši. Ve vodě. Na G-Shocky řady Master of G se můžete spolehnout všude.

Spojuje je robustní velikost a konstrukce využívající v hojné míře Alpha gel je zárukou maximální odolnosti a spolehlivosti, o kterou tady jde v především. Kromě toho vám nabídnou funkce, na které u jiných G-Shocků nenarazíte. Kompas, barometr, výškoměr, teploměr nebo GPS navigaci byste u modelů jiných řad hledali marně... Popisovat zde jednotlivé modely Master of G by vydalo na samostatný článek, proto se zde omezím na základní rozdělení. Své zaměření dávají jednotlivé modely již svým názvem.

Pro ty, kteří mají co do činění s létáním, jsou určeny modely Gravitymaster. Vyznačují se zvýšenou odolností vůči gravitaci, magnetismu, stejně jako extrémním vibracím a mimo jiné nabízejí například stopky šité na míru pilotům a různé typy synchronizace přesného času. U dražších modelů nechybí karbonová konstrukce či safírové sklo s antireflexní úpravou.

Gravitymastery jsou šité na míru pilotům

Gravitymastery jsou šité na míru pilotům

Modely Mudmaster, Rangeman, případně Mudman budou vyhovovat všem dobrodruhům, kteří hledají odolné trekingové hodinky, ale také vojákům a těm, kteří se řadí k příznivcům army looku. Charakterizuje je zvýšená odolnost proti blátu, prachu a většinou jsou vybaveny kompasem a teploměrem. Dražší modely přidají opět barometr (výškoměr) nebo třeba krokoměr (GG-B100), či navigaci a Bluetooth (GPR-B1000). Navíc si vyberou jak příznivci digitálek (Rangeman, Mudman), tak ti dávající přednost klasickým ručičkám (Mudmaster).

SOUBOJ: Casio G-Shock GWG-1000 vs. GWG-2000
3.2.2022 - Radim Krčmář
SOUBOJ: Casio G-Shock GWG-1000 vs. GWG-2000

Mudmaster, Rangeman či Mudman jsou ideální volbou pro dobrodruhy

Mudmastery, Rangemany či Mudmany jsou ideální volbou pro dobrodruhy

Poslední kategorie patří mořským vlkům a těm, kterým učaroval živel jménem voda. Hodinkám Gulfmaster nechybí samozřejmě kompas a barometr s varováním při prudké změně tlaku, ukazatel fáze měsíce a s tím spojená doba přílivu a odlivu. Top model GWN-Q1000 přidá i hloubkoměr s výškoměrem a safírové sklo...

Top model Gulfmaster GWN-Q1000 s quad senzorem a safírovým sklem

Top model Gulfmaster GWN-Q1000 s quad senzorem a safírovým sklem

Poslední specialitkou je digitální model Frogman - alias jediné G-Shocky spadající do kategorie ISO Divers. Pro svůj asymetrický tvar jsou oblíbené nejen mezi potápěči, ale také mezi sběrateli.

Casio Frogman slaví 30 – Příběh od pulce po třicetiletou žábu
12.12.2022 - Agáta Vřeská
Casio Frogman slaví 30 – Příběh od pulce po třicetiletou žábu

Frogmany poznáte podle typického vzhledu

Frogmany poznáte podle typického vzhledu

Specialitou je jejich šroubovací dýnko, jak se na takové hodinky sluší, teploměr, hloubkoměr a kompas fungující i pod vodou. Tak jako naprostá většina modelů Master of G i zde nalezneme solární napájení a rádiem řízený čas.

Jako jediné G-Shocky mají Frogmany certifikaci ISO Divers

Jako jediné G-Shocky mají Frogmany certifikaci ISO Divers

Limitované/speciální edice

Cena: 3.990 – 1.500 000 korun

Speciální kategorií na závěr jsou „limitky“. Casio pravidelně vypouští na trh různé, více či méně, limitované edice, které jsou velmi ceněné hlavně mezi sběrateli. Jsou vydávány při příležitosti výročí (Anniversary modely) – u G-Shocků vždy po pěti letech. Minulý rok (2018), na který další milník připadl, jsme si na dýnku mohli přečíst číslovku 35 (prohlédnou modely k 35th Anniversary). Tou největší bombou bylo tentokráte představení 35 kusové edice digitálek G-D5000 vyrobených z 18 karátového zlata. Cena? Cca půldruhého milionu. Bez daně! Kroutíte hlavou? Pak vězte, že se prodaly během velmi krátké chvíle...

Limitovaná edice G-D5000 z 18 karátového zlata s cenovkou 1,5 milionu korun

Limitovaná edice G-D5000 z 18 karátového zlata s cenovkou přes 1,5 milionu korun

Pojďme se však vrátit od kuriozit k modelům pro obyčejné smrtelníky. Speciální edice Géček jsou také často vydávány ve spolupráci s nejrůznějšími značkami i umělci. New Era, Everlast, Asics nebo třeba Eminem či Gorillaz.

Jeden z modelů (GA-2000) v limitce hudební skupiny Gorillaz

Jeden z modelů (GA-2000) v limitce hudební skupiny Gorillaz

To je jen krátký výčet těch, kteří se mohou pochlubit svým vlastním G-Shock modelem. Oproti výchozím modelům sice nepřináší žádnou praktickou funkcionalitu, myslím však, že možnost nosit hodinky nějak spjaté se svým oblíbeným interpretem či značkou potěší každého…

Everlast limitka G-Squadů GBA-800

Everlast limitka G-Squadů GBA-800

Snad vám tedy tento přehled aspoň trochu pomohl v základní orientaci a rozhodování, které G-Shocky pro sebe či jako dárek pro vašeho partnera zvolit. A mně na závěr nezbývá, než popřát mnoho radosti a zážitků s těmito výjimečnými hodinkami, ať už zvolíte kterékoliv.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 1609 dny, reagovat
perfektní článek! konečně mám trochu přehled o jednotlivých řadách:-) aktuálně mám tři modely a nejraději bych koupil aspoň deset dalších. g-shocky jsou prostě nejlepší.
Milapřed 48 dny, reagovat
Skoda ze nejsem chobotnice. Uz mam parery Casia a jedny Primky