Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Dominik Hok | 12.7.2023 | 5 MIN | 3x komentář

Chytré hodinky s měřením tepové frekvence jsou už dneska standardem a nikdo si už snad nedokáže představit, že by optický snímač neměly. Z měření tepové frekvence se stal doslova fenomén, ale někdy je docela těžké zorientovat se v tom, jaké jsou správné hodnoty a proč je vlastně dobré tepovou frekvenci měřit.

Kdyby vás hned ze začátku zajímalo, jak vlastně chytré hodinky měří srdeční tepovou frekvenci  a jak se dá její měření využít při tréninku, na toto téma jsme už napsali článek.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

V tomto článku se zaměříme spíše na to, jak se dá využít sledování srdečního tepu po celý den a co z toho můžeme vyčíst.

Článek je rozdělen do těchto témat:

Klidový srdeční tep

Klidový srdeční tep je počet úderů srdce za minutu v klidovém režimu. Srdeční tep by se měl pohybovat mezi 60–100 údery za minutu. Pokud se vaše srdeční tepová frekvence tomuto rozpětí vymyká, jedná se buď o tachykardii, nebo bradykardii.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Bradykardie označuje klidový srdeční tep nižší než 60. Často se označuje jako zdraví nebezpečná, ale není to tak jednoduché. Může být zdraví nebezpečná, pokud se jedná o netrénovaného jedince. Pokud se jedná o sportovce, může se klidový srdeční tep pohybovat třeba i pod 40 úderů za minutu a není to nic nezdravého.

Tachykardie je opačný jev, kdy je klidový srdeční tep vyšší než 100. U tachykardie se nedá úplně říct, že by mohla být v určitých případech zdravá. Vysoký klidový srdeční tep je vždy špatná známka zdraví a může zvyšovat riziko kardiovaskulárního onemocnění.

A jaká srdeční tepová frekvence je ta správná? Na to se nedá úplně odpovědět, ale určitě se dá říct, že čím míň, tím líp. Samozřejmě, pokud nejste trénovaný sportovec a máte srdeční tep pod 60, není to úplně dobré znamení, ale pokud sportujete, máte dobrou životosprávu a srdeční tepovou frekvenci pod 60, je to dobrá cesta ke dlouhověkosti.

Měření EKG chytrými hodinkami – Jak to funguje?
8.8.2023 - Dominik Hok
Měření EKG chytrými hodinkami – Jak to funguje?

A proč je co nejnižší klidová tepová frekvence dobrá a ta vyšší ne? Na to je jednoduchá odpověď. Díky cvičení a dobré životosprávě je vaše srdce silnější a má dost síly na to, aby například 40 údery prokrvilo celé tělo. Slabší srdce na to potřebuje 100 úderů a navíc se opotřebovává tím, že neustále pracuje ve vysokých "otáčkách".

Jen si představte situaci, že budete mít auto, se kterým budete jezdit pořád na krásných 2000 otáček za minutu, a pak druhé auto, se kterým budete neustále jezdit na 4000 otáček. Co myslíte, které auto vydrží jezdit déle?

Vysoký srdeční tep obecně zvyšuje šanci na infarkt, dřívější úmrtí, zvyšuje krevní tlak, zvyšuje množství zánětů, zvyšuje únavu a také hrozí srdeční zástava či selhání ostatních orgánů.

Jsou samozřejmě faktory, které mohou vaši tepovou frekvenci ovlivňovat z krátkodobého či dlouhodobého hlediska. Jako třeba:

  • trénink (po tréninku se naše tělo vypořádává se zátěží, a proto srdce bije rychleji)
  • nemoc (jakékoliv onemocnění (i přicházející) může ovlivňovat náš srdeční tep)
  • věk (děti mohou mít vyšší tep a s dospíváním klesá, s pozdějším věkem se opět zvyšuje)
  • obezita
  • kouření, alkohol a kofein
  • stres

A jak klidovou tepovou frekvenci snížit? Rada je docela jednoduchá – cvičte, jezte zdravě, omezte alkohol, kouření a kofein, nezanedbávejte spánek a relaxaci. V případě obezity je dobré se zaměřit na snížení váhy. S tím vám ale může pomoci už výše zmíněné.

Měření srdečního tepu během spánku

Měření srdečního tepu při spánku by se nemělo vynechávat, protože výsledek průměrného klidového srdečního tepu by měl vycházet z celých 24 hodin. Pokud si tedy hodinky na noc sundáte, hodnoty už nejsou relevantní, protože klidový srdeční tep ve spánku značně klesá.

Jak chytré hodinky monitorují spánek?
13.7.2023 - Dominik Hok
Jak chytré hodinky monitorují spánek?

Zároveň srdeční tep (a jeho variabilita) je hlavní metrika, která se používá k odhadu spánkových fází. Pokud tedy chcete relevantní vyhodnocení spánku, je potřeba mít nasazené hodinky a spuštěné měření srdečního tepu.

Měření stresu a variability srdečního tepu chytrými hodinkami
12.7.2023 - Dominik Hok
Měření stresu a variability srdečního tepu chytrými hodinkami

Zároveň se podle srdečního tepu v noci (například podle nejnižší dosažené hodnoty či průměru) dá odhadnout, jestli není v našem těle něco špatně. Zvýšený noční srdeční tep může prozradit přetrénování, přicházející nemoc, špatnou stravu či stres.

Někdy je ale zvýšení srdečního tepu normální. Po těžkém tréninku můžete tělo rozhodit a ono se s tím musí vypořádat, a tak potřebuje od srdce vyšší výkon.

EPOC – Co to je a k čemu slouží?
13.6.2023 - Matěj Urbaczka
EPOC – Co to je a k čemu slouží?

Zároveň se od kvality spánku často odvíjejí další metriky, které hodinky zobrazují. Jako třeba doba regenerace, připravenost k tréninku, tréninková doporučení aj. Hodinky tedy nemůžou odhadnout, jak se upravila vaše doba regenerace, když neví, jak kvalitně jste se vyspali.

Četnost měření a její vliv na přesnost

Chytré hodinky měří v různých časových frekvencích a odvíjí se to jak značka od značky, tak i podle toho, jak si to nastavíte. Někteří výrobci neumožňují změnit frekvenci měření. Ve vší jednoduchosti se dá říct, že v čím větší frekvenci měříte, tím přesnější data získáte. Nejvyšší frekvence měření je jedna vteřina.

Ačkoliv je frekvence měření důležitá, záleží také na kvalitě snímače a prosvícení. Kvalita snímače se nedá úplně určit, pokud jej člověk nevyzkouší, ale dobrým vodítkem může být počet diod a jejich barvy. Čím více diod prosvěcuje kůži, tím větší je šance na přesné změření. Kromě toho se podle různých intenzit tepové frekvence používají různé barvy prosvícení. Nejčastější je zelená, ale jsou i značky, které používají například žluté a oranžové (používá to třeba Polar).

A proč je měření s vyšší frekvencí přesnější? Jednoduše mají hodinky více dat, se kterými můžou pracovat a nevznikají takové odchylky. Pokud byste jako vědci zkoumali nějaký kmen, určitě se o něm dozvíte více, pokud s ním budete trávit každý den, než když se u nich stavíte jednou za dva měsíce

Z osobního testovaní chytrých hodinek také vím, že u měření tepu chytrými hodinkami nějakou dobu trvá, než se synchronizují. Jednou za minutu tedy začnou měřit, nahodí opravdu vysokou hodnotu a než se frekvence "synchronizuje", tak se měření zastaví. Proto se pak stává, že hodinky měřící co minutu hážou dost přehnané hodnoty. Stává se mi tedy, že u značek měřících co vteřinu mám klidový tep třeba o 20 jednotek nižší než u těch, co měří každou minutu.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Rigipřed 273 dny, reagovat
Ahoj kluci, chtěl bych se zeptat zda má tetování vliv na funkci snímače tepové frekvence a monitoring spánku? Koupil jsem přítelkyni Garmin Venu 2s a bohužel ji buď vůbec nevyhodnocují spánek nebe jen částečně. Jen zřídka celou dobu spánku. Po podrobném nahlédnutí do Connectu jsem zjistil, že ji to jen občas zaznamená tepovou frekvenci. Především např. u 40 min aktivit ji to na grafu ukáže pouze 1min. měření. Takže chytré hodinky ji přesně ukazují max čas a počet kroků :-) Přítelkyně má právě tetování na ruce kde hodinky nosí. Na nějakém fóru jsem se dočetl, že tetování může hodnoty zkraslit. Já mám Fénix 6 Sapphire a s těmi, když ji připnu na ruku problém nemáme. Tak nevím zda je problém v hodinkách, abych je eventuálně mohl reklamovat nebo v potetové ruce přítelkyně a mohl reklamovat případně ji :-) Děkuji.
Dominik Hokpřed 273 dny
Zdravím, Zdeňku. Upřímně, těžko se to posuzuje, protože také záleží, o jaké tetování se jedná. Většinu času ale mají problém lidi s rukávem. Pokud ale říkáte, že Fenix 6 to měří v pořádku a problém mají pouze Venu 2S, zkusil bych to vyreklamovat. Jako test bych možná zkusil dát hodinky na nepotetovanou ruku a jestli bude problém i tam, je to jasné.
Rigipřed 273 dny, reagovat
Moc děkuji za odpověď....právě rukáv který je zakončený u zápěstí do špičky zrovna v umístění hodinek, takže myslím, že zaznamenávají ve chvíli kdy se pohnou na místo kde pokrytí tetování není takové. Test s druhou rukou jsme také zkoušeli, bohužel zatím jen chvíli a jednu noc páč jsou přítelkyni hodinky na druhé ruce dost nepohodlné :) Ale po to krátké testování to vypadá, že funguvali v pořádku. Mám plno kolegů, co mají rukáv a tento problém jsem doposud od nikoho neslyšel, tak právě nevím jestli Venu 2s nemají třeba nějaký slabší nebo starší typ snímače než třeba právě mé Fénix 6.

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. zavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.