» Blog » Certina

Certina DS-1 Big Date: recenze oblekovek s kouřovým efektem

Tagy: Recenze | Certina | Pánské | Klasické | Společenské

Agáta Vřeská | 5.8.2020 | 5 MIN | 2x komentář

Po úspěšné speciální edici Certina DS-1 Big Date z roku 2019 se Certina rozhodla přidat několik novinek v podobném duchu. Lehce konzervativnější, ale neméně zajímavé. Pojďme se na Certina DS-1 Big Date podívat detailněji. Textem i fotkami.

Model Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary se zeleným číselníkem byl zařazen do řady Heritage, kde si Certina připomíná historické modely či významné milníky. Nové modely jsou už standardně v kolekci DS-1 řady Urban, kam Certina řadí právě pánské hodinky elegantního stylu s automatickým strojkem.

To charakterizuje i Certiny DS-1 Big Date. Pohání je Powermatic 80 s chvályhodnou rezervou 80 hodin. Změnu oproti loňskému modelu vidíme hned na první pohled. Na číselníku není uvedena informace o tom, že by se jednalo o speciální edici a chybí i rytina na dýnku.

Certina ví, jak oblíbené jsou průhledy na strojek přes dýnko a novinky o tuto vlastnost neochudila. Pravda, se zdobením tady nepochodíte, zato ale Certina udržela cenovku poměrně nízko na to, co model nabízí. A stejný důvod můžeme hledat i za absencí COSC certifikace, i když by to ETA Powermatic 80.651 zřejmě bez obav zvládla. Certiny DS-1 předou naprosto neslyšně a dopadající kotvu uslyšíte až po přiložení k uchu a to ještě musíte být v úplném tichu a napnout sluch.

Chod Powermatic 80 je možné sledovat přes dýnko

Loňský model se pyšnil jedním prvenstvím. Vláskem z Nivachronu. „Zázračná“ slitina, kterou vyvinul Swatch Group ve spolupráci s Audemars Piguet, byla poprvé použita u Swatch Flymatic, u Certiny pak právě ve zmíněném modelu z roku 2019. A Certina slíbila, že tento vlásek bude integrovat do všech nových automatických hodinek. Slib dodržela a vlásek u DS-1 je z této antimagnetické, vůči změnám teplot odolnější slitině, která vykazuje lepší odolnost i vůči nárazům. Kromě toho, že to zní zajímavě, má to i praktické využití. Všechny zmíněné benefity se odráží na vyšší přesnosti hodinek.

Vlásek setrvačky je z nové slitiny Nivachron. Její vlastnosti zajišťují i větší přesnost

Design číselníků zůstal věrný loňskému modelu se všemi úchvatnými detaily a precizním zpracováním, a v kolekci DS-1 vlastně není nový. V prvé řadě zaujmou nové DS-1 Big Date barevným tónem. Ke smaragdovému modelu se přidal tmavě modrý a šedý odstín, které lépe splňují nároky decentnosti, jež si vyžádají mnohé formální události. S nudností se ale potýkat nemusejí, tu Certina rozbila naprosto geniálně.

Mluvím o uhrančivém dojmu v podobě sunburstu a kouřového efektu, který potkáváme napříč značkami v poslední době celkem často. (Hned se mi vybaví nové „Alpinisty“ od Seika, Tissoty Seastar nebo potápky od Citizenu, které jsem nedávno zahlédla.)

Díky synergii těchto efektů se z číselníku stává doslova hra barev, přecházející až k černým okrajům. Tam se číselník lehce svažuje a dodává vysloveně třetí rozměr. Ve stínu budou hodinky tajemně tmavé, jen s náznakem doplňující barvy, na světle vyleze středový odstín a na slunci vše doladí decentní, ale dostatečně zřetelný sunburst se svými odlesky.

Kouřový efekt a sunburst

Odstín tmavě modré se plynule ztrácí v temnýmch okrajích

Ostatně, slunce podtrhne nejen zajímavou barevnou kompozici, ale i leštěné ručky a fasetované indexy, které skoro až září a vystoupnou z matného pozadí. Hodinkám to dodává nejen luxusní vzhled, ale musím říct, že i výbornou čitelnost (dopomáhá tomu pochopitelně i antireflex). Celkově působí číselník harmonicky, kompozici nic nenarušuje, a to ani dominantní Big Date ve spodní části.

Big Date je kapitolou sám pro sebe a jsem si jistá, že jsem ho už dostatečně vychválila v recenzi na smaragdový vzor, ale ani u novinky jsem se neubránila fascinaci ladného přechodu dvou věnců před půlnocí, až se přecvaknou v nový den.

Hodinky se díky Big Date mění před půlnocí na orloj s úžasnou podívanou přeměny v nový den

Hodinky se díky Big Date mění před půlnocí na orloj s úžasnou podívanou přeměny v nový den

Mohlo by se zdát, že to hlavní kouzlo DS-1 je právě v tom poutavě zajímavém číselníku. Ve skutečnosti je hlavní síla v kombinaci odolnosti a vrcholné elegance. Upřít se jim nedá ryze společenský charakter, kde jsme si zvykli očekávat jen základní voděodolnost a jistou křehkost. Ale Certina ani v této kolekci neupustila od odolnosti, kterou hodinkám poskytuje její proslulý Double Security Concept. Ostatně, ne náhodou Certina uvedla právě tento apartní model se zeleným číselníkem loni při svých oslavách 60. výročí DS Konceptu.

Jakoby tím Certina chtěla ukázat: koukejte, oblekovky, které nemusíte hlídat jako oko v hlavě. DS Koncept známe už dlouho a Certina se jím nemálo proslavila. Samozřejmě se za tu dobu vyvíjel, ale dobře vymyšlený základ není proč nahrazovat. I dnes proto spočívá princip v pěti jednoduchých, ale účinných bodech: zesílené safírové sklíčko, těsnící kroužek na hřídeli korunky, dvojité těsnění korunky, speciální těsnění v zadní části pouzdra a zesílená zadní část pouzdra.

Hodinky jsou díky tomu lépe chráněny doslova ze všech stran. Poškrábání sklíčka je téměř nemožné, vymakané těsnění pomocí O-kroužků poskytuje voděodolnost 10 ATM, jistá robustnost je krásně maskovaná v leštěném pouzdře a ladných zaobleních. Na ryby s nimi sice nepůjdete, ale jistou univerzálnost v nich lze vycítit.

Společenský styl, ale celková odolnost díky DS Konceptu poskytuje vyšší univerzálnost

Společenský styl, ale celková odolnost díky DS Konceptu poskytuje vyšší univerzálnost

Dobré recenze prý mají být objektivně kritické a najít i sebemenší chybičku, byť by měla vycházet ze samotných útrob. Dá se tedy usuzovat, že jako recenzent nestojím za moc, protože u DS-1 Big Date se mi vyloženě vadu na kráse (či funkčnosti) nedaří najít.

Jedinou věc, kterou bych snad měla tendenci měnit je spona na koženém řemínku, kde mi instinktivně chybí motýlové zapínání. Ve Swatchi je to ale teď asi trendy, protože stejný problém mám u novějších Hamilton Jazzmasteru.

Kvalitě kožených řemínků nic nevytýkám, ale tak ráda bych na nich viděla motýlkovou sponu!

Kvalitě kožených řemínků nic nevytýkám, ale tak ráda bych na nich viděla motýlkovou sponu!

Nic proti trnovým sponám. Je to klasika klasik. Ale ruku na srdce, kdo je po ránu tak moc opatrný při zapínání, aby si ten kousek zvířete neohnul? Mé praktické já si tedy zastesklo. Vyvážení se dostavilo alespoň u rychlostěžejek. U modelů na kůži je hračka vyměnit řemínek za cokoli, co zrovna bude ladit k dnešním botám. Na kvalitu originálu si ale postěžovat nemůžu. Je pevný, příjemně ohebný a na ruce velmi pohodlný.

Řemínky se dají rychle měnit díky systému uchycení pomocí rychlostěžejek. Doladit řemínek tak nebude problém

U ocelového náramku budete muset jít na výměnu postaru. I když ten bych osobně neměnila. Tři vnitří řady článku jsou leštěné, jak se na správný jubilee sluší a patří. Vše je precizně dotaženo a žádné otřepy nebo nedokonalosti ve zpracování na majitele nečekají.

Jubilee řemínek k modelu vyloženě sedí a zpracování se taky nedá nic vytknout

Tady už jsem se dočkala i motýlkové spony a ke spokojenosti mi tedy nic nechybí. A musím přiznat, že stylem mi jubilee sedl mnohem víc než netradičně zakončený mesh náramek u speciální zelené edice.

Po pár dnech strávených v přítomnosti Certin DS-1 Big Date mám černého koně v nevyhlášené soutěži nej pánských společenských hodinek v této cenovce pro rok 2020. Ještě si počkám, co si na nás značky vymyslí, ale novinka se mi trefila do vkusu jako málo co v poslední době. A i když na fotkách vypají perfektně, počkejte, až je uvidíte naživo!

Fotografie v článku: Hodinky 365

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milan Bartošpřed 1322 dny, reagovat
Opravdu krásné hodinky.
Jan Podubeckýpřed 1176 dny, reagovat
Nádhera!

Hodinky zmíněné v článku