» Blog » Citizen

Nejprodávanější analogové hodinky s cenovkou přes 10.000 Kč? Citizen Promaster Sky Pilot.

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Letecké

Radek Vyhlídal | 25.11.2018 | 6 MIN

Nejprodávanějšími pánskými analogovými hodinkami s cenovkou nad 10.000 Kč jsou u nás Citizen Promaster Sky Pilot Radio Controlled AS4050-51E a Citizen Promaster Sky Pilot Radio Controlled AS4020-52E. Proč tomu tak je a zda si tento titul zaslouží se dozvíte v tomto článku.

Citizen promaster sky pilot radio controlled AS4050-51E a AS 4020-52E

Citizen Promaster - sportovní hodinky pro profesionály

Citizen AS4050-51E i Citizen AS4020-52E patří do řady Promaster Sky určenou profesionálům pohybujícím se nad našimi hlavami, která spadá do rodiny promaster. Pojďme si proto nejprve řadu promaster představit.

Technologie Promaster

Řada promaster rozděluje své hodinky do tří skupin podle prostředí do kterého jsou určeny a to vodu s modelovou řadou Promaster Marine, země s modelovou řadou Promaster Land nebo vzduch s modelovou řadou Promaster Sky. Filozofií řady Promaster je "přesahovat", konkrétně dělat hodinky odolné, funkční a bezpečné, vše díký špičkovým technologiím. Ve všech hodinkách promaster proto najdete Eco-Drive (systém solárního napájení, který má za sebou již 40 let vývoje, jenž vyústil až v nejtenčí solárně napájené hodinky na světě), vysoce výkonný motorek (má schopnost pohybovat ručkama velmi rychle jak ve směru hodinových ruček, tak proti směru, takže vškeré operace hodinky zvládnou rychleji než je běžné). A pokud si vyberete hodinky titanové, tak ty jsou z materiálu Supertitanium, což je titan speciálně upravený firmou citizen tak, aby získal lepší vlastnosti.

Citizen AS4050-51E a AS4020-52E pohled zblízka

AS4020-52E

Vzhled

Oboje hodinky jsou naprosto stejné ať hovoříme o vzhledu či funkcích. Jediným rozdílem je materiál ze kterého jsou vyrobeny. Verze AS4020-52E je ocelová s cenovkou 14.900 Kč, AS4050-51E je potom z titanu s cenovkou 17.700 Kč. Hodinky mají průměr 44 milimetrů, což je řadí mezi ty větší. Titanová verze je však na svou velikost až překvapivě lehká, má 102 gramů oproti 167 gramům verze ocelové. Nutno ještě zmínit, že titan v podání Citizenu není obyčejný. Je upravený pomocí patentované technologie tvrzení Duratect. Takto upravený titan je pětkrát tvrdší než nerezová ocel a Citizen tento svůj materiál nazývá SuperTitanium.

Citizen Supertitanium

Luneta je stejně jako obě korunky broušená, což usnadňuje manipulaci, ale také působí propracovaným dojmem. Hlavní korunka je navíc zdobená logem řady promaster a pro mne překvapivě není šroubovací, jak bych u 200 metrové vodotěsnosti očekával. Číselník je chráněn safírovým sklíčkem, tedy tím nejvíce odolným vůči poškrábání. Dýnko je lisované, nádherně vyzdobené glóbem planety. Tah je ve stylu jubilee zakončen překlápěcí sponou.

Citizen AS4050-51E

Dýnko a tah hodinek Citizen Promaster Sky Pilot Radio Controlled AS4050-51E

Číselník hodinek působí na první pohled velice nepřehledně. Je to způsobeno zejména množstvím údajů na vnějším okraji, které slouží k leteckým výpočtům pro dolet letadla, jeho průměrnou rychlost a spotřebu paliva. Aby bylo možno tyto údaje vypočítat, je možné s vnějším okrajem číselníku otáčet a to pomocí korunky umístěné na pouzdře na osmé hodině. Uprostřed jsou tři subčíselníky

Levý

  • zobrazování času ve 24hodinovém formátu
Pravý
  • ukazatel dne v týdnu
  • při zapnutých stopkách zobrazuje 1/20 sekundy stopek a dále pak minut stopek
Spodní pro výběr aktuálního režimu
  • TME - čas (je záměrně uveden několikrát. To z důvodu aby při každém pohledu na jiný režim byl návrat zpátky do režimu čas co nejrychlejší. Všechny režimy TME jsou tedy totožné a slouží jen k výše uvedenému účelu)
  • CHR - stopky
  • L-TM - časový údaj dle místního času (druhá časová zóna)
  • 0 - kontrola nastavování nulové referenční polohy (pro resetování ruček, které se mohou např. vlivem nárazu nebo magnetismu vychýlit ze své pozice)
  • ALM - alarm
  • CALL - kalendář, kde se provádí např. nastavování datumu

Dále na číselníku v úrovni indexů, které jsou stejně jako ručky pokryty luminiscencí, vidíme několik znaků v červeném rámečku. Na pozici 11 a 12 je to "NO a RX", těmito značkami Vám hodinky dají vědět, zda seřízení rádiovým signálem proběhlo v pořádku. Mezi první a třetí hodinou nalezneme "L M H" pro zobrazení síly zachycení rádiového signálu a na sedmé, resp. osmé hodině potom "ON a OFF", které slouží rozdílně pro různé funkce jako např. ukazatel, zda je zapnut alarm nebo jestli je aktivní letní čas.

Funkce

Tou nejdůležitější je, že hodinky jsou rádiem řízené. Prostředníctvím přijímaného rádiového signálu tedy mohou automaticky seřizovat aktuální čas a datum včetně změny letního či zimního času. Toto seřizování probíhá automaticky dvakrát denně a to vždy ve 3 a 4 hodiny po půlnoci. Uvedenou funkci lze samozřejmě spustit i ručně. Hodinky přijímají signál pouze z německého vysílače. Ten je umístěn ve městě Mainflingen (25 km jihovýchodně od Frankfurtu a má dosah 1500 - 2000km). Pro zbylé vysílače na planetě nejsou hodinky konstuovány, takže rádiem řízené budou jen v případě, pokud se držíte v dosahu toho německého. Pro srovnání např. rádiově řízené hodinky casio přijímají signál buď z pěti či šesti vysílačů na planetě (záleží na konkrétním modelu). Pokud však hodinky budou v dosahu rádiového signálu, určitě oceníte funkci automatického kalendáře, kdy hodinky poznají rozdílný počet dní v každém měsíci a dokonce i přestupné roky. Až do 28. února 2100 budou hodinky zobrazovat vždy správné datum!

Vysílač DCF77 v Mainflingenu

Vysílač DCF77 v Mainflingenu

Pokud jste mimo dosah vysílače nebo se prostě hodinky díky špatnému signálu neseřídily, nezoufejte. Hodinky fungují i bez rádiového signálu s přesností +- 15 sekund za měsíc. Další skvělou funkcí, kterou hodinky disponují, je solární napájení. To znamená, že hodinky jsou napájený světlem. V podání Citizenu se tato funkce nazývá Eco-Drive. Díky ní hodinky dobíjí nejen sluneční světlo, ale také jakýkoliv jiný zdroj osvětlení jako zářivky, žárovky apod. Nejúčinnější je však dobíjení slunečním světlem. Tímto způsobem hodinky při ideálních podmínkách nabijete do plna již za 9 hodin, při zamračené obloze za 45 hodin a např. pod 30W zářivkou za 150 hodin. Na jeden den provozu však hodinkám stačí pouhé 2 minuty na přímém slunečním světle a pokud hodinky dobijete do plna, vydrží Vám nepřetržitě fungovat až 6 měsíců a po přechodu do úsporného režimu dokonce 1 rok! Hodinky umí s energií opravdu skvěle hospodařit. Pokud např. nemají přísun světla po dobu 30 minut, přejdou do úsporného režimu. Zastaví vteřinovou ručku na pozici 12, ostatní ručky však nadále normálně fungují, včetně příjmu rádiového signálu. Podobným způsobem také hodinky fungují pokud jsou nedostatečně nabité. Na docházející energii a přechod do nuceného úsporného režimu Vás hodinky s předstihem informují prostřednictvím vteřinové ručky, která začna chodit ve dvouvteřinových intervalech. Pokud ani potom není hodinkám dodána energie v následujících čtyřech dnech, hodinky se zastaví. Životnost akumulátoru je přibližně 10 let a výměna za nový příjde na něco přes 1000 Kč. Výrazně však prodloužíte životnosti tím, že budete hodinky udržovat ve stále nabitém stavu.

Technologie Eco-Drive

Z dalších funkcí jsou to potom stopky, ty mohou měřit čas maximálně jednu hodinu a to s přesností jedné dvacetiny vteřiny. Dále buzení, kde si v rámci 24hodinového formátu můžete nastavit čas buzení (akustický signál zní 15 vteřin). Samozřejmostí je také datumovka, která jak jsem uvedl výše bude zobrazovat přesné datum každý den až do roku 2100.

Shrnutí

Pokud hledám rádiem řízené hodinky, solárně napájené se safírovým sklem a dvouset metrovou vodotěsností tak musím říct, že tyto hodinky nemají konkurenci. To může případně jen Casio s modelovou řadou GWG-1000. Cenovka je však zde 19.490 Kč a to ještě nenabízí hodinky na kovovém tahu. V takovém případě bychom museli sáhnout ještě hlouběji do kapsy pro model G-Shock MTG-G1000RS-1AER. Tím samozřejmě nechci Casio hanit. Jejich zmíněné modely mají jiné přednosti a jsou to pojmy v jiné kategorii, které také rozebereme v některém z dalších článků. Nejbližší alternativou mohou být modely Casio LCW-M510 nebo Edifice EQW-T650, pokud nebudeme trvat na vodotěsnosti 200M. Ve zvolených kritériích všach stojí Citizen AS4020-52E i Citizen AS4050-51E osamoceně. Je už jen na Vás, kterému dáte přednost. Buď verzí ocelové AS4020-52E za 14.900 Kč nebo titanové AS4050-51E za 17.700 Kč.

Mohlo by vás dále zajímat:

Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenze – Pilotky na japonský způsob
4.4.2022 - Radim Krčmář
Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenze – Pilotky na japonský způsob

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře