» Blog » Coros

Coros Run POD 2 vs. Stryd – Vyplatí se v dnešní době externí snímače?

Tagy: Testy | Coros | Chytré

Matěj Urbaczka | 9.4.2024 | 5 MIN | 4x komentář

Tento článek nebude úplně konvenční. Nebude se totiž po dlouhé době jednat o recenzi hodinek, ale externího snímače Coros Run POD 2, který postavím "tváří v tvář" zlatému standardu všech footpodů – Strydu. Jak si Coros vedl?

Než se vrhneme na na test, představím vám řazení článku. Nejprve se podíváme, jak tyto snímače fungují a na co vlastně jsou. Probereme i nějaké technické parametry a pak se přesuneme na speciální metriky + testy rychlosti těchto externích snímačů.

Testy:

Coros Run POD 2

Druhá generace PODu od této značky přináší značné změny. Jak ve funkcích, tak v uchycení a nakonec i v ceně. V uchycení máme nově možnost připnout POD i k botě a ne jen za běžecké trenky. První generace nám pomáhala s watty, vyvážením levé a pravé nohy, vertikální oscilací a také s dobou kontaktu se zemí. Ta druhá generace toho zvládá o hodně více. Podstatné info se dozvíte z obrázku níže.

Trošku mě mrzí, že snímač neumí funkce z "trenek" i na noze. Třeba doba kontaktu se zemí dává absolutní smysl mít na noze, než za trenkami. Ale další hodnoty, které přidávají, jsou docela zajímavé. Myslím tedy teplotu, nadmořskou výšku a převýšení.

2 990 Kč (doručíme do 13.5.)

Sám POD má totiž v sobě několik dalších snímačů – barometr, teploměr, kompas, akcelerometr a gyroskop. A právě díky nim může POD vyhodnocovat tolik informací. Jinak má POD 2 celkem střízlivé rozměry a super váhu – 27,1 x 33,9 x 8,6 mm a 5,6 g bez klipu na uchycení.

Zastavil bych se ještě u funkce Effort Pace, kterou všichni znají spíše pod zkratkou GAP neboli Grade Adjusted Pace. Česky potom tempo s korekcí sklonu. Kdysi i Coros používal název Adjusted Pace, ale následně tuto funkci přejmenoval, protože ji plánuje rozšířit o další vstupy do algoritmu a řídit tím daleko více než jen přepočet tempa na rovinu.

Stryda asi nebudu sáhodlouze představovat. Wattmetr, který pomáhá GPSce zkvalitňovat výsledky. Stejně tak dokáže nabídnout vertikální oscilaci, dobu kontaktu se zemí a třeba Leg Stress Score. A celkově se dá říct, že Stryd se bere jako zlatý standard všech PODů, a proto i corosácký výrobek budu porovnávat s ním.

Test č. 1 – Z nulového tempa na rovnoměrné tempo

Při testu jsem postupoval následujícím způsobem. Odběhal jsem nějaké kilometry, ať si jak Stryd, tak i Coros RUN POD zvykne na mé tempo, kadenci, krok, a pak jsem započal měření. U tohoto testu šlo o zastavení při spuštěné aktivitě a pak rozběh do rovnoměrného tempa.

Výsledky dopadly následovně:

U Corosu vidíme, že přechod do tempa je slušně plynulý. Stryd má vždycky takové zvláštní přechody, ale sekundy byly stejné, i když to tak nevypadá. Možná jsem trošku více roztáhl graf Stryd.

Na grafu vidíme, že Stryd zareagoval na tempo za 5 sekund a Corosu to trvalo do rovnoměrného tempa stejných 5 sekund.

Test č. 2 – Z rovnoměrného tempa do zastavení

Druhý test byl přesný opak toho prvního – z rovnoměrného tempa jsem počítal reakci na zastavení. Tento test jsem provedl ve svém měření několikrát a vždycky dopadl stejně. Coros RUN POD 2 to zvládl za neskutečnou sekundu a Stryd to měl za 1,5 sekundy.

Na Coros POD 2 se spousty lidí zlobilo, že výsledky nejsou takové, ale Coros updaty dokázal zařízení celkem slušně zkvalitnit.V druhém případě Stryd nedělá žádnou ostudu. Primární zaměření je na watty a vylepšení rychlosti tempa je jen třešnička na dortu. Škoda, že Coros POD nedokáže watty vůbec počítat.

Sám jsem ale překvapen, že výsledky nejsou tak špatné a reakce je blesková.

Test č. 3 – Z rovnoměrného tempa do intervalu

Tento test byl trošku ovlivněn větrem, který byl proti mně a nešlo zrychlit na úplně nejrychlejší interval. I tak jsou výsledky celkem slušné. Coros zareagoval na rovnoměrné tempo intervalu za 5 sekund. Stryd to trvalo nějaké 4 sekundy. Zajímavé bylo na tomto testu odečítání tempa. U Garminu (Stryd) jsem se dostal na nějaké tempo 3:50 min/km a u Corosu mi hodinky s PODem zase hlásily tempo okolo 3:25. Což už je docela rozdíl.

U Corosu šlo vidět mírnou nejistotu v "náběhu" na tempo.U Garminu, potažmo Stryd šel vidět rovnoměrnější nárůst rychlosti.

Test č. 4 – Stabilita tempa při rovnoměrném běhu

Rovnoměrné tempo je to, co většina z nás ocení úplně nejvíce. Většinu času se totiž pohybujeme v rovnoměrném tempu a chceme, aby nás hodinky v tomto tempu podporovaly a držely se plusmínus na stejných hodnotách.

Své tempo jsem zamknul někde okolo 4:40 min/km a snažil se ho co nejkonstantněji držet. Stryd s Garminem měl linii moc pěkně rovnou a Corosu toto dělalo trošku vrásky.

Coros měl trošku výkyvy

Coros má trošku výkyvy.

STRYD s Garminem se drží o něco rovněji

Stryd s Garminem se drží o něco rovněji.

Co se týče výkyvů, zde Stryd vyhrál a odečítání tempa bylo za mě asi o trošku lepší. V dalších testech se ale Coros POD hravě vyrovnal dražšímu Strydu.

Test č. 5 – Přesnost GPS

Posledním testem byla pro mě přesnost GPSky. Oba dva footpody by měly mít možnost přesněji sledovat trasu a vyhlazovat křivky trasy, ať tam nejsou žádné zuby. To se vyplnilo do posledního puntíku – linie jsou opravdu vyhlazenější. V obou případech mi ale přišlo, že PODy nebyly stoprocentní. Co ale v dnešní době je. Vybral jsem schválně dva přeběhy mostů, ať jsou čáry zajímavější.

Červená – STRYD, žlutá – Coros POD

Červená – Stryd, žlutá – Coros POD.

Přijde mi, že Stryd lépe dokončuje linie a bere v potaz detaily. Coros POD sem tam "ustřeluje".

Červená – STRYD, žlutá – Coros POD

Červená – Stryd, žlutá – Coros POD

Mostní ocelová konstrukce nakonec donutila lehce ustřelit i Stryd, ale jinak jsou linie celkem pěkně srovnané a PODy s hodinkami hezky lemujou cestu.

Osobní zhodnocení

Tento typ testování byl pro mě úplně nový, a proto mě to asi tolik bavilo. A zrovna z tohoto testu vyplývá, že Coros RUN POD 2 rozhodně dokáže držet tempo s ostatními footpody a být stejně kvalitní. Slušelo by se asi říct, že Coros RUN POD 2 je spárovatelný pouze s hodinkami Coros.

Co se výsledků týče, tak rychlost při zastavení a rozběhu je u Corosu skvělá. Stejně tak hezky rychle zaznamenal RUN POD 2 i přechod do intervalu, a tak můžeme mít jistotu, že úsek nepřepálíme.

Stryd měl o něco lepší nástup do úseku a měření rovnovážného tempa, ale asi bych si představoval ještě o trošku větší pecku za ty prachy.:-) Ale ta přesnost je skvělá a co se týče wattů, které jsem zde neporovnával, tak tam je to úplně jiná písnička a jiná rychlost. A protože je to především wattmetr, tak nemám nic proti.

Tento test by se dal pak pojmout právě i z hlediska wattů a přesnosti oproti klasickým hodinkám, což by také mohla být zajímavá varianta. Tak, že bych porovnával watty a tempa čistě z hodinek oproti Stryd, který se bere jako titán v tomto odvětví.

Bavil by vás takový typ obsahu? Dejte mi vědět do komentářů.

Mohlo by vás zajímat:

Externí snímače a jejich možnosti v chytrých hodinkách
25.7.2023 - Matěj Urbaczka
Externí snímače a jejich možnosti v chytrých hodinkách


28.3.2022 -
Jak připojit externí snímače (hrudní pás a jiné) k hodinkám Garmin?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Martinpřed 21 dny, reagovat
Jo, určitě.. Zatim asi prvni recenze, ktera tvrdi, ze pod 2 realne zlepsuje presnost gps. To je dobra zprava!! Porovnat wataz urcite proc ne, kdyz uz ty data jsou..
Kubapřed 15 dny, reagovat
chybí mi zde - dle mého - podstatná informace. žádný z těchto "měřičů" moc nefunguje pokud se výrazně odlišujete od "průměrného člověka"... když to napíšu "na tvrdo" pokud má člověk hendikep DK jsou tato zařízení v podstatě zcela k ničemu (vyzkoušeno sám na sobě) - zkoušel jsem Coros POD na ověřeném "okruhu" kde běhám pravidelně - vyzkoušel jsem na noze i na páse na noze mi na cca 1km hodinky s coros podem 2 naměřili úžasných 450m. dal jsem jej na pás a nechal "automatické rozpoznání" kde snímač je (pás nebo noha) vůbec ale opravdu vůbec se nechytal - měl jsem jej na páse a on měřil údaje jako by byl na noze... nastavil jsem na páse - fungovalo to docela ok... ale mít externí čidlo abych si změřil délku kroku a "balanc" mi příjde za ty peníze dost zbytečné...
Radekpřed 14 dny, reagovat
Jak můžeš porovnávat na mapě jestli Stryd ustřelí na GPS, když žádný GPS snímač nemá? Pokud na mapě něco ustřeluje tak je to záznam lokalizačních bodů z GPS hodinek ale určitě ne Strydu. A to stejné je i u Corosu. Takže pokud na na mapě lepší záznam ze Strydu, je to jen proto, že jsi ho měl spárovaný s hodinkama co měli lepší signál GPS a lépe trasu zakreslily do mapy. Oba snímače, pokud je nastavíš jako hlavní zdroj dat pro vzdálenost a rychlost budou zpřesňovat tyto údaje. Ale rozhodně nebudou kreslit hezčí trasu.
Matěj Urbaczkapřed 13 dny
Zdravím, Radku. Jelikož i Stryd i Coros Run POD 2 pomáhá s lepším výkresem trasy a přesností (ano, i když nemá GPS), lze na trase vidět výrazné vyhlazení. Obzláště co se Coros hodinek a jejich záznamu GPS týče.:-)

Hodinky zmíněné v článku

2 990 Kč (doručíme do 13.5.)

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.