» Blog » Garmin

7 důvodů, proč byste měli sáhnout po Garmin Fenix 6

Tagy: Průvodce výběrem | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 4.8.2021 | 4 MIN | 25x komentář

Garmin Fenix 6 je prostě šupa. Jinak se nazvat nedá. Hromada lidí tento model hrdě nosí na svém zápěstí a dost možná ještě větší hromada zvažuje, že by si tento kousek taky pořídila. A proto si dnes projdeme 7 důvodů proč sáhnout po Fenix 6.

V internetovém vzduchu poměrně často visí otázky jako: Vyplatí se Fenix 6? Stojí Fenix 6 za ty peníze? Proč si pořídit Fenix 6?

K zodpovězení těchto otázek jsem prozkoumal různá fóra, použil názory známých i neznámých a vše jsem dokořenil mým dlouhodobým osaháváním tohoto modelu.

Teď už není nač čekat, jdeme si projít 7 slíbených důvodů.

Důvod č. 1 – Zpracování

Zpracování má hned několik rovin. První je samotný vzhled. Co si budem, Fenixy 6 prostě vypadají dobře a nebál bych se říct, že každý druhý až třetí sáhne po Fenixech jen kvůli tomu.

Kovová luneta totiž hodinkám dodává sportovně-elegantní šmrnc, který já osobně hrozně oceňuji. Nemálo celoplastových modelů bych očekával spíše v kinder vajíčku.

Nejen, že vypadá dobře, ale Fenix 6 se dělá v tolika barevných kombinacích, že věta "vybere si opravdu každý" nabírá úplně jiné obrátky. Najdeme verze ryze mužské, unisex, ale i čistě pro něžné pohlaví.

Tak to máme samotný vzhled, barevné kombinace a já bych určitě ještě zmínil kvalitu zpracování celých hodinek. I kdybyste nevěděli, že hodinky splňují vojenský standard, hned na první pohled říkají "Hele, stojíme docela dost, ale nabraná futra jsou pro nás brnkačka."

V rámci mých toulek po fórech jsem si všiml, že spousta uživatelů doceňuje verzi se safírovým sklem. Není totiž zas tolik smartwatchů s tímto (téměř) nepoškrábatelným sklíčkem.

Obecně se na fórech hodně vyzdvihuje velikost displeje, která je u Fenix nadprůměrná. Obzvlášť u největší verze Fenix 6X (1,4 palce).

Důvod č. 2 – Výdrž baterie

Ať už se bavíme o nejmenší, střední či největší velikosti Fenixu 6, všechny tyto modely mají vzhledem ke své bohaté výbavě pořádnou výdrž baterie.

Garmin Fenix 6 – Rozdíly ve variantách
23.7.2021 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 – Rozdíly ve variantách

Pořádnou výdrží baterie myslím, že nejvyšší model Fenixu vydrží v běžném režimu až 21 dní. A v solární verzi tuto dobu můžete prodloužit ještě o 10 %. Dostanete se tedy až na 24 dní.

Ještě bych rád dodal, že během této doby vám displej nezhasíná a hodinky vás sledují celý den každou vteřinu.

Důvod č. 3 – Senzorová výbava

Ano, Fenix 6 má téměř každý dostupný senzor na trhu. Co se mi ale líbí nejvíce, je jejich přesnost. Na toto téma se vedou na internetu dlouhé diskuze a proto je to chůze po tenkém ledě. Ale já to risknu.

Abych demonstroval přesnost snímačů, musím říct, že při testu snímače tepové frekvence či pulzního oxymetru byly odchylky oproti lékařskému pulznímu oxymetru (měří i tep) minimální. Když jsem testoval GPS a běžel na atletickém oválu 4 km, tušíte, kolik mi hodinky naměřily? 4,00 km. Na desetinu přesně.

Garmin Fenix 6 recenze - jednička mezi outdoorovými hodinkami
25.9.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 recenze - jednička mezi outdoorovými hodinkami

Důvod č. 4 – Bezkontaktní placení

Dnes je opravdu málo lidí, kteří vyjdou ven bez platební karty, nedejbože bez telefonu. Jaká je tedy výhoda? Vidím dvě. Platební kartu i telefon stejně sem tam musíte hledat. Hodinky máte vždy na zápěstí.

NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami
29.10.2020 - Dominik Hok
NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami

Tou druhou je svoboda. Já osobně patřím mezi lidi, kteří sem tam vyběhnou "nalehko". Žádná platební karta, žádný telefon. A když potřebuju vodu (čtěte pivo)? Stačí mi Fenixy na zápěstí. A tím se dostáváme k dalšímu důvodu...

Další důvody se už ale týkají pouze verze PRO.

Důvod č. 5 – Hudební přehrávač

Úplně stejně jako NFC placení vidím i hudební přehrávač. Všechny velikosti Fenix 6 PRO mají kapacitu až 2000 skladeb, které si do hodinek nahrajete přes počítač.

Klasické empétrojky se mohou zdát už trochu "zafrantoklackovské", ale nezoufejte. Fenixy se dají propojit se streamovacími službami jako je Spotify, Deezer či Amazon Music. Pak připojíte hodinky k Wi-Fi a stáhnete si oblíbené playlisty do hodinek.

Ve srovnání s telefonem je ovládání hudby na hodinkách pořád pěkný porod, ale má to několik výhod. Já třeba nejčastěji běhám večer po práci. A co se mi pokaždé stane? Zjistím, že mám vybitý telefon.

Dalším plusem je ušetření váhy. Nemusíte s sebou tahat telefon, který něco váží. To se hodí jak v běžném životě, tak i při dlouhém závodě, kdy se počítá každý gram.

Důvod č. 6 – Topografické mapy

Topografické mapy utváří něco, díky čemu Fenix 6 vychází z řady. Na světě totiž najdete opravdu hrstku modelů, které vám zobrazí mapu. Tady se jedná o základní mapu celé Evropy a opravdu podrobnou mapu České republiky. Dříve než řeknete, že mapu nepotřebujete, věnujte mi minutu.

Fenix 6 umí také navigovat a s mapovým podkladem je navigace mnohonásobně přehlednější.

Hodinky vás nejen samy dokážou navigovat na zvolený bod na mapě, ale dokážou vás zavést k nejbližšímu parkovišti, benzínce, obchodu či restauraci.

Za mě nejužitečnější funkce je "Okružní trasa". Přijedete na hory a nevíte přesně kudy jít? Navolte si počet kilometrů a hodinky vám vytvoří několik tras, které vás zavedou zpět na počáteční bod.

Trasu si můžete třeba i naplánovat v telefonu či počítači a pak odeslat do hodinek.

To jsou věci, co?

Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?
12.7.2021 - Matěj Urbaczka
Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?

Důvod č. 7 – (doplňte si)

Možná bude znít důvod výše trochu hloupě, ale říká vlastně víc než si myslíte. Dost pravděpodobně jakákoliv funkce, aplikace či vymoženost, která vás napadne, ve Fenixech bude. Tyto hodinky jsou totiž tak vybavené, že na vyzkoušení funkcí byste potřebovali dva životy. A to nepřeháním. A ne u každého modelu toto můžete říct. Vlastně, skoro u žádného. V tomto patří Fenix 6 mezi klenoty.

Pokud byste toužili po určité funkci, nebojte se zeptat v komentářích. Nebo snad znáte další důvod, proč sáhnout po Fenixech 6? Pomůžete tím mně a hlavně dalším lidem, kteří přemýšlí nad koupí.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Andrejpřed 966 dny, reagovat
Ahoj Dominik, podľa Tvojich článkov vidím, že máš veľmi dobre preštudované Garminy. Mal by som dotaz k výdrži hodiniek. Rozhodujem sa medzi Garmin Enduro a Garmin Fenix 6X PRO (solar) pre Ultratrailové behy. Chcel by som vedieť odhad, o približne koľko % klesne výdrž pri zapnutej navigácii po slepej mape (Enduro) a pri navigácii po trase s topografickou mapou (Garmin Fenix 6X PRO) voči teoretickej výdrži s 1s GPS (60h). Ostatné funkcie pre mňa môžu byť vypnuté. Nikde som sa k tejto informácii nedočítal, ani na fórach. Ak by si vedel pomôcť nejakým odhadom, bol by som vďačný.
Dominik Hokpřed 963 dny
Zdravím, Andreji. Ano, Garminy mám prostudované, ale tvůj dotaz je natolik konkrétní, že i já jsem v koncích. :) Jen tak si nedovolím střelit nějaké číslo. Nicméně, Enduro na tom určitě bude lépe – navigace po křivce je méně náročná a za předpokladu, že bude dobrý přístup světla, Enduro světlo dokáže využít lépe než Fenix 6X PRO Solar. Druhá strana mince je pak to, jaké budou rozdíly, když nebude tak silně svítit slunce. Tak už si myslím, že výsledky můžou být docela vyrovnané. Proto si nedovolím říct žádný odhad, jelikož to hrozně závisí na venkovních podmínkách. A proto si také myslím, že nikde tuto informaci nemůžete najít.
Ondřejpřed 965 dny, reagovat
Dobrý den, rád bych se prosím zeptal, jak dobre snímá opticky senzor pokud máte tetování na zápěstí? Dekuji
Dominik Hokpřed 963 dny
Zdravím, optika má obecně problém s tmavší kůží a proto mohou vznikat odchylky. Přesnou odchylku vám nedokážu říct, protože tento problém může, ale nemusí vzniknout. Obecně je to ale problém, s kterým se smartwatche dlouho potýkají.
Andrejpřed 963 dny, reagovat
Ahoj Dominik, ešte sa vrátim k tej mojej otázke, asi som ju dobre nenaformuloval. Príspevok solárneho nabíjania ma v podstate nezaujíma, naozaj sa to dá ťažko odhadnúť. Mňa zaujíma výdrž pri navigácii po trase na slepej mape a topografickej, voči deklarovanej výdrži pri zázname trasy 1s GPS (60h). V návodoch sa píše, že napr. pri počúvaní hudby to klesne až na 15 hod. ale o poklese pri navigácii som sa nikde nedočítal. Moje Garmini FR 935 pri navigácii po trase (mapy nemajú) vydržia tak 16-17 hodín (teoretická výdrž pri zázname trasy je 24h). Preto si chcem kúpiť Enduro alebo Garmin Fenix 6X PRO ale potrebujem odhad na výdrž, chcel by som cca. 30-40 h (100 míľový Ultratrail).
Dominik Hokpřed 961 dny
Zdravím, Andreji. Toto je hodně specifický dotaz. Odpověď zase není tak jednoduchá, ale pojďme to zkusit. :) Navigace po slepé mapě bude určitě méně náročná než navigace s topografickými mapami, protože ten výkres mapy je na baterku hodně náročný. Na různých fórech jsem našel informace, že pokud necháte hodinky celou aktivitu vyobrazovat datové pole navigace (s mapovým podkladem), výdrž se může zkrátit až na třetinu. Oproti tomu, pokud se necháte navigovat a na datové pole s navigací se podíváte sem tam podle potřeby, efekt na výdrž baterie je minimální. Navigace po slepé mapě je pak ještě méně náročná. Konkrétní čísla vám asi neřeknu, protože to závisí na tom, jak moc budete na navigaci nahlížet. Pokud tedy poběžíte ultra a budete mít třeba 6X s mapovým podkladem, měly by to vydržet, ale za předpokladu, že datové pole s navigací bude co nejméně aktivní.
Andrejpřed 960 dny, reagovat
Ahoj Dominik, ďakujem za odpoveď a názor, v podstate som to tušil, že to tak bude. Takže na dlhé ultra sú vhodnejšie z hľadiska výdrže (aj váhy) tie Garmin Enduro. Tých 30-40 hodín by mali vydržať navigovať po slepej mape, ktorá pri dobre vyznačenej trase a dobre nahratej GPS trasy by mala byť postačujúca. Takže už len jednu otázku ohľadom Garmin Fenix 6X PRO s mapami: Dá sa pri navolenej a pustenej navigácii po slepej mape jednoducho prepnúť na navigáciu po topografickej mape? (moja úvaha je: kde je jasná trasa, tak sa navigujem po slepej mape (90-95% trasy a šetrím energiu) v prípade nejasnosti prepnem na navigáciu podľa mapy, po vyriešení problému idem ďalej po slepej mape). Ak by to išlo, aj výber Fenix 6X PRO by ostával v hre. Inak ešte raz ďakujem za ochotu sa zaoberať mojimi otázkami ale predpokladám, že odpovede na ne budú užitočné aj iným ultra bežcom zvažujúcich kúpu týchto hodiniek.
Dominik Hokpřed 960 dny
Zdravím, v nastavení si můžete vypnout zobrazování map a měla by se zobrazovat pouze slepá mapa. :)
Zbyněkpřed 938 dny, reagovat
Dobrý den, překvapuje mě, že v srpnu vychvalujete na blogu Fénix 6, místo aby se už pomalu oznamovalo, kdy bude nová generace (7?) :) Nebo se letos nástupce konat nebude?
Agáta Vřeskápřed 938 dny
Zbyňku - my sedmičky s napětím očekáváme! :) Kolega už psal článek, co by mohly mít: www.hodinky-365.cz/blog/garmin-fenix-7-recenze Nicméně, ani po vydání Fenix 7 nebudou 6 k zahození. Pořád je to špičkový sporttester...
Jiří Marešpřed 920 dny, reagovat
Dobrý den, po dnešním nabijení z Pc garmin fenix 6X přestal fungovat snímač tepu ze zapesti .vůbec se nerosviti . Daval jsem uz dvakrat do tovarního , a nic .V hodinkach zapnuto .Reklamace ?
Matěj Urbaczkapřed 920 dny
Dobrý den, Jirko, zkuste nejprve znovu připojit k PC a přes program Garmin Express aktualizovat. Poté by měl snímač tepu již znova fungovat.
Jiří Marešpřed 920 dny, reagovat
Nic nepomohlo, dáno na reklamaci
Andrejpřed 920 dny, reagovat
Tak pridám info k mojim príspevkom. Nakoniec som si kúpil Garmin Enduro, verziu s titánovou lunetou. Cez víkend som ich otestoval na ultra Štefánik trail 145km/5200m up. Došiel som v limite 32 hodín. Celú dobu zapnutá navigácia po slepej mape (paráda, 15-20m pred každou významnou zmenou smeru vibračné upozornenie potom aj v mieste zákruty - v podstate metrová presnosť so značením, nemal som vôbec problém so zablúdením. V cieli ešte 45% kapacity batérie, t.j.ešte cca.26 hodín navigácie. Zapnutý aj snímač tepu na zápästí. Váhove som to nerozoznal voči Fr 935, ktoré mám v zálohe. Väčší, čitateľnejší display. Zatiaľ veľká spokojnosť, možno zvládnem s nimi aj stomílovku a možno aj vysnívanú 200-ku...
Dominik Hokpřed 917 dny
Zdravím, Andreji. Díky za sdílení vašich poznatků! Gratuluji k dokončení Štefánik trail. Budu držet palce se stomílovkou a dalšími závody. :)
Jiripřed 918 dny, reagovat
To, ze se neda poskrabat sklo je nesmysl. Mel jsem tyto hodinky cca rok. Par skrabancu se mi bohuzel na skle podarilo vytvorit. Takze tento marketing berte s rezervou
Dominik Hokpřed 917 dny
Zdravím, Jiří. Proto jsem s formulací opatrný a vždy používám slovo (téměř). :) Stejně jako v tomto článku.
Renátapřed 917 dny, reagovat
Chci se zeptat, téměř jako blondýna, mám si pod označením "S" představit něco jako Slim? Tedy např. menší kapacitu baterky? Už nějaký ten pátek mám F5+ a jsem s nimi spokojená, přesto když jsem viděla některé funkce F6, začínám si říkat, že by za ten "hřích" konzumu stály :D
Dominik Hokpřed 917 dny
Zdravím, verze 6S je menší, má menší displej a menší baterku oproti dalším dvoum verzím - 6 a 6X. :)
Davidpřed 777 dny, reagovat
Dobrý den, k Vánocům jsem dostal Garmin Fenix 6. Ca před týdnem jsem si všimnul, že na základní obrazovce se jedno číslo na hodinách - minuta - na disleji najednou zobrazuje ujeté - jako kdyby někdo spodek čísla uřízl a posunul kus v pravo. Přepnul jsem na jinou obrazovku a zpět a efekt zmizel, ale včera se to 2x zas opakovalo. Setkali jste se s něčím podobným, resp. jak se to dá odstranit ? Díky za tip. D.
Dominik Hokpřed 774 dny
Zdravím, Davide. Může to být tím, že určitá čísla jsou o něco širší než jiná. Například 8 je o dost širší než třeba 1. Tento problém může vznikat hlavně u číselníků stažených z Connect IQ. Používáte takový? Kdyžtak pošlete fotku, ať problém vidím. :)
Davidpřed 774 dny
Dobrý den, problém se zatím neobjevil. Mám nastaven číslelník defaultní, tzn. který byl již přednastaven "z výroby" a neměnil jsem jej.
Dominik Hokpřed 773 dny
Zdravím, tak pak pošlete fotku, ať si dokážu problém představit. :)
Nosálpřed 753 dny, reagovat
Ahoj. Mám 4 měsíce Fenix 6 X Pro a po celou dobu mi baterie vydržela cca. 14 dní i pří používání aktivit plavání, chůze a měření teploty atd. Během posledních dvou týdnů musím dobíjet každý 4 den a to již ani nespouštím aktivity a teploměr jsem odinstaloval. Ciferník mám černobílý. Dělá to zhruba od doby co jsem nainstaloval platby hodinkami. Ale baterie mizí i když neplatím. Je možné, že by pouhá instalace plateb měla takový vliv na výdrž baterie ? Děkuji za odpověď.
Matěj Urbaczkapřed 752 dny
Zdravím, pokud jste nainstalovat nějaký přídavek z Garmin Connect IQ, tak je možné, že i pod odinstalaci zůstav v hodinkách nějaký "nepořádek". Doporučuji hodinky uvést do továrního nastavení a pak ještě připojit na Garmin Express a aktualizovat na nejnovější verzi softwaru. Karta totiž tolik baterky nevezme.:-)

Hodinky zmíněné v článku

Rozbalené, sleva 15%
9 342 Kč nedostupné