Dýchání a dýchací cvičení – Proč to sledovat a jak to chytré hodinky měří?

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Dominik Hok | 14.6.2023 | 2 MIN

Dýchání je neodmyslitelnou součástí našeho života, protože nás při životě udržuje. Monitoring dýchání zvládá už snad většina chytrých hodinek a podíváme se na to, jak jej smartwatche měří, k čemu to je dobré a jak nám dýchací cvičení mohou vylepšit kvalitu života.

V článku se dozvíte:

Jak chytré hodinky měří dýchání?

K tomu, aby chytré hodinky byly schopné monitorovat dýchání, potřebují umět měřit variabilitu srdečního tepu (VST). Na základě časových rozdílů mezi jednotlivými údery srdce se dá rozeznat, kdy se nadechujeme a kdy vydechujeme. Při nádechu se totiž časový interval zkrátí, jelikož se při nádechu srdce stáhne. Při výdechu se časový interval zase prodlouží. Podle těchto změn (variability) pak hodinky odhadují, kdy jsme se nadechli a kdy vydechli. Tento jev se odborně nazývá respirační sinusová arytmie.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Měření stresu a variability srdečního tepu chytrými hodinkami
12.7.2023 - Dominik Hok
Měření stresu a variability srdečního tepu chytrými hodinkami

Vzhledem k tomu, že variabilita srdečního tepu pracuje v milisekundách, nejlepším možným způsobem měření je stále hrudní pás. Chytré hodinky to sice slušně zvládají v klidovém stavu, ale při sportovní aktivitě nemůžete očekávat extra přesné výsledky.

VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence
25.1.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence

K čemu je dobré sledovat frekvenci dýchání?

Frekvence dýchání se u zdravého dospělého člověka pohybuje mezi 12–20 nádechy za minutu. Snížená frekvence dýchání je známkou dobré fyzické kondice a často je spojená i s nízkou klidovou tepovou frekvencí (která je také spojená s dobrou fyzickou kondicí).

Odchylky ve frekvenci dýchání mohou například značit přicházející nemoc.

K čemu jsou dobrá dýchací cvičení?

Hned na začátek je důležité zmínit, že každý styl dýchacího cvičení slouží k něčemu trochu jinému. Obecně by se ale dalo říct, že slouží buď k uklidnění anebo povzbuzení. Zatímco první snižuje stres, zklidňuje před usnutím, druhé je schopné zvýšit vaši produktivitu a vnímání.

Na základě toho, co od dýchacího cvičení chcete, se liší poměr nádechu a výdechu. Při nějakém univerzálním dýchacím cvičení bývá poměr vyrovnaný (například 4 vteřiny nádech, 4 vteřiny výdech). Pokud se chcete uklidnit, převažuje výdech nad nádechem. U energetizujícího dýchacího cvičení zase převažuje nádech nad výdechem (zvýšený příjem kyslíku tělu dodává energii).

Ukazatele nabití těla (Body Battery, Energie aj.)
16.6.2023 - Dominik Hok
Ukazatele nabití těla (Body Battery, Energie aj.)

Většina výrobců chytrých hodinek má ale dýchací cvičení rozdělené podle cíle a přímo uvádějí, jaké pocity vám dokončení daného dýchacího cvičení může přivést.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře