Externí snímače a jejich možnosti v chytrých hodinkách

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Matěj Urbaczka | 25.7.2023 | 5 MIN

Ačkoliv v dnešní době umí chytré hodinky kde co a obsahují až nadstandardní snímačovou výbavu, tak stále existují přesnější externí snímače. A přesně ty si dneska dopodrobna rozebereme.

Než půjdeme přímo k těmto snímačům, rozdělíme si článek na kapitoly a možné otázky, které máte ohledně externích snímačů v hlavě.

K čemu jsou externí snímače?

V dnešní době mají chytré hodinky spoustu interních snímačů a není vlastně problém najít hodinky za pár kaček s kompletní senzorovou výbavou. U hodinek to byvá snímač tepové frekvence, pulzní oxymetr, barometr, akcelerometr, výškoměr, kompas a teploměr. Některé hodinky zvládají ještě třeba měření EKG či tlaku.

K čemu tedy externí snímače jsou, když uvnitř chytrých hodinek najdete ty stejné snímače? Jednoduše – ke zpřesnění údajů. Hodinky na vašem zápěstí sice mohou změřit všechno co externí snímače, ale s omezenou přesností. Externí snímače jsou rozdělené a vždycky jsou zaměřené specificky na jednu věc, kterou dokážou měřit s větší přesností, ne-li 100% přesností.

Jaké externí snímače existují?

Paleta externích snímačů je opravdu veliká. Pro širokou veřejnost je určitě nejznámější externí snímač tepové frekvence neboli hrudní snímač. Druhou nejrozšířenější skupinou snímačů jsou ty pro cyklisty. Zde máme nespočet snímačů jako wattmetry, snímače rychlosti, kadence či třeba radary. Velice oblíbený je také snímač okolní teploty od Garminu či snímače pro golfisty, taktéž od značky Garmin.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Další pomyslnou skupinou externích snímačů jsou zdravotní snímače. Většinu času nejsou vyráběny žádnými značkami chytrých hodinek, ale jsou s nimi kompatibilní. Mezi těmito senzory jsou nejznámější ty pro měření cukru v krvi, které informaci přenesou do hodinek a ty můžou vyhondnotit, jestli je potřeba zásah ze strany uživatele anebo nikoli.

Na obrázku Garmin Tempe senzor. Převzato z reddit.com

Na obrázku Garmin Tempe senzor. Převzato z reddit.com

Značka Garmin dělá také své chytré tlakoměry a váhy, které lze spárovat s telefonem a ten pak posílá data do chytrých hodinek.

Teď pojďme mrknout na výčet těch nejznámějších snímačů:

  • Hrudní snímače tepové frekvence – primárně měří tepovou frekvenci. Snímače od Garminu měří také běžeckou dynamiku.
  • Wattmetry – snímače výkonu označované jako wattmetry měří náš výkon. Existují jak cyklistické wattmetry (na kliku či v pedálu), tak běžecké wattmetry (Stryd).
  • Snímače teploty – měří okolní teplotu.
  • Snímače kadence – nožní snímače kadence měří počet kroků za jednu minutu při běhu.
  • Snímače rychlosti – rychlostní snímač na kolo.
  • Radary – snímače na kolo upozorňující na jedoucí auto.
  • PODy běžecké dynamiky – snímače měřící kadenci, vertikální oscilaci, vertikální poměr atp. Upíná se většinu čas za šev kalhot.
  • Golfové snímače – dávají se na hole, kdy snímají výkon odpalu a četnost použití hole.

[[M4373]]

Jak se snímače připojují k hodinkám?

Snímače se připojují k hodinkám pomocí dvou technologií. Tou první je ANT+ a druhou Bluetooth.

Historicky prvním protokolem pro připojení je právě ANT+, vyrobený značkou Dynastream. Technologie vznikla už v roce 2003 jako bezdrátový protokol ANT a o rok později byl standardizován protokol ANT+. Tento protokol byl optimalizován pro veškeré sportovní snímače a zajištuje skvělou přenosovou rychlost a bezpečnost přenosu. Jako první o tuto technologii projevila zájem značka Samsung či Nokia.

V roce 2006 pak Dynastream koupil Garmin a udělal z ní svou hlavní přenosovou technologii. ANT+ ale samozřejmě podporují i další firmy jako třeba Polar či Suunto. Výhodou ANT+ je skutečnost, že pokud vyšlete tento signál, nemusíte složitě párovat a pokud přijímač signál přijme, může zobrazit informace. Nevýhodou je pak nemožné snímat tep  pod vodou s touto technologií.

Druhým, a dnes už známějším přenosovým protokolem je Bluetooth. Ten se u snímačů těší velké oblibě posledních pár let. Malá nevýhoda je možnost připojit pouze 3 snímače. Pokud máte připojený i telefon, tak pouze dva. A tohle platí třeba jen u Garminu. Některé firmy (Coros, Polar) mohou mít připojeny celkově jen dva. Výhodou je možnost aktualizace snímačů (ANT+ nepřepošle do zařízení nové aktualizace) a rychlosti přenosu dat.

Jsou mé hodinky kompatibilní s externími snímači?

Otázka kompatibility snímačů je vždycky složitá. V globálu se dá říct, že je třeba vždy překontrolovat parametry daných hodinek, jestli mají podporu externích snímačů anebo nikoliv. U firem jako je Garmin, Suunto, Polar, Coros, je podpora téměř vždy jistá, jen je třeba zjišťovat, jestli mají podporu jak ANT+, tak Bluetooth. Většina firem totiž podporuje už jen Bluetooth snímače.

VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence
25.1.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence

U hodinek Garmin pak platí, že sportovní hodinky umí "přelouskat" více dat ze snímačů než ty městské. Rozdíl jde krásně vidět na externím hrudním snímači tepové frekvence, kdy sportovní hodinky od Garminu si ze snímače dokážou vzít i hodnoty běžecké dynamiky, kdežto ty městské dokážou ukázat pouze tepovou frekvenci. Zde je dobré, informovat se v recenzích na internetu (nebo u nás:-)), jaké snímače jsou hodinkami podporovány a kolik informací z nich umí vzít.

U čínských značek hodinek je třeba opravdu pečlivě vybírat hodinky s podporou snímačů a nejlepší variantou je najít si recenzi a ověřit si, jestli už někdo zkoušel snímače s hodinkami spojit a konkrétně jaké. U této kategorie se často stává, že je možno připojit jen snímač tepové frekvence a nic víc.

Spáruju se svými hodinkami snímače od jiných značek?

Pokud se vám líbí například hodinky od Garminu, ale snímač tepové frekvence byste chtěli raději od Suunta, nezoufejte. Většina snímačů je plně kompatibilní s jakoukoli značkou hodinek. Často ale platí, že metriky navíc (například již zmiňované metriky běžecké dynamiky) jsou kompatibilní jen se stejnou značkou. Takže například Garmin s Garminem. Ale sám používám hrudní pás od značky Polar a hodinky od Garminu.

Důkaz místo slibu. Hodinky Garmin Fenix 7X a hruďák Polar H10

Důkaz místo slibu. Hodinky Garmin Fenix 7X a hruďák Polar H10+

Nejvíce je si třeba pohlidat dva připojující protokoly – ANT+ nebo Bluetooth. Pokud hodinky podporují oboje, máte vyhráno, pokud jen jeden z nich, je třeba si pohlídat kompatibilitu jak snímače, tak hodinek.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře