» Blog » Edox

Fotogalerie sportovních hodinek EDOX + 5 faktů, které změní váš pohled na značku

Tagy: Fotogalerie | Edox | Pánské | Klasické

Agáta Vřeská | 28.11.2023 | 9 MIN | 5x komentář

Pravdou je, že o Edoxu není tak moc slyšet, na rozdíl od zvučnějších hodinářských jmen. A ani v našem magazínu nevěnujeme hodinkám Edox zaslouženou pozornost. Ale je tady hned několik dobrých důvodů, proč by to tak nemělo zůstat. Jakmile se totiž dostanete hlouběji, dokáže vás Edox o kvalitách svých hodinek přesvědčit levou zadní. Dnešní rychlý průlet sportovní kolekcí je jen malá ochutnávka...

1) Edox SkyDiver. Historií napěchované potápky

Celkově se Edox věnuje spíše sportovním hodinkám se silným důrazem na voděodolnost a s tím i spojené potápěčské modely. Řada SkyDiver, u které začneme, je pak zajímavá ještě vazbou na historické kořeny. Designový základ totiž můžeme vystopovat do 70. let, kdy tato řada začínala.

A do SkyDiver spadá i kolekce Neptunian, která se objevila teprve na konci roku 2020, ale dle mého patří mezi to nejzajímavější ze současné produkce Edoxu. Jde o robustní potápky se vším, co k tomu patří, a za velmi adekvátní cenu.

Edox se tady zaměřil na vysokou voděodolnost, kterou dává na odiv na vnitřním okruží číselníku. Nechybí šroubovací korunka s dvojitým těsněním, přišroubované dýnko a protože jsou hodinky vhodné pro saturační potápění, tak ani heliový ventil na deváté hodině. Sklíčko je safírové s tloušťkou 3 mm, tedy nejsilnější, které u Edoxu najdeme – a také je to nezbytnost pro hodinky s tak vysokou voděoodolností.

Bezpochyby je to ale design, který osloví milovníky potápěčských hodinek bez ohledu na to, zda je čeká skutečné potápění. Vzhled Neptunianů je velmi klasický. V podstatě vychází z potápěčských hodinek z 60. a 70. let, a tak je velmi funkční a nebojím se napsat nadčasový.

Průměr pouzdra je sice 44 mm, ale hodinky jsou velmi dobře vyvážené. Ostatně, nenašla jsem žádnou nedokonalost co se kvality a přesnosti zpracování týče. Vše velmi dobře lícuje a ani materiálově jim není co vytknout.

Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?
17.8.2022 - Eliška Měrková
Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?

Otočná luneta s nezbytnou potápěčskou stupnicí je keramická, velmi příjemná na ovládání, a na ručkách, indexech i nultém bodě lunety najdeme Super-Luminovu X1, která má vynikající světelné vlastnosti.

Neptunian vychází z modelu ze 70. let, který se proslavil svým „utajeným“ příběhem. Proslýchá se, že v roce 1973 nechal jistý švýcarský bohatý plukovník vyrobit kolekci hodinek SkyDiver pro svou jednotku elitních výsadkářů.

Edox si plukovník vybral pro oceňovanou kvalitu a celkovou odolnost, která byla pro parašutisty stěžejní. Plukovník údajně trval na tom, že celý projekt musí být přísně utajený. Když se tedy našly hodinky s vygravírovanou informací "1973. Special production in strictly limited edition", začalo pátrání po původu. Trochu světla do toho vnesl bývalý hodinář Edoxu, který odvyprávěl příběh záhadné tajné objednávky.

Stěžejní ale je, že na základě toho vznikly krásné mechaniky v potápěčském stylu, které oslovují dnes stejně jako v 70. letech. A samozřejmě i u kolekce SkyDiver Millitary si dal Edox záležet na robustnosti a preciznosti provedení. Na dýnku je rytina švýcarských parašutistických jednotek, která připomíná tento kouzelný příběh, a uvnitř, stejně jako u Neptunian, tiká Sellita SW200 s frekvencí 28.800 polokmitů za hodinu.

Ve stejném sedmdesátkovém designu pak Edox vyrábí i quartzové modely, kde používá strojky švýcarského výrobce Ronda. V sérii najdeme jak klasické tříručky, tak chronografy. Krásné jsou například limitky s vypouklým safírovým sklíčkem a telemetrickou stupnicí Edox SkyDiver Chronograph 10116.

Edox SkyDiver 10116 s telemetrickou stupnicí.

Edox SkyDiver 10116 s telemetrickou stupnicí.

I tady najdeme fantastickou voděodolnost 300 metrů a odkaz na historickou spolupráci Edoxu s letectvím. V sadě je navíc vždy ocelový náramek a náhradní kožený řemínek, takže je model velmi univerzální. A navíc – ty krásné gradientní číselníky, že?

Fakt č. 1: Začali hodně hodně dávno

Edox má velmi kouzelný příběh založení. Dopomohla tomu manželka zakladatele Christiana Ruefli-Fluryho, která ho přesvědčila o talentu a potenciálu vlastní hodinářské dílny. Edox tak vznikl v roce 1884 ve Švýcarském Bielu, kde sídlil až do roku 1983, než jej současný majitel přesunul do krásné oblasti Les Genevez.

Historie Edox aneb Za vším stojí žena
28.6.2019 - Michal Kočiš
Historie Edox aneb Za vším stojí žena

Mezi nejnovější přírůstky oblíbené kolekce SkyDiver patří Neptunian Grande Reserve, představené v roce 2023. A jak název napovídá, dosahují tyto potápěčské modely rezervy chodu 68 hodin.

Vysoké rezervy dosáhli v Edoxu díky novému kalibru Edox Calibre 808 postaveném na švýcarském La Joux-Perret G100. Běží v rytmu 28.800 polokmitů za hodinu a udávaná přesnost je +-12 sekund za den.

LJP G100 je taková vymazlenější alternativa k ETA 2824-2.

LJP G100 je taková vymazlenější alternativa k ETA 2824-2.

Designově i funkčně zůstaly na standardu Edoxu, který zahrnuje excelentní zpracování, prémiové materiály jako safír, silnou luminiscenci Super-Luminova, keramickou lunetu a voděodolnost 300 metrů.

Pouzdro i náramek jsou z oceli a nabízí se hned v několika barevných provedeních, ze kterých nejvíce vyniká modro-bílý model.

Edox Neptunian Grande Réserve recenze – Stále božské, ale pro smrtelníky s menším zápěstím
20.1.2024 - Aleš Pavelek
Edox Neptunian Grande Réserve recenze – Stále božské, ale pro smrtelníky s menším zápěstím

Fakt č. 2: Je v rodinných rukou

Současným majitelem je Victor Strambini, který Edox koupil v 80. letech a zachránil jej tak od dvou pravděpodobných osudů – buď by skončil jako součást nějakého velkého koncernu, nebo by zkrachoval podobně jako mnoho jiných hodinářských švýcarských značek v té době.

Edox tak mohl zůstat autonomní rodinnou firmou a to u značky s tak širokou kolekcí není ve světě hodinařiny zas tak moc obvyklé. No a protože se jedná o hodinky s označením Swiss Made, můžete si být jisti, že kompletaci i finální kontrolu si v Edoxu dělají sami.

Stejně jako vlastní návrhy designů. V továrně Edoxu probíhá i vývoj pouzder, kde je kladen velký důraz na přesnost – výrobní tolerance je například 1/100 milimetrů, aby vše skutečně přesně sedělo. No a to, co si nevyrobí sami, si nechávají vyrábět na zakázku, třeba ručky, číselníky či řemínky.

Edox North Sea představení – Bronz a ledové moře
2.7.2021 - Agáta Vřeská
Edox North Sea představení – Bronz a ledové moře

2) Delfin. Originál již od roku 1961

Designově Delfiny poznáte podle několika typických prvků. Především je to 12hranná luneta, která se u řady Delfin objevila poprvé v roce 1973.

A dalším je specifické uchycení řemínků. Z pouzdra nevystupují jen klasické dvě nožky, ale ještě třetí menší packa – velmi zajímavý designový prvek. Bohužel, lehce nepraktický, protože v případě výměny budete odkázáni opět na originál od Edoxu a nic univerzálního tam nedopasujete. Ale Edox chce být originální a mainstream nechává vědomě za sebou.

Celá kolekce Delfinů je koncipovaná jako odolné potápěčské modely, které těží z bohaté historie Edoxu coby výrobce potápěčských hodinek. Nikdy nejdou pod 200metrovou voděodolnost a standardem jsou šroubovací komponenty, chráněná korunka a dobrá čitelnost. Strojek má u Delfinů speciální ochranu – ať už uchycením v pouzdře či speciálním kroužkem absorbujícím otřesy.

V roce 2023 přišly na trh chronografy s osmihranným pouzdrem i lunetou. Tím dostaly ještě dynamičtější styl a sportovní náboj. Voděodolnost 200 metrů a celková robustnost je podpořena i dvojitým dýnkem.

Edox Delfin Chronograph.

Edox Delfin Chronograph okamžitě zaujme svým zkoseným pouzdrem kopírujícím lunetu.

Ideální potápky na léto? Inspirujte se výběrem nadšenců z Hodinky-365
26.6.2020 - Agáta Vřeská
Ideální potápky na léto? Inspirujte se výběrem nadšenců z Hodinky-365

Jedním z novějších přírůstků je Edox Delfin Mecano – automatický skeleton se zajímavě řešeným průhledem.

Edox Delfin Mecano Automatic recenze – Sportovní skeleton připomínající Defy
7.11.2022 - Agáta Vřeská
Edox Delfin Mecano Automatic recenze – Sportovní skeleton připomínající Defy

Uvnitř je kalibr Edox 102 postavený na Sellita SW200 s rezervou chodu 42 hodin, který můžete pozorovat i přes průhledné dýnko. Je hodně zajímavé, jak se tady Edoxu podařilo skloubit sportovní styl řady Delfin, zachovat 200metrovou voděodolnost, a i přes skeletonový číselník slušnou čitelnost.

45 850 Kč (doručíme do 3.5.)

Mnohým připomínají Defy od Zenithu, ale samozřejmě za zlomek ceny. Úspěšnost modelu se promítla i na nových barevných verzích.

Fakt č. 3: Mají patent, který se používá dodnes

Šedesátá léta byla na potápěčské počiny skutečně bohatá. Mnoho značek v té době předvádělo to nejlepší a Edox rozhodně patřil mezi důležité hráče. Už v roce 1961 totiž představil kolekci Delfin a díky vlastnímu patentu dvojího těsnění korunky i modely s (v té době neslýchanou) voděoodolností 500 metrů. Na potápěčské Edoxy se tak spoléhalo nejen mnoho profi potápěčů. Z této tradice vychází i současná produkce Delfinů.

3) CO-1. Skutečná Jednička

Řada ChronOffshore 1, zkráceně CO-1, se zaměřuje na sportovní hodinky s vysokou voděodolností a prémiovými materiály. Nudná definice, vím, ale sedí do puntíku. Či karbonového vlákna.

Nejzajímavější je model kombinující pouzdro z ocelového základu a karbonových plátů. Z karbonu je pak také otočná luneta. Karbonové CO-1 odkazují na závody karbonových lodí XCAT racing, u kterých se Edox stal oficiálním partnerem pilotů Pal Virik Nilsona a Bretta Luhrmanna.

Původně používal Edox automatický strojek Valjoux 7750, ale situace kolem ETA jej donutila sáhnout po Sellitě, neméně kvalitní alternativě, dokonce by se dalo říct i s několika výhodami. Jde o Sellitu SW500, která má oproti Valjoux 7750 o dvě hodiny rezervy chodu navíc při stejné frekvenci a datum se krásně přetáčí přesně o půlnoci.

ETA je volná a Swatch vyhrál. Už žádné omezení vůči třetím stranám
22.7.2020 - Agáta Vřeská
ETA je volná a Swatch vyhrál. Už žádné omezení vůči třetím stranám

Chod tohoto automatického chronografu můžete pozorovat přes průhledné dýnko, což vzhledem k 500metrové voděodolnosti je obdivuhodný počin Edoxu.

V kolekci najdeme také quartzové modely s celokeramickou lunetou a pouzdry z titanu nebo klasické chirurgické oceli. Pro udržení vysoké voděodolnosti (1000 metrů!) je šroubovací nejen korunka, ale také tlačítka stopek. I tady čekejte heliový ventil, dvojí těsnění korunky a silné safírové sklíčko, stejně jako luminiscenci.

34 950 Kč (doručíme do 3.5.)

Rok 2023 přinesl do této sportovní řady designové odlehčení v podobě bíle laděných modelů, které se staly (možná až nečekaně) obrovským hitem.

Modely Edox CO-1 Chronograph s bílými řemínky.

Modely Edox CO-1 Chronograph s bílými řemínky.

Edox CO-1 Quartz Chronograph recenze – Soutěživý vodák
16.4.2024 - Jiří Hons
Edox CO-1 Quartz Chronograph recenze – Soutěživý vodák

Fakt č. 4: Nebojí se jít s dobou

Přestože jde o rodinnou firmu, rozhodně se nedá říct, že by se upejpala sáhnout po inovacích a moderních materiálech. Pravda, nejjistěji se cítí v reinkarnacích svých historických modelů, ale řada CO-1 dokazuje, že i poptávku po prémiovosti a aktuálnosti bere velmi vážně.

Pro pouzdra tak používá vedle standardní oceli také odolné materiály jako karbon a titan. Právě použití karbonu je velmi zajímavé, a tady jej Edox použil nejen jako výztuž pro pouzdro, ale vyrobil z něj i lunetu a u některých modelů i číselník. Super odolný, přesto velmi lehký materiál pak zaujme i vizuálně svou skládanou strukturou.

4) Chronorally. Poznáte je podle velkého tlačítka i big date

Ryzí sportovní hodinky určené milovníkům motosportu. To je zjednodušená charakteristika řady Chronorally.

Asi nejoblíbenější je část kolekce Chronorally 38001 se snadno rozpoznatelnými designovými prvky. Zadní dýnko je například ve tvaru automobilového kola, vzor pneumatiky najdete na řemínku a samozřejmě horní tlačítko pro spuštění stopek je náležitě velké a barevně označené.

Voděodolnost je 100 metrů, mají titanové pouzdro, takže jsou lehké, čemuž dopomáhá i kvalitní kaučukový řemínek. Uvnitř je Ronda 8040.N s cool funkcí retrográdního dne v týdnu na dvanácté hodině. Na šesté je pro změnu big date a stopky mají přesnost na 1/10 sekundy s kapacitou 30 minut.

Ve spolupráci s BMW vzniklo i několik modelů Chronorally X-treme. Limitka (která zahrnovala 555 kusů) je dnes už vyprodaná, ale najdeme je samozřejmě i v nelimitované kolekci, a ještě k tomu v populární – a pro Edox Chronorally dost typické – oranžové barvě.

Fakt č. 5: Slyší na ně i BMW

Časomíra mistrů – slogan Edoxu, který si zvolil velmi pečlivě. Edox má na kontě skutečně obdivuhodné množství spoluprací se sportovními událostmi celosvětového významu. Za zmínku stojí hlavně WRC, kde je oficiální časomírou od roku 2010. Nechyběl ani na Rally Dakar, FIA World Rallycross Championship či Formule 1 (Sauber tým). Ambasadorem řady Chronorally je Dominique Aegerter, švýcarský motocyklový závodník.

V roce 2021 pak začal spolupracovat s dalším zvučným jménem – BMW, konkrétně divizí BMW M, zaměřující se na výrobu sportovních modelů.

K této příležitosti vznikly i limitované edice v modro-bílé kompozici.

Pozornost upoutají nejen designem, ale také velikostí. Chronorally s průměrem 48 mm a typickým velkým tlačítkem pro start stopek na zápěstí rozhodně nezapadnou.

Tak co, už si Edox získal vaši pozornost?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jiří Ludvikpřed 870 dny, reagovat
Dobrý den, článek se mi velmi líbil. Edox všichni fanoušci hodinek dobře znají, zvláště potápky, na kterých také ujiždím. ????Krása a kvalita, je bez diskuse, jen ta cena za mechaniky ????Na trhu je mnoho značek, dá se říct ,že některé jsou ve stejné kvalitě a za daleko méně peněz. Teď chodím plavat na otevřenou vodu,s hodinkami citizen ny 0141-10le,stojí 4× méně a jsem z nich ohromen. Nic jim nevadí a s pohybem jsou +-2vt./den. Takže co dokáže Japonec, to je a bude bezkonkurence. Na druhé straně Edox je prestiž, swiss made,takže vše má něco. Můj pracovní Japonec má dokonce certifikát ISO! Tak na závěr ,Edox jsou nádherné hodinky, a rozhodně bych se nebránil, kdyby mi je někdo koupil. ???????? S pozdravem J.
Agáta Vřeskápřed 868 dny
Jirko, jak píšete, u hodinek se nedá řídit pouze parametry. Když si je dáte do tabulky, těžko tam bude zpracování, pověst firmy, historie, i třeba to, zda se jedná o velkou značku, nebo nějaký zajímavý microbrand. K Citizenům vám opětovně gratuluji, za ty peníze je to skutečně dobrá volna a jsem ráda, že šlapou jak mají. :)
Jiří Ludvikpřed 868 dny, reagovat
Agi, já hrozně dám na první dojem,pak se začnu zajímat, tak to mám ze vším..????Historie firmy, mě až tak nebere, první a to nejdůležitější je první dojem, kvalita, zpracování. Když jsem chtěl potápky, které budou super odolné i do ledové vody, tak jsem opravdu,několik týdnů hledal, četl, srovnával,a ze všech tisíce hodinek, jednoznačně vyhrál -občan promaster ????Mám Zepeliny,Davosu, Tissot, Edox,ale tento šikmoočko, za pár korun je nepřekonatelný!????Švýcar to je takový aristokrat, kterého nechci moc zatěžovat, kdyby se nachladil, zlomilo by mi to srdce...????
Jaromírpřed 141 dny, reagovat
Před třiceti lety jsem si koupil EDOX Delfin. Naprostá paráda. Denní nošení, sport, práce, prostě stále na ruce. I potápění. Výměna baterie pouze v značkové prodejně a odzkoušení vodotěsnosti. Na Made in Swiss nedám dopustit. Díky vašemu článku jsem "chytřejší" o informaci, že firma je stále soukromá.. rodinná. Mám padesát let Omegy, klasický strojek, beru tak třikrát za rok, každý týden natáhnu a stále jdou. Těším se na další články. Jste bezva. J.
Josef Nistlerpřed 140 dny, reagovat
Můj pohled na tuto značku změnil letošní SEW. Může za to v článku zmíněný model Neptunian Grande Reserve. :)

Hodinky zmíněné v článku