» Blog » Garmin

Průvodce řadou Edge – Když na velikosti opravdu záleží

Tagy: Průvodce výběrem | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 24.8.2023 | 5 MIN | 3x komentář

Nevyznáte se v cyklopočítačích od Garminu a nevíte přesně, co chcete? V dnešním článku si v tom spolu uděláme jasno.

Vyznat se někdy v řadách Garminu je opravdu složité. A ačkoliv jsou cyklopočítače jen v jedné řadě (s různými číselnými označeními), i to může být matoucí.

O čem tento článek bude a co byste od přístroje mohli chtít?

Velikost se na kole vždycky řeší

Velikosti se v cyklistice řeší pořád. Jak velikosti rámů, kol, tak doplňků. U cyklopočítačů je to stejné, a proto existují Edge ve třech velikostech. Ten nejmenší má na výšku 6,3 cm (Edge 130), prostřední má okolo 8,5 cm (Edge 530 / 830 a Edge 540 / 840) a ten největší má 11,7 cm (Edge 1040 / 1040 Solar).

Garmin Edge 1040 PRO Solar recenze – Porsche ve světě cyklopočítačů
20.3.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Edge 1040 PRO Solar recenze – Porsche ve světě cyklopočítačů

Samozřejmě, že nejmenší má i nejméně funkcí a nejmenší výdrž baterie, ale zato rozměry jsou opravdu aerodynamické. U cyklopočítačů totiž neplatí, že nejlepší musí být největší.

Pokud se podíváme třeba na Tour de France či další světové akce, nejvíce vidíme na kolech tu prostřední velikost, protože poměr výkon / rozměry / váha jsou prostě nejlepší.

Největší velikost bych poté volil pro ultra dálkové jízdy a pro lidi se zhoršeným zrakem. Také pro hobby jezdce, kteří upřednostňují pohodlí oproti váze a menším rozměrům.

Pokud bych zabřednul do horské cyklistiky či dokonce sjezdu nebo endura, rozhodně bych doporučil vybírat z menších velikostí kvůli lítání vzduchem a také pádům, kde má menší přístroj větší šanci přežít.

Veškeré čísla v tabulce:

Přístroj Rozměry
Váha
Edge 130 Plus
41 × 63 × 16 mm 33 g
Edge 530 /830
50 x 82 x 20 mm 79,1 g
Edge 540 / 840
57.8 x 85.1 x 19.6 mm 84,8 g
Edge 1040
59,3 × 117,6 × 20,0 mm 126 g
Edge Explore 2 106,1 x 55,7 x 20,6 mm 104 g

Displej, ovládání

V otázce displeje se v drtivé většině setkáváme s barevným transflektivním displejem. Ten je poté vždy doplněn mapovými podklady. V jediné variantě máme černobílý displej bez mapových podkladů, jen s možností nahrání trasy a navigace po křivce.

Pokud máte zvolen typ černobílého displeje, počítejte s nejmenším přístrojem a nejméně funkcemi, což je asi předpokládatelné. Pokud jste si zvolili barevný displej, přidává se do rozhodnutí i možnost ovládání.

Cykloradary Varia – Zpětné zrcátko 21. století
28.2.2023 - Matěj Urbaczka
Cykloradary Varia – Zpětné zrcátko 21. století

Cyklopočítače se dají ovládat jak tlačítky po boku pouzdra, tak i dotykem. Cyklopočítač bez dotykového displeje je pouze Edge 530 / 540. Další řady, od Edge 830 nahoru, již mají dotykovou vrstvu.

Musím říct, že ovládání dotykem je na kole bezpečnější a rychlejší, pokud často kontrolujete hodnoty či mapu. A dokonce, Garmin má hodně slušně zvládnuté i dotykové ovládání v dešti, kdy se přístroj ovládá dobře i v kombinaci s nasazenými dlouhoprstými rukavicemi.

Ovládání tlačítky je výhodné kvůli přesnosti při stlačení mechanického tlačítka, u kterého známe funkci a víme, že se nespleteme. U hodinek mi přijde dotykáč v mnoha ohledech zbytečný, ale u cyklopočítačů ho beru jako velké plus.

Co se ale bikerů a všech pohybujících se v lese týče, ti většinou přístroj jednou zapnou a pak jej při pauze anebo na konci vypnou. Takže pokud vám stačí výdrž baterie například z Edge 530 / 540, není co řešit.

Budu computer používat na sjezd, město, Tour de France?

Na výdrži a dalších parametrech záleží i z důvodu využití pro různé cyklistické disciplíny. Sjezdař asi nepotřebuje mít výdrž cyklopočítače několik desítek hodin.

Tabulka s výdržemi:

Přístroj:

Výdrž na nejlepší možné snímání

Edge 130 Plus

12 hod

Edge 530 /830
20 hod
Edge 540 / 840
26 hod / 32 hod se solarem
Edge Explore 2 16 hod
Edge 1040
35 hod / 45 hod se solarem

Z tabulky tak nějak můžete odhadnout, která výdrž je pro vás ta pravá. Stále jsou však nejvíce univerzálními přístroji Edge 530 / 830 a 540 / 840. Tyto přístroje můžou používat jak enduro jezdci, tak i jezdci na Tour de France.

Na ty nejdelší ultravzdálenosti typu 1000 mil a výše je fajn mít Edge 1040 – jak z důvodu čitelnosti a velikosti displeje, tak z kvůli největší baterie, která při dobrém nastavení může vydržet i více než 100 hodin.

U cyklopočítačů se vyplatí uvažovat i nad solárními verzemi. Na řídítkách mám se solarem lepší zkušenosti než u hodinek a hlavně se mi líbí graf, který ukazuje, o kolik se prodloužila výdrž baterie v průběhu jízdy.

Climb Pro, Power Guide a další

Funkce jsou dalším faktorem, dle kterého se můžete rozhodovat. Nejlepší je určitě srovnávač na stránkách Garminu, kde by funkce měly být nejkvalitněji popsané, ale i tam jsem našel nějaké chybičky... Jednoduše, nejlevnější cyklopočítače jsou o něco osekané, a proto je tam nižší cena. Ty dražší už mají téměř vše.

Takto vypadá naplánový trénink / závod dle Power Guide

Takto vypadá naplánový trénink / závod dle Power Guide.

Je důležité se zaměřit na funkce, které budete pravidelně používat. Pro mě je třeba důležitá funkce Climb Pro, která mi ukazuje kopce, které mě čekají. Hodně se mi líbí na nových cyklopočítačích funkce ClimbPro – Free Riding, která ukazuje nadcházející kopec i bez nahrané trasy. Dalším důležitým parametrem je také kvalita přijmu GPS, která je samozřejmě o něco horší u slabších a starších modelů z důvodu chybějící dvoupásmové GPS.

V dnešní době lidi určitě ocení připojení k elektronickému řazení a obecně k příslušenství ke kolu. Stejně tak přímo k elektrobikům, které se těší velké oblibě.

Závěrečné shrnutí

Při výběru budete nejvíce zohledňovat velikost přístroje, výdrž baterie a funkce, jak jsem psal výše. Poté se podle průniku všech tří parametrů rozhodnete pro kousek, který vám sedne nejlépe. Možná bude další parametr vaše peněženka.:-) Nechám tady ještě svůj názor na cyklopočítače – jaký bych vám doporučil já?

  • Edge 130 Plus – Začátečníci, někdo kdo nechce investovat spousty peněz. Černobílý displej, možnost nahrání trasy, ClimbPro, nižší výdrž baterie
  • Edge 830 / 530, 540 / 840 – Hobby až výkonnostní (profi) cyklista nehledě na použité kolo. Slušná výdrž baterie, dostatek funkcí, menší displej.
  • Edge1040 / 1040 Solar – Výkonnostní a Ultra cyklisti. Dlouhá výdrž baterie, velký a dobře čitelný displej. Nejvybavenější funkčně i senzorově.
  • Edge Explore 2 – Dojíždění, městské použití. Nižší výdrž baterie, velký a přehledný displej.

Tak co, který je pro vás ten pravý? :-)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Karlospřed 234 dny, reagovat
V článku mi úplně chybí info, že Garmin prodává (samostatně nebo v bundlu) taky dálkové ovládání. To se "připne" tak, že základní ovládání se dá provádět jedním prstem aniž by jste pustili řidítka, což je samozřejmě nejpohodlnější a zdaleka nejbezpečnější způsob ovládání!
Michaelpřed 221 dny, reagovat
Zajimalo by me, jake funkce jsou u 1040 lepší, když píšete, že 1040 je nejlepší, co se senzorů a funkcí týká, protože to by asi šlo proti faktu, že řadu 8x0 používá většina proti stájí světových silničních seriálů namísto řad 10x0 …. Plus Edge Exploreru 2 jste “odstřelili” pro dojížděče ve městě, přestože má podporu wattmetrů a metrik z vyšších řad, takže je spíš pro expedici, bikepacking nebo hobby ambiciózního cyklistu - nejuniverzálnější použití - navigací, tréninky, dlouhá výdrž, ale méně pokročilých funkcí, které mají 840 nebo 1040.
Matěj Urbaczkapřed 221 dny
ZDRAVÍM, Michale, "Z tabulky tak nějak můžete odhadnout, která výdrž je pro vás ta pravá. Stále jsou však nejvíce univerzálními přístroji Edge 530 / 830 a 540 / 840. Tyto přístroje můžou používat jak enduro jezdci, tak i jezdci na Tour de France." Co se týče funkcí, tak máte pravdu, že nejvybavenější jsou 840 a 1040, které mají stejné funkce. Bohužel, k testování Edge 840 se nemůžeme, jako někteří, dostat.:-) A s výrokem, že se Explore hodí na bikepacking rozhodně nesouhlasím, protože výdrž baterie je prostě malá a stálým připojením k nabíječce anebo opakovaným nabíjením se pošle akumulátor hodně rychle pryč.:-)