» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 1.6.2022 | 12 MIN | 49x komentář

Tři roky. Za tu dobu se může stát spoustu událostí. Můžete zhubnout, přibrat, oženit se anebo také založit prosperující firmu. Garminu se za tři roky povedlo přivést na trh nový model Forerunner 955. A věřte, stálo za to si počkat. Dotykáč, dlouhá výdrž baterky, solar anebo Dual-Band? Všechno mají.

Ano, psal se rok 2019, datum 30.4., kdy k nám dorazil starý dobrý Forerunner 945. Největší pecka mezi Forerunnery, která měla lepší funkce než tehdejší Fenixy. A tohle jim zůstalo dodnes.

Garmin Forerunner 945 recenze
27.6.2019 - Radek Vyhlídal
Garmin Forerunner 945 recenze

Spousta lidí, včetně mě si myslela, že nové devětpětpětky budou pouhou kopií Fenix 7, ale nenechte se ošálit. Kultovní Forerunner přináší funkce, které Fenix posílají střemhlav k zemi a tak si v rychlosti řekneme, co je nového u těchto pecek:

  • Dotykový displej
  • Dual-Band
  • Varianta se solarem
  • Widget "Připravenost k tréninku"
  • Noční měření VST
  • Zdravotní snímek
  • Závodní kalendář a primární závod
10 990 Kč skladem

Co se mi na hodinkách nejvíce líbí

Velice se mi líbí nový a propracovanější vzhled. Ačkoliv je to stále celoplasťák, už to není klasický ošklivý celoplasťák. Další věcí je vylepšený dotykový displej, kdy si můžete zvolit přímo aktivity, kde chcete a nechcete používat dotykáč.

Nově v hodinkách najdete widget "Připravenost k tréninku", kdy vám hodinky přesně řeknou jak moc jste připraveni trénovat dle vašeho spánku, VST (variability srd. tepu), historie tréninku atp.

Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy

Vždycky se najde nějaká muška

A já mám rovnou tři, z čehož dvě se týkají stejné problematiky. Na hodinkách zůstal stejně velký rámeček okolo displeje a bohužel i dotyková obrazovka má své mušky. Třetí muška se týká pevného uchycení řemínku.

Garmin Forerunner – Průvodce výběrem
22.7.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner – Průvodce výběrem

Hlavní rozdíly mezi Forerunner 955 a Fenix 7

Už od věky věků se dělá rovnítko mezi slovy plast a Forerunner a také kov a Fenix. Ani u tohoto modelu to není jinak a FR955 je celý tvořený z plastu, kdežto jeho outdoorový kolega je tvořený z kombinace kovu a plastu.

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Střeva jsou velice podobná, ale i tam najdeme pár rozdílů. Fenixy si pro sebe uškudlily některé dotykové funkce, zato Forerunnery přidaly mnoho novinek, jako ranní reporty, widget připravenosti k tréninku, HRV měření a další, kterých se možná dočkáme později ve Fenix 7 či Tactix 7.

Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?

No, a poslední je rozdíl v baterce, kde má Fenix trošku navrch.

Dvě varianty a změna designu

Hodinky vždycky prochází srovnáváním s předešlým modelem a ani teď se tomu nové hodinky nevyhnou. U 945 jste dříve našli TRI Bundle verzi. V praxi to znamenalo, že jste k hodinkám dostali dva hrudní pásy, držák na kolo a náhradní řemínek. Příslušenství je však volně k dokoupení, takže tato ztráta moc nebolí.

SOUBOJ: Garmin Forerunner 955 vs. Coros Apex 2 PRO
12.1.2023 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Garmin Forerunner 955 vs. Coros Apex 2 PRO

Pro nový model zvolili poprvé v historii Forerunneru i solární verzi. Takže máme verzi Forerunner 955 a Forerunner 955 Solar. Co si od toho slibovat? Nečekaně delší výdrž baterie, pokud máte dostatek slunka.

Taky na fotce hledáte změny na pouzdře? Na první pohled možná nic neuvidíte, ale na ten druhý... Tam už je změna očividná a Garmin přidává řádnou dávku elegance. Pouzdro sice o trošku porostlo směrem vzhůru, zato se krásně zakulatilo a lze vidět, že Garminu záleží na vzhledu už i u plasťáků. Po obvodu pouzdra, mezi pěti titanovými tlačítky, je jen lehký "závodní" pruh, a na pravé straně je uprostřed nápis "Forerunner".

Řemínek je nově na klasických stěžejkách. Kdysi jste museli šroubovat osičky, teď už stačí jen jakýkoli nůž a trošku šikovnosti (kolega Dominik to zvládnul i vidličkou). Není problém vyndat originální řemínek, nechat jen stěžejku a nasadit jakýkoli QuickFit šířky 22 mm. Nový řemínek doplněný o titanovou sponu je super a na ruce sedí výborně.

Technické parametry a srovnání:

Garmin Forerunner 945
Garmin Forerunner 955 (Solar)
Garmin Forerunner 255
Průměr pouzdra 46,7 mm 46,5 mm 45,6 mm
Výška pouzdra 13,7 mm 14,4 mm 12,9 mm
Šířka řemínku 22 mm
22 mm 22 mm
Velikost displeje 1,2" 1,3" 1,3"
Rozlišení displeje 240 x 240 px 260 x 260 px 260 x 260
Hmotnost (Sapphire / základní)
51 g
53 g 49 g

Dotykový displej u triatlonových hodinek

Dotykový displej jsme poprvé mohli vidět u modelu Fenix 7 a Epix. Ačkoliv, na Forerunnerech funguje trošku jinak... Trošku lépe. Už od začátku máte v hodinkách možnost nastavit přímo aktivity, u kterých chcete mít dotykový displej aktivní, což je pecka.

Garmin Forerunner 965 recenze – Do města přiběhl novej kovovej šerif
2.3.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 965 recenze – Do města přiběhl novej kovovej šerif

Pokud používáte třeba jen aktivitu "Mapy", necháte si dotyk v mapách zapnutý a u ostatních aktivit to můžete vypnout. Potěší i možnost nastavení podsvícení u dotyku, tzn. pokud nechcete, aby se hodinky při každém doteku rozsvítily.

Velká škoda jsou nefunkční gesta jako třeba návrat na základní obrazovku přikrytím dlaně, což teď dost používám právě u Fenixu. Také prozatím na hodinkách nefunguje oldskůlová klávesnice, a tak je třeba přejít ještě na větší oldskůl a to "vytáčení" písmen. Dotykem si příslušné písmeno můžete najít, ale potvrdit to musíte horním pravým tlačítkem.

Displej porostl na velikost 1,3" a rozlišení 260 x 260 pixelů. Narůst je znát, ovladatelnost je parádní, ale nepotěší stále stejně ošklivý prstenec okolo displeje, který  má půl cenťáku. I Forerunner 255 má prstenec menší (a stejně velký displej jako tyto hodinky). Displej zůstává transflektivní, a tak nemusíte mít strach o čitelnost na přímém slunci.

Prvotřídní snímačová vybavenost a přesnost

Když se mrkneme na nejvyšší modely od Garminu, je to stále ta samá písnička. Barometr, kompas, teploměr, snímač tepové frekvence, pulzní oxymetr, gyroskop, akcelerometr a GPS (duální frekvence příjmu všech satelitních systémů), která podporuje GLONASS, Galileo a BeiDou. A to je tak vše. Jelikož jsou Forerunner 955 a 255 prozatím nejlehčí přístroje s nejnovějším chipsetem a snímačem tepovky, čekal jsem od nich velkou přesnost.

Okolo snímače přibyla hradbička, která snímač chrání při položení hodinek na jakýkoli povrch. Snímač místo plastového obalu chrání teď sklo.

Už při prvních kilometrech jsem zjistil, že hodinky velice přesně měří tep. Díky lehkosti přístroje jsou odchylky minimální a celou dobu můžete sledovat vaši opravdu reálnou hodnotu tepové frekvence. Na prvním obrázku lze vidět, že je vše v pořádku. Druhý obrázek ukazuje běžecký závod, který se běžel v docela teplém počasí, a tak ruka byla zpocená a proto oproti pásu měly Forerunnery mírné odchylky.

Je to až neuvěřitelné.:-)

Je to až neuvěřitelné.:-) Modrá – Forerunner 955, fialová – hrudní pás

Při druhém testu hodinky měly na dvou místech větší odchylky. V průměru tep seděl, ale realtime ukazoval trošku více nebo méně.:-)

Při druhém testu hodinky měly na dvou místech větší odchylky. V průměru tep seděl, ale realtime ukazoval trošku více nebo méně.:-) Modrá – hrudní pás, fialová – Forerunner 955

Kdysi byl u GPS propastný rozdíl mezi modelem Fenix 6 a Forerunner 945, protože Fenix 6 měl EXO anténu, která nefungovala tak dobře. Byl jsem zvědav, kde se technologie za tři roky posunula, a tak jsem vzal s sebou na běh Forerunner 945, Forerunner 955 a můj Fenix 7X. A teď se spíše podívejte, jak propastný rozdíl je mezi starými a novými Forerunnery. Fenix 7X si vedl ve srovnání s FR955 skvěle a rozdíly tam byly minimální.

Forerunner 945 to vzal zkratkou

Fenix 7X (žlutá linie), Forerunner 955 (černá linie) a Forerunner 945 (červená linie) to vzal zkratkou

Tento obrázek upřímně asi nejvíce demonstruje posun a měření dvoupásmovou GPS.

Forerunner 945 to vzal přes hospodu, která stojí přímo na místě kudy vede linii

Forerunner 945 to vzal přes hospodu, která stojí přímo na místě kudy vede linii

Nikdy jsme ještě nedělali test barometru a proto mě zajímalo, jak hodinky měří pomocí barometrického výškoměru nadmořskou výšku. No, mrkněte sami. Je to až neskutečné, co se přesnosti týče. Nechci říct, že je Fenix 7X nějakým výchozím zařízením pro měření barometru, ale fascinuje mne konstantnost měření obou Garmin přístrojů.

Modrá – Fenix 7X, fialová – Forerunner 955. Tohle jsem vážně nečekal, že se

Modrá – Fenix 7X, fialová – Forerunner 955. Tohle jsem vážně nečekal, že se "lajny" budou téměř překrývat.

Vydrží hodinky Ironmana?

Baterie oproti svému předchůdci samozřejmě porostla směrem k výšinám a kabel nebudete potřebovat okolo 15 dní v režimu smartwatche a u solaru se doba může prodloužit na 20 dní.

Garmin Forerunner 945
Garmin Forerunner 955 (*Solar)
Garmin Forerunner 255
Režim Smartwatch
14 dní
15 dní (*20 dní)
14 dní
Všechny satelitní systémy + hudba
-
8,5h
-
Všechny satelitní systémy + více pásem
-
20h (*22h)
-
Pouze GPS
36h
42h (*49h)
30h
UltraTrac
60h
80h (*110h)

Forerunnery 955 jsem testoval na Valašskem hrbu (55 km). Závod byl jízda od začátku až do konce a hodinky vedly skvěle. Začínal jsem na 82 % a končil na 59 % při snímání duální frekvence GPS a měření tepové frekvence každou vteřinu. Trošku hodinkám pomáhalo, že nebyly připojeny k telefonu přes Bluetooth. Ale i tak, solidní výkon a za hodinu běhu si vzaly v průměru 4,52 %.

Modré – Fenix 7X, fialové – Forerunner 955. První řádek pod grafem se věnuje ubraným procentům za hodinu a druhý odhadu výdrže baterky po ukončení aktivity.

Modré – Fenix 7X, fialové – Forerunner 955. První řádek pod grafem se věnuje ubraným procentům za hodinu a druhý odhadu výdrže baterky po ukončení aktivity.

K obleku asi ne, ale do města?

Ve společnosti by tyto hodinky mohly způsobit lehké faux pass, ale do města zapadnou celkem slušně. Oceníte možnost odepsání na zprávu, přijmutí hovoru a možnost pustit si hudbu přímo z hodinek (2000 songů) a NFC platby. No, a pokud chcete ve městě vypadat více nóbl, můžete si stáhnout vzhledy na stránce Garmin Connect IQ anebo si můžete vytvořit vlastní.

Fitness funkce nejsou jen o krocích, tepovce a kaloriích

Garmin se vždycky snažil posouvat, ale nějakou dobu zamrznul a vše co hodinky podporovaly z fitness měření byly kroky, tepovka, kalorie a vystoupaná patra. Teď už je to ale jiná písnička a hodinky měří spousty pro nás důležitých hodnot:

  • Měření stresu – míra zatížení vašeho organizmu od 1 do 100. Měří se na základě variability srdečního tepu
  • Body Battery – míra "nabití" vašeho těla od 0 do 100. Takže teoreticky ráno byste se měli pohybovat někde okolo stovky a postupně by míra nabití těla měla klesat s denními činnostmi
  • Stav VST (variabilita. srd. tepu) – hodinky po celou noc monitorují vaše VST a ráno pak zobrazí noční průměr a nejvyšší hodnotu
  • Zdravotní snímek – za 2 minuty dostanete celkový "zdravotní obraz" skládající se z průměru tepové frekvence, SpO2, dechu, stresu a hodnoty VST
  • Ranní report – Úžasná a geniální věc. Ráno se totiž probudíte, hodinky vás vřele pozdraví (ne jak vaše přítelkyně), ukáže vám počasí, přehled spánku, VST, a vaši připravenost k tréninku. Napíše vám také doporučení pro dnenší trénink cyklistiky a běhu. A vše uzavře motivačním citátem jako například: "Dnešní den je jen váš. Využijte ho naplno!"

Sport až na prvním místě

Je asi zbytečné se bavit o tom, že hodinky umí měřit tyto a tamty aktivity. Stále platí, že hodinky měří veškeré dostupné sporty (ne koloběžka tam opravdu není, kdyby se někdo ptal) a snaží se přinést také co nejpodrobnější analýzu daného sportu.

K tomu přidává i možnost navigace s mapovými podklady (TopoActive Europe), golfové mapy a samozřejmě i detekci nehody, kdyby se vám při sportovní aktivitě něco stalo. Je ale zapotřebí mít spárovaný telefon, aby detekce nehody odeslala zprávu o nehodě.

Předtím, než se vrhneme na novinky, které najdete v hodinkách, je dobré si zopakovat starou klasiku. V hodinkách najdete stav tréninku, tréninkovou zátěž, dobu regenerace, hodnotu VO2 Max a například trenéra Garmin. Teď už pojďme na nové fíčury, které se dostávají jen do prémiových modelů.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Připravenost k tréninku – vylepšená doba regenerace

Novinkou, kterou najdeme zatím jen u Forerunner 955, je widget připravenosti k tréninku. Je to další číselná hodnota, která vám může pomoct s regenerací po tréninku a nečekaně k připravenosti k tomu dalšímu. Číselná hodnota od 0 do 100 ukazuje vaši připravenost k tréninku na základě několika faktorů. Těmi faktory jsou historie spánku, historie stresu, krátkodobá zátěž, stav VST, doba regenerace a spánek.

Primární závod a závodní kalendář – vše pod kontrolou

V aplikaci Garmin Connect si můžete vytvořit celý závodní kalendář a mít ho stále s sebou. Primární závod funguje na podobné bázi, jen kromě data závodu můžete vložit GPX soubor, dle kterého vám Garmin odhadne váš výsledný čas na základě vašich tréninku, VO2 Max aj. Kromě toho vám nabídne i odpočítavadlo dní a také počasí v den závodu.

Running Power – hořkosladké vítězství

Kdekdo asi čekal, že Garmin přijde s watty měřenými ze zápěstí jako je tomu u Corosu nebo Polaru, ale bohužel. To je ta hořká část. Stále potřebujete hrudní pás HRM-PRO, abyste mohli měřit watty, ale... Sladká tečka pro lidi, kteří chtějí trénovat podle wattů, tvoří možnost tréninku dle STRYD wigdetu, tvořeného ze zón síly = wattů (stejně jako zóny tepové frekvence).

All in all, velká radost z testování! :-)

Real Time Stamina – aktuální výdrž

Docela užitečná fíčura pro začátečníky a mírné pokročilé, kteří ještě neví, jak rozložit své tempo. Jednoduše vám hodinky na základě vašeho tempa či tepovky vypočítají, jak dlouho jste schopni ještě vydržet v takové zátěži.

Na konci už jsem byl sice hodinu mrtvý, ale tento pomocník asi není stavěný na ultra závody.:-)

Na konci už jsem byl sice hodinu mrtvý, ale tento pomocník asi není stavěný na ultra závody.:-)

Nejlépe se hodinky testují při závodě

A jak už jsem psal výše, tu možnost jsem dostal a naplno využil. Na jedné ruce byly Garmin Fenix 7X a na druhé FR 955. Občas jsem se ale musel přesvědčit, že Forerunnery mám opravdu na ruce, protože vůbec nešly cítit. Čitelnost displeje byla skvělá a každý kilometr jsem si kontroloval své tempo a i po 50 km (kdy většinou už nic nevidím), jsem ho viděl dokonale. Byl to jeden z nejlepších zážitků z testování, protože kombinace dlouhé výdrže baterky a lehkosti z nich dělá neskutečnou střelu i na dlouhé ultramaratony.

"Souboj" s Jirkou Petrem z 30km tratě. Alespoň na fotku jsem se za ním dokázal udržet.:-)

Proč jít do Forerunner 955? A je jen pro běžce?

Hned na začátek vám řeknu, že tyhle hodinky mě zase nutí uvažovat, kudy vede cesta. Lehkost hodinek je neskutečná, sportovní nabídka stejná jako u modelů z řady Fenix a baterka je taktéž parádní. Dalo by se říct, že kromě zabudované svítilny mají vše.

Ale ještě trošku uceleněji:

  • Jste biker, který jezdí enduro, sjezd a gravity disciplíny – tento model není pro vás.
  • Jste běžec na distance okolo maratonu, který chce lehké hodinky s velkou výdrží baterie – tento model je pro vás.
  • Jste outdoorový nadšenec, který dělá téměř všechny sporty, co se naskytnou – zvažte možnost úrazu hodinek a rozhodněte se, jestli potřebujete větší odolnost anebo je plast dostačující.
  • Jste šikula, který často padá, hodinky bere všude a vůbec je nešetří – tento model není pro vás.
  • Jste minimalista a hledáte co nejvíce nabušený model s co nejnižší váhou – gratuluji, našli jste ten pravý model přímo pro vás.

No, já jsem ten šikula, takže nakonec pro mě tento model bohužel není.:-)

Spousta nej za přijatelnou cenovku

Řekl bych, že Forerunner 955 jsou teď nejlepší prémiové hodinky v poměru cena / výkon. Vemte si, že kombinují TopoActive Europe mapy, hudební přehrávač, solární napájení a neskutečnou výdrž baterie s cenovkou o hodně níže než například Fenix 7 či 7X. Největší novinkou pro Forerunnery je samozřejmě dotykový displej, solar a Dual-Band. Takže nabízí téměř vše, co Fenix 7 a co se týče nočního měření VST a připravenosti k tréninku, tak i něco navíc.

S hodinkami jsem nadmíru spokojen a musím říct, že mi i chvíli vrtalo hlavou, jestli opět nepřejít na lehkého plasťáčka jako je právě Forerunner 955. Znova to zopakuju, ale ta lehkost, to je prostě největší doména těchto hodinek. A pokud se lehkost spojí s větším displejem a výdrží baterie, kterou tento model disponuje, není co řešit.

Poslední dobou se nelehko hledají alternativy k těmto prémiovým modelům hodinek. A tak, pokud hledáte to nejlepší na trhu, mrkněte na Fenix 7 nebo Tactix 7, které mají vše, co má tento model a mají ještě o trošku delší výdrž baterie. Co se týče jiných značek, mrkněte na Coros Apex Pro anebo na Polar Vantage V2.

Pokud nepotřebujete dotykovou obrazovku, duální frekvenci GNSS a lepší tepák, nebojte se investovat do Forerunneru 945, Fenix 6 nebo Tactix Delta. Stále to jsou skvělé modely, za které se rozhodně nemusíte stydět.

Mohlo by vás zajímat:

SOUBOJ: Garmin Forerunner 965 vs. Forerunner 955
29.5.2023 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Garmin Forerunner 965 vs. Forerunner 955

SOUBOJ: Garmin Forerunner 255 vs. Garmin Forerunner 955
15.6.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Garmin Forerunner 255 vs. Garmin Forerunner 955

Garmin Fenix 6 recenze - jednička mezi outdoorovými hodinkami
25.9.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 recenze - jednička mezi outdoorovými hodinkami

Garmin Tactix Delta recenze – Kdyby měly hodinky svaly, vypadají takto
1.7.2021 - Dominik Hok
Garmin Tactix Delta recenze – Kdyby měly hodinky svaly, vypadají takto

Coros Apex Pro recenze – Pár kroků od dokonalosti
1.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Apex Pro recenze – Pár kroků od dokonalosti

Polar Vantage V2 recenze – Mistr testů a sportovních aktivit
26.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage V2 recenze – Mistr testů a sportovních aktivit

VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin
3.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Patrikpřed 700 dny, reagovat
Díky za skvělou recenzi. Vlastním FR 945 a čekám na nástupce, takže se to hodí. Chtěl bych si jen upřesnit 2 věci. Píšete, že v hodinkách není Garmin Connect IQ Store a Map Manager. V recenzi na DCRainMaker se však píše, že obě jsou v hodinkách k dispozici. Můžete to upřesnit. Děkuji. Patrik
Michalpřed 700 dny
Zdravím Patriku. Děkuji za feedback na recenzi a já jsem měl bohužel na zkoušku hodinky s betasoftwarem, který neměl tuto možnost, a tak jsem vytušil, že to bude rozdíl.:-) Díkybohu není, takže vše v pohodě a moc děkuji za opravu.:-)
Rosťapřed 700 dny, reagovat
Pěkné hodnocení tohoto kousku. Jsem zvědav zda i samotný Garmin bude nyní upgradovat všechny modely tohoto roku, a zda přinese i novinky ve formě vylepšení SW, tak jak nyní probíhá u Corosu, ale to je zas jiný příběh ????. Jinak moc chválím jednotlivé vyhodnocení a zobrazení grafů mezi přístroji. Děkuji za recenzi, zas máme o čem přemýšlet.
Michalpřed 700 dny
Zdravím Rosťo (ahoj :-)), doufám, že se novinky dostanou pomocí updatu i do Tactixu a Fenixu 7X.:-) Děkuji za feedback k recenzi a musíme se nechat překvapit, s čím Garmin přijde.:-)
Petrpřed 700 dny, reagovat
Zdravím, škoda, že si s nimi nezavolám... Jinak po nich toužím už půl roku. Krásná recenze - a váš kanál mě prostě baví a rád ho sleduji. Mám dotaz: je velký rozdíl v čitelnosti displeje se solarem a bez solaru? Myslím hlavně na slunci... Díky a zlomte váz ve všem! P.
Matěj Urbaczkapřed 699 dny
Zdravím Petře, děkuji za feedback k recenzi. Co se týče čitelnosti, tak zrovna u těchto hodinek s tím solarem takový problém nebude. Minerál + Solar je realtivně dobře čitelný všude. Horší je kombinace Safír + Solar.:-)
Michaelpřed 700 dny, reagovat
Cau kluci ... vic dopodrobna ... se na to chce podivat. Podle wattu se daji krasne pres connect udelat treninky primo s podporou RD podu nebo HRM TRI/Pro pasu ... na Stryd je prozatim potreba aplikace (data field neumi ukazat naprogramovany trenink). Jinak hodiny maji o chlup vetsi displej ... FR945 ma 1,2", 955 maji pak 1.3" displej, takze tam urcite neni stejny pruh kolem displeje. ranni report lze modifikovat - muzete si tam nahazet cokoliv chcete. Dale asi zamenujete multignss s dualbandem? Mi to tak pripadne ... multignss umi skoro vsechny garminy uz dlouho ... tohle umi hlavne dualband. jo a ... mereni tepu po 1 sekunde - to psal uzivatel Corosu, ze? :D :D :D ... Garmin nemuze menit cteni tepu ... ten meri kontinualne stale ... Coros lze nastavit na kratsi interval cteni tepu - standardne ma prodlouzeny ... nebo jste mysleli ZAZNAM DAT po 1 sekunde? To je rozdil totiz.
Matěj Urbaczkapřed 699 dny
Ahoj Michale, co se týče těch wattů, tak děkuji za osvětlení. Stryd prozatím nepoužíváme ani jeden a tepák mám od Polaru, takže watty jsou pro mě prozatím passé.:-) Co se displeje týče, tak pokud jsi recenzi četl, tak změnu velikosti displeje zmiňuji, ale pruh okolo je stále půl centimetru (měřeno reálně). A díky za opravu s tím Dual-bandem. Tady jsem to vážně zaměnil.:-) A co se týče měření tepové frekvence, tak nevím, na co narážíš, protože v tomto článku nic takového nezmiňujeme.:-) Díky a ať se daří.:-)
Michaelpřed 694 dny
Ahoj Matěji, Říkáš, ze pruh u displeje je stejný, ale nějak mi nesedí počty tedy. FR945 a FR955 mají stejný průměr pouzdra s rozdílem 0,02mm a FR955 má větší aktivní displej .. takže početně tam na černý pruh nezbývá stejně místa. Máme větší aktivní displej, stejné tělo, takže tam je pruh menší …
Lukynpřed 699 dny, reagovat
Díky za recenzi. Jak je to s tím Strydem? DCRainMaker píše, že Strydem nejde plnit power pole. Jde mi o vytváření strukturovaných tréninků s power zónami měřenými Strydem.
Matěj Urbaczkapřed 699 dny
Zdravím Lukyne, je to přesně tak. Je třeba mít stáhnuté datové pole od Strydu.:-)
Lenkapřed 699 dny, reagovat
Taky zdravim a taky diky za informace k hodinkam. Mam dotaz, pisete, ze pro enduro hodinky moc nejsou, nemaji stejne funkce pro horske kolo jako fenixy 7? Nebo spis, ze jsou plastove a min odolne? Diky za zpravu
Matěj Urbaczkapřed 699 dny
Zdravím Lenko, je to přesně jak píšete. Hodinky díky použitým materiálům jsou velice náchylné na podření či rozbití, takže na enduro bych je úplně nedoporučil (vlastní zkušenost s FR945).:-)
Vašekpřed 699 dny, reagovat
Ahoj, taky díky za povedenou recenzi. Doporučil byste hodinky i pokud mám primární sport silniční cyklistiku? V pořadí pak běh, turistika, koloběžka, horské kolo...Funkce připravenost k tréninku pro cyklistiku vyžaduje připojení wattmetru nebo je na něm nezávislá? A co se týče měření tepu ze zápěstí, jsou odvozené věci (VO2max,....) již dostatečně přesné nebo je pořád lepší sportovat s hrudním pásem? Díky, Vašek
Dominik Hokpřed 699 dny
Zdravím, Vašku. Já osobně bych je doporučil. Připravenost k tréninku vám bude fungovat i bez wattmetru. VO2 Max je nejlepší měřit s pásem, ale osobně už vidím optiku jako dostatečně kvalitní, takže není úplně nutný.
Honzapřed 699 dny, reagovat
Honzapřed 695 dny, reagovat
Děkuji za výbornou recenzi, jsem ortodoxní silničář a už se ztrácím v široké nabídce hodinek a computeru, budou tyhle hodinky ty pravé pro mě-se všemi cyklistickými funkcemi, údajích o výšce, měření tepu... Atd, a možnosti uchycení na řídítka bez řemínku (na ruce při cyklistice to moc praktické není), děkuji Vám za odpověď.
Matěj Urbaczkapřed 694 dny
Zdravím Honzo, všechny cyklistické funkce tyto hodinky mají, ale nástavec na řídítka si musíte dokoupit.:-)
Patrikpřed 694 dny
Nebo si třeba počkat na TRI bundle :-)
Ondřejpřed 693 dny
Ahoj mám dotaz - ty hodinky se dají uchytit na kolo? Takže to měří i když to není na ruce jo? ..a tep:)?
Matěj Urbaczkapřed 693 dny
Zdravím Ondřeji, dají se uchytit na kolo pomocí držáku samozřejmě. Poté hodinky snímají GPS úpně stejně jako z ruky. Co se týče měření tepu, je třeba mít hrudní pás, abyste měl informace ohledně tepové frekvence.
Vašekpřed 694 dny, reagovat
Ahoj, ještě jsem se chtěl doptat, jestli je krom ceny a částečného dobíjení sluncem nějaký jiný rozdíl mezi základní verzí a verzí Solar? A co výdrž baterie v základu - asi bude je srovnatelná s Fenix 5? Díky, Vašek.
Matěj Urbaczkapřed 693 dny
Zdravím Vašku, kromě Solaru není v FR955 Solar žádný rozdíl. Baterku bych spíše přirovnal k Fenix 6, než Fenix 5.:-)
Lukášpřed 692 dny, reagovat
Ahoj, mám 955 a mám problém s mapama. Nahrál jsem Czech Topo V4, ale v hodinkách se mi nezobrazují vůbec silnice, nebo turistické cesty. Zkoušel jsem je smazat a nahrát znovu, FW 10.10, obnovení hodinek bez ztráty dat, vypnout zapnout, vypnutí zapnutí mapy a pořád se mapy zobrazují takto neúplně. Nesetkali jste se s tím někdo? Díky za rady.
Matěj Urbaczkapřed 691 dny
Zdravím Lukáši, zkoušel jste více přiblížit mapy? Zobrazení cest a dalších objektů je až tehdy, kdy jste hodně přiblízený v mapě.:-)
Lukášpřed 691 dny
Sotva jsem poslal komentář, tak jsem na to po několika hodinách přišel. Někdo měl stejný problém na Fenix 6 a na garmin foru je řešení. Tak info pro ostarní - v mobilu musí být SkiView mapa, bez nich to zobrazuje neúplnou mapu bez cest a tur. značek - já je původně smazal, protože vím, že bych je nikdy nepoužil.
Víťapřed 681 dny, reagovat
Zdravím, Moc pěkná recenze. Mám 735 a čekal jsem, s čím se “vytasí” 955. Mám dilema 955 nebo F7. U 955 se mi líbí VST a hodnocení připravenosti na další trénink, což u F7 nevidim- nevíte zda bude v budoucnu doplněno? Naopak u F7 se mi líbí mapy lyž areálů a aktivita skialpove lyžování - má to i 955? Děkuji Víťa
Matěj Urbaczkapřed 681 dny
Zdravím Víťo, děkujeme za feedback na recenzi. Co se týče funkcí u 955, tak veškeré tyto funkce by měly dostat i F7 v aktualizacích. Mapy středisek a skialpy jsou ve Forerunnerech 955.
Fanypřed 664 dny, reagovat
Ahoj kluci... Děkuji moc za super práci, kterou odvádíte. Vaše recenze jsou plné důležitých informací, které nerozhodnutým potenciálním zákazníkům pomáhají v rozhodování... Ale musím se zeptat... Z vašeho pohledu je která volba tou nej? Garmin forerunner 955 x Garmin Enduro??? Děkuji za názor a postřehy...
Matěj Urbaczkapřed 663 dny
Zdravím Fany, děkujeme za pochvalu, ale tohle je hodně složitá otázka. Z pohledu dlouhotraťaře, který by řešil pouze výdrž hodinek, bych si vzal Garmin Enduro. Tak samo z pohledu designu a odolnosti. Forerunner 955 má zase navíc nový snímač tepu, VST po celou noc a dotykáč, který se někdy může hodit stejně jako mapové podklady. Velice tedy záleží, jaký bude primární účel těchto hodinek.
Michalpřed 652 dny, reagovat
Díky za recenzi, chtěl bych se zeptat, jak je to s mapami? Jsou primárně u obou verzí jak 955 tak 955 solar? A jak je to s Topo pro Czech? Je u nich voucher?
Dominik Hokpřed 651 dny
Zdravím, Michale. Ano, jsou u obou verzí a k hodinkám byste měl dostat voucher. :)
Ondřejpřed 614 dny, reagovat
Ahoj kluci, prosím chci si zajít za sport dokt na měření EKG a Vo2 max. Jsem z Prahy tady to stojí kolem 4000kc. Je to normální cena? Nemáte třeba nějaké doporučení, nebo dá se to třeba předepsat ? Díky
Matěj Urbaczkapřed 611 dny
Zdravím Ondřeji, vyšetření se pohybují v různých cenových kategoriích v závislosti na podrobnosti vyšetření a kde je vyšetření prováděno. Spiroergometrii vám doktor může předepsat pouze při potížích se srdcem.
Vašekpřed 597 dny, reagovat
Ahoj kluci, díky za fajn recenzi. Na jejím základě jsem se rozhodl pro FR 955;-) Mám jeden dotaz, ohledně výdrže baterie...FR 955 Solar mám zatím jen pár týdnů, ale občas (jednou za 2-3 noci) se mi stane, že během noci přijdu třeba až o 50% kapacity baterie, příklad: šel jsem spát a měl 73%, ráno při vstávání 19%...Kde je problém vůbec nevím...??? Nemáte nějaký nápad? Jinak vše nastavené na úsporu, jas, režim během spánku bez aktivace displeje, WIFI off, spojení s telefonem off (zapínám jen při synch.), jediné co je neustále zapnuté je měření ST a doteď jsem měl zapnutý během noci pulzní oxymetr, teď jsem ho vypl a dal "na vyžádání". Nevím zda jeho noční použití může tolik % ubrat. Jinak baterie drží při běhu jak má...Nevím jakou máte reálnou zkušenost s výdrží? Řekl bych, že při aktivitě odebere spotřeba přibližně to co máte v recenzi v grafu... Tak nějak už nevím co s tím, ráno vstát a mít o 50% méně je peklo... Díky Vašek
Matěj Urbaczkapřed 597 dny
Zdravím Vašku, je to teď bohužel častý jev hodinek, kdy Garmin vydal špatnou aktualizaci kvůli které se takto vybíjí hodinky (je to případ i Tactix 7). Je třeba počkat na opravnou aktualizaci.:-)
Petr M.před 597 dny, reagovat
Ahoj, píšeš že: "jste biker, který jezdí enduro, sjezd a gravity disciplíny – tento model není pro vás" je to myšleno jen kvůli odolnosti hodinek, nebo i z jiného dalšího důvodu? Chtěl bych je totiž místo Epix, které jsem si v dobré víře pořídil, ale pravděpodobně díky váze mi hned první den při sjezdech oddělali ruku.
Matěj Urbaczkapřed 597 dny
Zdravím Petře, píšu to hlavně z důvodu odolnosti, jinak funkcemi se hodinky nijak neliší. Co se týče váhy, zkusil bych ještě použít nylonový řemínek a nechat si Epixy, které jsou přece jen o něco lépe dělané na tyhle disciplíny. Pokud se rozhodnete jít do FR 955, doporučuji objednat silikonový kryt na pouzdro a nalepit ochrannou fólii.:-)
Františekpřed 552 dny, reagovat
Zdravím, mám 945 a zvažuji přechod na 955, hlavně po tom porovnání GPS. Nicméně mě zajímá do budoucna ještě jedna věc, e-sim. Nemáte info, zda Garmin zvažuje do nějakého běžeckého modelu tohle přidat? Díky
Dominik Hokpřed 552 dny
Zdravím, Franto. Bohužel, myslím, že toto je hudba budoucnosti a nikdo netuší jak daleké. :/
Jirkapřed 453 dny, reagovat
Ahoj, dá se na F 955 použit nylonový řemínek 22 mm a máte ho v nabídce? Díky za info a za web Hodinky.365. Děláte skvělá videa.
Matěj Urbaczkapřed 452 dny
Zdravím, Jirko, děkujeme za pochvalu. K Vaší otázce, ano, dá se nylonový řemínek použít a v nabídce ho máme. Je třeba vytáhnout řemínek z FR955 a nasadit pouze stěžejky (tyčinky) na hodinky zpátky. Pak provlečete nylonový řemínek a máte hotovo. Řemínek u nás na eshopu je zde: www.hodinky-365.cz/index.php?filtr=typ:%C5%99em%C3%ADnky%20a%20tahy~znacka:Garmin~material_reminku:textiln%C3%AD~sirka_reminku:22%20mm na sport doporučuji ty provlékací.
Mírapřed 453 dny, reagovat
Ahoj, rád bych se zeptal na možnost spárování FR955 a radaru varia. Je možné? Rád bych hodinky používal na silniční i MTB cyklo, běh a plavání. Děkuji za hezkou recenzi. Míra
Matěj Urbaczkapřed 452 dny
Zdravím, Míro, je možné používat Variu s těmito hodinkami a vše funguje správně.:-)
Pavelpřed 421 dny, reagovat
Zdravím, pánové, mám potíže s občasným nefunkčním dotykem. Asi po 3 dnech bezproblémového používání přestanou hodinky zcela nebo částečně reagovat na dotyk, přičemž nejsou "zamrzlé", protože za pomoci tlačítek normálně fungují. Původně jsem měl za to, že je na vině ochranné sklíčko, ale po restartu je vždy vše bez problému (asi na zmíněné 3 dny). Stalo se mi to před i po poslední aktualizaci. Máte, nebo měl někdo podobnou zkušenost? Díky za odpověď.
Dominik Hokpřed 421 dny
Zdravím, Pavle. Zkontrolujte, zda je aktualizováno firmware na nejnovější verzi. Provedení aktualizace firmwaru může opravit problémy s dotykovou vrstvou a zlepšit celkovou funkčnost hodinek.
Pavelpřed 420 dny
Mám aktuální 14.17, ale dle všeho je to chyba, která u některých uživatelů přetrvává napříč verzemi firmwaru (omlouvám se za externí odkazy na garmin forum, viz. dole). Dnes jsem tento problém zaznamenal již po necelých 24 hodinách - řešením je buďto hodinky restartovat nebo v nastavení systému vypnout/zapnout dotykovou funkci. https://forums.garmin.com/sports-fitness/running-multisport/f/forerunner-955-series/325575/14-17-bug---touch-still-no-working-properly https://forums.garmin.com/sports-fitness/running-multisport/f/forerunner-955-series/314800/touchscreen-becomes-unresponsive-after-few-days
ONDŘEJpřed 200 dny, reagovat
Ahoj kluci, otázka ohledně GPS - jak nastavujete na dlouhý závod ? Je tam 5 možnosti.. 1-pouze GPS 2-všechny systémy 3-vše + více pasem 4-automat vyber 5-ultra treck( to ani nevím co je) Takže to řeším kvůli baterce- stačí to GPS? Diky za odpověď
Dominik Hokpřed 198 dny
Zdravím, Ondro. Nastavení bych přizpůsoboval délce závodu. Podle toho, jak dlouhý závod to je, tak bych nastavil přesnost GPS. Samozřejmě ještě s nějakou časovou rezervou.

Hodinky zmíněné v článku

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.