» Blog » Garmin

Garmin VívoActive4 recenze: Univerzální sporttester pro rekreanta, olympionika i modelku

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 6.8.2020 | 6 MIN | 19x komentář

Garmin VívoActive4 jsou hodinky, které ve mně (s nadsázkou řečeno) probudily „židovské" nadšení. Nabízí totiž opravdu hodně za málo peněz. Navíc se prodávají v několika barevných a velikostních variantách, takže si vybere opravdu každý. Třeba zrovna vy.

Garmin VivoActive4 je všestranný sporttester ve všech ohledech

O tomto modelu musím říct, že co se týče všestrannosti, tak Garmin uhodil hřebíček na hlavičku. Multisportovní, unisex hodinky ve dvou velikostech a několika barevných variantách za velice přijatelnou cenu. Co se týče cílové skupiny, tak s tím Garmin určitě problém nemá. Já jsem se na tento uživatelsky univerzální sporttester podíval a tady je můj názor.

Minimalistická verze pro konzervativce a vyšperkovaná pro dámy

Dostal jsem k testování větší ze dvou velikostních verzí Garmin VívoActive4 (průměr pouzdra 45 mm) v černé barvě. Na první pohled ničím moc uživatele neosloví. Řekl bych to asi takhle: „Wow effect nedorazil." To je ale možná dobře. Hodinky se totiž mírně elegantním, minimalistickým vzhledem hodí opravdu k čemukoliv. Ať už jsem hodinky nosil ke košili v práci, nebo ke sportovnímu trikotu po práci, tak ani jednou nenarušovaly můj vzhled.

Od „wow effectu" je tady spíše dámská 4S verze (průměr pouzdra 40 mm). Ta se nabízí v konzervativnější černé a šedé verzi, ale také ve vyšperkovaných verzích se zlatou lunetou, starorůžovým a bílým řemíkem. A ano, vypadají opravdu moc pěkně. Co se týče vzhledu konzervativnějších verzí, tak těm není co vytknout - hodí se ke všemu. Trochu jiný účel pak tvoří vyšperkované verze se zlatou lunetou, kterým také není co vytknout. Vypadají totiž vážně dobře. A to je přeci jejich úkol, ne?

Pouzdro je vyrobeno z tvrzeného plastu a hodinky se na ruku upevňují silikonovým řemínkem disponující rychlostěžejkami, takže během dne můžete pohodlně měnit řemínky. Řemínek na první pohled působil jako tužší a měl jsem strach, že mi během dne bude vadit. Ale právě naopak. Mírně tuhý řemínek mi na ruce vůbec nevadil a neměl jsem s hodinkami problém třeba i spát.

Garmin u tohoto modelu vsadil na dotykový, transflektivní displej

Za zmínku rozhodně stojí displej. Garmin v tomto případě zvolil dotykový, transflektivní displej o průměru 1,3 palce a rozlišení 260x260 pixelů. Menší verze má průměr displeje 1,1 palce a rozlišení 218x218 pixelů. Transflektivní displej na první pohled působí mdle, ale má své výhody. Vyznačuje se perfektní čitelností na slunci a není takovým "žroutem baterky" jako modely s AMOLED displejem. Srovnatelné množství funkcí má pak Garmin Venu, který uživatele na první pohled osloví sytě barevným AMOLED displejem. Nicméně za cenu nižší čitelnosti na slunci a kratší výdrže baterie.

Pouzdro hodinek doplňují dvě mechanická tlačítka

Teď už ale zpátky k VivoActive4. Displej chrání odolné sklo Corning Gorilla Glass 3. Celkový vzhled hodinek završují dvě tlačítka na boku pouzdra. Krátkým stiskem horního tlačítka spouštíte výběr sportovních aktivit, dlouhým stiskem pak zkratku k několika funkcím a aplikacím. Co se týče spodního tlačítka, tak to funguje jako Zpět a dlouhým stiskem tohoto tlačítka se dostanete do nastavení. Abych se přiznal, tak sem tam jsem měl problém s tím, jestli mám použít tlačítko nebo dotyk. Například sportovní aktivita se pozastavuje stiskem tlačítka, ale pokud ji chcete uložit, tak musíte kliknout na displej. Ačkoliv to graficky působí, že se to ovládá tlačítky.

Hodinky vydrží bez nabíjení přes týden

Uvnitř těla se pak skrývá baterie slibující běžný chod hodinek až na 8 dní (menší verze 7 dní). A upřímně, je to pravda. Já jsem měl hodinky sice jen týden, ale nabil jsem je pouze jednou a věřím, že ten jeden den by ještě doklepaly. Při zapnuté GPS větší verze vydrží až 18 hodin a menší zhruba 15 hodin. Pokud si k tomu ještě zapnete hudbu, tak výdrž klesne na šest a pět hodin.

Když už mluvíme o hudbě, tak hodinky nabízejí vestavěný hudební přehrávač s možností až pěti stovek skladeb. Pokud jste fanda spíše streamovacích služeb, tak do hodinek si můžete přidat Spotify či Deezer. Hodinky dokonce nabízejí možnost stažení playlistů do úložiště hodinek přes Wi-Fi. Hudbu si pak můžete užívat také offline.

5 290 Kč Prodej ukončen

Cenově příznivý sporttester překypuje sportovními funkcemi a senzory

A jaké sportovní či chytré funkce mají VívoActive4? Lepší otázkou by bylo, jaké nemají. Je až překvapivé, kolik hodinky za takovou cenu mají funkcí. Začněme sportovními funkcemi a senzory. Z těch „základnějších" senzorů VívoActive4 disponují akcelerometrem, gyroskopem, kompasem, barometrem a výškoměrem. Hodinky samozřejmě dokáží monitorovat vaše denní aktivity (např. spálené kalorie, počet kroků, vystoupaná patra), spánek, stres, ale také sportovní aktivity. Těch je v hodinkách téměř třicet a přes aplikaci Connect IQ lze tento seznam ještě rozšířit.

Velkou výhodou je automatická detekce pohybu, kdy hodinky poznají několik sportů a samy spustí aktivitu. Pokud nedokážou přesně určit typ aktivity, tak ji vloží do kategorie „Jiné". Praktickou funkcí je také „Auto Pause", kdy hodinky poznají, že jste aktivitu přerušili a monitoring automaticky pozastaví. V praxi to ovšem nefunguje tak pěkně jako na papíře. Sem tam hodinky aktivitu pozastaví, ale jindy vůbec nereagují.

Ze spodní strany hodinek se skrývá optický snímač tepové frekvence, který je na sporttesterech už spíše standardem. Sportovci rozhodně ocení, že hodinky nabízejí také měření okysličení krve (pulzní oxymetr), odhad hodnoty VO2Max (maximální množství použitého kyslíku při zátěži), ale také funkci Body battery (odhad naší energie na základě aktivit, spánku, stresu, apod.) a monitoring dýchání.

V těle čtvrté generace VívoActive zbylo místo i pro navigaci

Tento model Garminu sice nenabízí pokročilejší navigační funkce, ale "šipková" navigace určitě postačí, abyste se dostali tam, kam potřebujete. Samozřejmě, pokud by se jednalo o složitější trasu, tak orientovat se pomocí šipky může být obtížnější, ale pro základní navigování určitě postačí.

K navigování k určenému bodu slouží jednoduchá navigace se šipkou.

K navigování k určenému bodu slouží jednoduchá navigace se šipkou.

Mobil i peněženku s klidným srdcem nechte doma. Hodinkami i zaplatíte

Mnoho sportovních aktivit, spousta senzorů, navigace, úložiště pro hudbu. Garmin si ale řekl: To ještě není dost. Aby toho nebylo málo, tak hodinkami dokonce skrze Garmin Pay zaplatíte. Doma klidně nechte telefon i peněženku.

Pokud vás VívoActive 4 zaujaly, můžete se podívat na naši videorecenzi:

Pro koho jsou VívoActive4 vhodné?

Garmin VívoActive4 se tváří jako univerzální sportovní hodinky vhodné pro každého. Ale já si nemyslím, že se tak jen tváří, ony tím totiž jsou. Pokud by vás i tak VívoActive4 nezaujaly, tak vhodnou alternativou mohou být Fitbit Versa 2 nebo Garmin Venu.

Tento sporttester je zpracovaný v minimalistickém designu, který nenadchne, ale ani neurazí. Mimo jiné Garmin nabízí také verzi pro dámy, která splňuje veškerá kritéria pro získání nálepky „módní doplněk". Ale tuto nálepku přebírá pouze na chvíli, protože ve vašem volnu zase dokáže disponovat nálepkou „sportovní doplněk". Obě tyto nálepky dokáže vyměňovat s neuvěřitelnou lehkostí a dělá to více než dobře.

S tím, že hodinky překypují sportovními funkcemi a senzory, tak by je dokázal na své ruce hrdě nosit také vrcholový sportovec. Možná za toto rčení budu vrcholovými sportovci o půlnoci upálen na sportovním stadionu, ale stojím si za tím. Za velice přijatelnou cenu Garmin nasoukal spoustu muziky do dvou velikostí a několika barevných variant. Snese je na ruce muž, žena, vrcholový i rekreační sportovec. Jakou větší cílovku by Garmin v tomto případě mohl mít?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Martinpřed 921 dny, reagovat
Dobrý den, vyhrál jsem vivoactiv4. A nějak se mi nelíbí kontrast, barevnost displeje. Je to standardní? Děkuji za info.
Matěj Urbaczkapřed 921 dny
Zdravím Martine, hodinky používají transflektivní displej, který se může zdát trošku mdlý. Tento displej se vyznačuje tím, že čím více světla na něho svítí, tím je lépe kontrastnější a viditelnější.:-)
Romanpřed 660 dny, reagovat
Zdravím, koupil jsem si hodinky Vívoactive 4S. Doteď fungují relativně dobře, ale byl jsem na prodlouženém víkendu na dovolené, kde jsem poprvé vyzkoušel hodinky při turistice, zapnul jsem si aktivitu "Chůze" a zjistil, že do turistických výzev se mi nic nepřipsalo. Po konzultaci s kamarádem jsem zjistil, že existuje přímo aktivita nazvaná "Turistika", bohužel tuto aktivitu nikde nemohu přidat (nainstalovat), v seznamu aktivit není. Při porovnání seznamu aktivit jsem zjistil, že můj seznam dostupných aktivit se poměrně výrazně liší od kamaráda. Dá se nějakým způsobem aktivita "Turistika" doinstalovat? Hledal jsem i v návodech na internetu, všude jsem ale našel jen způsob instalace aktivity z dostupných aktivit, takže to mi nepomohlo. V seznamu dostupných aktivit v aplikaci v telefonu mám stejný seznam aktivit jako v hodinkách, takže tam to taky nevidím. Kontroloval jsem i aktuálnost softwaru a hodinky tvrdí, že software je aktuální. Díky.
Matěj Urbaczkapřed 659 dny
Zdravím Romane, bohužel hodinky Vívoactive 4S aktivitu "turistika" vůbec neobsahují a není možné ji doinstalovat. Jediný způsob je doinstalovat tuto aktivitu přes Garmin Connect IQ, ale do výzev se tato aktivita započítávat nebude.
Bárapřed 187 dny
Dobrý den zajímalo by mě jestli turistika a ukládání map je u vivoactive 4 nejsem nikde schopna dohledat ????????????
Matěj Urbaczkapřed 186 dny
Zdravím, Báro. Turistika zde bohužel není a je třeba ji doinstalovat přes Garmin Connect IQ. Pokud myslíte ukládání map jako mapové podklady v hodinkách, ty zde také nejsou. Vlastně zde není žádná možnost navigace po trase.
Romanpřed 658 dny, reagovat
Zdravím, díky za odpověď, ještě bych měl druhou otázku k mým Vívoactive 4S... Využívám funkci pitného režimu, ale hodinky mi čas od času samy od sebe přidají nějaké ty tekutiny navíc, aniž bych cokoliv vypil... Kupříkladu mi chyběl poslední šálek do splnění cíle, seděl jsem v práci u počítače a pracoval a najednou mi hodinky zavibrovaly, že jsem právě splnil cíl. Dnes se mi totéž stalo při přípravě večeře. /// Edit následující den: od rána hodnoty kontroluji, najednou se mi samo přičetlo 200ml tekutin, po srovnání hodnoty to bylo cca. 2 hod. v pořádku, poté se 200ml zase samo odečetlo pryč.
Matěj Urbaczkapřed 655 dny
Zdravím Romane, dle mého to bude softwarová chyba při nějaké aktualizaci od Garminu a je třeba počkat, až tuto chybu napraví.:-(
Romanpřed 651 dny, reagovat
Dobrý den, tak ještě do třetice bych měl dvě otázky :) 1, Mohl by mi někdo poradit / vysvětlit, jakým způsobem funguje na hodinkách monitorování stresu? Co to vlastně je? Poslední dva roky mám velice klidnou práci a prakticky nikdy se nedostávám do stresu a ze začátku mě hodinky stále upozorňovaly na to, že jsem ve stresu a měl bych si odpočinout. Bylo to až do té míry, že jsem toto upozornění vypnul, nicméně v grafech to stále vypadá, jako že jsem poměrně dost ve stresu. Jezdím každý den do práce na kole a to poměrně svižnou jízdou a přijde mi, že tento "stres" mi hodinky ukazují vždy po cestách do práce a z práce. Ale je to jen má domněnka... Popř. dá se nějak tato funkce "seřídit"? 2, Hodinky mám stále poměrně nově, dosud jsem to nezkoušel - dá se aktivita přerušit bez uložení a poté znovu zapnout? Např. pokud pojedu na kole delší trasu, někde zastavím na oběd, tak že aktivitu pouze pozastavím na dobu obědu a pak ji znovu spustím tak, aby celá trasa byla jako jediná aktivita? Díky (Vívoactive 4S)
Matěj Urbaczkapřed 648 dny
Zdravím Romane, Stres se u Garminu měří na základě vaší variability srdcečního tepu a i tepové frekvence. Tzn. čím nižší variabilita srdečního tepu, tím vyšší stres. A tak stejně čím vyšší tepovka, tím vyšší stres.:-) Co se týče druhého dotazu tak bohužel u hodinek Vívoactive funkce "obnovit později" jako na outdorových hodinkách není.:-(
Romanpřed 648 dny
ad 1) V tom případě ty hodinky nějak úplně nechápu... Myslel jsem, že jsem tu funkci vypnul, něco jsem na hodinkách přenastavil a od té doby se stres neozval, včera jsem po delší cyklistické projížďce dorazil na oběd, po obědě jsem si sedl do křesla k televizi a začal jsem v křesle tak nějak napůl usínat a najednou mi zavibrovaly hodinky (a probraly mě), že jsem ve stresu, ať si odpočinu, tepovka byla v tu chvíli něco kolem 50. A ze začátku mi to právě taky vždycky dělalo v momentě, kdy jsem seděl a odpočíval... Ta funkce je nějaká divná. *** ad 2) Přišel jsem o víkendu na to, že když aktivitu vypnu startovacím tlačítkem, zobrazí se nabídka, jestli aktivitu uložit nebo ne. Pokud to v tomto režimu nějakou dobu nechám, tak aktivitu mohu znovu startovacím tlačítkem po nějaké době spustit (a pokračovat). Jediný problém je v tom, že po nějaké době (cca 10-15 min) hodinky zavibrují a začne se odečítat minuta do automatického uložení aktivity. V tu chvíli je potřeba automatické uložení odmítnout a znovu se to přepne do nabídky, jestli aktivitu uložit. Je to trochu krkolomné, ale funguje to.
Nikolapřed 650 dny, reagovat
Dobrý den, dá se u Vívoactive 4s nějak vypnout automatické ukládání aktivity při zastavení? Auto Pause mám u aktivit záměrně vypnutý, chci si zastavení aktivity regulovat sama, ale je otravné každých 15 minut vypínat automatické ukládání. A ještě dotaz, zda se dá někde nastavit notifikace o nových aktivitách přátel? Děkuji moc.
Matěj Urbaczkapřed 648 dny
Zdravím, automatické ukládání aktivity se bohužel nastavit nedá.:-( Toto nastavení existuje pouze na outdoorových přístrojích. K nastavení notifikací o aktivitách jděte do Garmin Connect - nastavení - oznámení - oznámení Garmin Connect.
Ondřejpřed 458 dny, reagovat
Zdravím, bude i Vivoactive 5? Chtěl bych pro manželku něco sportovnějšího (hodně a ráda běhá), ale FR 255 se jí nelíbí a Venu 2 zase nemá běžecké metriky, vicepasmovou GPS atd. Já si dnes (u vás, jak jinak:-) objednal F7, tak ať jsme na stejné platformě. Jaké jsou ještě jiné alternativy. Diky moc, O.
Filip Debrecenyipřed 457 dny
Dobrý den Ondřeji, Vivoactive 4 byl a je velmi oblíbeným modelem. A tak lze očekávat, že Garmin jednoho dne přijde i s pátou generací. Každopádně jestli a kdy, to nejsme schopni říct ani my. :) Pokud žádný z vašich zmíněných modelů vaší ženě nevyhovuje, pouvažoval bych i o modelu Fenix 7s, ať jste doslova nejen na stejné platformě, ale také na stejném modelu.:) Pokud ani to nesplňuje předpoklady, nezbývá než vyčkat zda Vivoactive 5 výjde, ale jak jsem psal výše. Nelze říct, zda a kdy bude, natož jestli bude mít běžecké metriky apod. :)
Jarmila Táborskápřed 249 dny, reagovat
Bluetooth funguje na krátkou vzdálenost, stále se mi objevuje telefon odpojen i když jdu jenom z jednoho pokoje do druhého
Danielpřed 239 dny, reagovat
Koupil jsem si tyto hodinky..nečekaně den po záruce konec.Z něčeho nic se vypnutý.Na displeji svítí modrý trojúhelník jak.v zapnutém tak ve vypnutém stavu..hodinky fungují jen když.jsou napojené přes nabíjecí kabel a to pouze 10 minut max.
Matěj Urbaczkapřed 239 dny
Zdravím, zkuste připojit na Garmin Express a aktualizovat.:-)
Danielpřed 239 dny
Dobrý den..už jsem vyzkoušel vše..