» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Navy Pioneer – promyšlený kousek inspirovaný námořními chronometry

Tagy: Recenze | Hamilton | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční

Petr Luner | 20.11.2019 | 8 MIN | 7x komentář

Pokud se jen neradi spokojíte se šedým průměrem a naopak oceníte hodinky s nápadem, pak je tato recenze určena právě vám. Firma Hamilton, která má na své pažbě již několik zářezů v podobě výborně promyšlených modelů, se nechala inspirovat slavnou érou námořních chronometrů a rozšířila svou kolekci Khaki Navy o atraktivní model Pioneer.

Hamilton Khaki Navy Pioneer Automatic (ref. H77715553) vychází designově z námořních chronometrů, kterými se Hamilton ve své historii nemálo proslavil. Ještě než se tedy dostaneme k samotné recenzi, pojďme si krátce připomenout, cože to jsou ty námořní chronometry a proč na nich Hamilton stále lpí.

Co jsou námořní chronometry

Pojmem chronometr označujeme hodinky, jejichž strojek dosahuje nejvyššího standardu přesnosti. První chronometry vznikly v 2. pol. 18. století s cílem zásadně zlepšit navigaci na moři. K určení zeměpisné délky, a tedy i přesné polohy na mapě, totiž námořníci potřebovali znát rychlost, kurz lodi a pravidelně zaznamenávat čas. Právě přesný čas byl tehdy problém a vznikla tak potřeba vyrobit přesný hodinový mechanismus.

Za vynálezce lodního chronometru je považován John Harrison

Navíc časomíra musela ustát i nehostinné podmínky, které panují na moři. Proto bylo potřeba vyrobit pouzdro, do kterého se hodinky umístily a byly tak neustále v horizontální poloze. Odtud tedy typický vzhled námořních chronometrů.

Námořní chronometry se umísťovaly do speciálního pouzdra a dřevěného boxu, odolného vůči korozi

Námořní chronometry se umísťovaly do speciálního pouzdra a dřevěného boxu, odolného vůči korozi

Hamilton a jeho námořní chronometry

Hamilton dodával své hodinky nejen národní železnici, ale úspěchy slavil také v produkci právě námořních chronometrů, a to především v době druhé světové války. Aby si tyto úspěchy připomněl, rozhodl se Hamilton ke 120. výročí založení firmy (zal. 1892) vyrobit po dlouhé době další.

A ne hned tak ledajaký. Byl to vskutku působivý comeback. Krásná dřevěná krabice ukrývající kovový mechanismus, ve kterém byly hrdě umístěny samotné hodinky. Velký průměr pouzdra 46 mm, strojek Unitas 6498-2 s ručním nátahem a vše tak, jako byste se vrátili o století zpět. Pouzdro bylo možné odejmout, aby tak jejich majitel neměl pouze krásný kus dekorace na svém stole v pracovně, ale aby se daly skutečně nosit. Opravdu parádní myšlenka a provedení. Tento krásný kousek nese název Hamilton Khaki Navy Pioneer 120th Anniversary Limited Edition (Ref: H78719553, H787190).

Nicméně jak to u limitovaných edicí bývá, nedostalo se na každého. Jednotlivé kusy se rozprodaly a nyní narazíte jen na pár kousků v inzerci. A to ještě musíte mít trochu štěstí.

Proč o tom všem vlastně píši? Protože pokud jste tak jako já neměli možnost dosáhnout na tuto limitovanou edici, nabízí se zde jedno řešení. A to se jmenuje Hamilton Khaki Navy Pioneer Auto. Tento model byl uvedený na trh o rok později než výše zmíněná limitovaná edice a pořád odkazuje na stejnou část dějin. Jen se poupravilo několik parametrů.

Vlevo limitovaná edice Pioneer Mechanical s průměrem pouzdra 46mm, vpravo Pioneer Automatic s 43 mm pouzdrem

Vlevo limitovaná edice Pioneer Mechanical s průměrem pouzdra 46mm, vpravo Pioneer Automatic s 43mm pouzdrem

Prvním z nich je průměr pouzdra. Redukci z původních 46 na 43 mm považuji za krok správným směrem, ale určitě se najdou tací, kteří by uvítali ještě razantnější úpravu. Zmenšení pouzdra proběhlo také díky tomu, že je použitý jiný strojek. Konkrétně Hamilton H-10 s automatickým nátahem. Ten umožnil i snížit tloušťku o jeden milimetr. I přes menší průměr pouzdra jsou pořád stejně působivé jako jejich velký bratr. Rozměry se přizpůsobily každodennímu životu a jsou prostě tak akorát.

A je tady ještě jedna zásadní změna. Cena. Ta je v současné době téměř třetinová oproti zmíněné limitce (Limitovanou edici nabízel Hamilton za 2700 švýcarských franků, menšího Pioneera koupíte za 975 franků, v přepočtu 22500 Kč). Pojďme se tedy na Hamilton Khaki Navy Pioneer pořádně podívat.

Pouzdro Khaki Navy Pioneer s atypickou konstrukcí

Začneme u toho, co je na těchto hodinkách dle mého nejzajímavější. Pouzdro je zde velice zvláštní a zajímavé a to pro svoji neobvyklou konstrukci. Rozměry se totiž jedná naopak o vcelku nevýrazné hodinky. Šířka 43 mm a tloušťka 11 mm nejsou čísla, která by člověka měla zvednout ze židle.

Konstruktéři Hamiltonu dosáhli ale toho, že hodinky se nosí jako menší, než ve skutečnosti jsou. To je díky něčemu, co je hodně ojedinělé a na těchto hodinkách prostě povedené. Z pouzdra totiž nevystupují klasické nožičky, tak jak známe, ale jsou použity tzv. drátové nožičky. Při pohledu na své zápěstí tak vidíte více místa mezi řemínkem a pouzdrem hodinek a působí celkově vzdušnějším a ve výsledku i skutečně menším dojmem. Při nasazení na ruku je tohle něco, čeho si všimnete okamžitě.

Tělo Pioneeru je k řemíneku přichyceno  dnes méně typickými drátovými nožičkami

Tělo Pioneeru je k řemíneku přichyceno dnes méně typickými drátovými nožičkami

Nožičky jsou ovšem součástí dýnka, nikoli pouzdra. Ptáte se proč? Nevidí se to často, ale takto se hodinky skutečně konstruovaly v době, kdy námořní chronometry brázdily moře. Drátové nožičky umožnily relativně jednoduché konverze kapesních hodinek na náramkové. Šlo o nejelegantnější způsob, který se obešel bez zásahu do pouzdra a toto řešení bylo velice oblíbené. Tento historický odkaz se v jisté obměně dostal i do našeho modelu. Za tento nápad a celkové provedení Hamiltonu opravdu tleskám. A to vše s voděodolností 100 m.

Zvláštní přichycení nožek k dýnku odkazuje na éru námořích chronometrů, kdy bylo třeba kapesní hodinky transformovat na náramkové

Zvláštní přichycení nožek k dýnku odkazuje na éru námořních chronometrů, kdy bylo třeba kapesní hodinky transformovat na náramkové

Dýnko tedy není závitové, ale šesti šrouby přichycené i spolu s nožičkami ke zbytku pouzdra a vše tak do sebe krásně zapadá. To je pro mě opravdu nejhezčí detail těchto hodinek. Dýnko jako takové má průhled na strojek.

Dýnko je přichycené šesti šrouby a současně nabízí průhled na strojek

Dýnko je přichycené šesti šrouby a současně nabízí průhled na strojek

Pohled z boku pak odhalí jednotlivé vrstvy pouzdra. Hned pod úrovní safírového sklíčka uvidíme vroubkovaný okraj lunety, který svádí k tomu, abychom s ní zkusili otočit. Zde se však jedná čistě o estetický prvek a hodinky na mě díky tomu působí trochu bytelnějším dojmem.

Půjdeme-li o kousek níže do úrovně korunky, tak pouzdro zde ubývá lehce na průměru. Přechod mezi vroubkovaným okrajem a samotným pouzdrem není schodovitý, ale je zde drobný úkos. Elegantní.

Jednotlivé vrstvy pouzdra na sebe elegantně navazují

Jednotlivé vrstvy pouzdra na sebe elegantně navazují

Samotná korunka pak nese logo Hamiltonu a jak již u korunek bývá zvykem, má vroubky jaké byste našli třeba na hraně mince.

I přesto, že hodinky působí vcelku jednoduše, opak je pravdou. Jejich modulární pojetí je velice nápadité. Konstrukce je prostě chytrá, dobře vyrobená, správně industriální a hlavně dobová. Při pohledu na ně vám hodinky prostě vypráví příběh. Nádhera.

Konstrukce je prostě chytrá, dobře vyrobená, správně industriální a hlavně dobová.

Číselník s modřenými ručkami

Ve své podstatě se koukáme pořád na zmenšeninu předlohy, ale změny samozřejmě najdeme. Tou největší je přesunutí vteřinové ručičky ze subciferníku na šesti hodinách na svou středovou pozici. Jednoduché, čitelné arabské číslice vyvedené v matně černé barvě mají elegantní font, který bychom našli na hodinkách z 20. století.

Samotný číselník je bez textury povrchu a obsahuje minimální počet nápisů. V horní části se jedná pouze o nápis Hamilton a v části spodní nápis automatic a typické označení Swiss Made. Text je velice decentní a nepoutá na sebe pozornost ani velikostí, ani odlišnými barvami. Na třetí pozici nalezneme okénko s datem. To již na sebe trochu více upozorňuje tenkým černým olemováním. I tak ale decentně provedené.

Vše doplňují modré ručky provedené stylem, kterému se říká „spade hands“, pojmenované na základě podobnosti tvaru symbolů na hracích kartách, kde piky a káry připomínají právě hodinovou a minutovou ručičku. Docela výstižné, nemyslíte?

Ručky jsou modřené ve stylu spade shape připomínající hrací karty

Ručky jsou modřené ve stylu "spade hands" připomínající symboly hracích karet

Samotné barvy ruček je docíleno jejich tepelným zpracováním. Je to upřímně docela věda. Kov musí být vystaven specifickému množství tepla, aby dosáhl této barvy. Je-li doba moc krátká, nebo naopak moc dlouhá, dostanete naprosto jiný výsledek. Ručky tímto získávají i antikorozní ochranu. Hlavní efekt je však ten, že vypadají prostě dobře.

Uvnitř Pioneera je upravená ETA 2824-2

Co říci ke strojku? Zde se není za co stydět. Jedná se modifikovanou verzi nám všem známého dříče, kterým je ETA 2824-2. Ten Hamilton ve svém podání označuje jako kalibr H-10.

Koukáme se tedy na strojek s automatickým nátahem i s nátahem přes korunku, s komplikací data, o frekvenci 21600 polokmitů za hodinu a s 25 kamennými uloženími. Změnou hlavní pružiny dosáhli konstruktéři v Hamiltonu úctyhodných 80 hodin rezervy chodu. Strojek má pak upravený rotor čistě pro dekorativní účely.

Automatický kalibr H-10 je upravená ETA 2824-2 s 80 hodinovu rezervou chodu

Jedna věc, která mi tady tak trošku chybí, je právě ona certifikace přesnosti. S odkazem na námořní chronometry si o to tento model vyložené říká. O kolik by byla dražší verze s COSC (současný institut udělující certifikaci švýcarským chronometrům), můžu pouze spekulovat...

Pioneerský řemínek

Hodinky jsou dodávány s tmavě hnědým koženým řemínkem s kontrastním bílým prošitím. Kůže je trochu tlustší, než bývá zvykem a působí tak velice kvalitně. Hnědá je zde zvolená velice dobře a zavděčí se asi nejvíce lidem. Já bych zde byl otevřený i variantě tmavě modrého řemínku, který by trochu více komplimentoval modře kaleným ručkám.

Hamilton Pioneer je na silném koženém řemeni v tmavě hnědé barvě

Hamilton Pioneer je na silném koženém řemeni v tmavě hnědé barvě

Ti z nás, kteří nosí pravidelně své hodinky s koženým řemínkem, by určitě ocenili možnost připlatit si za originální Hamilton překlápěcí sponu, aby řemen déle vydržel. Zde se ovšem musíme spokojit s ocelovou signovanou přezkou.

Kožený řemínek je v tmavě hnědé barvě s klasickou signovanou přezkou

Mnozí by u koženého řemenu ocenili překlápěcí sponu, nicméně Hamilton zvolil trnovou

Závěrečný verdikt nad Pioneery od Hamiltonu

Co na to vše říci? Jedním slovem: paráda. Tohle podle mě dělá Hamilton nejlépe. Obnoví myšlenku ze své historie a vyrobí něco nového. Něco, co se ovšem velmi blíží originálu a výsledek je vskutku fantastický. A v tomto konkrétním případě i na dnešním trhu unikátní. V tom nepřeberném množství hodinek, které jsou si podobné jako vejce vejci, a už ani nevíte co si vybrat, je zde něco, co je prostě originální. To by samo o sobě ještě nemuselo stačit, ale Hamilton Khaki Navy Pioneer jsou prostě dobře vymyšlené a dobře vyrobené hodinky.

Tohle dělá Hamilton nejlépe. Obnoví myšlenku ze své historie a vyrobí něco nového.

Hledáte-li hodinky na každodenní nošení, které jsou elegantní, zajímavé, trošku netradiční a odkazují na kus historie, tak Pioneer od Hamiltonu by ve vašem užším výběru neměl chybět.

Pokud hledáte zajímavé hodinky s příběhem, Khaki Navy Pioneer by neměl ve výběru chybět

Pokud hledáte zajímavé hodinky s příběhem, Khaki Navy Pioneery by neměl ve výběru chybět

Kdybych měl na tomto kousku opravdu něco měnit, tak nejspíše umístění okénka s datem, kdy bych ji přenusul na pozici 6 hodin pro lepší souměrnost číselníku a osobně bych překousl i vyšší cenu, kdyby byl strojek lépe dekorován či měl dokonce COSC certifikaci.

Nicméně vzhledem k ceně 22.500,- si opravdu nejde stěžovat. Právě naopak. Za takovéto peníze máte pořádný kus hodinek, který vám bude dělat radost a to je oč tu běží.

Hamilton vytvořil během posledních let hned několik verzí Khaki Navy Pioneer, a to včetně varianty s chronografem či dámskou podobu. Právě Pioneer s chronografem, Hamilton Khaki Navy Auto Chrono, je pak velmi propracovaný kousek, který také stojí za pozornost.

Hamilton vytvořil několik variant svých Pioneerů, včetně chrnonografu

Hamilton vytvořil několik variant svých Pioneerů, včetně chrnonografu

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hlavatýpřed 1581 dny, reagovat
Dobrý den. Rád bych se zeptal, zda budete i nadále provozovat blog o hodinkách. Poslední článek vyšel již déle než před měsícem. Čtu téměř každý, který vyjde, proto by mě mrzelo, kdyby už další nevycházely.
Martin Koňaříkpřed 1578 dny
Dobrý den, určitě ano :-) jen v listopadu a prosinci máme tolik práce, že všichni buď obsluhují zákazníky, nebo expedují balíčky. Od ledna zase budeme pravidelně přidávat články.
Tom V.před 1423 dny, reagovat
Musím se přiznat, že po přečtení jsem žhavil wiki, abych si osvěžil (dost možná školské učivo) krásy námořní navigace. Zajímavý článek i hodinky.
Honza D.před 1229 dny
Kéž by takový předmět ve školách extstoval. To by se žilo ;)
Marekpřed 708 dny, reagovat
Zdravím, zaujímalo by ma: 1) Ako prebieha pri tomto type nožičiek výmena remienka? 2) V článku sa hovorí o cene 22500 Kč, predávate ich momentálne za 27400 Kč, tá cenotvorba prebieha akým spôsobom ak sa smiem spýtať?
Agáta Vřeskápřed 707 dny
Řemínek se mění běžným způsobem, je tam klasická stěžejka. Co se cen týče, bohužel inflace se nevyhýbá ani hodinkám
Marekpřed 707 dny, reagovat
Inflácia dvíha ceny predpokladám skladového modelu niekoľko rokov starého?