» Blog » Chytré

VŠE NA TÉMA: Pulzní oxymetr – Jak funguje a jaká je jeho historie? (2/2)

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Dominik Hok | 5.5.2021 | 3 MIN | 8x komentář

Chytré hodinky s pulzním oxymetrem se pomalu ale jistě stávají standardem. Prvně byl pulzní oxymetr stěžejní záležitostí dražších chytrých hodinek, ale teď už jej najdeme i v chytrých náramcích, které svou cenovkou sahají třeba i pod 1000 Kč. Jak ale tato technologie funguje a jaká je její historie?

Články o pulzním oxymetru:

Jak se dostane kyslík do krve?

Začněme úplnými základy. Okysličený vzduch do sebe dostaneme ústní dutinou, kde postupuje do hrtanu a průdušnice, která se poté větví na dvě průdušky. Ty pak vstupují do plic a větví se na menší průdušinky. Na konci těchto průdušinek jsou plicní sklípky, kde vstupuje kyslík do krve. (Zdroj)

Za přenosem kyslíku do tkání a odstraňování oxidu uhličitého stojí hemoglobin, což je metaloprotein červených krvinek. Jedna molekula hemoglobinu dokáže navázat až 4 molekuly kyslíku a téměř 99 % veškerého kyslíku v našem těle je navázáno právě na hemoglobin.

Hemoglobin s navázaným kyslíkem se nazývá oxyhemoglobin a neokysličený hemoglobin deoxyhemoglobin.

Jak dokážou hodinky změřit okysličení krve?

Oproti snímači tepové frekvenci, který prosvěcuje kůži zeleným světlem, pulzní oxymetr používá červené světlo. Přesněji dvě LED diody – jedna vydává červené světlo (vlnová délka 660 nm) a druhá infračervené světlo (vlnová délka 940 nm).

Tyto dva druhy světla mají své opodstatnění, protože každou vlnovou délku absorbuje jiný typ hemoglobinu. Červené světlo lépe absorbuje deoxyhemoglobin (neokysličený) a infračervené světlo lépe absorbuje oxyhemoglobin (okysličený).

Obě diody tedy prosvítí kůži, tkáně, ale také krev (arteriální, žilní i kapilární). Když diody na dýnku začnou prosvěcovat kůži oběma typy světla o určité intenzitě, detektor na hodinkách je pak schopný určit, kolik infračerveného a červeného světla se odrazilo zpět a kolik ho absorbovaly oba typy hemoglobinu. A tedy i to, jaký je poměr okysličené a neokysličené krve.

Co je potřeba ke správnému měření okysličení krve hodinkami?

Určitě být v klidu. Zatímco s měřením srdeční tepové frekvence nemají hodinky problém i v pohybu, k měření okysličení krve je potřeba být v klidu. Proto se měření pulzním oxymetrem nespustí, pokud jste v pohybu a naměřené hodnoty mohou být třeba i několik hodin staré. Ideální je si při každém měření sednout, nehýbat se a nevěnovat se ničemu jinému. Přesnějším výsledkům dopomáhá také umístit ruku do výše srdce.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Ke správnému měření je potřeba mít řemínek dostatečně utáhnutý (nesmí ale škrtit ruku), a proto je nejlepší možností silikonový řemínek, který se přizpůsobí záhybům ruky.

Dbejte také na dobrý stav jak vašeho zápěstí, tak samotného optického snímače. Před nasazením hodinek si ruku dobře umyjte a osušte. Před měřením nepoužívejte v těchto místech opalovací krémy či repelenty. Dávejte si pozor, aby se optický snímač nepoškrábal a po každém tréninku hodinky opláchněte pod vodou.

Jak vznikla pulzní oxymetrie?

První zmínky o pulzní oxymetrii pochází z 30. let minulého století, kdy se začal zkoumat průchod světla kůží a co všechno nám to může prozradit. První firmou, která vyrobila ušní pulzní oxymetr byla Hewlett Packard. Zařízení bylo ale tak velké, že se stále používalo primárně v laboratořích.

Za úplně prvním neinvazivním způsobem použití světla procházejícího přes ucho stojí japonský bioinženýr Takuo Aoyagi (počátek 70. let). Od té doby se velikost této technologie stále zmenšuje a dostala se do zařízení jako jsou třeba chytré hodinky.

K měření okysličení krve se používají konečky prstů, ušní lalůčky či zápěstí z toho důvodu, že tato místa jsou dobře prosvítitelná.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Miroslav Haslerpřed 627 dny, reagovat
Jak deaktivovat červené světlo u chytrých hodinek Sp02, a jak nastavit displej, aby zůstal pouze ten, který požaduji a neměnil se několikrát za den.
Dominik Hokpřed 626 dny
Zdravím, Miroslave, v hodinkách otevřete nastavení, poté se přesuňte do "Snímače a příšlušenství" a tam otevřete "Pulzní oxymetr" a nastavte "Pouze ruční kontrola". Tímto deaktivujete automatické měření pulzním oxymetrem. Dotaz s displejem mi musíte ještě přiblížit. Číselníky by se takto samy od sebe neměly měnit.
Stanislavpřed 604 dny, reagovat
Dobrý den, mám hodinky Garmin Venu Sq. Nejsem si jistý správností měření okysličení krve. Hodnoty 90% nebo 91% mi nepřijdou jako reálné. Tep mám 65 za minutu a nepotím se atd. Připadám si dobře. Jelikož mě hodinky vylekaly, tak jsem si pořídil přístroj k tomu určený a na něm mám hodnoty kolem 99 %. Máte obdobnou zkušenost nebo dělám něco špatně.
Agáta Vřeskápřed 604 dny
Zdravím Stanislave, v případě, že máte hodinky dobře upevněny (tudíž vám na ruce nelítají) a nemáte jakýmkoliv způsobem znečištěné snímače, pak neděláte nic špatně. Doporučil bych hodinky restartovat, a v případě, že bude měření stále stejné možná i reklamovat. Nechci tím říci, že hodinky neměří přesně, ale přeci jen se stále bavíme o měření optikou. :)
Sandrapřed 476 dny
Za těch pár dnů, co mám Garmin Quatix 6 jsem si už všimla, že měří okysličení krve špatně a to konkrétně až o 5% méně, než je realita. Předtím jsem měla Apple Watch a ty měřily stejně jako oxymetr na prst, tedy přesně (a to i u lékaře). Garmin mi ve stejný okamžik, kdy mi oxymetr na prst naměří 98% řekne, že mám 93%. Garmin mi za ten cca týden, co je mám, nenaměřil více než 96% a průměrná denní hodnota je uvedena 93% a spánková 91%, ve skutečnosti je to tak, že průměrná denní hodnota je někde okolo 97 - 98% a spánková cca o jedno procento nižší. Tohle se prostě Garminu úplně nepovedlo, přitom optické měření se používá úplně všude a hodinky dražší než pomlouvané Apple Watch prostě nemůžou (neměly by) být tak nepřesné. Senzor pro měření je stejný jako v oxymetru na prst za dvě stovky a jako v oxymetru pro lékaře za dva tisíce. AW a lékařský i obyčejný oxymetr měří stejně, Garmin měří méně a to dlouhodobě, rodiče mají Venu SQ a je tam stejný problém.
Matěj Urbaczkapřed 476 dny
Zdravím, Sandro, dle Vašich komentářů jak na Youtube, tak zde, soudím, že jste měla asi zůstat u Apple Watch.:-)
Sandrapřed 476 dny
Matěji, já jsem jinak spokojená a co se týče tréninku, tak Garmin jednoznačně vede. Ale fakt je ten, že měření okysličení má Garmin prostě nepřesné, zrovna tak klidové kalorie silně nadhodnocuje. Mám změřenou hodnotu od lékaře, kterou AW víceméně reflektovaly, Garmin mi nicméně tvrdí, že mám BMR o 800 kcal vyšší než je realita. Ale vzhledem k tomu, že ta hodnota je konstantní, tak se dá skutečné číslo snadno spočítat, jen škoda, že takhle drahé a jinak kvalitní hodinky měří tyhle věci tak nepřesně... Mimochodem na Youtube jsem se ptala, jestli o nepodpoře Apple Music víte nebo je to jen vaše domněnka. Mě je to vcelku jedno, hudbu venku stejně poslouchám z iPhonu a ten si beru sebou vždy, protože z hodinek bez LTE si prostě případnou pomoc nepřivolám. Mimochodem proč si myslíte, že jsem měla zůstat u AW? Nic negativního ani nepravdivého proti Garminům nepíšu, to co jsem napsala jsou oprávněné výtky podložené zkouškou jinde a jinak a celkově jsem spokojená a věřím, že mi Garmin pomůže zlepšit zdravotní stav a dostat se do formy mnohem lépe než AW, kde jen uzavíráte kroužky a každý týden vám doporučí navýšit aktivitu. Takže opravdu váš komentář nechápu. Nebo se nesmí proti Garminu říct žádná výtka, i když je oprávněná?
Ladislavpřed 236 dny, reagovat
Zdravím. Mám delší dobu Forerunner 945 a okysličení mi měří taky o dost nižší od novoty????