» Blog » Návody

Jak správně vybrat kožený řemínek k hodinkám (druhy kůže)

Tagy: Návody | Klasické | Řemínky, náramky

Radek Vyhlídal | 6.1.2019 | 6 MIN | 1x komentář

Kožené řemínky jsou nádherný přírodní materiál, který však nevydrží věky, ale je potřeba je čas od času vyměnit. Jak se o řemínek starat aby vydržel co nejdéle jsme již v našem magazínu psali. V tomto článku se dozvíte jak správně kožený řemínek vybrat, na co si dát pozor nebo jaké vlastnosti mají kůže z růžných zvířat.

Jak správně vybrat kožený řemínek k hodinkám

Úvodem je potřeba zmínit, že kožené řemínky nejvyšší kvality by měly být vyrobeny z Top-Grain nebo Full-Grain Leather, které si zde blíže představíme. Často se setkáme také s označením "genuine leather", kde bychom ale měli minimálně zpozornit. I když termín v překladu znamená "pravá kůže", nemusí to nutně znamenat nejvyšší kvalitu, proto je třeba být při koupi kožených řemínků obezřetný, a volit jen prověřené výrobce. Blíže se o kontroverzním označení můžete dočíst v článku o genuine leather.

Co jsou řemínky z Full-Grain a Top-Grain Leather?

Nejsilnější a nejvíce odolnou částí kůže je její svrchní část, tedy ta, která leží přímo pod srstí zvířete. Zrnitost kůže v tomto místě je velmi těsná, proto je také nejvíce odolná vůčí vlhku resp. vodě. Této kůži se říká Full-Grain Leather a jejím typickým znakem, podle kterého ji snadno poznáte, jsou různé jizvy, škrábance a další "nedokonalosti". Slovo nedokonalosti jsem dal do uvozovek, protože to není nic špatného jak by mohlo slovo nedokonalost evokovat. V brašnářství spíše hovoříme o "patině" kterou tyto nedokonalosti výrobkům dávají. Ve skutečnosti se jedná o nejvyšší možnou kvalitu kůže, která je ale spíše oblíbená v zámoří. Na Evropském kontinentě je oblíbenější druhý typ, o něco málo méně kvalitní a sice Top-Grain Leather. Ta je vyrobena z Full-Grain Leather, ze které je odebráno několik svrchních milimetrů, které jsou zbroušeny, takže již nemá ony "nedokonalosti". Její povrch je více jednotný, ale už není tak odolný jako Full-Grain Leather.

Jaký vybrat řemínek k hodinkám?

Když už víte, že si při výběru řemínku musíte dát pozor na typ kůže, ze kterého je vyroben, přejděme k tomu, jak vybrat ten správný řemínek k Vašim hodinkám. Existuje mnoho typů hodinek (vojenské, letecké, rally, vintage apod.) a také mnoho typů řemínků. Tématu jak je sladit se budu věnovat v některém dalším článku v našem magazínu, protože je velice obsáhlé a zaslouží si vlastní článek. Stručně však můžu říct, že v podstatě žádná pravidla jaký řemínek zvolit (krom společenských hodinek) není. Jen pokud se s hodinkami plánujete sprchovat či přímo koupat, určitě doporučuji zvolit kožený řemínek se zvýšenou odolností proti vodě nebo v kombinaci s pryží. Jen u zmíněných společenských hodinek by jste měli být s výběrem opatrní. U těch totiž hrozí, že uděláme "faux pas". Jak společenské hodinky poznáte a jakých chyb se při jejich koupi můžete dopustit jste si v našem magazínu již mohli přečíst. Co se týče kožených řemínků k nim, tak u těch platí pár pravidel. Mějte na paměti, že řemínek ke společenským hodinkám by měl být barevně sladěn s páskem u kalhot a botami. Určitě by měl být černý nebo hnědý. Čím formálnější událost, tím by měl být řemínek "nenápadnější". Pokud tedy řemínek ladíte k hodinkám pro vysoce formální příležitosti, vyhněte se prošívaným řemínkům, perforovaným nebo jinak výrazným řemínkům a upřednostněte klasiku.

Hodinky na formální události vždy s černým nebo hnědým řemínkem

Hodinky na formální události vždy s černým nebo hnědým řemínkem

Když už tedy máte řemínek vybraný, je potřeba ještě vybrat správnou délku řemínku. Ta je standardně na maximální obvod zápěstí 21 cm. V případě, že máte zápěstí širší, je potřeba vybírat z prodloužených délek. Dále potom správná šířka řemínku. Tu zjistíte tak, že změříte rozteč mezi nožkami hodinek.

Jak zjistit šířku řemínku

Šířku řemínku zjistíme tak, že změříme rozteč nožek. V tomto případě 22 mm

Kožené řemínky podle zvířete

Další faktor, který je potřeba vzít při nákupu koženého řemínku v potaz, je typ kůže podle zvířete. V následujících řádcích si představíme ty nejběžnější, ze kterých se nejčastějí řemínky k hodinkám vyrábí i s jejími vlastnostmi.

Hovězí kůže

Hovězí kůže je tou nejběžnější, používanou již tisíce let. Je to jedna z nejtěžších kůží, která je velmí odolná a tuhá. Má zvýšenou odolnost vůči nečistotám a vodě. Nabízí dobrý poměr cena/výkon. Její vlastnosti se liší podle místa na zvířeti. Teletina z mladých zvířat je měkčí a jemnější. Často je do ní vtlačen i jiný, více exotický vzor, jako např. krokodýl (takovému typu zdobené kůže se pak říká embossed leather). Své vlastnosti si zachovává dlouhou dobu. Jako zajímavost uvádím, že jsou z ní krom jiného vyráběny např. i rukavice pro svařování.

Krokodýlí/Aligátoří kůže

Krokodýlí a aligátoří kůže obvykle pocházejí ze zvířat chovaných na farmách, protože jsou po celém světě chránění. Jejich vzácnost může za jejich vysokou cenu. Jedná se o nejznámější exotický materiál, který je využíván zejména výrobci luxusních bot, kabelek a hodinek. Má charakteristickou obdelníkovou strukturu. Její jemnost je dána místem, ze kterého kůže pochází a také úrovní činění. Nutno zmínit, že je ale také nejvíce falšována. Mějte proto při jejím kupování oči na šťopkách.

Pštrosí kůže

Pštrosí kůže je vyhledávaná pro svůj jedinečný vzhled a texturu, která je jakoby "zrnitá" v místech, kde dříve rostlo peří. Je velice tvrdá, ohebná, trvanlivá a přesto pružná. Obsahuje přírodní oleje, což znamená, že odolává praskání a trhání. Je používána řadou prestižních značek pro výrobu kabelek jako Hermes, Louis Vuitton, Prada a další.

Koňská kůže

Koňská kůže je dnes vzácná. Byla běžnější v dřívějších dobách kdy ještě nejezdily traktory a motorová vozidla. Nejznámější je koňská kůže tzv. Cordovan. Ta má své kořeny ve Spojených státech, kde byl zdokonalen výrobní proces, který trvá přibližně šest měsíců. Během něj jsou kůže po šedesátidenním činění sušeny čtyři dny na skle a poté natírány ručně speciálním olejem, který se během dalších 90 dní skladování zcela vstřebá do kůže. Má poté velice jemný lesk, je pružná a má dlouhou životnost.

Žraločí kůže

Žraločí kůže je známá svou neuvěřitelnou pevností (několikanásobně větší než hovězí) a unikátní strukturou plnou nepravidelných šupin, které jsou svým tvarem unikátní (mají nižší odpor vody). Princip těchto šupin byl použit pro výrobu plaveckých úborů. Žraločí kůže se dokonce kdysi používala jako škrabka nebo brusný papír. Po opracování je kůže krom své pevnosti zároveň vláčná a voděodolná. Je proto vhodná pro potápěčské hodinky. Na druhou stranu má také jednu slabost a tou je malá odolnost vůči slunečnímu světlu.

Bůvolí kůže

Úžasně měkká, pružná, ale zároveň silná a odolná po několik životů. Zdá se to až neuvěřitelné, ale všechno toto bůvolí kůže nabízí díky podkožní ochranné vrstvě, která je až třikrát silnější než hovězí. Pro svou tloušťku je u řemínků k hodinkám někdy vyráběna z jednoho kusu bez podkladové vrstvy. Podle způsobu úpravy je k dispozici od hladkých až po velmi drsné.

Ještěrčí kůže

Ještěrčí kůže je extrémně univerzální. Má jemnou strukturu, je velmi tenká, přesto není náchylná k přetržení. Dá se lehce prošívat, což ji číní ideálním pro výrobu řemínku k hodinkám. Stala se také oblíbenou na výrobu obalů pro mobilní telefony.

Jak vyměnit řemínek k hodinkám

Vyměnit řemínek k hodinkám není nic těžkého a zvládnete to i sami doma. Velmi dobře to ukazuje následující video.

Shrnutí

Pokud vybíráte kožený řemínek k hodinkám, myslete na tyto zásady.

  • Větší užitnou hodnotu má Full-Grain nebo Top-Grain než Genuine Leather
  • Správnou šířku řemínku zjistíte změřením mezery mezi nožkami hodinek
  • Pokud máte obvod zápěstí větší než 21 cm, kupujte prodlouženou délku
  • Pokud budete hodinky nosit na vysoce formální příležitosti, o jiné barvě než černé nebo hnědé neuvažujte
  • Nezapomeňte, že existuje více zvířecích kůží ze kterých můžete vybírat

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 710 dny, reagovat
Chcelo by to filter podľa druhu zvieraťa.