Kompas v chytrých hodinkách – K čemu slouží a jak se používá?

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Matěj Urbaczka | 7.8.2023 | 3 MIN | 4x komentář

Kompas je lidstvem využívaný už opravdu dlouho. I v chytrých hodinkách má své neodmyslitelné místo a stále pomáhá dobrodruhům orientovat se v terénu.

Společně s barometrem a výškoměrem tvoří kompas základní snímače, které využívá spousta hodinek. A nejen čistě chytrých. Můžete je vídat třeba i v hodinkách Casio, Timex, či dalších značkách. Teď už se ale pojďme mrknout, co nás v tomto článku čeká:

První kompas vznikl okolo 9. století v Čině. Patrně to byl kus magnetovce (kamene), plovoucí na dřevěné podložce v kádi s vodou. Klasické kompasy se pak nejvíce rozvinuly při námořní dopravě.

Magnetometr – honosné označení pro kompas

Kompas funguje v chytrých hodinkách na základě senzoru jménem magnetometr. Magnetometr v hodinkách dokáže rozpoznat světové strany a na základě toho určit pohyb a směr, kam hodinky míří (a vy s nimi). Taky se můžete setkat ještě s názvem Hallův senzor, což je opět jiné označení kompasu nebo magnetometru.

Hallův senzor nese označení podle vynálezce Edwina Halla, který v roce 1879 udělal první krok k objevení magnetometru. Zjednodušeně tento senzor pomocí Hallova jevu měří magnetické pole.

Určitě si říkáte, že v dnešní době, kdy chytré hodinky mají i mapové podklady, už kompas nepotřebujete. Ale právě na základě kompasu se vám mapa otáčí a ukazuje vám takřka přesně vaše natočení, ať víte, kterou cestou se máte vydat.

Jak kompas kalibrovat?

Dříve, než kompas v chytrých hodinkách začnete používat, je dobré jej zkalibrovat. Některé erudované značky vás do widgetu kompasu bez kalibrace ani nepustí. Takže nejlepším způsobem, jak kompas kalibrovat, je rozkliknout widget kompasu a kalibraci by vám hodinky měly samy nabídnout. Je to rozhodně lepší, než to hledat v menu hodinek.

Nicméně, kalibrace probíhá vždy velice podobně. Na hodinkách máte pokyny, jak kalibraci provést a téměř vždy, musíte s hodinkami "psát" ve vzduchu ležaté osmičky. Některé hodinky ještě musíte i natáčet podle směru. Úspěšná kalibrace je vždy signalizována nějakým nápisem na displeji, či přímo spuštěním kompasu.

Použití kompasu v chytrých hodinkách

Řekněme si upřímně, kdo v dnešní době používá kompas v chytrých hodinkách. Asi neznám nikoho z mého okolí, kdo by ho nějak hojně používal. Většinu času, když se člověk dostane na horách do maléru, použije mapu anebo super užitečnou funkci jménem "trackback". Čili navigaci zpět po trase na místo startu. I v tom ale hraje kompas roli, ať hodinky ví, jestli jsme se otočili do protisměru a jdeme správnou cestou. Pokud by tam totiž kompas nebyl, mapa by zůstala natočená jedním směrem a neotáčela by se podle nás.

Teď – Apple Watch Ultra, kdysi – Bronzový kompas

Teď – Apple Watch Ultra, kdysi – dřevěný kompas

Pokud byste pomýšleli na orientaci přímo dle kompasu, tak k ní slouží takzvané azimuty. Ty jsou vyjádřené ve stupních a logicky je to na stupnici 0–360 stupňů.

Kompas se na chytrých hodinkách může hodit v situaci, kdy vám dochází baterie a nemůžete si dovolit použít GPS navigaci. Pokud je také špatné počasí a mlha a vy zrovna jdete třeba po hřebenu, kdy i pár metrů znamená smrt, může se hodit kompas pro přesný směr pohybu.

Na kompasu si pak zvolíte azimut podle směru, kterým se chcete vydat, a snažíte se držet tohoto azimutu (směru). Tohle je taková definice všech kompasů. Jak těch klasických mechanických, tak i těch v chytrých hodinkách. Vychytanější kompasy v chytrých hodinkách vám umožňují uzamknout azimut a poté vás hodinky upozorňují na displeji, když se odchýlíte od uzamčeného azimutu (směru). Což mi přijde jako hodně šikovná věc.

Kompas s mapou u Garmin Tactix 7

Kompas s mapou u Garmin Tactix 7

Mohlo by vás zajímat:

Typy navigací v chytrých hodinkách
25.7.2023 - Matěj Urbaczka
Typy navigací v chytrých hodinkách

Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?
12.7.2021 - Matěj Urbaczka
Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 269 dny, reagovat
Vydžet sem či tam, koľko nositeľov smartaparátov nevie kde je sever? Technická poznámka: keď idete po tom úpätí hrebeňa, patrne nemáte veľmi kde spadnúť, lebo úpätie je na samom spodku, kde sa hrebeň začína dvíhať z rovného terénu. Asi bol myslený pohyb v okolí ostria hrebeňa (?)
Crocodilepřed 266 dny
Úpatí nebo úbočí... To je tak, když jeden používá ty neznámé termity ????
Honzapřed 268 dny, reagovat
"Pokud by tam totiž kompas nebyl, mapa by zůstala natočená jedním směrem a neotáčela by se podle nás." Jde to přece i bez kompasu podle GPS, jen při stání na místě by to bez kompasu nešlo.
Milapřed 17 dny, reagovat
Mapy nejsou jen cesty. Chodili jste i necestama? V jedne ruce macetu a ve druhe buzolu? Mapa toho rika obcas i vic, treba jak prudkej bude kopec a zda ho bude lepsi prejit nebo obejit. Nejhorsi je koukat do mapy a nevedet co co znamena. Protoze pokud to neporovnate se skutecnosti, jste odkazani na "nyni odbocte vlevo" nebo na neustale koukani do mapy s obavami jestli jdete dobre. A vubec nebudete koukat na okoli a uzivat si prirody. Taky se rika, ze lidi, co nepochopili navigaci dle buzoly zabloudi jen vice na sever. ????