Materiály pouzder chytrých hodinek – Jaké jsou výhody a nevýhody?

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Matěj Urbaczka | 4.8.2023 | 5 MIN

Titan, plast, ocel, skelné vlákno... Všechno to jsou materiály, které se používají na výrobu pouzder chytrých hodinek. My se jim v tomto článku koukneme na zoubek.

U chytrých hodinek je to trošku složitější než u těch klasických. Materiály se totiž prolínají mezi sebou a častokrát máme v jednom pouzdře použitou kombinaci dvou nebo dokonce tří materiálu dohromady. Na začátek vám ale nechám jen soupis materiálů, které budu dneska rozebírat:

Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder
10.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder

Nejčastěji používaný materiál je plast

Pokud se podíváte na výběr sportovních a chytrých hodinek, nejčastěji uvidíte plastová pouzdra a další plastové součástky. A to ve všech cenových kategoriích. Proč? Jednoduché – jakékoli polymery (laicky řečeno plasty) jsou lehké. A pro chytré či sportovní hodinky je váha alfa omega z důvodu měření dalších metrik. Čím těžší hodinky na ruce máte, tím více vám skáčou, a tím jsou méně přesné.

Jedny z nejoblíbenějších celoplastových hodinek – Xiaomi Mi Watch

Jedny z nejoblíbenějších celoplastových hodinek – Xiaomi Mi Watch

Nejčastěji se používají termosetové (tvrdé polymery / pryskyřice) či termoplastové polymery (to, čemu ve skutečnosti říkáme plast). Termosetové polymery se stávají pevnou částicí – hotovým produktem – po přidání katalyzátoru a jejich hlavním problémem je, že tyto materiály se nedají znova recyklovat. Výhodou je pak jejich pevnost, tuhost a odolávání deformacím či tepelným změnám.

Celoplastové hodinky Garmin Forerunner 265

Celoplastové hodinky Garmin Forerunner 265

Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo
2.3.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo

U chytrých hodinek bývá často tento materiál ještě něčím vytvrzován. Polar či Suunto používají skelné vlákno, Garmin zase to uhlíkové. Výsledkem je pak pouzdro, které často splňuje i vojenský standard odolnosti.

Kromě vytvrzení samotného plastu se také často přidávají kovové části na různá místa pouzder. Nejčastěji se jedná o kovové dýnko, lunetu či tlačítka. K tomu se používá buďto ocel, titan anebo i minoritně hliník. Hodinky jsou s těmito částmi atraktivnější a často taky chráněnější před vnějšími vlivy.

Největší výhodou je tedy váha, které je dosaženo právě kombinací materiálů anebo čistě plastovým pouzdrem. Lehkost je ale zase vyvážená i křehkostí a náchylností na deformace. U plastových pouzder je také větší pravděpodobnost, že dojdou k úhoně při nějakém nárazu. A tak je třeba dávat opravdu pozor.

Lehkost materiálu spojená s přesnějším měřením
Antialergenní provedení
Barevné úpravy
Cena

Náchylné na odřeniny, vrypy

Ocel

Ocel je celkem používaná a v hodinkách zastupuje tu nejtěžší váhu. Z tohoto robustního a těžkého materiálu najdete celé pouzdro jen zřídkakdy. Například oblíbený model Huawei Watch GT 3 má celé pouzdro tvořeno z oceli 316L neboli chirurgické oceli.

Huawei Watch GT 3 recenze – Nejlepší model střední třídy?
10.1.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 recenze – Nejlepší model střední třídy?

Celokovové pouzdro dodává chytrým hodinkám spoustu elegance, a proto je vidíme spíše na městských typech chytrých hodinek. Libí se mi, že často výrobci upřednostňují dýnka z jiného materiálu (plast, sklo...), aby hodinky nevyvolávaly alergické reakce lidem, kteří jsou citliví na nikl, který je v této třídě oceli celkem hojně zastoupen (cca 12,5–15 %).

Kromě skutečnosti s alergií má ale materiál naopak spousty výhod, jako odolnost vůči korozi a tvrdost, díky které se používá třeba i jako materiál vytvrzující pouzdro pomocí různých okruží. Představte si to jako sendvič, v němž je hlavní pouzdro například z plastu, pak je ocelový kroužek a na něm konečná vrstva dalšího plastu. Toto třeba používají hodinky Garmin Instinct Crossover pro chránění mechanických ruček ukrytých v digitálním číselníku.

Trošku oceli prosvítá, ale jinak je důmyslně ukryta vevnitř

Trošku oceli prosvítá, ale jinak je důmyslně ukryta vevnitř

Materiál se samozřejmě používá i na viditelné části jako luneta, dýnko či tlačítka. Ocel se také hojně využívá na tvorbu spon u řemínků. Ty se berou jako více odolnější než například plastové.

Další z výhod je možnost přeleštění oceli. Což znamená, že pokud hodinky utrží nějakou viditelnou ránu či vryp, povětšinu času můžeme hodinky přeleštit tak, že vada nepůjde vidět.

Elegantní provedení
Odolné vůči mechanickému poškození

Pouzdro čistě z oceli je celkově těžší
Těžší pouzdro může způsobovat odchylky v měření tepové frekvence
Může způsobovat alergie

Titan

Tento materiál je v hodinkovém světě, potažmo světě chytrých hodinek, celkem nový. A taky celkem slušně zamíchal kartami. Proč? No přece kvůli svým vlastnostem. Titan je totiž o cca polovinu lehčí, než hojně používaná ocel, a je antialergický, takže se může používat jak na výrobu celých pouzder, tak i na jednotlivé části.

Titan používaný pro hodinky se dělí do dvou tříd – Grade 2 a Grade 5. Tyto třídy se mezi sebou liší v tom, že v dražším titanu třídy 5 je přidáno 6 % hliníku a 4 % vanadu, kdy tyto přídavky zajišťují ještě lepší antikorozní a mechanickou odolnost. A i proto se častěji na chytrých hodinkách objevuje právě titan třídy 5.

Celá pouzdra z titanu vídáme asi stejně často jako ta ocelová, tedy zřídkakdy. Budu se opakovat, ale jedno z nejdostupnějších celotitanových pouzder dělá Huawei – Huawei Watch GT 3 PRO. Kromě těchto hodinek můžeme ale narazit také na prémiovou řadu Garminů – modely Marq 2, což jsou hodinky pro opravdové fajnšmekry, kteří chtějí vystupovat z řady.

U normálních modelů, jako Garmin Fenix 7 či Coros Vertix 2 se setkáváme spíše s titanovou lunetou a dýnkem. Hlavní část je většinou tvořena z plastu. Největší výhodou použití titanu oproti oceli a plastu je u chytrých hodinek rozhodně váha, tvrdost a odolnost. A na všechny tři parametry se u těchto přístrojů dost hraje.

Titanové dýnko a plastové tělo u Coros Vertix 2

Titanové dýnko a plastové tělo u Coros Vertix 2

Lehkost materiálu
Antialergenní provedení
Prémiovější

Náchylnost na vrypy či poškození
Nelze přeleštit

Hliník

Ačkoliv je hliník minoritou u klasických hodinek, u chytrých se objevuje celkem často v různých podobách. A proč? Hliník je totiž ještě lehčí než titan a k toho je lehce nabarvitelný, a tak se často používá v různých barevných provedeních. Pro hodinková pouzdra využívají hliník hlavně firmy Apple a Samsung, která z hliníku tvoří celá pouzdra kromě dýnka. Hliník je hodně reaktivní kov a nesnáší se dobře s kyselinami, a tak se z nich dýnka dělat nemohou. A jelikož je třeba dávat pozor na jeho povrch, hodí se spíše pro městský typ hodinek.

Hliníkové pouzdro hodinek Samsung Galaxy Watch 5 40 mm

Hliníkové pouzdro hodinek Samsung Galaxy Watch 5 40 mm

S hliníkem se ale setkáme taky ve formě lunet, kde ho používá spousta firem právě kvůli jeho vhodnosti k barevným úpravám a také celkem dostupné ceně.

Barevné úpravy
Lehkost materiálu
Cena

Reaktivnost s kyselinami a potem
Náchylnost na vrypy či poškození

Tekutý kov na bázi zirkonu

Pokud jsem psal, že titan je v hodinkovém světě mladý materiál, tak tekutý kov na bázi zirkonu je prozatím úplný novorozenec. První, kdo tento kov implementoval, byl Huawei u svých prozatím nejdražších hodinek – Huawei Watch Ultimate. Tento kov je ale možné vidět například na hodně prémiových hodinkách od Omegy. Kov by měl být 2,5x tvrdší, 4,5x silnější a 17,4x lehčí než chirurgická ocel. Některá videa na internetu dokonce ukazují, že se po materiálu dá jezdit nožem a materiál to vůbec nepoznamená.

Není to nádhera?

Není to nádhera?

Tento kov není ale úplně levná záležitost, a tak nečekám, že by se nějak hojně používal. Tipoval bych to spíše na limitované edice hodinek anebo dražší kousky. A jsem zvědav, která z dalších značek představí chytré hodinky udělané z tohoto kovu.

Huawei Watch Ultimate recenze – Chytré hodinky jako od Omegy
18.4.2023 - Dominik Hok
Huawei Watch Ultimate recenze – Chytré hodinky jako od Omegy

Prémiový materiál
Vysoce odolný vůči mechanickému poškození
Lehký
Antialergenní

Hodinky z tohoto materiálu budou vždy o něco dražší

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře