Měření variability srdečního tepu a stresu chytrými hodinkami

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Dominik Hok | 12.7.2023 | 5 MIN

Žijeme v opravdu hektické době, kdy je stres jedním z největších spouštěčů civilizačních chorob. Chytré hodinky dokážou množství stresu měřit pomocí variability srdečního tepu. Krom toho nám ale variabilita prozradí ještě mnohem více.

Článek je rozdělen do několika částí:

Co je to variabilita srdečního tepu?

Variabilita srdečního tepu (nazývána také HRV, tedy heart rate variability) vyjadřuje nepravidelnost v srdečních stazích v reálném čase. Dá se to také nazvat jako rozdíl v R-R intervalech, což je časový rozdíl mezi dvěma po sobě jdoucími údery srdce. Časové rozdíly (tedy variabilita) jsou vyjádřené v jednotkách milisekund.

Srdce tedy nebije pravidelně, ale vznikají tam přirozené rozdíly. Pokud srdce bije pravidelněji, je variabilita srdečního tepu nízká. Pokud nepravidelně, je naopak vysoká.

Proč je tepová frekvence variabilní?

Stahy srdce jsou řízeny autonomním nervovým systémem (ANS nebo také vegetativní soustava), který vyhodnocuje okolní podněty (nebezpečí, klidné prostředí aj.) a podle toho připravuje naše tělo na reakci a upravuje stahy srdce.

ANS obsahuje sympatickou a parasympatickou ganglii (ale nejen to).

Sympatikus je zodpovědný za reakci na nebezpečí – zlepšuje naše smysly, zvyšuje tepovou frekvenci či průtok krve. To všechno, aby naše tělo bylo připraveno čelit možnému problému (stresové situaci). Parasympatikus dělá pravý opak – uvádí naše tělo do relaxace, snižuje tepovou frekvenci aj.

A hlavně tato dvě centra upravují měřitelnou hodnotu, a tou není nic jiného než HRV. Činnost parasympatiku zvyšuje variabilitu srdečního tepu (srdce bije nepravidelněji), sympatikus jí naopak snižuje (srdce bije pravidelněji).

Důležité je také říci, že variabilita srdečního tepu se s přibývajícím věkem snižuje. Spíše ne tak s našim "občanským" věkem, jako spíše tím biologickým. Nízké HRV určité věkové skupiny poté může být známkou budoucích zdravotních problémů.

Co je to stres a jak se měří?

Existují dva typy stresu – fyzický a psychický. Fyzický stres je spojený například s nemocemi, úrazy či vyčerpáním. K takovému typu stresu tedy může docházet třeba i po náročném tréninku  a není na něm nic špatného, protože to pro tělo byla náročnější aktivita, se kterou se musí vypořádat.

Ukazatele nabití těla (Body Battery, Energie aj.)
16.6.2023 - Dominik Hok
Ukazatele nabití těla (Body Battery, Energie aj.)

Psychický stres je spojený s intenzivnějšími emocemi, které mohou souviset s obecným psychickým rozpoložením, problémy v práci, rodině aj.

Stres je něco, co vlastně nemusí být nutně vždy špatné. V menší míře totiž není škodlivý, jelikož nám umožňuje zvýšení výkonu, vylepšení adaptace, anebo třeba zachránit život v kritické situaci.

Pokud se ale jedná o dlouhodobý psychický stres, dochází k onemocněním, která zdánlivě se stresem nesouvisí (jako třeba cukrovka). Jedná se tedy o psychosomatická onemocnění.

Právě díky snižování a zvyšování variability se dá odhadnout, kdy je naše tělo ve stresu a kdy ne. Laicky řečeno, pokud hodinky zaznamenají na pracovních schůzce, že vám srdce bije mnohem pravidelněji než normálně, poznají, že jste ve stresové situaci. Na základě toho, jak moc pravidelné to je (jak je nízká variabilita) určí množství stresu. Nejčastěji je to chytrými hodinkami vyjádřeno na stupnici od 0 do 100, popřípadě přímo v milisekundách.

Pokud se tedy podíváme na křivky srdečního tepu, tak čím větší rozdíly jsou mezi intervaly, tím lépe naše tělo reaguje na změny prostředí.

Zajímavostí je, že dýchací cvičení nám může uvolnit stres právě z toho důvodu, že ovlivňuje variabilitu srdečního tepu. Při nádechu se totiž srdce stáhne (interval se zkrátí) a při výdechu se zase doba prodlouží. Tímto vytvoříme nepravidelnost a tedy ovlivníme naše duševní rozpoložení.

Dýchání a dýchací cvičení – Proč to sledovat a jak to chytré hodinky měří?
14.6.2023 - Dominik Hok
Dýchání a dýchací cvičení – Proč to sledovat a jak to chytré hodinky měří?

Jaká je dobrá variabilita srdečního tepu?

Odpověď je vlastně docela jednoduchá. Vzhledem k tomu, že nízké HRV je spojeno se stresem a zdravotními problémy, tak čím vyšší variabilita srdečního tepu je, tím lépe.

V tomto případě není nic lepšího než graf.

Zdroj: Whoop.com

Zdroj: Whoop.com

Počítejte ale s tím, že sportovní aktivita vám může ovlivňovat stav HRV. Pokud tedy trénujete, je běžné, že po tréninku (a třeba i v noci) je HRV nižší, jelikož je naše tělo ve stresu z předešlé fyzické aktivity.

Jaké chytré hodinky měří variabilitu srdečního tepu?

Většina značek chytrých hodinek přes den HRV vyjadřuje jako stres na stupnici od 0 do 100. Dělají to tak chytré hodinky od značek Garmin, Xiaomi, Amazfit, Samsung a Huawei. Apple Watch to dokáže kompenzovat aplikací, kterou si musíte stáhnout. Zároveň je důležité říct, že Garminy měří stres celodenně automaticky, u značek Xiaomi, Amazfit a Huawei si to musíte na celodenní měření nastavit a Samsung měří pouze manuálně.

Značka Coros nepoužívá hodnotu stres, ale HRV index, který taktéž hodnotí vaše HRV na stupnici od 0 do 100. Corosy to dokážou měřit pouze ručně, ale je super, že k tomu nepoužívají pouze optický snímač, ale kombinují to s technologií EKG.

Měření EKG chytrými hodinkami – Jak to funguje?
8.8.2023 - Dominik Hok
Měření EKG chytrými hodinkami – Jak to funguje?

Nejdále je v měření HRV značka Garmin, která kromě celodenního měření stresu nabízí také vyhodnocení HRV v reálném čase v milisekundách a také celonoční měření stavu HRV, kde vidíte také graf v průběhu noci, nejnižší, nejvyšší hodnotu a průměr.

Obdobně funguje také značka Polar, která k HRV v reálném čase používá funkci "Ortostatický test" a k nočnímu měření zase funkci Nightly Recharge.

Kdy je dobré měřit variabilitu srdečního tepu?

Dobré je sledovat hodnoty HRV během celého dne, ale vzhledem k tomu, že HRV kolísá, nemusí se často jednat o relevantní hodnoty. Proto se doporučuje měřit v momentě, kdy jste víceméně každý den ve stejném rozpoložení – a to je po probuzení. Dají se na to použít jak chytré hodinky, tak i různé hrudní pásy (např. mySASY) či mobilní aplikace.

Velkým pomocníkem jsou právě značky (Polar a Garmin), které dokážou HRV měřit během celé noci, kdy jste víceméně ve stejném rozpoložení každý den, a tak nutně nemusíte měřit ráno.

Zdroje:

  • https://www.whoop.com/thelocker/what-is-a-good-hrv/
  • https://www.whoop.com/thelocker/normal-hrv-range-age-gender/
  • https://www.inbody.cz/manual_maxpulse-ans.pdf
  • https://www.mysasy.com/variabilita-srdecni-frekvence
  • https://cs.wikipedia.org
  • https://energymedicine.cz/variabilita-srdecniho-pulzu-aneb-da-se-pohoda-zmerit/

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. zavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.