» Blog » Xiaomi

Xiaomi Mi Band 5: Vyplatí se koupě páté generace?

Tagy: Recenze | Xiaomi | Chytré

Dominik Hok | 4.8.2020 | 7 MIN

Čínská firma Xiaomi konečně ukázala světu pátou generaci nejprodávanějšího chytrého náramku – Xiaomi Mi Band 5. Uživatelů předchozí generace byla v České republice opravdu velká spousta a s příchodem té nové se nabízí otázka: Vyplatí se vyměnit čtvrtou generaci za pátou?

Nová generace oblíbeného náramku vyvolává hromadu otázek

Pátá generace Mi Band se v červenci konečně objevila na českém trhu. Oblíbený chytrý náramek ze široké nabídky čínského prodejce Xiaomi vyvolává spoustu otázek a srovnání s předchozí generací se nevyhne. Bude se s ním dát zaplatit? Vyplatí se mi vůbec přechod ze čtyřky na pětku? A co z trojky na pětku? Jaké má nové funkce? Na většinu otázek se vám pokusím odpovědět v této recenzi.

Xiaomi Mi Smart Band 7 představení – Upgrade ze slušnosti?
14.6.2022 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Smart Band 7 představení – Upgrade ze slušnosti?

Mi Band 5 se pyšní větším a jasnějším displejem

Čtvrtá a pátá generace na první pohled působí dost podobně, ale vizuálně se trochu liší. Největší změnu uživatel zaznamená po zapnutí displeje. Oproti předchozí generaci s displejem o velikosti 0,95 palce se nová generace pyšní displejem o velikosti 1,1 palce. Nezdá se to jako výrazné zvětšení, ale jedná se o dvacetiprocentní nárust, což na takto malém zařízení udělá hodně.

Nejen, že je displej větší, ale také znatelně jasnější. S čitelností na slunci skutečně není žádný problém. Automatické úpravy jasu či nastavení Always-on (permanentně zapnutý displej) se uživatelé bohužel nedočkají ani u této generace. Nová generace taktéž disponuje senzorickým tlačítkem pod displejem, které plní funkci „Zpět“.

Díky většímu displeji se náramek ovládá o něco lépe a vše je o něco čitelnější. Výhodou je plně konfigurovatelná hlavní obrazovka, kde si můžete nastavit přesně ty údaje, které vás zajímají. Pokud jste „ciferníkový fajnšmejkr“, tak to vás Mi Band určitě uspokojí. Náramek nabízí velké množství vzhledů ciferníku a ještě větší množství v aplikaci Mi Fit.

Displej páté generace (nahoře) je znatelně větší a jasnější.

Starší řemínky na Mi Band 5? S trochou síly je to možné

Náramky byste si na první pohled dokázali splést. Osvědčený vzhled je téměř totožný. Pokud máte sbírku řemínků na Mi Band 4, tak s nasazením na mladšího brášku nebude žádný problém. Řemínky jsou totiž plně kompatibilní i s novou generací. Nicméně k tomu bude potřeba trocha hrubé síly. Pouzdro páté generace je totiž trošičku jinak dělané a nepostřehnutelně větší. Ale jak se říká: Když to nejde silou, půjde to ještě větší silou. Mám dojem, že celý tento citát končí zmínkou o páčidle, ale to bych úplně nedoporučoval.

Mi Band 5 nebude před nabíjením potřeba vytahovat z řemínku

Když už je řeč o řemíncích. Mi Band 4 měl velice „zajímavě“ řešený způsob nabíjení. Náramek jste museli vytáhnout z řemínku (což nešlo tak snadno, jak se zdá) a poté ho vložit do nabíjecí stanice. Tomu je u páté generace konec. Magnetická nabíječka se teď připne k chytrému náramku a není potřeba pouzdro vytahovat z řemínku.

Magnetická nabíječka se jednoduše připne z tělu náramku

Magnetická nabíječka se jednoduše připne k tělu náramku

Výdrž baterie se (pochopitelně) zkrátila o jeden týden

Ačkoliv jste museli čtvrtou generaci vytahovat z řemínku, tak jste aspoň nemuseli dobíjet tak často jako je tomu u Mi Band 5. Samozřejmě vše závisí na nastavení. Při běžném používání čtvrtá generace vydržela bez nabití téměř tři týdny. Pátá generace vydrží až dva týdny. Zkrácení o jeden týden je ale naprosto pochopitelné. Stejné tělo, ale větší displej, přesnější senzory a více funkcí. Dvoutýdenní výdrž baterie je stále velkým luxusem. Pokud se ale považujete za aktivnějšího uživatele, tak počítejte s výdrží spíše v řádu dnů.

Nová generace monitoruje přesněji a větší množství sportovních aktivit

Co se týče těch senzorů a funkcí, tak pátá generace má nově tříosý gyroskop a akcelerometr pro přesnější měření vašich kroků a sportovních aktivit. Oproti předchozí generaci dokáže Mi Band 5 monitorovat až jedenáct sportovních aktivit. Vývojáři k běhu, cyklistice, běhu na pásu, chůzi, plavání a volnému stylu cvičení přidali jógu, veslování, jízdu na rotopedu, cvičení na eliptickém trenažéru a skákání přes švihadlo. Chůzi a běh navíc náramek pozná sám, takže často ani není potřeba zahajovat monitoring aktivity.

Výhodou může být také automatické pozastavení a spuštnění při sportovní aktivitě. Chytrý náramek pozná, jestli jste pozastavili trénink a monitoring pozastaví. Při opětovném zahájení tréninku náramek opět monitoring spustí. Abych byl upřímný, tak tuto funkci slibuje spousta chytrých zařízení, ale ne v každém to úplně funguje. Tady ale ano. Do pár vteřin náramek poznal, že už neběžím a monitoring pozastavil. Při opětovném běhu do pár vteřin monitoring opět spustil.

Mi Band 5 má nově 5 sportovních režimů, včetně jógy či přeskoků přes švihadlo

Mi Band 5 má nově 5 sportovních režimů, včetně jógy či přeskoků přes švihadlo

Na své si ale mohou přijít plavci (ne potápěči). Náramek má voděodolnost 5 ATM a v aktivitě plavání si pro lepší měření můžete zadat délku bazénu.

Důležité je však říct, že zaznamenané údaje jsou základní a vrcholový sportovec ve statistikách určitě nenajde vše, co potřebuje.

Pokud byste během sportovní aktivity chtěli monitorovat trasu, tak se neobejdete bez telefonu. Náramek v sobě nemá zabudovaný GPS snímač a tak si data přebírá z telefonu. Pokud byste si byli ochotni připlatit a GPS snímač je něco bez čeho se neobejdete, tak dobrou alternativou mohou být Garmin VivoSport.

Pátá generace zhodnotí vaši kondici a bude vás motivovat k tréninku

Mi Bandy teď také dokážou monitorovat stres, spánek a jsou obohacené o aplikaci zaměřenou na správné dýchaní. Na své si určitě přijdou i dámy se sledováním menstruačního cyklu. Novinkou je také funkce PAI (Personal Activity Intelligence), která na základě vašich sportovních aktivit a tepové frekvence ukáže, jak je na tom vaše kondice. Ukazatel je jednoduchý. Čím víc, tím líp. K udržení zdravého životního stylu by se měl člověk pohybovat nad stovkou.

Zaplatím, nezaplatím?

Jak je u Xiaomi zvykem, tak své produkty rozděluje na určené pro lokální trh (Čínu) a globální trh (všichni ostatní). Produkty zaměřené na čínské uživatele jsou vždy o něco lepší. Co se týče páté generace, tak většina uživatelů dychtivě očekávala, že s náramkem pohodlně zaplatí. Mi Band 5 určený pro lokální trh tuto možnost má, ale verze určená pro globální trh (tedy i pro nás) bohužel ne. Čínská verze je ještě obohacená o pulzní oxymetr a hlasovou asistentku Alexu.

Nesvěšujte ale hlavu. Podle informací kolujících na internetu by měla vyjít ještě jedna verze určená pro globální trh – Xiaomi Mi Band 5 Pro. Tato by měla mít naprosto stejné funkce jako čínská verze. Takže s hodinkami zaplatíte, změříte si okysličení krve a snad si pokecáte i s hlasovou asistentkou. To je ale zatím nepotvrzená informace a kdo ví, kdy se tohoto "vylepšováku" dočkáme. Pokud byste požadovali fitness náramek s možností bezkontaktní platby, tak bych doporučil například Fitbit Charge 4. Cenovku mají o něco výše, ale nabízejí také integrovaný GPS snímač a jiné funkce.

Platit údajně půjde až s vylepšenou verzí Mi Band 5 PRO

Platit údajně půjde až s vylepšenou verzí Mi Band 5 PRO

Rozumí Mi Band 5 česky?

Toto určitě zajímá spoustu uživatelů. Jestli podporuje češtinu. Co se týče menu, tak to je v angličtině. Notifikace z telefonu je ale schopný přelouskat i v češtině. Nicméně písmena s diakritikou jsou menší než ostatní a některé znaky náramek vůbec nepodporuje. Takže, Mi Band 5 za rodilého mluvčího považovat nemůžeme, ale notifikace nějakým způsobem zobrazit zvládne.

S některými písmenky má pátá generace problém, ale přečíst se to dá, ne?

Vyplatí se přechod ze čtyřky na pětku?

Záleží na vašich preferencích. Mi Band 5 oproti svému staršímu bráchovi má několik zbrusu nových funkcí (přehled funkcí Mi Band 5). Ať už je to monitoring stresu, dýchání a přesnější pohybové senzory. Spoustu uživatelů může určitě přilákat PAI. Co si budeme povídat, vidět skóre je výborným motivačním prostředkem, jak se sebou něco dělat.

Pokud jste majitelem Mi Band 3, tak bych nad změnou rozhodně uvažoval. Rozdíl už je totiž obrovský. Pokud jste ale majitelem čtvrté generace, tak už je rozhodování těžší. Vylepšení tam je, ale ne tak obrovské. Velkým lákadlem může být větší, propracovanější, sytě barevný displej, který by se mohl stát nejdůležitějším faktorem, proč přejít na Mi Band 5. Celkově mi ale polemika nad tím, jestli přejít ze čtyřky na pětku, přijde taková úsměvná. Přeci jen se nebavíme o zařízení s cenovkou v řádu desítek tisíc. Už jen ušetření nervů nad neustálým sundáváním pouzdra z řemínku by možná stálo za ten „hřích“.

To jsem ale stále neodpověděl na to základní a pouze vytvářím jen další textovou „omáčku“. Takže vyplatí se přechod na pátou generaci? V tomto případě je to těžší, než jsem si myslel. Pátá generace je lepší kousek. Má větší, jasnější a čitelnější displej. Díky PAI bude náramek lepším pomocníkem k vašemu lepšímu já a navíc teď dokáže sledovat váš stres, přesněji monitorovat denní aktivity a nabídne širší škálu sportovních aktivit. A jak už jsem psal, tak si ušetříte spoustu nervů při připojování k nabíječce. Ale to, že bych vám napsal „Jo, kupte si Mi Band 5, je mnohem lepší!“ si na triko nevezmu. Nechám to na vás. Stojí vám za těch patnáct stovek?

Myslím, že nejočekávanější byla možnost bezkontaktní platby, které se uživatelé nedočkali. Ale snad ve verzi PRO. Pokud byste uvažovali nad novým modelem a je pro vás stěžejní placení náramkem, tak bych doporučil spíše si počkat na vylepšenou verzi s NFC čipem. Ale snad přijde. Snad.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře