MTB dynamika v chytrých hodinkách

Tagy: Technologie a pojmy

Matěj Urbaczka | 15.8.2023 | 2 MIN | 2x komentář

Cyklistika, obzvláště ta horská, je v dnešní době hodně na vzestupu. A s ní samozřejmě drží krok i chytré hodinky či cyklopočítače, které umí měřit ty nejrůznější metriky.

Jak už zaznělo, tyto funkce využijete jen na horském kole (nejvíce při sjezdu či na trailech). Právě při něm mohou být opravdu užitečné, a tak vám mohou pomoct se zlepšovat. A hned na úvod bych chtěl říct, že hodinky a cyklopočítače umí měřit MTB (Mountain Bike) dynamiku úplně stejně, kromě měření délky a počtu skoků.

A co se v tomto článku dočtete?

Grit

Funkce Grit (v českém Garminu označováno jako "obtížnost") měří u Garminu obtížnost jízdy na trailu. To znamená, že vezme v potaz sklon kopce, úhel zatáček a další faktory a následně zobrazí číslo. Toto číslo nemá žádné ohraničení a může být jakkoli vysoké, dle obtížnosti trailu. Skóre Grit by se proto nemělo moc lišit jezdec od jezdce a měli byste, například s parťákem na trailu, dosahovat podobných výsledků.

Moje skóre Grit, při vyjížďce

Moje skóre Grit při vyjížďce.

Garmin prezentuje funkci Grit tak trošku s chybou. A tou je, že skóre Grit (česky – obtížnost) se v Garmin Connectu objevuje jako "vytrvalost". Při hledání datového pole budete stejně zmatení. Je tam totiž "vytrvalost" a pak už správně "obtížnost okruhu". Když ale přidáte "vytrvalost", na datové obrazovce už se ukáže datové pole "obtížnost".

Pro cyklisty – enduro jezdce / sjezdaře to může být pěkné zhodnocení, jestli se jejich skóre trailů zvedá, anebo zůstávají stále na stejné obtížnosti.

SOUBOJ: Cyklopočítače vs. chytré hodinky – Proč investovat do obou?
28.7.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Cyklopočítače vs. chytré hodinky – Proč investovat do obou?

Flow

Má to flow. Tuto větu slýchám docela často a ne jen v kontextu horských kol. Flow neboli plynulost, vyjadřuje u jízdy, jak dobře proplouváme terénem bez větších "zasekávání".

Což znamená, že skóre Flow nám ukazuje skóre plynulosti jízdy opět na nekonečné škále v závislosti na trailu. A tedy platí, že čím větší skóre máte, tím více se na trailu zastavujete z důvodu například zbrklého brzdění a malé "flow".  U této metriky tedy znamená menší = lepší.

Skóre plynulosti

Skóre plynulosti

Tohle skóre nám zpětně může říct, kde jsme měli na trailu největší problémy s plynulostí jízdy a na čem bychom tedy měli nejvíce pracovat při naší nauce. Také nám může říct, jak moc se zlepšujeme na jednom trailu, kterým jezdíme často.

Měření počtu a délky skoků

Měření počtu a délky skoků je pro mě a další bikery spíše taková zábava a nemyslím, že by to mělo nějakou extrémní vypovídající hodnotu.

Vybral jsem nepřesnější odhad na videu od TrailHuntera

Vybral jsem nepřesnější odhad na videu od TrailHuntera

Skoky, jak už jsem psal na začátku článku, umí změřit a ukázat jen cyklopočítače od Garminu – Edge. Ty je pak měří na základě rychlosti a kontaktu se zemí. Pokud tedy Garmin nezaznamená kontakt se zemí, ví, že "letíte vzduchem" a tím pádem dokáže určit délku skoku (za pomocí rychlosti a zaznamenání dopadu).

Garmin Edge 1040 PRO Solar recenze – Porsche ve světě cyklopočítačů
20.3.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Edge 1040 PRO Solar recenze – Porsche ve světě cyklopočítačů

Tyto metry ve vzduchu vám Edge může ukázat ihned po dopadu, kdy ukáže délku, rychlost a čas ve vzduchu. Anebo následně v počítači, kde k tomu vyznačí počet skoků a označí i nejdelší skok na trati.

Bohužel, mé záznamy byly v Garminu zničeny, a tak si opět vypůjčuji z videa od Trail Huntera

Bohužel, mé záznamy byly v Garminu zničeny, a tak si opět vypůjčuji z videa od TrailHuntera

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Josefpřed 132 dny, reagovat
Hezký sváteční den Matěji. Měl bych dotaz. Jak funkce grit a Flow imlpementuji do vlastní aktivity. Jsem v bikeparku a tudíž nechci aby se mi započítávala lanovka. Jsem inteligentní ????????tak si vytvořím vlastní aktivitu pomocí sjezdového lyžování ale tam tyto funkce nemohu přidat takže zas tak inteligentní nejsem ????????Je na to nějaký fígl. Jinak vlastním Fénix sedmičky :) Díky za odpověď Josef
Matěj Urbaczkapřed 128 dny
Zdravím, Josefe, přeji hezké svátky a šťastný nový rok i Vám! :-) V bikeparku to děláme všichni stejně a tvoříme klon z lyžování, kde se nám počítá správně lanovka. Ale bohužel tento mód není přizpůsoben na Grit a Flow a nikdy tam dostat nepůjde. Pokud o tyto metriky opravdu stojíte, je zapotřebí pozastavit aktivitu po dobu lanovky a počítat jen sjezdy, a to vše manuálně.:-( Snad už jednou Garmin přijde i s aktivitou DH anebo Enduro.:-)