Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy

Tagy: Průvodce výběrem | Klasické | Řemínky, náramky

Eliška Měrková | 22.6.2023 | 11 MIN | 4x komentář

Jaký je rozdíl mezi Oyster, Jubilee a President? Jak vypadá NATO a na jaké hodinky se vlastně hodí? Dneska se podíváme na nejoblíbenější typy a přezdívky všeho, na čem se hodinky dají nosit. I náramky a řemínky totiž umí být pěkně záludné!

To, na čem hodinky nosíte, je důležitá věc. Náramky nebo řemínky totiž spoluutváří vaši zkušenost z nošení hodinek. Když se hodinky nebudou nosit pohodlně, nebudete je nosit rádi. A další je vzhled – různé styly náramků a řemínků dokážou určit "atmosféru" hodinek a k čemu se budou hodit, ať už z funkčního nebo estetického hlediska.

Na čem se dají nosit hodinky: materiály řemínků a náramků
29.9.2019 - Bohumil Vopršal
Na čem se dají nosit hodinky: materiály řemínků a náramků

Co je třeba také zmínit, je rozlišení náramkuřemínku – Náramek je z kovu a pevných materiálů a řemínek z měkkých materiálů. Proto se před hodinkovým nadšencem střezte použít slovní spojení jako "ocelový řemínek" nebo "kožený náramek". No, minimálně vám to může ušetřit úšklebek znalce, se kterým se zrovna bavíte.

Občas se setkáme také s termínem "tah", kterým je míněn kovový náramek. Správnou českou terminologii nejspíš nikdy nikdo neustálil, a proto budeme pro přehlednost používat spojení "kovový náramek" a tah necháme jen pro tzv. pružný tah, k němuž tento pojem (alespoň dle mého názoru) pasuje mnohem lépe.

Obsah:

Náramky (kov):

Řemínky (měkké materiály):

Kovové náramky

Kovové náramky (ať už z chirurgické oceli, titanu, mosazi, bronzu a tak dále), jsou všeobecně považovány za odolnější vůči opotřebení než řemínky z měkkých materiálů. Jsou vhodné do vody, na sport (ačkoli někomu může vadit tíha) a působí vždy tak trochu elegantně (na akce s opravdu vysokou úrovní formálnosti se však nehodí). Kovové náramky jsou pak samozřejmě náročnější na úpravu délky. Proto o zkrácení ideálně požádejte hodináře, ale můžete se o to pokusit i sami, pokud jste dostatečně šikovní (na našem youtube kanálu najdete podrobný návod).

Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder
10.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder

Oyster

Asi nejzákladnější typ náramku, který byste měli znát, je Oyster – klasika všech klasik. S dnes asi nejoblíbenějším typem náramku nepřišel nikdo jiný, než samotný Rolex, a to už ve 40. letech 20. století. Od té doby byl použitý na téměř všech modelech Rolex (a jeho popularita je tedy enormní) a každá hodinářská značka v nabídce určitě nějaké hodinky s Oyster náramkem má. Charakteristický je pro svou silnější tříčlánkovou konstrukci.

A oblíbený není jen kvůli tomu, že s ním přišel Rolex – pokud by sám o sobě nebyl úžasně univerzální a funkční, ani slavné jméno by jej po světě nerozšířilo. Díky širokému středovému "nosnému" článku je každá součást náramku pevná a méně náchylná k možnému roztažení, "vychechlání" nebo rozbití. Relativně malý počet mohutnějších článků navíc snižuje počet možných míst zlomu. Proto se často používá u sportovních nebo potápěčských hodinek.

Nic však není dokonalé a tahle odolnost si vybírá svou daň – kvůli sníženému počtu hybných bodů je náramek ve srovnání s jinými poněkud tuhý a pokud nemá mikroregulaci na sponě, někteří jej na své zápěstí nikdy dokonale nepřizpůsobí.

Jubilee

Abychom si ušetřili čas – se spoustou slavných typů náramků přišel Rolex (a samozřejmě nejen s nimi). Náramek typu Jubilee se např. objevil v roce 1945 u modelu Rolex Oyster Perpetual Datejust. No a teď už je opět prakticky všude.

Vzhled pětidílného článkového náramku je elegantnější než u typu Oyster. Na nošení je taky pohodlnější a snazší přizpůsobit velikosti zápěstí. Náramek je rozložen tak, že jsou okolo třech úzkých, vysoce leštěných článků, umístěny silnější postranní články, často s kontrastní matnou úpravou.

Vždycky je to ale něco za něco – jemnější a elegantnější konstrukce Jubilee tento typ předurčuje k větší náchylnosti k roztažení (malé články snižují strukturální integritu) po delším čase nošení. Zvláště u dostupnějších nebo i vintage kousků má Jubilee tendenci se po nějaké době rozšiřovat a povolovat kvůli roztahování kolíčků, které drží jednotlivé články pohromadě. Ale pokud nebudete Jubilee nějak výrazně "týrat", velkého opotřebení bych se nebála.

President

Náramek typu President je pak něco mezi Oyster a Jubilee – je elegantní, ale složený jen ze tříčlánkové konstrukce. Tím, že jsou však články menší, je jich mnohem více a celá konstrukce je jakoby zhuštěná (zhuštěnému dojmu napomáhá také vyboulenost jednotlivých článků).

President se tedy dá sám o sobě lépe přizpůsobit na zápěstí a je taky pohodlnější na nošení. Náramek působí formálně, ale je používaný univerzálně u různých typů hodinek (sluší spíše malým až středně velkým hodinkám).

Engineer

O náramku typu Engineer se říká, že je nejlepší na "otloukání" a že s ním přišlo Seiko. Je nejčastěji složený z pětičlánkové konstrukce a velikost článků, tvar (podlouhlý a hranatý) a jejich hustota je konstantní. Engineer tak perfektně obepíná zápěstí a nedává moc možností se na ruce přetáčet.

Shark Mesh

Shark Mesh (neboli "žraločí síť) je unikátní v tom, že celý náramek je v podstatě tvořen hustou kovovou spleteninou. Je však robustní a smyčky jsou velké a prodyšné, proto se, zvláště v minulosti, často používal u potápěčských modelů.

Co má tenhle náramek společného se žralokem? V podstatě jen jednu reklamu, ale i to stačilo. Když Omega vydávala své potápěčské Ploprof 600, v reklamě (spíše ze srandy) uvedla, že je náramek odolný proti žralokům.

Volná a zároveň robustní konstrukce náramku je pružná a umožňuje přiléhavé uchycení na zápěstí. Mnoho lidí jej proto pokládá za nejpohodlnější variantu náramku.

Milanese

Milanese, nebo taky milánský náramek, je na pohled docela podobný Shark Meshi a někdo tyto dva typy dokonce spojuje. Jedná se však o jemnější, hustší typ náramku z ocelové spleteniny s drobnější konstrukcí.

Milánský náramek se hodí spíše na menší, elegantní hodinky (na velkých hodinkách by působil disproporčně) a je méně odolný než Shark Mesh. Na zápěstí však sedí velmi pohodlně a také se snadno přizpůsobuje zápěstí (pomocí posuvného jezdce).

Ani na teorii původu se, jak se zdá, nikdo oficiálně nedohodl. Někde se dočtete, že původní myšlenka pochází z Milána (jak taky jinak) už ze 13. století, kdy se stejný princip používal na součást brnění. Jinde se dočtete, že v Miláně na něj přišli až ve století 19.

Beads of rice – Zrnka rýže

Styl náramku, který působí trochu retro, stejně jako Mesh. Populární byl v šedesátkách (ačkoli tu byl tak o 20 let dříve) a vyznačuje se specifickým designem připomínajícím zrnka rýže.

"Zrnka", která jsou v leštěné úpravě, prochází středovým bodem, přičemž jsou ohraničeny "miskou" okolních broušených článků.

"Rýžové" náramky začala pravděpodobně jako první vyrábět společnost Gay Freres (z oceli i drahých kovů), která je ve 40. a 50. letech 20. století dodávala např. pro Vacheron Constantin nebo Patek Philippe. Dnes jsou rozšířené všude, ačkoli se nejedná o častý typ.

Pružný tah

Kdybych přemýšlela jako biolog, pružný tah bych hledala na červeném seznamu ohrožených druhů. Náramek je z podlouhlých horizontálních dílků, které se při navlékání na zápěstí roztáhnou a zase smrsknou do kýženého obvodu. Pružné tahy dělá už jen málokterá značka. A aby to bylo fér, málokterý zákazník je taky hledá (nejčastěji starší ročníky).

Timex Q Reissue recenze – Retro, které nečekaně uchvátilo svět
27.4.2023 - Agáta Vřeská
Timex Q Reissue recenze – Retro, které nečekaně uchvátilo svět

I proto pružný tah používají značky spíše u svých "retro reinkarnací" než u nových, moderních designů hodinek.

Tah funguje na mechanickém principu tzv. pantografu – tedy konstrukce složené ze soustavy pák, jež umožňuje výsuvný pohyb a několikanásobné zvětšení délky.

Seznam různých typů náramků by mohl pokračovat dál a dál. Je jich totiž spousta (a ne každý má svůj název). Buď si značky alternují výše uvedené typy, nebo přichází s designy novými. My si však shrnuli jen ty notoricky známé.

Řemínky (z měkkých materiálů)

Tzv. měkké řemínky nositeli dávají jiné zkušenosti, než náramky kovové, a taky se často nosí k jiným účelům. Všeobecně jsou méně odolné, ale zato jsou lehčí a pohodlnější k nošení – neskládají se z dílků a netrhají tedy chlupy.

Dress (Casual) Leather – Klasický kožený řemínek

Tady asi netřeba dále rozvádět – kožený (případně koženkový) řemínek v jednoduchém provedení je prostě klasika všech klasik. A ačkoli je nejméně odolný ze všech materiálů, které se používají, je nejoblíbenější a prakticky vždy působí elegantně (a při vysoce formálních událostech je dokonce vyžadován, pokud byste chtěli hrát na módní pravidla).

5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek
23.7.2018 - Martin Koňařík
5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek

Kožené řemínky se vyrábějí v nepřeberném množství barev a variací, s prošitím i bez, hladké i s embosem a tak dále. Ale co je důležité – můžou vypadat skvěle v kombinaci doslova s čímkoli. Nejen na elegantních hodinkách, ale i na sportovních s chronografem nebo dokonce na potápkách – i přesto, že toto spojení je zcela v rozporu s logikou věci (kůže není zrovna vhodná do vody).

Kožené řemínky – Jak je čistit a jak o ně pečovat
23.12.2018 - Radek Vyhlídal
Kožené řemínky – Jak je čistit a jak o ně pečovat

Bund

Bund je důkazem, že ne každý řemínek z kůže působí elegantně (a proto jej odlišujeme od typu "Casual Leather", který je v provedení a tvaru skutečně jednoduchý). Typ Bund totiž vznikl z čistě praktického důvodu – během druhé světové války poskytoval ochranu a izolaci pilotům. Tento typ je proto vidět u retro stylu fieldů nebo pilotních hodinek.

Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu
24.2.2021 - Agáta Vřeská
Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu

Bund je specifický polstrováním pod pouzdrem hodinek, které např. zabránilo omrzlinám, když se pilot pohyboval ve vysokých nadmořských výškách, nebo ochránilo zápěstí před popáleninami, jakmile v blízkosti došlo k požáru. Polstrování také absorbovalo pot, jenž by tehdy mohl proniknout do pouzdra (ve 40. letech hodinky nebyly tak odolné jako dnes). Tím řemínek typu Bund v podstatě prodlužoval životnost samotných hodinek.

Aviator – pilotní řemínek

Aviator/Pilot je typ, který má prakticky stejný příběh, jako řemínek Bund – vznikl pro německé letectvo během druhé světové války. Řemínek Aviator poznáte na první pohled díky velkým nýtům upevněným hned pod nožkama hodinek.

Nýty kdysi sloužily k lepšímu upevnění hodinek na zápěstí nebo na rukáv letecké bundy (je zajímavé, že tyto řemínky byly nebývale dlouhé, aby se na rukáv pěkně vešly). S nýty hodinky nemohly sklouznout.

Dnes mají nýty estetický charakter a spoluutvářejí příjemný retro pocit z hodinek. Proto jsou na moderních hodinkách nefunkční a "jen na oko", zato ale vyprávějí zajímavý příběh. Řemínek typu Aviator je pak nejčastěji z kůže nebo textilu.

Rally

Kožený řemínek typu Rally okamžitě rozpozná každý fanda motosportu. Podobná výrazná perforace se totiž nacházela i na volantech sportovních bouráků v minulém století.

Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice
7.6.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Tissot – Inovátoři podle tradice

Proč byla perforace na volantu, upřímně nevím (nějaký fanda motosportu to klidně může v komentářích doplnit ;)). Ale proč je na řemínku, asi uhodne i laik motosportem nepolíbený – ty díry jsou tam kvůli prodyšnosti. Řemínek Rally tak dával adrenalinem vyhajcovanému řidiči (a hlavně jeho kůži) trochu vzduchu.

Invicta S1 Rally – Pro chlapy s benzínem v krvi
22.8.2022 - Eliška Měrková
Invicta S1 Rally – Pro chlapy s benzínem v krvi

Proto vypadá skvěle na "závodních" hodinkách s chronografem (stopkami) a hlavně na každém zápěstí sportovně založeného muže. A vůbec nevadí, že není žádný závodník.

NATO

NATO řemen/strap má své kořeny ve válečné historii, protože byl navržen pro vojáky Britské armády. Je také asi nejpraktičtější možností, co se výběru řemínku týče.

Kde se vzal a proč je tak populární NATO řemínek?
21.8.2018 - Vojtěch Pospíšil
Kde se vzal a proč je tak populární NATO řemínek?

Na hodinky jej nasadíte jednoduchým provléknutím přes stěžejky a zároveň má zábranu, díky které se hodinky nebudou na řemenu posouvat. Když ho zašpiníte, dá se jednoduše vyndat a vyprat v pračce a pokud vám při nárazu vypadne stěžejka, hodinky vám na ruce zůstanou.

I kvůli historickému hledisku se hodí ideálně na polní hodinky, ale skvěle padnou na sportovní hodinky obecně. Jako třeba potápky. Ty ostatně na NATU nosil i James Bond (a je jediný, komu se tato kombinace s oblekem promíjí).

Rolex Submariner ve filmu Goldfinger.

Rolex Submariner ve filmu Goldfinger.

Invicta místo Rolexek? To přece nemůže být dobré…
13.11.2020 - Agáta Vřeská
Invicta místo Rolexek? To přece nemůže být dobré…

Zulu

Splést si NATO a Zulu je docela snadné. Vypadá velmi podobně, ale všeobecná poučka zní, že je tvořen z pevnějších materiálů, poutka bývají zakulacená a hlavně – nemá onu "zarážku", kterou má NATO.

Zdroj:

Zdroj: primermagazine.com

NASA / Velcro – Suchý zip

Co mají společného hodinky pro děti a hodinky pro kosmonauty? Suchý zips! (A taky plastová sklíčka).

Jaké sklíčko je pro hodinky nejlepší?
2.12.2018 - Martin Koňařík
Jaké sklíčko je pro hodinky nejlepší?

Zdroj: Worldandwound.com

Zdroj: Worldandwound.com

Typ NASA řemínku byl proslaven legendárními Omega Speedmaster – hodinkami, které se prošly po Měsíci. Protože ruka kosmonauta ve skafandru je ještě nemotornější než ruka dítěte, bylo třeba upnout hodinky na něco skutečně jednoduchého. A tak byl NASA strap na světě.

Dave Stott s hodinkami Bulova Lunar Pilot (záložní hodinky za jeho Omega Speedmaster).

Dave Scott s hodinkami Bulova Lunar Pilot (záložní hodinky za jeho Omega Speedmaster).

TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch
24.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch

U nás je nabízí na dětských hodinkách například značka JVD:

749 Kč nedostupné

Tropic

Legenda praví, že řemínek typu Tropic vznikl v šedesátkách jakožto vůbec první gumový/pryžový řemínek na hodinky. Měl sloužit jako alternativa kovových náramků potápěčských hodinek, které potřebovaly trochu "odlehčit".

Zdroj: gearpatrol.com

Zdroj: gearpatrol.com

Řemínek Tropic je snadno rozpoznatelný – má charakteristický "košíkový" vzor s četnou perforací (kvůli prodyšnosti).

Perlon

Říká se, že ideální řemínek na léto je ze silikonu (je nejvhodnější na sport a do vody), ale už jste vyzkoušeli lehkost a prodyšnost řemínku typu Perlon z nylonové spleteniny?

Zdroj: monochromewatches.com

Zdroj: monochromewatches.com

Výhodou Perlonu je to, že jej dokonale přizpůsobíte na zápěstí. A to doslova. Perlon totiž nemá klasické dírky a trn přezky se zabodává přímo do vazby řemínku. To se hodí zejména ve chvílích, kdy v letních parnech začne vaše ruka trochu otékat, ale zase ne natolik, že byste potřebovali řemínek posunout o celou jednu dírku. Působí elegantněji než textilní NATO, ale ležérněji než klasický kožený řemínek. Na letní dovolenou je jak vyšitý.

Plachtovina – Hrubý textilní řemínek

Stejně jako řemínek Perlon, i tzv. Sailcloth (plachtovinový) řemínek volá po letní dovolené.

Zhotovený je rovněž z nylonu (který je pevný a po namočení rychle uschne), ale na rozdíl od Perlonu je daleko hrubší a pevnější, s hustší konzistencí a s podšívkou (nejčastěji kůže).

Waffle

Konec článku si zaslouží dezert. Dáte si waffle? ;)

Ani bez mého úvodu by nebylo těžké uhádnout, odkud se přezdívka vzala. Struktura prostě a jednoduše připomíná vafle. Tento typ proslavily potápky od Seika ze 70. let (Seiko 6105) a dosud se dělá z voděodolných materiálů, jako je silikon nebo pryž.

Waffle řemínek měl premiéru na hodinkách Seiko 6105 Diver, které nosili vojáci ve Vietnamu, jež ve vlhké džungli potřebovali zejména voděodolné a pohodlné hodinky. Když se po válce veteráni vrátili do USA, jejich hodinky jely s nimi, a tak obliba "válečných" Seiko 6105 s waffle řemínkem v civilních kruzích rychle rostla.

Seiko „Captain Willard“ jsou zpět. A čeká je zářná kariéra
9.10.2020 - Agáta Vřeská
Seiko „Captain Willard“ jsou zpět. A čeká je zářná kariéra

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 311 dny, reagovat
V úvode článku sa ma zmocnili obavy, či nevypadol pojem tah, na ktorý si hodinkoví pacienti potrpia... ale autorka to zachránila :) Vytváranie dier v dielcoch našich benzínových miláčikov je prejavom snahy odľahčovať = zvyšovať ich dynamické schopnosti + možno aj prirodzený mužský inštinkt vo vzťahu k predmetom našej túžby :)
K.B.před 304 dny, reagovat
Nový tah nebo řemínek dodá hodinkám zase jiný vzhled a rozšíří tak paletu jejich užití :-)
Petrpřed 284 dny, reagovat
Parádní článek. I když jsem hodinkovým nadšencem už po nějakou dobu, tak jsem si rozšířil obzory. Těším se na další zajímavé čtení.
Václavpřed 272 dny, reagovat
Dobrý článek, zase jsem si rozšířil obzory. Jen mě trochu zarazila definice řemínku Zulu: Co já vím, tak od NATO se liší především tou robustní konstrukcí včetně oněch robustních oválných ok. I místo konvenční přezky na stěžejce mají jedno takové oko. Dále se dělí na tříoké (bez "zarážky", jak bylo zmíněno) a pětioké. Ty zarážku mají, ale se dvěma oky, takže se hodinky mohou na svrchní smyčce uzamknout a zarážka se nevyvlékne nedopatřením. Prý to především umožňuje řemínek utáhnout na ruce pevně bez namáhání stěžejek. (Z mojí zkušenosti ale pak hodinky na ruce nepříjemně plandají, takže určité napnutí řemínku přes stěžejky upřednostňuji.) Fotografie převzána z fóra ar15.com