» Blog » Orient

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. let

Tagy: Recenze | Orient | Pánské | Klasické | Potápěčské | Retro

Agáta Vřeská | 5.10.2020 | 9 MIN | 2x komentář

Orient Weekly King Diver 70th Anniversary působí se svým oldschoolovým, ale přitažlivým vzhledem super compressorů 60. let a více než konkurenceschopnou cenou jako malé zjevení. Orient si je vybral jako jeden ze svých „Revival Collection“ modelů v rámci oslav 70. narozenin a byla to více než šťastná volba. Výsledek je obdivuhodně věrný předloze, ale s citlivými úpravami, kterými dosáhl na moderní parametry.

Mnoho článků věnovaných hodinkám Orient začíná politováním, že je značka neprávem přehlížená. Možná by bylo přesnější, že ji obvykle docení spíše pokročilejší hodinkoví znalci. Zaujmout umí totiž nejen po designové stránce, ale především nabízí úžasnou hodnotu za dané peníze. Proto se některé modely často dostávají na vrchol žebříčků samozvaných, ale respektovaných watch blogerů. Takové Orient Bambina nebo Ray potápky jsou stálicí, pokud jde o vstupní bránu pro začínající hodinkofily, ale obvykle nechybí ani ve sbírkách náročných sběratelů.

Orientu skalní příznivci nechybí a rozhodně má co nabídnout. Když ale slavíte významné kulatiny, je třeba této příležitosti řádně využít. Je to ideální šance dát na obdiv kus své historie v moderním provedení a strhnout na sebe pozornost.

Japonský Orient si dal proto záležet a pro tuto příležitost zvolil jeden ze svých legendárních modelů z poloviny 60. let Weekly King Diver. Moderní podoba potěší stávající fanoušky, umlčí rýpaly a má šanci získat i nové fanoušky japonské značky.

Retro stylům se teď daří, a reinkarnacím potápěčských modelům obzvlášť. Některé (nejmenované) značky na tento trend možná až moc tlačí a stala se z toho změť, ve které už se jen málokdo vyzná. Orient takovou kapacitu nemá, ale tentokrát je to v jeho prospěch…

Historické pozadí

Protože k uchopení této inkarnace je třeba trocha toho historického pozadí, připomeňme jen v krátkosti začátky značky Orient. Jak napovídá 70th Anniversary v názvu Revival edice, Orient byl založený před 70 lety, v roce 1950. Přesto bychom vystopovali začátky ještě dalších padesát let nazpět. Hodinář Shogoro Yoshida totiž otevřel svůj první obchod Yoshida Watch v tokijské čtvrti Uenu už v roce 1901. Prodával nejprve hodinky z dovozu, brzy na to ale začal vyrábět i hodinková pouzdra a prosperitu podnikání přerušila až druhá světová válka, během níž musela továrna přejít na výrobu válečného materiálu.

Po válce se společnost dostala do finančních potíží a továrna se zavřela. Až právě v polovině 50. let se zaměstnanci někdejší továrny Hino rozhodli společnost reorganizovat a zrodila se společnost Tama Keiki Company, jméno Orient Watch přišlo o rok později.

Hodinky Orient se brzy staly velmi populární nejen v Japonsku, ale také Číně a netrvalo dlouho, než je znal celý svět. Přestože je Orient v posledních letech divizí Seiko Epson Company, jsou obě společnosti značně oddělené. Orient si tak zachovává vlastní styl. (Podrobněji o historii Orientu)

My se ale potřebujeme přenést do poloviny 60. let, doby, kdy Orient ještě se Seikem neměl nic společného. V tomto roce se na trhu objevily první Weekly King Diver a abychom dokázali ocenit věrnost dnešní reedice, podívejme se na historický kousek podrobněji.

Weekly King z 60. let

Jak už víme, moderní interpretace vychází celkem věrně z modelu Weekly Auto Orient King Diver (s referencí 19410), představeného v roce 1965. Není to tedy jen oslava 70. výročí založení značky Orient, ale také 55 let od modelu, který zahájil nemálo slavnou řadu King Diver.

V reedici se Orient snažil být věrný originálu

V reedici se Orient snažil být věrný originálu

Na polovinu 60. let byly Weekly King poměrně velké, a to i ve srovnání s hodinkami jiných značek ze stejné kategorie. Měly průměr přes 42 mm, rozměr od nožky k nožce byl 50 mm a rozpětí nožek bylo 19 mm.

Původní model měl černý číselník chráněný akrylátovým sklíčkem, které bylo vystouplé nad pouzdro a napomáhalo tak výšce hodinek k téměř 14 mm.

Srovnání původního modelu z 60. let a moderní verze z roku 2020.

Srovnání původního modelu z 60. let (nahoře) a moderní verze z roku 2020.

Kingy byly hodnoceny na 40 metrů voděodolnosti, což v té době nebylo vlastně málo, byť dnes by jako sportovní hodinky neobstály. V úvahu ale musíme vzít skutečnost, že éra potápek, jak je známe dnes, teprve začínala a na trhu jich zas tak moc nebylo.

Nejen, že hodinky odstartovaly řadu King Diverů, ale byly také jedny z prvních hodinek značky Orient, které měly automatický strojek vlastní výroby. Šlo o kalibr 660 s 25 kamennými uloženími, jak prozrazovala také číslovka na číselníku, s 18 000 údery za hodinu. První automaty společnost uvedla jen o pár let dřív, v roce 1962. Nutno dodat, že Orientu se později na poli skutečných potápek dařilo, jeho tehdejší top model King Diver 1000 deklaroval voděodolnost do hloubky tisíce metrů…

Ale zpět k našim Weekly Kingům. Hodinky měly tehdy populární tvar švýcarských „super compressorů“, tedy vnitřního otočného rámu a dvou korunek. Korunka na druhé pozici otáčela vnitřní lunetou, zatímco pomocí korunky na čtvrté jste mohli nastavovat čas, datum a den v týdnu.

Označení Super Compressor se (snad i trochu právem) zobecnilo pro hodinky se dvěma korunkami a vnitřní otočnou lunetou. Ve skutečnosti jde ale o označení konkrétního vzoru pouzder výrobce Ervin Piquerez SA (EPSA). Měly patentovanou metodu těsnění, která zajišťovala, že čím hlouběji pod vodu jste s hodinkami šli, tím lépe těsnily. Tlak vody působil na zadní část hodinek a přitlačoval těsnění v podobě o-kroužku. Společnost EPSA pouzdra vyráběla od konce 50. let až do začátku 70., a využívalo jich desítky značek, včetně zvučných jmen jako Longines, Jaeger-LeCoultre, Hamilton, IWC, Blancpain a další. Pro svou popularitu v 60. letech mnoho značek přišlo s vlastním podobným řešením. Pro styl potápek s duální korunkou a vnitřním rámečkem se tak vžil název super kompresorů, byť to není zcela korektní…

Překvapivě věrný upgrade

Jak sám Orient uvádí, nesnažil se v nových Weekly Auto King Diver pouze o jakousi reedici, ale o moderní upgrade, který by byl současně pokračovatelem úspěšného modelu. Proto je design téměř k nerozeznání podobný, ale nějakých změn bylo přeci jen třeba.

Akrylátové sklíčko původního modelu bylo nahrazeno minerálním, lehce (opravdu lehce) zaobleným. I když by se dala pochopit i snaha o autentičnost, jak u hodinek s vintage stylem bývá někdy zvykem, je dobře, že Orient tady vsadil na praktičnost. Drobných změn doznaly i rozměry, byť se jedná o milimetry, které, hádám, byly potřeba k usazení moderního stroječku. Weekly Kingy mají 43,8 mm bez korunky, výška je kvůli vystouplému sklíčku stále poměrně vysokých, ale ne nenositelných 14 mm, mezi nožkami je 20 mm.

A zvýšila se také voděodolnost na dnes dá se říct u potápěčsky vyznívajících hodinek standardních 200 metrů. Nutno podotknout, že navzdory názvu se nejedná o ryze potápěčský model. Korunky jsou pouze zacvakávací, tedy bez možnosti ochrany zašroubováním. Dýnko šroubovací je, nicméně Weekly King ISO certifikaci pro potápěčské hodinky nemají a vlastně bych řekla, že ani nepotřebují. Jde o iteraci 55 let starého modelu a už tak Orient přešel z původních 40 metrů na moderních 200.

Ve všem ostatním se Orient snažil přiblížit předloze. Jsou to přesně ty detaily jako staré „O“ na korunkách, zachování stejného gravíru potápěče na dýnku či velmi typický tvar hodinové ručky, pro které se staly Weekly King žádaným modelem. Zvláštní kouzlo pak samozřejmě dodává styl „super compressorů“.

Stejného potápěče byste našli také na původním modelu

Stejného potápěče byste našli také na původním modelu

Model je ve čtyřech barevných provedeních. S klasickým černým číselníkem, červeným a zeleným na ocelovém náramku a se zlatým číselníkem na hnědé kůži. V Japonsku jsou všechny varianty limitovány na 1000 kusů. U Orientu se ne vždy některé modely dostanou do zbytku světa, v případě těchto retro krasavců se to ale podařilo u všech variant. Pro světový trh je limitován pouze model se zlatým číselníkem, a to na 1700 kusů. Zbylé varianty jsou neomezené. Od světové distribuce se japonský model liší také dnem v týdnu, který je v japonském kanji. Světová varianta je v jednojazyčném provedení, a sice anglickém.

Modely jsou dodávány ve speciální výroční krabičce

Modely jsou dodávány ve speciální výroční krabičce

Limitka s referencí RA-AA0D004G0HB má pak úžasný zlatý odstín, který přechází k černým okrajům. V kombinaci se zlatými ručkami a sloupcovými indexy jde o luxusní zážitek pro oči. Orient se tady inspiroval jiným svým slavným modelem ze 70. let - Jaguar Focus. Jako jediný ze čtveřice je na koženém telecím řemínku. Pouzdro má PVD úpravu v bronzovém odstínu, který podtrhuje retro nádech celého modelu. Výsledek je neskutečný.

Stupňovaný zlatý odstín vychzází z dalšího legendárního modelu Orientu, Jaguar Focus

Stupňovaný zlatý odstín vychází z dalšího legendárního modelu Orientu - Jaguar Focus

Nelimitované modely ale nejsou o nic nudnější. Především potěší milovníky sunburst efektu, který tady ale „vyleze“ opravdu jen ve správném úhlu a světle. V pološeru má zvláště červená varianta ohromný odstín, kdy se občas zdá, že se barva temného vína přelévá až do hnědých tónů.

Díky luminiscenčním bodům pod indexy působí číselník ve tmě zvláštně „male“. Vše ostatní totiž zmizí a „rozsvítí“ se pouze ručky a luminiscenční body. Snad je trochu škoda, že když už Orient dělal moderní úpravy, nepřidal špetku té luminiscence také na bod vnitřní otočné lunety...

Retro pocitu neunikl ani ocelový náramek. A co je důležitější, poctivému zpracování. Články jsou pěkně zahlazeny a dotaženy. Ke stylu hodinek navíc působí rozhodně patřičně.

Ocelový náramek doplňuje retro styl modelu

Ocelový náramek doplňuje retro styl modelu

O Orientu je známo, že byť spadá pod Seiko Epson, mnoho věcí probíhá stále „in-house“. Platí to také o kalibru King Diverů s označením F6922. Jde samozřejmě o automatický pohyb s 22 kamennými uloženími, jak ostatně informuje i trochu záhadná číslovka 22 na číselníku. Rezerva je standardní, okolo 40 hodin a udávaná přesnost se pohybuje od -15 do + 25 sekund za den. Setrvačka pulsuje v tempu 21.600 polokmitů za hodinu.

Pokud je vám Orient F6922 povědomý, není to náhoda. Poprvé se objevil v roce 2016 a můžeme se s ním setkat u Orient Ray II i Mako II. Vychází přitom z pohybu 46943, který v Orientu spolehlivě pracoval 40 let.

Vedle samonavíjecího mechanismu má možnost i ručního nátahu, hackingu a komplikace dne a data v týdnu. Nesmím zapomenout zmínit, že jak datum, tak i den v týdnu, jde krásně rychle a plynule nastavit. A protože jde o in-house strojek, je sestavován v Japonsku. Zajímavostí možná taky je, že k tlumení nárazu byl použit systém Diashock od Seika.

Co vytknout na závěr

Marně přemýšlím. Orient Weekly Auto King Diver jsou nádherné kousky, které splnily poslání důstojných oslav 70. výročí založení značky Orient. Věrnost předloze mě neskutečně baví a věřím, že bude bavit i budoucí majitele. Orient dokonce nepřestřelil ani cenovku, za kterou nabízí automaty s dobře šlapajícím, prověřeným strojkem, retro designem a moderními parametry.

Pravda, některé nepotěší poněkud větší rozměry, zvláště výška pouzdra. Tady se ale znovu hlásí o slovo zachování původních čísel. Orient dokonce sám deklaruje, že se od původního modelu odchýlil pouze o milimetr.

Hledat konkurenci je skoro marné. Ani ne tak stylem, jako spíše kombinací všech prvků a cenovky. Jistě se vám také vybaví třeba námi nedávno recenzované Alpiny Heritage. Jsou famózní a usadí mě pokaždé, když je vidím. Ale cenově zkrátka nejsou pro každého.

Orient ve svém Anniversary modelu opět nabízí úžasný poměr cena/výkon. Weekly King se povedly už před 55 lety a rozhodně se neztratí ani ve své nové podobě.

Orient Weekly Auto King Diver RA-AA0D02R Orient 70th Anniversary Edition

Orient Weekly Auto King Diver RA-AA0D03E Orient 70th Anniversary Edition

Orient Weekly Auto King Diver RA-AA0D01B Orient 70th Anniversary Edition

Orient Weekly Auto King Diver RA-AA0D004G0HB Orient 70th Anniversary Limited Edition

Orient Neo Classic Sports recenze – Sejdeme se o půl žluté
7.6.2023 - Igor Kratochvíl
Orient Neo Classic Sports recenze – Sejdeme se o půl žluté

Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenze – Žijící odkaz Orientu
24.3.2022 - Eliška Měrková
Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenze – Žijící odkaz Orientu

O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách
1.8.2022 - Agáta Vřeská
O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Petr Pilátpřed 1175 dny, reagovat
Proč tyto skvělé hodinky od Orientu WeeklyAuto King Diver mate o hodně dražší než konkurence. Kupiji hodinky u Vás, ale rozdíl je dost velký....PP
Dominik Hokpřed 1173 dny
Zdravím, Petře. Je tam hodně faktorů, které to ovlivňují. Snažíme se vždy nastavit cenu přijatelně. Ale je to prostě kus od kusu, model od modelu. Některé modely můžeme mít zase my cenově výhodnější oproti konkurenci.

Hodinky zmíněné v článku