Ovládání chytrých hodinek – Tlačítka vs. dotykový displej

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Matěj Urbaczka | 17.8.2023 | 3 MIN | 2x komentář

Ovládání hodinek je jedním z nejdůležitějších parametrů chytrých hodinek. V tomto článku rozeberu, které ovládání je lepší pro jakou příležitost a proč si dané ovládání vybrat.

Co nás v tomto článku čeká?

Chytré hodinky se ovládají buď tlačítky anebo dotykem

Zpravidla se hodinky ovládají buďto dotykem anebo tlačítky. Anebo mají kombinaci obou zmíněných.

Garmin – Městské vs. sportovní modely hodinek aneb co získáte a naopak ztratíte
30.11.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin – Městské vs. sportovní modely hodinek aneb co získáte a naopak ztratíte

Často mají i "čistě" dotykové hodinky jedno nebo dvě tlačítka. Dnes už výrobci často volí místo jednoho tlačítka otočnou korunku. Ta ale většinou funguje jen v menu a na základní obrazovce s ní nic moc nenaděláte. Což je škoda. Spodní tlačítko pak většinou slouží pro výběr sportovní aktivity anebo je konfigurovatelné.

Skvělým příkladem je Amazfit GTR 4, který má nahoře otočnou korunku a dole tlačítko

Skvělým příkladem je Amazfit GTR 4, který má nahoře otočnou korunku a dole tlačítko

Existují také hodinky, které lze ovládat kombinovaně a skoro všechny funkce ovládat jak dotykem, tak tlačítky. Což mi přijde asi nejpraktičtější. Druhá věc je ale design, kdy hodinky s vícero tlačítky nemusí být zrovna líbivé.

Výhody a nevýhody dotykového ovládání

Ovládání dotykem je u chytrých hodinek mladší možností, ale řekl bych, že v dnešní upatlané době rozhodně oblíbenější.

Za mě má dotykáč rozhodně výhodu ve své jednoduchosti nebo snad... Rychlé pochopitelnosti? I když nevíte, jak hodinky ovládat, dotykem to zjistíte rychleji než tlačítky. Prostě zkusíte nahoru dolů, doprava a doleva a vždycky se někam dostanete. Rychlost ovládání je možná také lepší než u dotyku, ale to je sporné.

Další výhodou je rozhodně ovládání mapových podkladů či například projíždění grafů. Některé hodinky obsahují také klávesnici na volnou odpověď na notifikace, jako například Apple Watch či Samsung Galaxy Watch.

Nevýhody pak spatřuji při použití dotyku ve sportovních aktivitách, kdy je tento styl ovládání prostě nešikovný. Pokud máte zpocenou ruku, máte rukavice anebo třeba plavete, hodinky může být složité ovládat. Stejně tak třeba přehazovat obrazovky při rychlém běhu potáhnutím přes displej. V tomhle tlačítko asi nic nepřekoná.

Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech
31.5.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech

Další nevýhodou může být citlivost dotykové plochy, kdy má každý výrobce jinak citlivý displej. Může se tedy stát, že musíte na displej hodně tlačit, abyste nějakou funkci spustili anebo že rukávem hodinky ovládáte a ani o tom nevíte.

Výhody a nevýhody ovládání pomocí tlačítek

Tlačítka – můj oblíbený způsob ovládání hodinek. Pokud víte, jak se hodinky ovládají, tlačítkem se nemůžete splést a udělat "krok vedle". Stejně tak při sportovní aktivitě prostě zmáčknete tlačítko a víte, kam se posunete, a to se ani nemusíte koukat na displej.

Další výhodou tlačítek oproti dotykovému displeji je ovládání v rukavicích či mokrou rukou. Rukavice, ač často bývají přizpůsobeny dotykové obrazovce, ne vždy fungují správně, ale mechanické tlačítko trefíte vždy. Mokrá ruka na dotykáči prostě moc nefunguje, zato na tlačítkách, které mají častokrát ještě zdrsněný povrch anebo vyloženě vroubky pro lepší ovládání, tam chybovat jen tak nemůžete.

Jako nevýhodné vidím tlačítka u lifestylových funkcí. U projíždění menu, koukání na staré tréninky, tepovku, spánek a další věci, je rozhodně rychlejší a komfortnější použít dotyk. Stejně tak třeba zadávání pinu platební karty v hodinkách. Tlačítka jsou na tohle holt pomalá a nekomfortní.

Kombinované ovládání jako to nejlepší

Pokud jde o vítěze, pro lidi, kteří své hodinky používají hojně jak na sport, tak na běžné nošení a městský život, je kombinované ovládání to pravé.

Amazfit T-Rex 2 recenze – Těžkooděnec na zápěstí
29.6.2022 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex 2 recenze – Těžkooděnec na zápěstí

Použití tlačítek při sportovní aktivitě a dotyk při rychlém pohybu v menu je prostě nejlepší. U kombinovaného ovládání se ale setkáváme s tím, že ne všude se dostaneme oběma způsoby. Často je zapotřebí tlačítka pro přechod do menu a nelze se tam dostat pouze dotykem. Stejně je to pak u sportovní aktivity.

Které ovládání je pro vás to pravé?

Pokud vybíráte váš první smartwatch i podle ovládání, je důležité přemýšlet nad primárním použitím hodinek. Pokud například budete plavec, asi si nevyberete plně dotykové hodinky bez jediného tlačítka. Je opravdu dobré si dvakrát rozmyslet, jestli budete chtít přístroj více ovládat tlačítky anebo dotykem, a jestli hodinky budete používat primárně jako sportovní anebo jen jako městský doplněk.

Při sportovním použití bych radil vybrat buďto čistě tlačítkové anebo s kombinovaným ovládáním (dotyk se může hodit třeba i při pohybu v mapových podkladech). Při čistě městském použití a jen na občasný sport nevidím problém zvolit dotykové hodinky.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Sandrapřed 255 dny, reagovat
Já používám display v kombinaci s korunkou a tlačítkem a přijde mi to tak nejlepší. Měla jsem čistě tlačítkové Garminy a to bylo hodně nepohodlné a zdlouhavé. Čistě dotykový display bez tlačítek jsem neměla, ale taky mi to přijde jako horší možnost než kombinace. Asi bych to seřadila kombinace displaye a tlačítka+korunky jako první, display a tlačítka druhé, display samotný třetí a čtvrtá a nejhorší možnost jsou jenom tlačítka.
Cernobohpřed 255 dny, reagovat
Po Garmin Vivoactive 4s mi na Garmin Tactix Delta dotyk vůbec nechybí. Za deště, v rukavicích, poslepu... prostě paráda/"U projíždění menu, koukání na staré tréninky, tepovku, spánek a další věci, je rozhodně rychlejší a komfortnější použít dotyk" - je rychlejší a komfortnější si to prohlédnout na webu Garmin/Stejně tak třeba zadávání pinu platební karty v hodinkách - tak nesmíte mít PIN 1605 :-)