» Blog » Polar

Polar Grit X téměř perfektní sporttester, který za vás bude ovládat i sprcha

Tagy: Recenze | Polar | Chytré

Matěj Urbaczka | 11.11.2020 | 7 MIN | 10x komentář

Na model hodinek Polar Grit X jsem se vlastně tešil celé léto, až jej budu moct pořádně prohnat po kopcích. Další z řady nekompromisních sporttesterů z dílny Polaru, který oslní svou výdrží a širokou škálou funkcí, které využije jak hobby běžec, tak profesionální závodník.

Hned na začátek se podívejte na video přímo od výrobce, kde lze celkem hezky vidět, pro koho jsou hodinky určeny.

Tento model Polarů pomyslně doplňuje jejich vlajkovou řadu Vantage (Emka a Véčka) a staví se mezi tyto dva modely hodinek. Alespoň cenově to tak vypadá. Emka jsou nejlevnější z řady těchto hodinek, které dokážou uživatele pořádně překvapit svou výdrží a vybaveností při nízké ceně. Véčka jsou top model Polaru. Je to nekompromisní sporttester, o kterém jsem již pár řádků napsal v mé recenzi na Polar Vantage V.

Polar Grit X jsou sice postaveny na hardwaru o něco dražších "Véček", ale výrobce je ochudil o některé funkce (Recovery Pro, ortostatický test). Jako slušnou kompenzaci však Grity obohatil o některé přidané funkce pro trailové běžce (např. Hill Splitter) a hodinky se dočkaly také nového optického snímače tepové frekvence.

Design hodinek je dotažen téměř k dokonalosti

Pouzdro hodinek je z nerezové oceli, spodní strana z tvrzeného plastu a doplňuje ji optický snímač tepové frekvence. Svými rozměry 47x47 mm můžou hodinky působit mohutně, ale i na mojí menší ruce sedí skvěle a designu celkově není co vytknout.

Transflektivní LCD displej o velikosti 1,2 palce se skrývá pod odolným sklem Corning Gorilla Glass, které chrání ocelová luneta. Ta je u tohoto modelu o něco vyvýšená a tím velice dobře brání sklíčko proti poškrábání i v těch nejtěžších podmínkách. S těmito parametry hodinky získaly také armádní standard odolnosti MIL-STD-810G.

Displej je dotykový, což s sebou nese pár výhod, ale také nepříjemností. Z mobilů jsme zvyklí na ovládání dotykem, a tak je to pro nás přirozenější i na hodinkách. Když jsem se ale s hodinkami sprchoval, všiml jsem si, jak sprcha šikovně přepíná obrazovky za mě... Tento přístroj se prezentuje jako outdoorový sporttester a za mě tam dotykový displej nemá co dělat - z důvodu ovladatelnosti v zimě, dešti, rukavicích atd. Otázkou je, jaký je názor většiny?

Základní řemínek je jako u většiny sporttesterů silikonový. Je velice příjemný a na ruce sedí jako přibitý. Na tomto modelu je oproti Vantage V systém uchycení řemínku s názvem Quick Release, který se vyznačuje jednoduchostí a rychlostí. Řemínek budete mít pravděpodobně vyměněný rychleji, než si zvládáte zavázat boty. Stojí za to zmínit, že nožky držící řemínek jsou ocelové, což je typické spíše pro prémiové (a dražší) sporttestery od jiných značek, jako je třeba Garmin Marq nebo Chronos.

11 590 Kč (doručíme do 15.5.)

Trénujte kvalitněji a déle s Polarem!

Jednou z mála věcí, které Polar měl a má vážně vychytané, jsou tréninková doporučení a také online deník, ve kterém podrobně vidíte veškeré aktivity a jak na tom jste. Proto jsou tyto hodinky ideální pro všechny, kdo to myslí s pohybem vážně a chce své hranice stále posouvat dál. Jednou z přídavných funkcí je vyhodnocení spálených kalorií, kdy hodinky odhadnou množství spálených tuků, uhlohydrátů a bílkovin.

Pro trailové běžce v Gritech přibyla funkce Hill Splitter, která za vás počítá vyběhnuté kopce v reálném čase. V aplikaci poté naleznete podrobné informace o jednotlivých výstupech. Jako potvrzení funkčnosti Hill Splitteru dodávám následující statistiky mých pětihodinových výstupů a sestupů.

7x nahoru a dolů jeden kopec. Cítil jsem se trošku jako křeček v kole

7x nahoru a dolů jeden kopec. Cítil jsem se trošku jako křeček v kole.

Kromě Hill Splitteru přibyly v Gritech i další funkce, které vám pomůžou s „běžeckou rutinou" na trati. Jako například chytré doplnění živin. V přístroji si můžete nastavit „budíček", abyste se nezapomněli napít či najíst. Pokud si přesně nastavíte, kolik gramů cukru chcete doplnit, Polar  vám bude podle intenzity tréninku sám připomínat, kdy se máte posilnit. Pro soutěživé jedince také Polar přidal možnost Strava segmentů.

Strava segmenty vytváří lidé používající celosvětově známou sportovní síť Strava, kde mohou sdílet své tréninky. Při nahrání tréninku na server Strava, vám přímo aplikace vyhodnotí, kolik bylo na vaší trase segmentů (měřených úseků) a podle toho vám změří čas a srovná vás se všemi lidmi, kteří už tento úsek někdy běželi a mají taktéž trénink nahraný na Stravě.

Pokud jste nejrychlejší, dostanete pomyslnou korunku a Strava vám napíše, že jste na tomto úseku nejrychlejší na světě, což je, řečeno bez obalu, motivace jako kráva! A při synchronizaci Stravy s aplikací Polar Flow můžete o segmentech vědět přímo na trati v hodinkách.

Nový a opět přesnější snímač tepové frekvence

Kde rozhodně Polar nabírá kladné body, je měření tepové frekvence na zápěstí. Senzor s desíti diodami (zelená, oranžová, červená) mi přijde velice promakaný a také přesnější, než u konkurence. Dá se říct, že je to jeden z mála senzorů, který díky počtu diod relativně přesně měří i na promrzlé ruce, nebo při špatném počasí.

Zajímavým údajem pojícím se s měřením tepové frekvence je tzv. Elitní index (Polar takto nazývá hodnotu VO2Max). Přístroj totiž dokáže vypočítat tuto hodnotu i z trailového běhu (což například Garmin není schopen) a velice by mě zajímala přesnost tohoto měření ve srovnání s laboratorním testem, na který se právě chystám. Poslední dobou mi velice lichotí (VO2Max 70 už není tak špatné), a tak bych rád věděl, kde je pravda.

Navigace doznala pár změn k lepšímu

S navigací je to stálé stejné. Navigace po křivce je sice dostačující, ale bohužel v porovnání s konkurencí, která má navigaci s mapovým podkladem, je tak trošku pravěká. Polar začal spolupracovat s firmou Komoot (možnost plánování tras online), a tak pokud si zakoupíte premium verzi (20 euro – jednorázově), do hodinek se vám přenese i tzv. route guidance. Znamená to, že hodinky vás kromě klasické navigace po křivce budou upozorňovat na odbočky a křižovatky.

Na jedné z hlavních ploch nově najdeme údaje o počasí, což je u značky Polar značný posun dopředu, jelikož předchozí modely informace o počasí nenabízely. K novým funkcím mají Grity i úměrnou senzorovou výbavu jako podobné sporttestery v podobě akcelerometru, kompasu a barometru.

Na výdrži Grit X rozhodně neztrácí!

A co výdrž baterie? Polar se u tohoto modelu inspiroval jinými značkami, které nabízí tzv. Ultratrac mód, kdy hodinky nepřijímají polohová data každou vteřinu (jako to bylo u Vantage M a V), ale také v intervalu minuty či dvou. V režimu, trošku se ostýchám použít následující slovo, chytrých hodinek vydrží okolo 7 dní, což je na dnešní dobu celkem slušné. V následující tabulce vidíte, jak jsou na tom Grity s výdrží v jednotlivých módech GPS. Je zapotřebí říct, že v běžném režimu neovlivňuje snímaní tepové frekvence na zápěstí vydrž baterie se zapnutou GPS.

Režim přesnosti

Běžný režim

Se zapnutým spořičem displeje

1 sekunda

38 hod

42 hod

1 minuta

68 hod

71 hod

2 minuty

74 hod

80 hod

GPS vypnuta

132 hod

110 hod*

*Asi mírná chyba na stránkách Polaru...

Kromě GPS umí Grity přijímat také signál satelitů QZSS, Galileo a Glonass. Co se přesnosti GPS týče, jsou na tom hodinky ve srovnání s konkurencí velice podobně. Není se ani čemu divit, když přístroje vzužívají stejný chipset od Sony. Ostatně, koukněte na srovnání přesnosti hodinek Garmin Forerunner 945 (červená barva) a Gritů (modrá barva).

Takzvané

Takzvané "beskydské el classico".

Sportem ke zdraví!

Hodinky jsou primárně na kolo a běh. Při těchto základních aktivitách se je snažíme testovat. Ale kromě těchto dvou aktivit nabízí Grity mnoho dalších sportů, jako například: triatlon, silový trénink, multisport. Z těch méně známých nabízí například závody vozíčkářů nebo jazzový tanec.

Vyhodnocení probíhá, jako u všech Polarů, v aplikaci Polar Flow, která je jednoduše skvělá a přehledná!

S chytrými funkcemi opět daleko za konkurencí

Bohužel, ani u Gritů (jako u všech Polarů) se nesetkáme s hromadou chytrých funkcí, a tak končíme u přečtení zpráv z mobilu, pokud jsou hodinky připojené, což může být také problém. Často se mi hodinky samovolně v průběhu dne odpojovaly od mobilu, a tak jsem chytré notifikace neměl možnost používat. Celkově, konektivita s Bluetooth se mi zdá o dost horší v porovnání s ostatními značkami. Náš sporťák Dominik také testoval Polary a na tuto problematiku má rozdílný názor:

S Polary jsem neměl žádný problém, co se týče konektivity. Hodinky jsem s telefonem spároval v řádu několika vteřin a synchronizace probíhala úplně v pořádku. Ať už se jednalo o spánek, denní monitoring nebo aktivity. Jediné, co mě trochu mrzí, je nemožnost obnovení do továrního nastavení přímo v aplikaci nebo hodinkách. Je potřeba stáhnout Polar Sync do počítače."

Veliké plus dávám Polaru za to, že alespoň v nové verzi Gritů můžete ovládat v hodinkách hudbu z mobilu. Je to veliký posun, který ještě trošku znásobil v nové verzi Véček - Polar Vantage V2 (konfigurovatelné ciferníky, ovládání hudby z mobilu během aktivity...), ale o tom až příště. Na placení, mapy a další chytré funkce si budeme muset ještě počkat...

Polar Grit X Pro recenze – Sportovec na entou s elegantními prvky
20.1.2022 - Matěj Urbaczka
Polar Grit X Pro recenze – Sportovec na entou s elegantními prvky

Hodinky pro pravé sporťáky

Grity jsem nějakou dobu používal a za mě je to u Polaru velký posun dopředu, co se vzhledu i funkčnosti týče. Jak již bylo napsáno na začátku recenze, hodinky jsou primárně určeny lidem, kteří to s tréninkem a sportem myslí vážně a nepotřebují chytré funkce, které by člověk využil i ve městě. Pokud chcete hodinky čistě na sport, právě pro vás mohou být Grity správná volba.

Jestli ale požadujete i nějaké ty chytré funkce navíc a nesejde vám tolik na výdrži baterie se spuštěnou GPS, tak se jako alternativa nabízí například Suunto 7, které je chytrými funkcemi doslova nabité nebo například novinka od Garminu Forerunner 745, který kombinuje kvalitní práci sporttesteru a přitom nabízí mnoho chytrých funkcí navíc.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 1267 dny, reagovat
Opravdu pozoruhodné hodinky.
Darinapřed 1236 dny, reagovat
Skvěle napsaný článek, Matěji! Zaujalo mě super info o aplikaci Strava, díky Vám jsem se o ní něco dozvěděla. Nechtěl byste napsat nějaký článek přímo o ní? A souhlasím, dotykový displej na outdoorových sporttestrech není praktický. :-)
Matěj Urbaczkapřed 1226 dny
Zdravím Darino, děkuji mnohokrát za pochvalu, velice mne to potěšilo a rád se setkávám s někým, kdo sdílí můj názor ohledně dotykového displeje na outdoorových hodinkách. Co se týče aplikace Strava, tak je možné, že v budoucnu se opět dotknu tohoho tématu.:-)
Ondřejpřed 1046 dny, reagovat
Tak to vypadá ,že tyto,nebo V2 bude můj další sporttester,teď mám M2 a chce to trochu posunout na další úroveň
Martin Karaspřed 1003 dny, reagovat
Zdravím Vás a děkuji za skvělou recenzi. Mají tyto hodinky polzní oxymetr? Děkuji. Martin.
Dominik Hokpřed 1003 dny
Zdravím, Martine. Nene, tento model pulzní oxymetr nemá.
Ondřejpřed 843 dny, reagovat
Bude clanek s verzi Grit X PRO ?
Matěj Urbaczkapřed 842 dny
Zdravím Ondro, článek u se připravuje a brzy by měl vyjít.:-)
Pavelpřed 687 dny, reagovat
Ahoj Ondro super článek dekuju,nahodou nevíš jestli hodinky mají nezávislí teploměr? Dekuju
Matěj Urbaczkapřed 687 dny
Zdravím, nezávislý teploměr tam bohužel není.:-(

Hodinky zmíněné v článku

Sleva 33% do vyprodání
8 690 Kč skladem
11 590 Kč (doručíme do 15.5.)
11 590 Kč nedostupné
10 490 Kč nedostupné
Rozbalené, sleva 23%
9 990 Kč nedostupné

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.