» Blog » Seiko

Seiko Presage Arita Porcelain SPB267J1 představení – Proslulý japonský porcelán na zápěstí

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Společenské

Agáta Vřeská | 28.1.2022 | 4 MIN

Seiko zařadilo do své „prestige line“ řady Presage nový model s ručně glazurovaným číselníkem Seiko Presage Light Blue Arita Porcelain SPB267J1. Poprvé tak uvidíme tuto tradiční japonskou metodu na ocelovém náramku a navíc s výraznějším nádechem modré.

Spolu s koktejlkami, smaltovými nebo nádhernými číselníky s lakem Urushi patří právě modely s číselníky z Arita porcelánu mezi unikátní záležitosti Seiko Presage.

Seiko Presage Cocktail Time představení – Zlaté sake "Houjou"
17.12.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Presage Cocktail Time představení – Zlaté sake "Houjou"

Nejde jen o to, že jsou krásné, nebo velmi ojedinělé, ale představují odkaz na tradiční japonské řemeslo, kterého si Seiko dost cení. Porcelán z Arity se vyrábí na japonském ostrově Kjúšu už přes 400 let. Tehdy objevili hlínu, která je vhodná na výrobu porcelánu, a stali se v tomto uměleckém řemesle skutečnými mistry.

Talíř z Arita porcelánu ze 17. století. Foto: https://www.rm-auctions.com/

Talíř z Arita porcelánu ze 17. století. Foto: https://www.rm-auctions.com/

Arita porcelán má úžasnou hloubku a bílou barvu s typickým modrým nádechem, kterému dali v modelu Presage SPB267J1 skutečně vyniknout. Snad se nepletu, ale poprvé jsme viděli modely Presage Arita v roce 2019 jako „Prestige line“ u modelů SPB093 a SPB095 na kůži a hned vzápětí model na modrém aligátorovi SPB171JP odkazující na fascinaci Měsícem.

Právě pro tyto modely Seiko ve spolupráci s mistrem Hiroyuki Hashiguchi a jeho týmem zvolili zcela nový typ porcelánu Arita, který je až čtyřikrát tvrdší než do té doby běžně používaný porcelán.

Hiroyuki Hashiguchi je mistr řemesla a se svým týmem vyrábí porcelánové číselníky přímo v Aritě.

Hiroyuki Hashiguchi je mistr řemesla a se svým týmem vyrábí porcelánové číselníky přímo v Aritě.

Samotný proces výroby je součástí výsledné jedinečnosti Arita číselníků. Vylisované číselníky se nejprve vysuší a následně vypálí při teplotě 1300 stupňů. Díky tomu jsou číselníky pevné a bílé. Poté se na ně ručně nanáší glazura a znovu prochází procesem vypálení. Tady se na číselníky dostává onen typický nádech modré. Posledním krokem je vyříznutí otvoru pro ručičky laserem a opětovné vypálení, aby vyříznuté otvory byly krásně zahlazené.

Každému jednotlivému kusu se tedy dostává nebývalé péče. Není to pásová výroba, ale každý číselník projde rukama mistra Hashiguchiho nebo jeho spolupracovníků.

Vzniknou číselníky, které mají úžasnou hloubku (kterou vidíme především na výřezu datumového subčíselníku a ukazatele rezervy chodu) a přechod namodralého odstínu s bělavými okraji. V této chvíli jsou připraveny na finální zdobení.

Jemnost a bohatost struktury nelze neobdivovat. Na zápěstí navíc dodává hodinkám pocit nebývalé důstojnosti a elegance. Lehká nepravidelnost barevné glazury je vítaným důkazem ruční práce. A i když právě číselník bude asi hlavním magnetem pozornosti, za úspěchem budou stát hodinky jako celek.

Samotné zpracování bere Seiko velmi poctivě, aby vznikla viditelně prestižnější záležitost v řadě Presage. Dočkali jsme se tady ocelového pouzdra, kde vysoký lesk vynikne v kontrastu s broušenými plochami. Průměr je 40,6 mm a tloušťka 14,1 mm. Právě tloušťka mi dělá obvykle trochu starost, protože je už za běžnou zvyklostí společenských hodinek. Na ocelovém náramku se ale zdá, že se opticky přizpůsobí a hodinky tak nepůsobí nechtěně robustně.

Foto s laskavým svolením monochrome-watches.com

Foto s laskavým svolením monochrome-watches.com

Zatímco předchozí modely s Arita číselníky cílily, řekla bych, hodně na společenské využití (i vlivem klasického koženého řemínku, na kterém se nabízely), díky ocelovému náramku nepůsobí model tak striktně formálně. V celoocelovém provedení navíc vynikla jemná, přesto jakoby trochu chladná povaha porcelánu a ocel tak namodralému porcelánu esteticky krásně kvituje. Tento dojem posilují i modře kalené ručky a římské indexy bez jakékoli další odlišující barvy.

Každý si v tom asi najde své, a možná už moc slovíčkařím, ale je z nich cítit honosnost, která se ale bude dobře nosit i mimo vyloženě mimořádné nebo formální události. Ta univerzálnost je vlastně jedním z překvapení, ale pro budoucí majitele jistě příjemným.

Mému závěru nahrává i na Presage vysoká voděodolnost 100 metrů, podpořena šroubovacím dýnkem. Možná ne rozhodujícím, ale misky vah možná ovlivňujícím atributem je i safírové, v tomto případě dvojitě zakřivené antireflexní sklíčko. A samozřejmě také kvalitní in-house kalibr uvnitř.

Vzhledem k mimostředné datumovce a ukazateli rezervy chodu zvolilo Seiko strojek střední třídy 6R27C. Běží na frekvencí 28800 polokmitů za hodinu, s rezervou chodu 45 hodin a 29 kamennými uloženími. Samozřejmostí je možnost ručního nátahu i hackingu. Zdobení není nijak okázalé, ale nechybí kartáčovaný povrch a tokijské pruhy na rotoru.

FAQ - mechanické hodinky
30.3.2018 - Martin Koňařík
FAQ - mechanické hodinky

Těším se na živé setkání, i když do Česka by se mělo dostat jen doslova pár kusů z limitované 2000ks série. Očekávaný prodej je na jaře 2022 a cena pro náš trh zatím nebyla přesně stanovena. Zahraniční se pohybuje okolo 1950 euro, a tak se dá předpokládat cena okolo 50tis. korun.

Mohlo by vás dále zajímat:

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Seiko Speedtimer Solar recenze – Až překvapivě dobré
10.12.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Speedtimer Solar recenze – Až překvapivě dobré

5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek
23.7.2018 - Martin Koňařík
5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře