» Blog » Zprávy

SEW 2023 – Reportáž z největší české hodinkové události roku

Tagy: Zprávy | Klasické

Eduard Tomas | 24.10.2023 | 5 MIN | 2x komentář

Jak už to koncem října bývá, pražský Slovanský ostrov v pátek 20. a sobotu 21. října hostil v impozantních prostorech paláce Žofín veletrh Salon Exceptional Watches. Já byl samozřejmě u toho a zpracoval svůj tradiční pohled. Kdo vystavoval a kdo naopak chyběl? Co mě nejvíce nadchlo a co zamrzelo? A jako vždy: Dorazím i v roce příštím?

Hvězdná obloha zase o něco méně jasná

Rád vzpomínám na svůj první SEW. Psal se rok 2019 a já byl při vstupu do hlavní výstavní místnosti jako mladý milovník hodinek naprosto oslněn. Nikdy jsem nic podobného neviděl. Asi o 2 měsíce později se v médiích poprvé začaly objevovat zprávy o jakémsi koronaviru a roku 2020 nejenže nebyl veletrh, ale vlastně ani nic jiného. Od té doby jako kdyby pokaždé ta světla krásného neorenesančního sálu zářila o trochu slaběji. Mým znecitlivěním to však nebude. V obchodě s hodinkami jsem stále jako malé dítě ve zmrzlinářství.

SEW 2022 reportáž – Kdo zaujal a co se (ne)změnilo?
27.10.2022 - Eduard Tomas
SEW 2022 reportáž – Kdo zaujal a co se (ne)změnilo?

SEW 2021 – Dostaly nás hvězdné hodinky. Ale Bond je nenosil
27.10.2021 - Agáta Vřeská
SEW 2021 – Dostaly nás hvězdné hodinky. Ale Bond je nenosil

Čím to tedy je? Myslím, že přílišnou pasivitou organizátorů a neochotou dělat troufalé kroky, aby akce pomalu neumírala. Oproti poslední sešlosti neubyli žádní velikáni. Naopak se znovu neúčastnil mnou každoročně kritizovaný Samsung. Což vítám, byť můj nový sok z minula – onen výrobce matrací na výstavě hodinek – setrval. Nechybí mi konkrétní manufaktura ani konkrétní přednáška v programu. Čekám posun někam dál, novou jiskru, a ta nepřichází.

Názor Hodinky 365 byl úplně jiný. Podívejte se na náš podcast:

Hlavní prostory zaplnilo 32 vystavujících značek, tedy o pět více než loni, a každá z nich prezentovala nejenom svou současnou produkci, ale také aktuální novinky či hodinky, které budou teprve celosvětově odhalovány. Velkou pozornost si vysloužily hodinářské značky tuzemské, což stvrdil i výrobce Elton hodinářská, jehož značku Prim Manufacture 1949 přišla podpořit i její ambasadorka Taťána Kuchařová, která po boku Igora Siroty, Aleše Pohanky, Jana Lidmaňského a Jana Pokorného dokonce slavnostně přestřihla pásku v den zahájení výstavy. – tisk. zpráva SEW

Nebudu ale jen kritizovat. Pochvalu za nominaci dámského modelu do soutěže o hodinky roku tentokrát po nějaké odmlce udělím, a to českému výrobci Robot (dříve Bohematic). A obdobně jako posledně u Maurice Lacroix jsou Robot IDA nešizené, inovativní a s pořádným strojkem.

Dámský model ROBOT IDA.

Dámský model ROBOT IDA.

Rovněž milá byla celková atmosféra. Steinway se předvedl s jedním ze svých pian Spirio, klavír hrál úplně sám bez klavíristy, přičemž dosti kvalitně. Personál jako pokaždé sršel ochotou a bylo z něj evidentní, že časomíry jsou z velké části i pro něj vášní. Na společenském večeru pak nechyběla velkorysá nabídka vín a občerstvení.

Atmosféra byla skutečně přátelská.

Atmosféra byla skutečně přátelská.

Překvapivě málo Švýcarů

Koho zmíněný personál zastupoval? Celkem přes 30 značek, z nichž většina byla švýcarská, ovšem mně v paměti utkvěli spíše výrobci mimo tuto alpskou zemi. Ať už to byl britský Fears, americká Bulova či německý Sinn. Vezmu-li to od konce… Sinn nominoval na hodinky roku mého favorita, překrásný chronograf 356 PILOT Classic Anniversary.

Sinn 356 PILOT Classic Anniversary.

Sinn 356 PILOT Classic Anniversary.

Oslavit své 40. narozeniny dorazila i japonská ikona G-Shock, která zde slavnostně prezentovala propracovanou novinku linie MR-G s přízviskem Shougeki-Maru: Gai, jejíž ručně tepané pouzdro našlo svou inspiraci ve výrobě přileb samurajů. – tisk. zpráva SEW

Bulova opět hypnotizovala modely řady Accutron.

Legenda Bulova Accutron – 3 důvody, proč o nich snít
12.5.2023 - Eliška Měrková
Legenda Bulova Accutron – 3 důvody, proč o nich snít

A konečně Fears nabídl neotřelé designy, navíc pochází ze země netypické hodinářstvím, jen jeho cenovky by mohly též okupovat jinou (Z)zemi. Na výstavě mimochodem nechyběly ani Hodinky-365 za japonskou značku Orient Star.

..

Soutěžní Orient Star Classic M45 F8 Skeleton Mechanical RE-AZ0004S00B.

Stěžovat si nemohu ani na českou reprezentaci. Kromě dvou už relativně ustálených, přesto však novějších hráčů české hodinařiny, Prokopa & Brože a Robota, vystavoval i legendární Prim a naopak dva mladé nezávislé hodinářské domy, a sice Ondřej Berkus a duo Tesař Tetur Watches.

Zcela jednoznačnou hvězdou výstavy se stal nezávislý hodinář Ondřej Berkus, který si odnesl i cenu za nejlepší hodinky výstavy Watch of the Year 2023. Jeho jednoručkové hodinky regulované minutovým tourbillonem, stavící na estetice číselníku z meteoritu, totiž získaly od publika nejvíce hlasů: (tisk. zpráva SEW)

S pány druhé výroby jsem měl příležitost i zhruba 15 minut hovořit a musím říct, že se o budoucnost naší produkce příliš neobávám. I zde bylo patrné, že jsme národ oněch zlatých ručiček, u hodinek potom dvojnásob.

Model Tesař

Model od Tesař Tetur Watches.

Něco nicméně předvedlo i Švýcarsko. Příjemně bylo u Zenithu, kde jsem vyzkoušel nový Chronomaster Sport s tradiční frekvencí pohonu 36 000 VpH. Díky Squale jsem po delší době objevil potápky, které padnou na mé útlé zápěstí, v podobě hodinek Super-Squale Sunray. Spolu s kolegou Šimonem na „stanovišti“ Frank Muller jsem měl možnost konečně zblízka prozkoumat jejich proslulou Casablancu. Zdrželi mě i v Milusu, ne tolik ale kvůli hodinkám, nýbrž svými hodinkově naladěnými manžetovými knoflíčky.

Franck Muller Casablanca.

Franck Muller Casablanca.

Finální ohodnocení a uvidíme se na SEWu i příště?

Stalo se z toho již takové klišé, po roce zase další výstava a já píši o tom, že jsem sice celkem zklamaný, nicméně byla by veliká škoda, kdyby se akce příští rok již nekonala. Nebudu tak chodit kolem horké kaše a zopakuji: Dorazte a snad se znovu na podzim v Praze dík naší lásce ke všemu, co tiká, setkáme. Nic se nevyrovná tomu hodinky si podržet v ruce a zkusit na vlastním zápěstí. Když je pak oněch časomír v jednom sále přes 1000 od 32 různých značek, je to výjimečná událost, kterou online svět nikdy nenahradí.

Návštěvnost byla i letos obrovská.

Krásné prostory Paláce Žofín.

To nic ale nemění na skutečnosti, že SEW dle mého názoru zažívá od tragického roku 2020 krušné časy a tendence vývoje do budoucna je spíše sestupná, co se kvality výstavy, vystavovaného i vystavujících týče. Naštěstí minimálně návštěvnost snad tolik netrpí. Budeme-li věřit organizátorům, loňský ročník byl dokonce zájmem veřejnosti rekordní a letošní iterace rozhodně nepůsobila liduprázdně. Jen čas ukáže, co mají další léta pro SEW připraveného, avšak jisté je, že já si to nenechám ujít…

Mám obrovskou radost, že se zájem o výstavu a tím i o hodinky samotné výrazně zvyšuje. Letošní ročník byl hodnocen jako asi nejúspěšnější, který se zatím konal. Můžu vám ale slíbit, že na příští, jubilejní 10. ročník máme potvrzeno a přislíbeno hned několik opravdu velkých změn a překvapení. Jednoznačně budeme muset rozšířit výstavní prostory a také se o něco posune termín konání. Podrobnější informace budeme již brzy postupně zveřejňovat," prozrazuje Jan Pokorný, ředitel výstavy

Model Fears Bristol Brunswik.

Model Fears Bristol Brunswick.

SEW 2021: Rozhovor s Igorem Sirotou
27.10.2021 - Agáta Vřeská
SEW 2021: Rozhovor s Igorem Sirotou

Hodinářská událost podzimu: výstava SEW 2019 a 3 důvody proč jít za rok znovu
25.10.2019 - Agáta Vřeská
Hodinářská událost podzimu: výstava SEW 2019 a 3 důvody proč jít za rok znovu

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Petrpřed 177 dny, reagovat
Hezký report. Ačkoli na letošním ročníku jsem postrádal pár zvučných jmen - třeba Omega aj. přesto to byl ročník vyvedený. Výstavu jsem si, jako každoročně užil, a naprosto souhlasím s autorem, že by byla velká škoda, kdyby tu SEW už neměl být. SEW v ČR, ale ani na Slovensku nebo v Rakousku nemá obdoby. Na příští ročník se těším již nyní. Prima je, že čekání nám zkrátí nová hodinková výstava Micro Praha. Seznam značek vypadá slibně.
Eduard Tomaspřed 176 dny
Petře, děkuji za Váš komentář. Ano, Omega chyběla nám oběma, a to již loni. To samé platí i pro další, počítaje mého oblíbence z Německa - Nomos. I tak se snad příští rok na SEWu všichni uvidíme. Přiznám se, že výstavu Micro Praha jsem doteď neznal. Ale nyní dost zvažuji návštěvu, dovolí-li to časové možnosti. :-)