» Blog » Casio

SOUBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100

Tagy: Souboj | Casio | Pánské | Klasické | Vojenské

Agáta Vřeská | 4.5.2023 | 8 MIN | 4x komentář

Dva velikání. Dvoje velmi podobné, a přesto úplně jiné hodinky. Dneska se podíváme na srovnání dvou extrémně odolných modelů od G-Shocku Mudmaster GG-B100 a Rangeman GW-9400. Který je lepší? Který si vybrat? Jdeme na to.

Souboj na život a na smrt budou vést zástupci Master of G v těchto kategoriích:

zvítězí ten lepší.

Design, zpracování, materiály

To je hodně těžká kategorie, a hned ze startu. A už teď je jasné, že vítěze asi mít nebude. Nicméně. Mudmaster vítězí u mnoha lidí tím, že má analogové ručky i displej. Ale stejně tak – pro některé je předností digitální displej.

Rangemany potěšily ocelovým poutkem, Mudmastery ale celkovým zpracováním. Při takovém interním dotazníku v naší redakci si Mudmastery vybrali 4 z 5 mužů – Pokud by tedy vybírali čistě podle vzhledu. A mé osobní preference také směřují k Mudmasterům… :)

Na menší zápěstí se ale lépe přizpůsobí Rangeman, protože řemínek tolik neodstává od pouzdra. Oba modely pak mají minerální sklíčko silně chráněné lunetou, u obou je 200metrová voděodolnost, odolnost proti nárazům a podobná je i váha.

Mudmastery mají ale navíc Carbon Core Guard, kdy je pryskyřicové pouzdro vyztužené uhlíkovými vlákny, které dopomáhají ještě větší odolnosti a přitom odlehčení. (V době, kdy vyšly Rangemany CCG ještě nebyl v Casiích implementován, takže dává smysl, že jej nemají. I tak vydrží oboje i ty nejdrsnější podmínky, ale test přejetí jsme teda nezkoušeli.) Mudmastery, jak název napovídá, mají také deklarovanou odolnost vůči blátu.

Carbon Core Guard struktura.

Carbon Core Guard struktura.

Vítěz: Co se designu týče, tady není jasný vítěz. Oboje jsou robustní, na zápěstí vypadají skvěle, a je to tedy o preferencích. Materiálově dostává bod navíc Mudmaster díky zapracování karbonu do lunety a celkově vizuálně lepšímu zpracování. Druhý bod získává Mudmaster za vyšší odolnost díky struktuře Carbone Core Guard.

Řemínek Mudmasterů.

Řemínek Mudmasterů má drsnější povrchovou úpravu.

Řemínek Rangemanů.

Řemínek Rangemanů je hladší a s kovovým poutkem.

Senzorová výbava a funkce

Co mají stejné:

  • Ukazatel východu/západu slunce
  • Triple Senzor (Barometr a výškoměr (altimetr), Teploměr a Kompas)
  • Stopky, odpočet, budíky (včetně signalizace celé hodiny), světový čas
  • LED podsvícení

Měřené hodnoty byly u obou modelů velmi podobné, ale pár odchylek se našlo.

Ukazatel východu/západu slunece je nastaven podle data a časové zóny. U Mudmasterů je tedy výhodou, pokud si propojením s telefonem hodinky vezmou jako časovou zónu Prahu, kdy se čas východu/západu zpřesní (je to ale v řádu do 5 min.) a například oproti hodnotám z Garmin Fenix 7 nebo údajům z internetových stanic se lišily opět do několika málo minut. Přesnější je ale Mudmaster, díky přesnější lokaci.

Barometr i výškoměr ukazovaly prakticky stejné hodnoty (po kalibraci, kdy odchylka byla u barometru např. 1hPa) a fungování bylo bezproblémové.

Hodnoty barometru včetně grafu za poslední hodiny a aktuální teploty u Rangemanů.

Hodnoty barometru včetně grafu za poslední hodiny a aktuální teploty u Rangemanů.

Aktuální výškové metry, které se dají případně sklalibrovat ručně.

Aktuální výškové metry, které se dají případně sklalibrovat ručně.

Stejně tak kompasu, kde někomu může vyhovovat, že u Rangemanů vidí zároveň číselnou hodnotu i směr. Například 84 stupňů východně.

Díky velkému a rozdělenému displeji vidíte stupně, směr i aktuální čas současně. Jako kompasová ručka pak slouží subčíselník vlevo.

Díky velkému a rozdělenému displeji vidíte stupně, směr i aktuální čas současně. Jako kompasová ručka pak slouží subčíselník vlevo.

Kdežto u Mudmasterů vidíte na displeji buď číselnou hodnotu (84) nebo směr (východně) a musíte mezi nimi přepínat. Navíc je u Mudmasterů čas zobrazen ručkami, které mohou překrývat displej (pokud je neposunete), kdežto u Rangemanů vidíte v datovém poli i čas.

Mudmastery využívají sekundovou ručku jako ručku kompasu, na displeji jde měnit údaj o stupních nebo směru.

Mudmastery využívají sekundovou ručku jako ručku kompasu, na displeji jde měnit údaj o stupních nebo směru.

Teploměr měl přesnější Mudmaster. Oproti stolnímu teploměru se odchýlil o zanedbatelných 0,2 stupňů, kdežto Rangeman v průměru o 1°C.

Teploměr

Teploměr byl o něco málo přesnější u Mudmasterů. Odchylka od stolního byla zanedbatelná.

Podsvícení. Oba modely mají LEDkové podsvícení, samozřejmě je rozdíl, zda podsvětlujete celý displej, nebo ana-digi, ale oba modely mají podsvícení ukázkové. U Rangemenů je podsvícený celý displej, a i přesto, že jde o LED, je velmi rovnoměrné. U Mudmasterů zase přečtete údaje na displeji i ručkách (které mají navíc i senzační luminiscenci).

Podsvícení u Mudmasterů.

Podsvícení u Mudmasterů (a hodnoty barometru včetně grafu).

Oba modely mají také auto light (tedy že se rozsvítí náklonem ruky), Rangemany pak dokonce full auto light, takže se rozsvítí pouze když není dostatek světla. Takže bodík pro Rangemany.

Podsvícení u Rangemanů.

Podsvícení u Rangemanů (a mód budíku).

Co má Mudmaster navíc:

  • Krokoměr (na základě toho přibližná spotřeba kalorií)
  • Zaznamenání aktuální polohy (v dosahu telefonu)
  • Funkce „najít telefon“

Naše videorecenze Mudmasterů:

Funkce krokoměru je příjemný bonus, ale je opravdu dost přibližná, rozhodně to neslouží k přesnému záznamu hodnot. Hodit se ale může zaznamenání polohy nebo „prozvonění telefonu“. Nejsou to asi funkce, které by u většiny lidí rozhodly, ale…

Mudmaster má Triple senzor obohacený ještě o krokoměr.

Mudmaster má Triple senzor obohacený ještě o krokoměr.

Co má Rangeman navíc:

  • Tough Solar

Rangeman má navíc solární napájení. Tím odpadá výměna baterie (která vás u Mudmasterů čeká cca po dvou letech). Rangemany vám navíc ukazují stav nabití akumulátoru, takže si můžete hlídat, že je nemáte vybité.

Tough Solar – stručně a srozumitelně
10.7.2019 - Martin Koňařík
Tough Solar – stručně a srozumitelně

Vítěz: Mudmaster má stejnou senzorovou výbavu a ještě něco málo navíc. V měření měl přesnější i hodnoty okolní teploty a údaj o východu/západu slunce. Rangeman měl navíc full auto light a navíc díky digitálnímu displeji zobrazuje více údajů najednou. Velkou výhodou je pak solární dobíjení. Je to tedy hodně těsné, ale čistě na body vítězí Mudmaster.

Technologie synchronizace času. Kdo je přesnější?

Oba modely mají kromě ručního nastavení času také možnost synchronizace pomocí moderní technologie. Ale oba zvolily jiný způsob.

Mudmaster GG-B100

  • Bluetooth konektivita (aplikace Casio Watches)

Výhody Bluetooth jsou jasné – jakmile je jednou připojíte k appce telefonu, máte přesný čas i datum. A to s rychlostí blesku, kdykoliv (automaticky párkrát denně). Je to moderní, pohodlné a hlavně dostupné opravdu kdekoli na světě.

Nevýhodou je, že pokud nechcete mít hodinky spojené s telefonem, nebo ani chytrý telefon nepoužíváte, případně mají být hodinky skutečné outdoorovky, kde smartwatch nemá šanci přežít, nějaké Bluetooth vám bude vy víte k čemu.

Navíc si musíte appku stáhnout, vytvořit účet a hodinky propojit, a už to může někoho odradit, zvláště, když není v češtině. Výhodou ale je, že díky appce nemáte jen přesný čas, ale můžete si tam nastavit pohodlně úplně všechno – veškeré budíky, podívat se na záznamy stopovaných časů, ale třeba i uložených pozic, záznamu o hodnotách tlaku, výšky apod. Získáváte i přesnou polohu podle telefonu, tedy i časová zóna se mění na Prahu a tím se zpřesní třeba záznam o východu/západu slunce.

Rangeman GW-9400

  • Rádiový příjem (Multi Band 6)

Výhody rádiové synchronizace je samozřejmě nezávislost na telefonu. Navíc dlouhovlnný signál obvykle přetrvává bez ohledu na výpadky čehokoli.

Atomově přesné rádiem řízené hodinky
21.3.2018 - Petr Borovec
Atomově přesné rádiem řízené hodinky

Návod: Jak zesílit signál přes appku, když rádiem řízené hodinky ne a ne přijmout signál
15.2.2021 - Radim Krčmář
Návod: Jak zesílit signál přes appku, když rádiem řízené hodinky ne a ne přijmout signál

Největším probléme u RC je, že je dostupný jen někde (severní polokoule a jen v dosahu vysílačů). Ani v dosahu nemáte jistotu, že signál chytíte (rušivé okolí, počasí,...). Druhým problémem je doba přijmu. Hodinky se sice automaticky synchronizují v noci, kdy vám je jedno, jak dlouho to zabere, ale když vyvoláte manuální signál, trvá to i desítky minut.

Multi Band 6 – stručně a srozumitelně
17.1.2019 - Martin Koňařík
Multi Band 6 – stručně a srozumitelně

Vítěz: Pro moderního člověk, který nepředpokládá, že bude na měsíce odstřihnut od chytrého telefonu je volba modelu Mudmaster s Bluetooth jasná. Je to rychlejší, nemusíte se spoléhat, zda jste v dosahu rádiového signálu a funkce nabízí mnoho praktických věcí navíc.

Ovládání

Dvě tlačítka nalevo, tři napravo, a čelní pro světlo. Ovládání je velmi podobné, i když jinak řešeno.

Mudmaster má napravo rychlé spuštění kompasu a výškoměru. Prostřední pravé tlačítko slouží k rychlé synchronizaci času s telefonem, nebo celkovému propojení s telefonem.

Kdežto Rangemani vsází na rychlejší potřebu spuštění třeba stopek (nemusíte jít do módu stopek, ale rovnou spustíte spodním pravým tlačítkem stopky). A pravé prostřední vás směřuje na senzorovou výbavu.

Tlačítka Mudmasterů jsou více vystouplá a ovládání je v pohodě i v rukavicích.

Tlačítka Mudmasterů jsou více vystouplá a ovládání je v pohodě i v rukavicích.

Tlačítka jsou více vystouplá u Mudmasterů, a tak se i lépe mačkají. Zvláště v rukavicích, nebo pokud máte větší prsty. To si mohl Mudmaster dovolit právě díky technologii Carbon Core Guard, která hodinky lépe chrání a tlačítka nemusí být tolik zapuštěna do těla hodinek. U obou modelů ale platí, že díky vroubkování nekloužou.

Tlačítka Rangemanů jsou více zapuštěná, ale ovládají se dobře.

Tlačítka Rangemanů jsou více zapuštěná, ale ovládají se dobře.

Co je ale hlavní, u Mudmasterů si všechno můžete nastavit pohodlně přes telefon. Jednotky, budíky, změnit časovou zónu, druhý světový čas, který chcete sledovat, kalibraci ruček, výškoměru,… všechno.

Vítěz: U obou je ovládání jednoduché, intuitivní a způsob nastavení tlačítek bude u každého asi o preferencích. Nicméně bod navíc získává Mudmaster za pohodlnější ovládání tlačítek a jednodušší nastavení v mobilní appce.

Cena

O tom, že je cena adekvátní asi není třeba vést dlouhé odstavce. Čistě na koruny je to ale jasné. Mudmaster se pohybuje okolo 10 tis., Rangemena pořídíte do 8 tis.

Vítěz: Rangeman.

Kdo je vítěz?

Rangeman zvítězí u všech, kteří chtějí prostě dobře čitelné, skvěle outdoorově vybavené digitálky, které vydrží i přejetí náklaďákem. Oproti Mudmasterům má navíc především solární dobíjení, pro některé bude výhodou i rádiová synchronizace času. Nabízí rychlé spuštění stopek v režimu času a lépe se přizpůsobí menším zápěstím. Plusové body získal i za full auto light. Rangeman je navíc cenově o něco níže než Mudmaster.

Mudmaster má pak ideálně vyvážený poměr analogového a digitálního zobrazení. Synchronizace času probíhá moderním způsobem přes Bluetooth. Navíc mají senzor krokoměru, ale chybí jim solární napájení. Už na první pohled mají lepší zpracování, dobře působí ta karbonová luneta a odolností by měly být ještě o chlup lepší díky Carbon Core Guard struktuře. Plusové body získal i za pohodlnější ovládání a nastavování.

Vítěz: Oba modely jsou outdoorovky tělem i duší, které se nemusíte bát vzít na zahradu i na zálesácký trip. Mají dobrou senzorovou výbavu a bezkonkurenční výbavu. Čistě na body vítězí Mudmaster, ale je cenově o něco dražší.

Rozhodně jsou to ale srovnatelné modely, které si vzájemně možná ani nekonkurují, jako spíše doplňují. Kdo chce našlapané digitálky a preferuje solár, bere Rangemany. Kdo raději moderněji pojaté hodinky s ručkama, chňapne po Mudmasterech. Tam venku obstojí oba.

Casio G-Shock GW-9400 recenze – Rangeman zvládne vše
21.4.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GW-9400 recenze – Rangeman zvládne vše

G-Shock Mudmaster GG-B100 představen na Baselworldu 2019
21.3.2019 - Martin Koňařík
G-Shock Mudmaster GG-B100 představen na Baselworldu 2019

Casio G-Shock Mudmaster GWG-2000 představení – Japonský uhlobaron
17.9.2021 - Jan Kalousek
Casio G-Shock Mudmaster GWG-2000 představení – Japonský uhlobaron

Casio G-Shock Mudman GW-9500 recenze – Rangemany se svaly navíc!
23.8.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Mudman GW-9500 recenze – Rangemany se svaly navíc!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tomášpřed 345 dny, reagovat
Nový MUDMAN který přijde v září je kombinací obou zmíněných modelových řád. GW-9500 €379
Petrpřed 337 dny, reagovat
Neni v planu nastupce 9400? Planuji koupi v prosinci k narozeninam, tak jestli nevyjde novy model.
Agata Vreskapřed 336 dny
Bohužel, nevíme zatím o žádné náhradě ani nové generaci Rangemanů :)
Milapřed 129 dny, reagovat
Jeste jedno kriterium je dulezite - vekove v navaznosti na stav zraku bez brejli. Pokud se tyka me, tak do ctyriceti Rangemany. Po 40 spis Mudmastery. Ted mam sice digitalni Protreky, ale maji vetsi a silnejsi cisla. Prave tyto Rangemany jsem zvazoval a ProTreky PRG-340, protoze dle Vaseho webu uz PRG-240 nebyly k mani. V kamenne prodejne v Olomouci u p. Schustera jsem zazil prekvapko. 340 nemel ale 240 ano.

Hodinky zmíněné v článku