» Blog » Garmin

VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin

Tagy: Technologie a pojmy | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 3.8.2021 | 6 MIN | 29x komentář

Určitě se vám už stalo, že jste si zašli zaběhat, dali si do těla a byli se svým výkonem velice spokojení. Vaše Garminy vám ale napsaly, že stav tréninku je: "Neproduktivní" nebo "Udržování" a najednou místo radosti z dobře vykonané práce vás pohltil smutek. Není třeba smutnit. Vážně.

Stav tréninku je jedna z mnoha parád moderního světa, podle které můžeme řídit váš trénink k lepším výkonům a méně zraněním. Tento stav vlastně přímo popisuje vliv tréninku na váš výkon a kondici na základě tréninkové historie, aktuální zátěže a hodnoty VO2 Max. Na hodinkách se pak mohou zobrazit tyto stavy tréninku:

Stav: Stoupající

Pokud vám hodinky ukážou: Stoupající, pak je ten pravý čas závodit! Zřejmě jste v posledních dnech trošku ubrali na tréninku a tělo dostalo notnou dávku regenerace. Takže připravit, pozor, start! Tento stav si dobře naplánujte, protože by se dalo říct, že je to takový pomyslný vrcholek sil, které máte. Nutno dodat, že stoupající stav lze udržet krátkou dobu.

Chytré hodinky Garmin  – Nejlepší lifestylové funkce
16.2.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší lifestylové funkce

Osobní okénko běžce: Stoupající stav je ideální pro závodění a pokud ho máte, měli byste se cítit nalazeni na lámání svých rekordů. Horší je, pokud se netrefíte do tohoto stavu a závodíte kousek po něm, kdy následky mohou být relativně špatné pro tělo a výsledky rozhodně nebudou tak dobré. Takže pokud dosáhnete tohoto stavu před závodem, máte alespoň z půlky vyhráno.

Stav: Produktivní

Při produktivním stavu vám hodinky říkají, že jdete správným směrem a zlepšuje se jak vaše fyzická kondice, tak výkon. V tomto stádiu tréninku je fajn pohybovat se co nejčastěji, aby tělo šlapalo efektivně. Běháte totiž se správnou tepovkou na správném tempu a zlepšujete se. Neusněte ale na vavřínech a nezapomeňte na správnou regeneraci.

Stav: Udržování

Pokud vám na hodinkách naskočí stav udržování, to znamená, že trénujete rozumně a rozhodně se nepředřete. Důležité je zmínit, že hodinky nehodnotí pouze jeden trénink, ale celé období, kdy trénujete méně. V tomto stavu udržujete vaši výkonnost, nezlepšujete se, ale ani výkonnostně nepadáte.

Osobní okénko běžce: Pokud máte tento stav, nezoufejte. Někdy hodinky vyhodnocují ty tepy trošku jinak a záleží také na okolním prostředí, teplotě atp. Já byl teď například 4 dny v Tatrách, kde jsem naběhal nějakých 110 kilometrů a nastoupal 6500 metrů. Hodinky zaznamenávaly, že mám trošku jinou tepovku a okamžitě mi hlásily, že se pouze udržuju a netrénuju. No, myslím, že jsem si celkem máknul.

Jak mi chytré hodinky pomohly uběhnout 100 km, ale taky skončit v nemocnici
27.8.2020 - Matěj Urbaczka
Jak mi chytré hodinky pomohly uběhnout 100 km, ale taky skončit v nemocnici

Stav: Regenerace

Vždycky rád říkám, že člověk by se měl řídit při běhu pocitem od jedné do desíti, kdy jedna je sezení doma s chipsy a pivkem a deset je maximální možné úsilí. Stav regenerace je doslovné sezení doma s pivkem a chipsy. Sem tam si zajdete lehce proklusnout, ale jinak tělu dáváte zasloužený oddych po náročném tréninkovém období. Až se zase budete cítit plní energie, můžete začít makat.

Osobní okénko běžce: Tento stav mívám zpravidla jednou do roka, kdy mám běžeckou pauzu po dlouhé a nabité sezóně. Snažím se běhat úplně lehce, maximálně 4x do týdne, ačkoliv mě to tahá ven každý den (nahrazuji běžecké tréninky také cyklistikou). Výjimka (co potvrzuje pravidlo) je poté zranění, kdy nemůžu plnit plán a musím si dát nucenou pauzu. Tělo regeneruje, a proto i hodinky mohou tento stav uvést.

Stav: Neproduktivní

Znáte to, jdete ven si zaběhat a máte maximální radost z tréninku. Vše se daří a cítíte se absolutně neporazitelní. Po doběhu vám ale přístroj napíše stav: Neproduktivní. Hlava je najednou úplně v depresi a říkáte si, čím to tak může být.

Rozhodně se tohoto stavu nelekejte. Stav vám napovídá, že tréninková zátěž je na dobré úrovni, jen je něco špatně s vaším tělem. Většinou se tento stav objeví, když přístroj zjistí, že běháte tím samým tempem jako vždy, ale s větší tepovkou než obvykle. Tohle už může způsobit mnoho vnějších vlivů jako například stres, nedostatečný spánek, výživa anebo přicházející nemoc.

Je třeba se zamyslet, kde člověk mohl udělat chybu, tu napravit, a pak pokračovat v dobré práci. Ale kromě vlivů, které jsem již jmenoval výše, věnujte pozornost tomuto běžcovu okénku.

Osobní okénko běžce: Neproduktivní stav je jedna z mála věcí, kterou běžec vidět nechce. Můj neproduktivní stav přišel po maratonu, kdy jsem byl velice unavený a tepovka při trénincích byla o dost vyšší než normálně. Do toho se ještě promítlo také počasí, kdy najednou venku nebylo 10 stupňů, ale 30 a problém byl na světě. Trošku jsem zpomalil a čekal, až se adaptuju na teplé počasí. Pak byl problém vyřešen a mohl jsem makat naplno dále.

Stav: Podtrénování

Velice neoblíbený je taktéž stav podtrénování. Hodinky se vám snaží říct, že trénujete méně než obvykle a je velice možné, že vám za chvíli spadne kondice dolů v závislosti, jak dlouho budete takto trénovat. Hodinky podtrénování začínají sledovat tehdy, kdy více než týden trénujete o hodně méně anebo vůbec. Takže je načase nazout boty a jít se trošku pohýbat na čerstvý vzduch.

Stav: Nadměrná

Jak už název vypovídá, nečeho je moc a nečeho zase málo. Většinu času je moc tréninku a málo regenerace. Pokud na svých hodinkách uvidíte tento stav, tak se vám přístroj snaží říct, že trénujete na hraně svých možností a až přespříliš moc. Hodinky vám pak mohou napsat, že pokud budete v tréninku pokračovat, může dojít ke zranění a to bychom přece nechtěli, ne?

Osobní okénko běžce: Stav nadměrná se mi ukázal na hodinkách jen párkrát. Ne že bych trénoval tak málo, ale pokud si hodinky zvyknou na vaši tréninkovou zátěž, tak ví, kolik toho děláte a co zvládnete. Mnoho lidí mi říkalo, že má nadměrný stav téměř neprodleně po koupi hodinek. Bylo to tím, že všichni trénovali více než většina populace v jejich věkové skupině. A Garmin bez toho, aniž by je "znal", vyhodnotil, že nemůžou být tak dobří anebo tak moc trénovat.

Žádný stav

Pokud máte vaše první hodinky od Garminu a nemáte v Garmin Connectu data, které by hodinky použily pro vypočet stavu tréninku, budou hodinky ukazovat žádný stav. Protože vás prozatím neznají, musíte si s nimi dát párkrát rande, aby naskočil správný stav, který vás zrovna vystihuje.

Faktory ovlivňující trénink, potažmo stav tréninku

Hodinky vám rozhodně nenapíšou, že jste stále produktivní, pokud s nimi nebudete řádně sportovat. Bohužel, samy za vás běhat nebudou.

3 tipy, jak vám chytré hodinky pomohou s běžeckými začátky
18.11.2020 - Matěj Urbaczka
3 tipy, jak vám chytré hodinky pomohou s běžeckými začátky

A to je první a největší faktor. Váš trénink. Pokud budete hlídat si tepovku a budete mít tréninkový plán dobře promyšlený, na hodinkách povětšinu času najdete produktivní stav. Pokud nebude trénovat pravidelně, ale jen párkrát do měsíce, na hodinkách vám bude svítit stav "udržování" anebo "podtrénování".

Dalším důležitým faktorem je měření tepové frekvence při běhu. Pokud měříte pouze a jenom optickým snímačem na zápěstí, tak nemůžete dosáhnout přesných výsledků. Pokud budete běhat intervaly anebo jdete ven za každého počasí i když venku padají trakaře a měřit tep "z ruky", tak zkreslení může být +- 10 až 20 tepů a stav tréninku, potažmo i vaše VO2 max se může měnit k horšímu a nemusí to být tak úplně pravda. Hrudní pásy najdete i u nás na e-shopu.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Třetí faktor je velice blízko tomu prvnímu a vztahuje se k životosprávě. Pokud budete každý den popíjet alkohol, špatně spát a do toho se ještě cpát jen Mekáčem, bude tomu odpovídat i stav tréninku. Každá aktivita bude bolet, tepovka bude lítat vysoko a vy se budete cítit, že každou minutu zkolabujete. Takže všeho s mírou, a pak by to může fungovat.

Má smysl nechat si řídit trénink jen hodinkami?

Převážně ano, ale rozhodně ne vždy. Tím, že hodinky dlouhodobě vyhodnocují vaše tréninky, tak o vás ví více, než by bylo zdrávo. Ale jsou takové raritní situace, kdy i hodinky svou práci nezvládnou... Nakonec článku vám povím příběh, kdy Garmin tak trošku selhal.

S kamarádem jsme se rozhodli běžet maraton pod 3 hodiny, což už je docela kvapík. Regulérně jsem makal podle tréninkového plánu až do čtvrtku. Hodinky před pokusem ukazovaly celou dobu stav: Stoupající. Když jsme proběhli maratonským cílem za 2:56, stav se změnil na Produktivní. Jasně, nemůžu mít stoupající tendenci po tak rychle uběhnutém maratonu.

Člověk by si řekl, že když šel maraton pod tři hodiny, tak hodinky řeknou, že na druhý den nemá jít cenu trénovat anebo se jen lehce proklusnout. Opak je pravdou. Jelikož byl na hodinkách stav: Produktivní, tak mi Garmin doporučil jít 8 x 2 minuty intervalů v tempu 3:30 až 3:50 min/km. Ten den jsem byl rád, že průměrné tempo nepřekročilo 6 min/km, a když Garmin viděl tohle, tak mi samozřejmě tréninkový status shodil okamžitě na stav: Neproduktivní...

A co si z toho vzít? Hodinky jsou velmi užitečným přístrojem a bez nich bych nedal ani ránu. Rozhodně ale nejsou spásné a nelze jim na 100 % vždy důvěřovat. Takže trénujte podle hodinek, ale hlavu nechte stále zapnutou.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Martinpřed 864 dny, reagovat
Ahoj, skvělý článek a děkuju za pěkné vysvětlení. A napadá Vás nějaký důvod proc mi stav skočil do Žádný stav hned po doběhnuti? Běhal jsem předtím 3 tydny 3x týdně podle Garmin trenera.
Dominik Hokpřed 863 dny
Zdravím, Martine. Nemáte náhodou hodinky spárováné s více Garmin účty? Tento problém vzniká, když hodinky například používá několik členů rodiny s různými účty Garmin Connect.
Martinpřed 863 dny, reagovat
Ahoj Dominiku. Tím to nebude, hodinky (Fenix6) mám sám a vlastně je z ruky nesundávám :-) Jediný co mě napadá je, že jsem si prošel záznamy o tepovce z posledních běhů a během dvou z těch tří v posledním týdnu mi tepovka uprostřed klesla na chvíli pod 70% maximálky (kvůli tréninku Run-walk-run), takže jsem asi nesplnil tu podmínku běžet 10min při tepovce nad 70% aby se změřilo VO2 (pokud to teda chápu správně). Může to být ono? Pokud ano, je to správné chování, že v případě nedodržení běhání 2x týdně s tepem nad 70% maximálky skočí stav hned do stavu Žádný stav? Děkuju za radu
Dominik Hokpřed 862 dny
Zdravím, Martine. Jestli to chápu správně, tak vám už to nějaký stav tréninku ukázalo, ale pak se to přepnulo na "žádný stav", nebo je tam "žádný stav" celou dobu? Je možné, že to co píšete, je důvodem. Zkusil bych 2x běžet přesně podle toho, co říká Garmin – 2x týdně s tepovkou nad 70 % a uvidíte, jestli se to objeví.
Ondrapřed 825 dny, reagovat
Dobrý den, má tato funkce nějaký smysl pokud neběhám ale jezdím jen na kole?
Matěj Urbaczkapřed 825 dny
Zdravím Ondro, tréninkový status lze měřit i na kole, ale je zapotřebí mít ke Garminu spárovaný měřič výkonu (wattmetr) a tepovou frekvenci.
Ondrapřed 825 dny, reagovat
Díky. Stačí jen wattmetr nebo je nutný i hrudní pás? (Fenix 6)
Matěj Urbaczkapřed 825 dny
Pokud budete mít hodinky na ruce a budou měřit tepovku, tak by měly postačit hodinky.:-)
Ondřejpřed 816 dny, reagovat
Dobrý den. Mám nastaveného trenéra Garmin. Když dokončím plánovaný trénink, tak se aktivita ukončí. Je možné pokračovat dále v nahrávání aktivity, když chci pokračovat? Abych nemusel trénink měřit ve dvou aktivitách zvlášť. Děkuji
Dominik Hokpřed 814 dny
Zdravím, Ondřeji. Myslím, že to nejde, jelikož by to postrádalo smysl Garmin Coache. Když máte předepsaný nějaký trénink, měl byste dodržovat jeho časovou délku.
Lenkapřed 806 dny
Ano, jde to. Normálně nedat uložit a tlačítkem start/stop dát pokračovat :)
Ondřejpřed 806 dny, reagovat
Díky. Zjistil jsem, že když běžím dál, tak mi to za pár minut napíše, že srdeční tep je obnoven a pak to tlačítkem start/stop zase zapnu. Ale takhle to aspoň spustím hned. ????
Dominik Hokpřed 805 dny
Zdravím, Ondřeji. Nedalo mi to a včera jsem si to osobně vyzkoušel. Já jsem naklikal vůbec nic a hodinky standardně pokračovaly v aktivitě. Spustil jsem si denní doporučení. Když jsem splnil tento trénink, tak jsem běžel dál a hodinky monitorovaly.
Michaelapřed 758 dny, reagovat
Dobrý den mám dotaz moje hodinky Fenix6s pro i přes to že aktivit mám dost i s hrudním pasem pořád ukazují žádný stav ještě nikdy se nezměnilo pořád to píše běžte si zaběhat ven s hrudním pasem ale já jezdím na kole nenechám díky moc
Matěj Urbaczkapřed 757 dny
Michaelo, stav tréninku je dostupný pouze pro běžce anebo cyklisty s powermetrem spojeným s Garminem, aby mohl kvalitně vyhodnotit stav tréninku. Bohužel u cyklistiky s hrudním pásem se stav tréninku neukáže ani po 14 dnech.
Martapřed 704 dny, reagovat
Dobry den. Mam hodinky Venu 2s. Od pondeli chci zacit s treninkovym planem - beh. Prvni den me to ukazuje "Srovnavaci beh" 9 minut. Prosim, muzete me poradi jak mam "spustit start planu" aby me to pak merilo aktivitu k treninku? Mam normalne zapnout "start beh" nebo neco u toho treninku? Nevim jestli je to spojene, ze jak budu mit aktivitu beh tak se to bude pocitat uz v tom treninkovym planu. Moc dekuji
Matěj Urbaczkapřed 702 dny
Dobrý den, pokud máte plán z Garmin Connect, tak je důležité si tento plán převést do hodinek. Pak bude fugovat v aktivitě běh.:-)
Martapřed 702 dny
Dobrý den. Ano plán mám z Garmin Connect v mobilu, ale nejsem si jistá jestli v hodinkách. Prosím, kde to najdu nebo popřípadně já to mužu provést. Děkuji za pomoc
Matěj Urbaczkapřed 702 dny
Zdravím ještě jednou, trénink by se Vám měl zobrazovat na hlavní stránce, když otevřete Garmin Connect v telefonu. Klikněte na trénink a nahoře je telefon se šipkou. Po kliknutí na tento telefon, se vám tréninky přenesou do přístroje a pak už vám trénink nabídne sám Garmin, když spustíte aktivitu běh.:-)
Martapřed 701 dny, reagovat
Dobrý den. Moc děkuji za pomoc, funguje to.
Marekpřed 613 dny, reagovat
Dobry… dokážete nějak vysvětlit proč mám stav tréninku v connectu jiný z edge 830 a jiný z Fenix 7x... Principielně je to špatné furt jsem to já a jedna osoba ne?já.myslel že fysio true , nebo jak se to jmenuje řeší i tohle, nebo jen Sync tréninku mezi zařízeními? Moc děkuji ????????
Dominik Hokpřed 611 dny
Zdravím, dává mi to docela smysl, protože v rámci například běhu můžete být produktivní, zatímco v rámci cyklistiky ne. Proto mi naopak přijde super, že to Garmin rozděluje. :)
Martinpřed 564 dny, reagovat
Nazdárek. Trošku zmatený jsem z metrik běhu na F7X od FW 9.36 i 10.33. Žádné podstatné změny v ukazatelích tempa a tepu, zdraví, stres, spánek - vše OK, četnost běhání jako vždy. Jsem v pohodě, přesto klesá VO2 max a trénink už více než týden unproductive. Není něco divně na posledních verzích FW?
Matěj Urbaczkapřed 562 dny
Zdravím, Martine, mně ještě aktualizace nepřišla, a tak nejsem schopen úplně odpovědět.:-) Bohužel, jediné co jsem zaznamenal, že stav tréninku teď hodně hapruje.:-) Také mám po tréninkovém týdnu stav "udržování". Určitě ale budu informovat, až budeme vědět více.:-)
Martinpřed 562 dny
Díky, Matěji. Chová se to nějak divně. Dnes mi F7X vůbec nevrátily hodnotu Vo2 max a to jsem si tak pochvaloval trailík ze Sv. Petra na Kozí Hřbety. Jakési neodladěné.
Evapřed 97 dny, reagovat
Zdravím, mám trochu jiný dotaz k tréninku. Špatně jsem ho zapnula a tak mi naběhl jen obyčejný běh a trénink nemám splněný. Jde to nějak přepsat? Mám Vivoactive3.
Dominik Hokpřed 96 dny
Zdravím, Evo. Co vím, tak aktivity se zpětně nedají nijak editovat.
Jana Hpřed 43 dny, reagovat
Ahoj, díky za článek. Používám hodinky (Fenix7) i zdravý selský rozum a jsem spokojená. Nicméně potřebovala bych poradit. Nosím garminy 4. měsíc a stále mi v doporučeních navrhují Odpočinek. Jako pořád a na týden dopředu. I po 4denni pauze, kterou si dávám 1x měsíc...pořád odpočinek. Co mám kde špatně nastavené? Změřenou podle předchozích aktivit už mě snad musí mít. Stav tréninku jsem stále Produktivní/Regenerace, tak nechápu:/ Díky za radu. Ráda bych doporučení občas využila, takhle váhám jestli je prostě jen nevypnu, ať mě to odmačkávání odpočinku na začátku běhu nezdržuje.
Matěj Urbaczkapřed 42 dny
Ahoj, co se týče těch doporučení, já je mám vyplé. Někdy nereflektují stav člověka přesně, jak to má. Jak fyzicky, tak psychicky. A hlavně, pokud "nejedeš" podle jejich tréninku a chodíš třeba delší tréninky, tak právě pak ordinují odpočinek.:-( Upřímně bych to vypnul a pokud bych chtěl tréninkoý plán, šel bych ke klasickému trenérovi anebo si vytvořil plán na určitou distanci přímo v connectu.