» Blog » Suunto

Suunto 9 G1 Baro HR - špičkové outdoorové hodinky s pár muškami

Tagy: Recenze | Suunto | Chytré

Matěj Urbaczka | 24.9.2020 | 7 MIN | 3x komentář

Suunto 9 Baro, hodinky uvedené na trh finskou firmou Suunto v roce 2018, představují pomyslnou druhou verzi řady Spartan se spoustou novinek. Tyto hodinky jsem měl možnost testovat 7 dní a ani jeden den neležely jen tak doma. Jak to tedy dopadlo a jak jsem se jako uživatel Garminu s tímto strojem popral?

Suunto se na rozdíl od konkurenčních výrobců vydalo směrem co nejlepších outdoorových funkcí na úkor vychytávek jako je například přehrávač hudby nebo placení hodinkami, a tak jsou postaveny i tyto hodinky, které si oblíbí jak outdoorový nadšenec, tak profi závodník. Pojďme zjistit, co tento stroj dokáže.

Naše videorecenze:

Seznamte se, Suunto 9

Už při vytažení hodinek z krabičky hodinky budí dojem elegantních a robustních hodinek, které upoutají svým vzhledem nejen při běhu. Hodinky mají šířku pouzdra 50 mm, a tak se není co divit, že lépe sedí na širším zápěstí. Jelikož já mám ruku širokou jako je packa průměrného chrta, tak je pro mne celkem složité uchytit řemínek akorát pro správné fungování tepového snímače.

Hodinky disponují dotykovým displejem se safírovým sklíčkem zasazeným v plastovém pouzdře. Hodinky se na ruku usazují silikonovým řemínkem o šířce 24 mm a po vzoru již více firem má rychlostěžejky, a tak lze řemínky rychle měnit dle libosti.

Pravá strana hodinek patří třem ovládacím tlačítkům z oceli a na levé straně je umístěn reproduktor hodinek. Hodinky upozorňují na jakoukoli notifikaci z telefonu, nebo nás upozorní, že běžíme moc pomalu a měli bychom přidat a to vše díky reproduktoru pěkně nahlas.

Když už jsme u toho reproduktoru, pokud ráno vstáváte na trénink dříve jako já, tak není ideální se nechat budit hodinkami. Je to vážně nahlas a přítelkyně s tím může mít trošku problém. Samozřejmě není problém nastavit vibrační buzení. To mě ale napadlo až po pár ránech, kdy po mě lítaly věci. Spodní část hodinek tvoří optické čidlo a konektor pro nabíjení. Optické čidlo mírně vystupuje z těla hodinek, ale na ruce to člověk při aktivitě téměř nepozná.

Mně se do rukou dostala varianta HR. To znamená, že  již v základu mají hodinky přiloženy v krabičce hrudní pás, který je jednoduše dokonalý. Musím přiznat, že nejlepší, jaký jsem kdy na sobě měl. Suunto má úžasně malý snímač a při běhu či jakékoli jiné aktivitě ho vůbec necítíte.

balení obsahuje hodinky, hrudní pás, nabíječku a návod

Balení obsahuje hodinky, nabíječku a hrudní pás

Dotykový displej na sportovních hodinkách. Ano, či ne?

Na outdoorových hodinkách je to velice rozporuplná věc. Dotykový LCD transflektivní displej s rozlišením 320x320 pixelů nabízí krásný pohled, ale... Při outdoorových sportech jako je běh, cyklistika a jiné, může dotykový displej uživatele spíše potrápit. Tato vychytávka je používána spíše u „městských" chytrých hodinek.

Displej totiž nereaguje při polití vodou, ve velké zimě, kdy má člověk zmrzlé ruce nebo přes některé typy cyklistických rukavic. Zato reaguje při letmém dotyku oblečení, které máme přes hodinky. Je to vůbec možné? Tohle byla poznámka Suunto ambassadora se kterým jsem běžel loňský závod okolo Mont Blancu. Řekl mi:„Ja ho mam pocas aktivity vypnuty, lebo ak mas vlhkosť na bunde tak to prepina, resp. dokazes zapnúť podsvietenie."

Jeho slova s bundou se potvrdila a také při kontaktu se silonovým tričkem při intervalovém tréninku jsem dokázal rukávem přepnout obrazovky. Nechci se ani domnívat, jaké by bylo pro řadu z nás neštěstí, kdyby se trénink přestal měřit a chyběly by kilometry v deníčku. Suunto v tomhle ohledu ale myslelo na vše a dotykový displej se dá vážně v době aktivity vypnout a hodinky ovládat třemi základními tlačítky.

hodinky mají výbornou čitelnost i na přímém slunci

Hodinky mají výbornou čitelnost i na přímém slunci

Chci hodinky, které nebudu muset často nabíjet. Je to správná volba?

V tomhle ohledu jsou Suunto 9 ideální pro endurance aktivity, protože výdrž baterky je pozoruhodná. Od začátku si lze nastavit až tři režimy snímání GPS (performance, endurance, ultra). To znamená, že si můžeme zvolit interval po jak dlouhé době hodinky komunikují se satelity, což značně ovlivňuje výdrž baterie. V performance režimu si hodinky získavají polohová data každou vteřinu a výdrž baterie je 25 hodin. V endurance módu si hodinky získají polohová data každou minutu (výdrž 50 hodin) a v ultra módu co dvě minuty (výdrž baterie 120 hodin).

Hodinky také samy hlídají úroveň baterky a při klesnutí pod určité procento nabídnou přechod do jednoho z úspornějších módů pro dokončení aktivity. Při naplánování tréninku v jejich aplikaci vám také hlídají procenta baterie a dostatečně dopředu upozorní, jestli je třeba přistroj nabít. Pokud neplánujete tréninky a stále chcete mít přehled, kolik hodin tréninku s puštenou GPS vám zbývá, tak před spuštěním tréninku hodinky tuto hodnotu ukazují.

Jednou z podstatných informací je ta, že i při ultra režimu, nevypadají výstupní data na mapě jako klikyháky, a to z důvodu jedinečného algoritmu Suunta s názvem FusedTrack, který pomocí akcelerometru dopočítává a zpřesňuje údaje z GPS. Tuto vychytávku používá také u určení tempa - FusedSpeed a i u nadmořské výšky pomocí barometru - FusedAlti. Takže pokud chce být člověk na trati více než 24 hodin, tak tyto hodinky mu to pohodlně umožní.

Operační systém hodinek a jeho (ne)ovladatelnost a (ne)přehlednost

Navenek vypadájí hodinky ideálně a baterka zvládne téměr jakoukoli vzdálenost... Ideální parťák, ne? Ale operační systém tvoří druhou polovinu hodinek, tu uvnitř a pro uživatele velice důležitou. U tohoto modelu máme možnost ovládání dvěma způsoby. Dotykovým displejem a tlačítky. Dotykovým displejem se dostaneme do všech zákoutí těchto hodinek a to i na některé možnosti, které tlačítky nelze zobrazit, jako veškeré grafy barometru, výškoměru atd. Toto ovládání je zcela jednoduché, intuitivní a docela v pořádku.

Při ovládání hodinek přes tlačítka je ale někdy až k pláči, jak dlouho se člověk musí proklikávat, aby se dostal tam, kam potřebuje. Jednou z největších výtek je ta, že hodinkám chybí mechanické tlačítko „zpět", kterým by se šlo vrátit vždy o nazpět a člověk by nemusel strávit dopoledne listováním zpátky v seznamu přes softwarové tlačítko "Zpět", které je vždy úplně nahoře v seznamu.

Když jsem "listoval"  v seznamu poprvé, tak jsem se velice pobavil názvy některých aktivit. Například aktivita „trailový běh" je psána jako „přespolní běh" anebo když se chcete podívat na historii tréninku v hodinkách, musíte hledat slovo záznamník. Já myslel, že mi hodinky konečně pomohou se seznamem nakupování a při rozkliknutí jsem viděl jen své tréninky. Jelikož jsou na trhu hodinky již nějaký pátek, tak by mohla přijít aktualizace jazyku, jako to dělají další firmy, např. Garmin.

Hodinky nabízí mnoho sportovních režimů hodinek a monitoring 24/7

Mezi nově přidané funkce patří denní monitoring 24/7 tepové frekvence, sledování spánku nebo ukazatel doby regenerace po tréninku. Všechny tyto hodnoty mohou pomoct k lepším výkonům a následně i výsledkům.

Co se týče sportovních režimů, Suunto nabízí výběr až z 80 aktivit. Myslím, že si vybere opravdu každý, protože výběr aktivity začíná u běhání pokračuje přes basketbal a končí u golfu. Pro běžce je na výběr hned několik módů, jako například klasický běh, trail, intervalový trénink nebo třeba závodní mód.

Každý mód má podle zaměření aktivity rozvržené datové pole. Oproti konkurenci ale bohužel nelze měnit rozložení datových polí na defaultních aktivitách a pokud si chce člověk rovrhnout pole sám, tak si musí vytvořit přes telefon nový sportovní mód, což je dle mého velice nepříjemné a v tomto případě o termínu „user friendly" nemůže být bohužel řeč. Také se nový sportovní mód nedá vytvořit pomocí přístroje a je třeba ho vytvořit v mobilu a následně převést do hodinek.

Suunto App, Movescount... Do čeho nahrát trénink?

Suunto App je nová mobilní aplikace (2019) nahrazující současně i Suunto Movescount. Slouží jednak jako "velký displej hodinek", prostředí pro vedení tréninkového deníku, přípravu tras, analýzy a také zprostředkovává notifikace mobilního telefonu. Tato aplikace také komunikuje s mnoha dalšími aplikacemi jako je například Strava, Endomondo nebo TrainingPeaks.

Uživatelé Suunto Movescount se nemusí bát a pokud používají počítačovou verzi aplikace (mobilní již není dostupná), tak Suunto App nabízí přenos tréninkových záznamů i do Movescountu. Nevýhoda nové aplikace je ta, že neexistuje její verze pro PC, a tak se vše musí řešit pomocí mobilu, pokud člověk nepoužívá Movescount. A je velice nepříjemné, že tyto aplikace nejsou provázány účty, takže je třeba mít dva účty, pokud by člověk chtěl používat obojí.

Stojí to vážně za to? Pro koho?

Hodinky byly testovány více než týden a musím říct, že za tu dobu jsem rozhodně nestihl přijít na všechny funkce a vychytávky, které tyto hodinky nabízí. Jelikož je přístroj hodně robustní, tak bych tento typ doporučil spíše mužům s pořádnou rukou. Hodinky nabízejí funkce jak pro outdoorového nadšence, tak pro vrcholového sportovce. Každý si najde svou stranu hodinek, ať už je to osobitý design, nebo funkce a výdrž baterky pro nejtvrdší podmínky.

Suunto 9 Peak recenze – Velká síla v malém vydání
28.12.2021 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 Peak recenze – Velká síla v malém vydání

Samozřejmě drobnosti jako je úprava profilů, aplikace pouze na mobilu nebo složitější orientace v menu, ubírají těmto hodinkám na atraktivitě. Alespoň pro mne. Pokud bych se rozhodoval o koupi těchto hodinek, tak bych se rozhodně podíval na modely Garmin Fenix, jestli náhodou nebudou lepší alternativou. Hezkou alternativou těchto hodinek by mohly být také podobně outdoorově lazené hodinky Polar Vantage V nebo pokud vám nevadí nižší výdrž baterie, tak nové Suunto 7 o kterých jsme už psali v jednom z našich článků. Prozatím mám ale stále radost, jak Suunto 9 fungují a proto se těším na další testování těchto finských krásek.

Když testuji, tak vždycky nosím dvoje

Když testuji, tak vždycky nosím dvoje

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jardapřed 1250 dny, reagovat
Velmi pěkný článek
Sherrypřed 239 dny, reagovat
Ad. Jednou z největších výtek je ta, že hodinkám chybí mechanické tlačítko „zpět" Podle mého názoru nechybí, protože funguje dotaková verze tlačítka Zpět na libovolné úrvni nabídky (zanoření): přejetí prstem zleva doprava. ????
Jardapřed 238 dny, reagovat
Tlačítko zpět je to prostřední tlačítko, když ho déle podržíš ☝️????????

Hodinky zmíněné v článku

10 179 Kč nedostupné
10 179 Kč nedostupné
4 720 Kč nedostupné
7 239 Kč nedostupné