Telefonování z chytrých hodinek

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Dominik Hok | 6.6.2023 | 3 MIN | 4x komentář

Chytrých funkcí je spousta, ale velké oblíbenosti se teď těší chytré hodinky s možností telefonování. V tomto článku si rozebereme, jaké jsou na chytrých hodinkách druhy telefonování a kteří operátoři podporují hovory nezávisle na telefonu.

Snad všechny chytré hodinky vás upozorní na příchozí hovor a můžete jej příjmout či odmítnout. Některé značky dokonce nabízí i možnost odeslání přednastavené zprávy při odmítnutí (např. "Teď nemůžu. Zavolejte později."

Přijetí hovoru má dokonce i smysl u chytrých hodinek, které nepodporují telefonování. Může se totiž stát, že budete sportovat se sluchátky a hovor tedy přijmete na hodinkách a vyřídíte jej přes sluchátka, aniž byste vytáhli telefon z kapsy.

Poté je možnost hovor vyřídit přímo z hodinek a jsou tyto typy:

3 NEJ: Chytré hodinky Garmin do města
13.11.2023 - Dominik Hok
3 NEJ: Chytré hodinky Garmin do města

Telefonování v dosahu Bluetooth

Tento typ telefonování funguje úplně stejně jako vyřizování hovorů přes sluchátka. Mikrofon a reproduktor telefonu zastoupí mikrofon a telefon chytrých hodinek. Tento zvuk je přenášen technologií Bluetooth. Pokud se tedy vzdálíte od telefonu (a dosahu Bluetooth), hovor se přeruší nebo neuslyšíte druhou stranu a ona vás.

Říkáte si, jaký to má smysl mít možnost telefonovat přes chytré hodinky, když stejně musíte mít telefon poblíž? Má to spoustu výhod. Pokud třeba řídíte nebo pracujete manuálně, nemusíte vůbec vytahovat telefon a máte volné ruce. Nebo vás třeba jen nebaví vytahovat telefon z kapsy a toto je pohodlnější. Obzvlášť pro někoho, kdo během dne vyřeší hromadu telefonátů.

Někomu může vadit, že jeho hovor slyší úplně všichni. Se zajímavým řešením přišel Huawei se svým modelem Watch Buds, který má uvnitř pouzdra zabudované sluchátka pomocí kterých hovor vyřídíte.

Huawei Watch Buds recenze – Toto by ani Jules Verne nevymyslel
16.5.2023 - Dominik Hok
Huawei Watch Buds recenze – Toto by ani Jules Verne nevymyslel

Tuto možnost nabízí několik našich značek. Z těch dostupnějších je to Amazfit, Xiaomi nebo třeba Huawei. Trochu připlatit si budete muset za modely od Samsungu, Applu nebo Garminu.

Nebo si u nás můžete profiltrovat všechny chytré hodinky s možností telefonování v dosahu telefonu.

NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami
29.10.2020 - Dominik Hok
NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami

Telefonování nezávisle na telefonu

Pokud nechcete být na telefonu závislí vůbec, řešením mohou být chytré hodinky s eSIM (embedded SIM), které komunikují pomocí LTE. Tyto hodinky mají v sobě čip, který je schopný nahrát si do sebe data o vašem telefonním čísle a nahradit plastovou SIM kartu a díky tomu neovlivnit voděodolnost. Plastové SIM karty totiž potřebují speciální otevírací slot, což je jen další prostor pro vniknutí vody. Plastovou SIM kartu používají ve valné většině například dětské chytré hodinky s GPS sledováním a proto nemají nijak výraznou voděodolnost.

Notifikace / Upozornění z telefonu – Co to je?
6.6.2023 - Dominik Hok
Notifikace / Upozornění z telefonu – Co to je?

Telefonování nezávisle na telefonu má docela zjevnou přednost – telefon můžete nechat doma a i tak vyřizovat všechny hovory. Pro spoustu uživatelů je nevýhodou, že valná většina chytrých hodinek používá jiné číslo než které máte na svém mobilním telefonu. Stejné číslo pro chytré hodinky i mobilní telefon současně dokáže jen kombinace Apple Watches s operátorem T-Mobile.

Hlasový asistent – Co to je a k čemu slouží?
6.6.2023 - Dominik Hok
Hlasový asistent – Co to je a k čemu slouží?

Výhodou eSIM je ale možnost nahrát do čipu více čísel a mezi těmito profily přepínat.

Značky vyrábějící modely s LTE a kompatibilita s operátory:

T-Mobile Vodafone O2
Apple ANO ANO
ANO
Samsung ANO
ANO
ANO
Huawei NE
NE
NE

Na našem e-shopu si můžete vyfiltrovat chytré hodinky s možností telefonování nezávisle na telefonu. Samsung je označuje jako "LTE", Apple jako "Cellular".

Hlasový asistent – Co to je a k čemu slouží?
6.6.2023 - Dominik Hok
Hlasový asistent – Co to je a k čemu slouží?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Václavpřed 118 dny, reagovat
dobry den. pri prijeti hovoru neslysim na hodinkach hlas - respektive nefunguje zvuk.
Matěj Urbaczkapřed 118 dny
Zdravím, Václave. Co máte za hodinky? Máte v telefonu přepnuté zařízení, přes které telefonujete?
Václavpřed 118 dny, reagovat
Zdravim Vas a dekuji Vam za odpoved. Mam Venu 3. Kde prosim "prepnu zarizeni, pres ktere telefonuji"? Mam samsung a52 5g, takze android.
Dominik Hokpřed 118 dny
Zdravím, Václave. Musíte zařízení napárovat jako handsfree v nastavení Bluetooth. To jste provedl?