» Blog » Tissot

Tissot Gentleman: recept na univerzálního společníka

Tagy: Recenze | Tissot | Pánské | Klasické | Společenské

Agáta Vřeská | 29.1.2020 | 6 MIN | 2x komentář

Švýcarský Tissot představil loni (2019) pánský model, který svým designem absolutně nevyčníval. Přesto se o něm dost debatovalo, nabídl totiž všestranný vzhled a s ohledem na cenu až pozoruhodné parametry včetně Powermaticu a křemíkového vlásku. Řeč je o Tissotu s příznačným jménem Gentleman.

Design, který nemá ohromovat, ale fungovat

Řekla bych, že Tissot Gentleman má nejsilnější i nejslabší stránku právě v designu. Záměr švýcarského hodinářského domu byl tady naprosto zřejmý: jednoduchý, čistý vzhled, který svým elegantně-sportovním mixem bude adekvátní takřka k jakémukoli pánskému stylu. Od sportovního saka při grilovačce až ke kravatě v kanceláři s dress code.

Právě tato univerzálnost ovšem může vzbudit pocit obyčejnosti až nudnosti. Když jim ale dáte šanci, zjistíte, že se jedná o velmi dobře zpracovaný model, který si nehraje na hodinky pro každý den, ale skutečně takovými je. Tvrzení podtrhuje i voděodolnost s tlakem do 10 barů, tedy 100m, safírové sklíčko a decentní, ale dostačující luminiscence Super-Luminova na ručkách a bodech u indexů.

Safír, WR 100M, jednoduchý design: návod na univerzálního společníka kamkoli

Parametry hodinek jdou pak ruku v ruce se skloňovanou univerzálností: 40mm pouzdro s výškou pod 12mm splňuje požadavky pro společenské hodinky nevyčnívající z pod rukávu košile. Současně působí dostatečně robustně, aby bylo učiněno zadost i při méně formálních příležitostech.

Model je dostupný ve třech barevných verzích číselníku od stříbrné přes modrou až k černé, všechny cílí na vynikající čitelnost včetně datumovky na pozici 3. Zvolit můžete také mezi ocelovým náramkem, nebo koženým řemínkem z teletiny. Méně populární je rozteč 21mm, ale i tak nebude problém najít případně náhradní řemínek či tah.

Gentleman Powermatic 80 s třemi alternativami pro číselník

Gentleman Powermatic 80 s třemi alternativami pro číselník

Zpracování je dotaženo do povedeného konce. S broušenou úpravou pouzdra pěkně kontrastuje širší luneta v lesklém provedení, ideální ve spojení s tříčlánkovým oyster tahem s leštěným prostředním článkem.

Broušené pouzdro krásně kontrastuje s leštěnou lunetou

Broušené pouzdro krásně kontrastuje s leštěnou lunetou

Minimalismus modelu podle Tissotu údajně odkazuje na typický vzhled hodinek z 60. let. V mnohých ale vyvolal asociace na některé známé hodinky jiných, mnohem luxusnějších značek. Možná i vám připomínají Gentlemany Rolexky, Omegy nebo IWC. Spíše ale než že bych Tissot podezřívala ze snahy kopírovat modely z jiných cenových příček, mi připadá, že hledal basic model s basic vzhledem. A v Gentlemanech se mu to povedlo najít.

Tissot Gentleman s Powermatic 80

V hodinářském světě vždy vzbudí větší zájem mechanické hodinky, než quartzové. Zmiňuji to především proto, že model Gentleman se nabízí jak s automatickým strojkem, tak s tím bateriovým. Na druhou verzi se vzápětí také krátce podíváme, ale teď k tomu hlavnímu: mechanickému strojku.

Dobře známý a vyhledávaný strojek Powermatic 80 je jeden z důvodů, proč Gentlemany nejsou jen dalším modelem v řadě, který zůstal bez povšimnutí. Právě Tissot se podílel na jeho zrodu a mohl si tak nárokovat po jistou dobu výhradní právo v rámci Swatch Groupu. To už je samozřejmě promlčené, nicméně spolehlivost a dvojnásobná rezerva chodu než bývalo (je) obvyklé v hodinkách této cenové kategorie patří mezi důvody, proč jeho použití stále vzbuzuje pozitivní reakce.

V Gentlemanech máme co do činění s verzí C07.811 s 25 kamennými uloženími, kompletně v kovovém provedení (některé modifikace Powermaticu 80 měly plastové součástky, což se obvykle projevilo na menším počtu kamenů). Certifikaci přesnosti COSC nenajdeme (byť by to pravděpodobně hravě zvládla), to už bychom chtěli asi opravdu za dané peníze moc.

Vedle víc jak tří denní rezervy chodu pak nabízí vylepšení v podobě křemíkového vlásku (na strojku označen tabulkovou zkratkou Si). Hlavní předností je zvýšená rezistance vůči magnetickým vlivům, ale odráží se také na lepší přesnosti chodu a obvykle se ve spojení s ním mluví také o delším intervalu mezi servisováním hodinek.

Přítomnost silikonového vlásku prozrazuje nápis na číselníku, rotoru i značka křemíku na strojku

Přítomnost křemíkového vlásku prozrazuje nápis na číselníku, rotoru i značka křemíku na strojku

Přítomnost křemíkového vlásku nicméně není zase tak překvapivá, vezmeme-li v potaz snahu Swatch Groupu do budoucna osazovat všechny mechanické strojky křemíkovým vláskem nebo novou slitinou Nivachron. V Gentlemanech od Tissotu je ale vzhledem k ceně pod 20 tisíc korun velkým plusem, který nejde neocenit a přináší rozhodně konkurenční výhodu. Ostatně Tissot se tím chlubí nejen na rotoru a strojku, ale přímo na číselníku.

Chod strojku můžete vidět přes minerální sklíčko dýnka, které odhaluje i rotor s typickým Tissot zdobením Waves of Time.

Zdobení je v klasickém Tissot provedení Waves of Times

Zdobení je v klasickém Tissot provedení Waves of Time

Tissot Gentleman v quartzu

Nedá mi to, abych nezačala menší odbočkou. Asi to ode mne neuslyšíte poprvé, ale občas se těžce vyrovnávám s názory opovrhující „obyčejné“ quartzové hodinky. Hodinářská revoluce, která na konci loňského roku slavila padesátiny, přinesla nevyhnutelný progres a mít tehdy hodinky nesoucí těch šest písmen nebylo zrovna samozřejmostí.

Dnes se můžeme setkat s pamfletářstvím, že jejich sériová výroba je okrádá o „duši“ a dělá z nich tuctovou záležitost pro masy. A do jisté míry je to nejspíš pravda. Ovšem, osobně dost pochybuji, že za některými etařskými (nejen, samozřejmě) masově vyráběnými mechanickými strojky stojí opravdu kus lidské duše, která by měla zázračným pohybem rotoru přinést náznak nefalšované emoce pro své majitele.

Abych učinila zadost svému rouhačství, i pro mne je mnohem větší radostí sledovat ladný tanec vteřinové ručky, objevovat důmyslnost soukolí a poslouchat tikot, který vrací běh času do dob kapesních hodinek…

Ale stejně tak vítám, když věci přináší právě tu hodnotu, kterou od nich očekáváme a jsme ochotni zaplatit a v důsledku i ocenit. V případě hodinek jsou pak tato kritéria pro mnohé diametrálně rozdílné. Vždy by ale měly nabídnout majiteli potěšení a být vhodně zvoleným doplňkem.

Hodinky by měly dělat především radost, bez ohledu na to co je pohání

Pokud se teď ptáte, proč jsem se tolik rozfilozovala nad tímto kontroverzním tématem, odpovědí je opět Tissot Gentleman. Tentokrát jeho quartzová verze. Při bližším pohledu na parametry zjistíme, že byl zvolen solidní kovový strojek od Ety s třemi kameny F06.115 s funkcí EOL (upozorní na konec životnosti baterie). Pokud patří mezi zmíněná kritéria pro ideální hodinky právě praktičnost, funkční a univerzální vzhled, Tissot Gentleman Quartz je zajímavou volbou, kterou nemám důvod hanit.

Design zůstal pro mechanické i quartzové modely takřka stejný. Že se jedná o křemenný pohyb, je patrné ihned z číselníku, který postrádá údaje o Powermaticu i použití Silicia. Chybí také mezivteřinové indexy, které by tady postrádaly logicky smysl. Díky tomu vznikl ještě o kus čistší design celého modelu, což by podle mě popravdě neuškodilo ani mechanickému Gentlemanovi.

Číselník Gentleman Quartz je ještě o něco designově čistší
9 740 Kč (doručíme do 29.4.)

Zůstaly i barevné variace číselníku (stříbrné, modré a černé) a možnost zvolit ocelový náramek nebo telecí řemen.

Tissot Gentleman Quartz na kůži

Mezi číselnými parametry také najdeme jen drobné rozdíly – zůstal průměr číselníku 40mm, šířka tahu 21mm, ovšem absence mechanického strojku umožnila ještě o chlup nižší pouzdro na 8,52mm, což je pod lem košile ideální.

Výška pouzdra quartzových Gentlemanů se dostala pod 9mm

Výška pouzdra quartzových Gentlemanů se dostala pod 9mm

Stejně jako u verze v automatu, i tady je cena velmi zajímavá. Dostává se ve všech alternativách pod 10tis. korun – pro univerzální kousek ve sbírce nebo zkrátka Swiss Made hodinky pro každodenní nošení jde celkem o chvályhodný krok ze strany Tissotu.

Rozdíly mezi mechanickým a quartzovým modelem Gentlemanů jsou na designově minimální

Rozdíly mezi mechanickým a quartzovým modelem Gentlemanů jsou designově minimální

Závěrečný soud nad rodem Gentlemanů

Asi netřeba zmiňovat, že mě tento model od švýcarského Tissotu zaujal právě tím, jak dokonale univerzálním se dokázal stát. Atraktivní spojení funkčnosti, propracovanosti a férové cenovky ve výsledku převažuje absenci jakéhokoli vzrušujícího prvku. Ve světě Tissotu se staví někde mezi sportovněji vyhlížející PR100 a elegantní Visodate. Zkrátka univerzální. Nic víc, ale rozhodně nic míň.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

FVildapřed 518 dny, reagovat
pěkně napsáno!!
Marekpřed 242 dny, reagovat
V Gentlemanech od Tissotu je ale vzhledem k ceně pod 20 tisíc korun velkým plusem - tuším ten váš článoček dobehol čas :D

Hodinky zmíněné v článku