VŠE NA TÉMA: Řemínky a uchycení na chytrých hodinkách

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré | Řemínky, náramky

Dominik Hok | 27.3.2023 | 5 MIN | 7x komentář

Který materiál řemínku je nejlepší? Jaké jsou výhody různých materiálů? Které řemínky jsou kompatibilní s různými typy uchycení? Dneska se podíváme na všechno, co se týká řemínků chytrých hodinek a jejich výměny.

Jaké jsou typy uchycení řemínku k hodinkám?

Řemínky jsou k hodinkám přidělány několika způsoby – šrouby, klasickými stěžejkami, systémem Quick Release anebo QuickFit.

Uchycení šrouby je starší systém, který se používal u sportovních modelů, dnes ho vidáme například u hodinek s velkou odolností. Systém spočívá v tom, že se jedna část stěžejky zašroubuje do druhé. Popravdě se tento systém teď už používá minimálně.

Tento způsob uchycení je často kompatibilní se systémem QuickFit, kdy stěžejku rozšroubujete, sundáte řemínek a nasadíte zpět bez řemínku. Poté můžete nasadit řemínek se systémem QuickFit.

Klasické stěžejky jsou systém, který přišel ze světa klasických hodinek. Jedná se o součástku, která má ve svých dutinách přužiny tlačící do nožek a tím stěžejka drží řemínek. K sundání řemínku je potřeba vystěžejkovač nebo jakýkoliv nástroj, který je schopný se dostat do prostoru mezi řemínek a nožku hodinek.

Quick Release je systém, který pracuje na stejné bázi jako klasické stěžejky, ale s jedním zásadním rozdílem – k sundání stěžejky vám stačí nehet, jelikož přímo na stěžejce najdete pohyblivý zobáček, který uvolní pružinku. Výměna řemínku v tomto případě zabere pár vteřin. Tento systém je pro svou jednoduchou manipulaci nejčastějším způsobem uchycení řemínku chytrých hodinek. Systém je také plně nahraditelný za klasické stěžejky a obráceně.

QuickFit je systém uchycení, kdy stěžejka zůstává přichycená na nožkách a manipulete pouze se samotným řemínkem, který má přímo na sobě "otevírací" systém se zobáčkem. Tento systém často pracuje s tlustější stěžejkou (stejně jako šroubovací systém), takže je vhodný pro hodinky, které sází na odolnost a pohyb v náročnějších podmínkách. Pro chytré outdoorové hodiny je toto nejvhodnější systém.

Jaké materiály se nejčastěji používájí?

Nejrozšířenějším materiálem je rozhodně silikon. Jedná se o materiál s dlouhou životností, relativním pohodlím a hlavně je univerzální jak do města, tak na sport. Jeho údržba je jednoduchá, protože jej sem tam opláchnete a máte vyhráno. Právě mytí je důležitý parametr, protože v silikonu zůstávají častečky soli z vašeho potu, které následně dráždí vaši kůži.

Silikon je fajn, protože díky němu hodinky hezky drží na ruce a zároveň nevadí. Během dne tedy můžete mít řemínek lehce povolený, na spánek ještě trochu více a na sport ho naopak utáhnete. V ani jednom případě nijak extra nevadí.

Výhody a nevýhody silikonu:

jednoduchá údržba
relativně pohodlný
univerzální využití

není tak elegantní
bez péče může způsobovat poranění kůže

Nylon je další z jednoduše údržbových materiálů řemínku. Není nic jednodušího než ho prostě hodit do pračky. U nylonu se řemínky vyrábějí z různou tuhostí, protože záleží na tvrdosti nitě a způsobu prošití.

Tužší nylonové řemínky se často používají u vojenských chytrých hodinek. Nylon je odolnější než silikon, neobtěžuje a zároveň je dost lehký. Tyto řemínky mají klasickou provlékací sponu a dírky.

Nejoblíbenější jsou ale lehce elastické měkčí nylonové řemínky, které se provlékají za nasazené stěžejky a uchycují se pomocí suchého zipu. Výhodou je, že jsou kompatibilní s každým systémem – šroubovacím, klasickými stěžejkami i QuickFit. U Quick release můžete ignorovat zobáček a nasadit tam nylon i tak, nebo tam nasadit klasickou stěžejku.

U tohoto typu řemínku je asi největší výhodou pohodlí, protože silikon sem tam může vadit, když vám nateče ruka (což se během dne normálně děje). Nylonový se díky své elasticitě hezky přizpůsobí.

Výhody a nevýhody nylonu:

jednoduchá údržba
velice pohodlný
univerzální využití
kompatibilní se všemi typy uchycení

vyšší savost
při špatném zacházení měkký nylon nemusí mít takovou životnost

Kůže je materiál, který většinu času najdeme na klasických hodinkách. Jedná se o dost pevný materiál, který je rozhodně nejelegantnějším materiálem jakýchkoliv hodinek. Nebo minimálně nejformálnější.

Na chytré hodinky mi ale kůže nedává moc smysl. Chytré hodinky na sobě nosíme každý den 24 / 7, což je pro kůži to nejhorší. Vadí ji pot, voda, při častém nošení se ošoupe a popraská... Nehledě na to, že na sport je téměř nepoužitelná, jelikož nevětrá a síla upnutí se nedá dobře regulovat díky velké tuhosti materiálu.

Na co je ale kůže perfektní? Jako druhý řemínek do lepší společnosti. Přes den můžete nosit silikon nebo nylon a když půjdete večer s přáteli a chcete "nějak vypadat", nahodíte kožený řemínek.

Výhody a nevýhody kůže:

nejelegantnější materiál

při častém nošení se ničí
nevhodný na sport a do vody

Kovové tahy jsou asi nejméně častou volbou u chytrých hodinek, ale také se jedná o dost elegantní volbu, která má ale (stejně jako kůže) dost neduhů. Nejčastěji jsou z titanu anebo oceli.

Největší výhodou kovotahů je už zmíněná elegance a vysoká odolnost. Pokud si koupíte kovotah, pravděpodobně jej budete mít na opravdu dlouho.

Jako největší nevýhodu vidím váhu a nemožnost pořádného upnutí. U chytrých hodinek potřebujete pořádné upnutí, aby snímač tepové frekvence meřil přesně. Upnout kovotah (aby se hodinky nehýbaly) může být značně nepohodlné. Kór, když vám ruka během dne natéká. Proto mi kovotah dává smysl například od práce nebo do lepší společnosti a na doma pěkně pohodlný silikon nebo nylon. Stejně jako to mají ženy s podprsenkami.

Výhody a nevýhody kovotahu:

elegantní materiál
odolnost a dlouhá životnost

váha
silně utažený může být nepohodlný
viditelnost škrábanců na kovotahu

Originální vs. neoriginální řemínky – Jsou tam rozdíly?

Upřímně, originální řemínky jsou vždycky záruka relativně kvalitních materiálů a u neoriginálních jeden nikdy neví. My u nás na e-shopu vždy neoriginální řemínky prvně testujeme než je dáme do prodeje. Ukázalo se, že kvalitativně jsou na tom dost podobně jako originální řemínky. Osobně nosím nylonový řemínek z Číny už nějakou dobu (kolega taky) a nemáme s ním nejmenší problém.

Bych byl opatrný při nákupu kovotahů, jelikož nemusí být z titanu nebo oceli, ale ze slitiny, která může způsobovat alergické reakce. U kožených řemínků se často stává, že jsou kůži pouze potažené, tak si na to dávejte pozor. U některých řemínků je to ale záměr, aby měly větší voděodolnost, ale zároveň stále dávku elegance. Tak je to na vás.

U silikonu a nylonu nevidím žádný problém. Není moc lidí, kteří by semnou nesouhlasili, když řeknu, že se to pravděpodobně stejně všechno dělá v dost podobných fabrikách.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Michalpřed 389 dny, reagovat
super článek jaký nosíte a který je vhodný na fenixy 7x pro?
Matěj Urbaczkapřed 388 dny
Zdravím, Michale, já s kolegou nosíme teď alternativní nylonové řemínky na provlékání z měkkého nylonu. Pro Fenixy je vhodný právě tento řemínek anebo jakýkoli QuickFit šířky 26 mm.
Michalpřed 388 dny, reagovat
Díky za info šlo by jsem hodit když tak odkaz na nějaké typy které prodáváte Děkuji a ještě mě zaujalo slovo z vašeho jednoho videa(pořuntně jestli je to donře jeho význam):-)))))
Dominik Hokpřed 387 dny
Zdravím, Michale. Tady je odkaz na řemínky QuickFit se šířkou 26 mm. Pořundně pochází z "po našimu" a je to "pořádně". :)
Michalpřed 387 dny, reagovat
Ok díky máte super videa a díky vám sem zakoupil fenixy 7 xpro jsou super jen tak dál ať vám to jde tak dobře (pořuntně jako do teď víc klidně takovích to slov):-))))))
Dominik Hokpřed 387 dny
Moc děkujeme. Ať se daří!
Michalpřed 387 dny, reagovat
Já taky Děkuji mějte se