Výpočet spálených kalorií pomocí chytrých hodinek

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Matěj Urbaczka | 24.7.2023 | 4 MIN | 3x komentář

Chcete zhubnout anebo si jen hlídat spálené kalorie? Chytré hodinky vám mohou pomoct. Výpočet spálených kalorií neodmyslitelně patří do výbavy už dlouhou dobu. A jak funguje?

V článku se budu snažit vysvětlit následující otázky:

Bazální vs. aktivní kalorie

Spalovaní kalorií se dělí na dvě skupiny. Jsou to bazální (pasivní) kalorie, které člověk pálí při normálních činnostech mimo sport jako třeba při utírání prachu? :D asi bych spíše napsal, že to jsou kalorie, které si naše tělo bere pro svoje procesy a jeho fungování a aktivní kalorie, které se pálí při sportovních aktivitách.

Bazální kalorie jsou tedy ty, které pálíme, když sedíme na židli a pracujeme, ležíme u televize anebo si třeba čteme. Tělo totiž na svůj "provoz" spotřebovává energii a kalorie, a proto pálíme, i když si myslíme, že nic neděláme.

Průměrný člověk může za hodinu sledování televize spálit méně než 100 kalorií. Pokud ale stráví tuto hodinu běháním, může spálit až 1 000 kalorií. Napsal Garmin na svých stránkách.

Tyto kalorie pálí každý člověk úplně jinak z důvodu různé rychlosti metabolismu. Každý jednoduše pálí kalorie jinak. Hodně to záleží na teplotě (vnitřní / vnější), na naší váze, pohlaví a dalších x faktorech. S tímto jevem souvisí i bazální metabolismus a jeho počítání.

Existuje výpočet bazálních kalorií, které byste měli spálit na "klasický provoz přes den", aby vaše tělo mohlo správně fungovat. Tyto kalorie si můžete spočítat dokonce i doma pomocí celkem jednoduchého vzorečku, do kterého doplníte váš věk, výšku a váhu. Vzorec se samozřejmě liší v závislosti na pohlaví:

  • Muži 66,5 + 13,76 * váha (kg) + 5,003 * výška (cm) - 6,755 * věk (roky)

  • Ženy 655 + 9,563 * váha (kg) + 1,85 * výška (cm) - 4,676 * věk (roky)

Většina zdrojů uvádí, že odchylka tohoto vzorečku může být +- 5 %.

Aktivní kalorie jsou pak ty, které pálíte při sportovní aktivitě. Opět, záleží na vaší tepové frekvenci, výšce a váze. Pro představu, nechám zde tabulku s průměrným pálením kalorií při určitých činnostech vykonávaných po jednu hodinu (pro 70 kg vážícího jedince):

Činnost Výdej kcal/h
Chůze po rovině - 4 km/h
239
Nakupování 288
Sezení, TV, telefonování
100
Aerobik 561
Běh 9 km/h
561
Hokej
621

Člověk by neřekl, že hodinovým nakupováním spálí tolik kilokalorií.

Jak měří spotřebu kalorií chytré hodinky?

Výpočet spotřeby kalorií byl ve sportovních hodinkách už v době, kdy jsme ještě nevěděli, že přijde vlna a móda hodinek chytrých. Základem pro výpočet byl vždycky nějaký údaj. Úplně kdysi v začátcích to byl dokonce třeba jen čas při běhu. Protože hodinky vycházely tak nějak z hodnot, které vidíte v tabulce výše. Prostě to byl hodně velký tip.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Postupem času se samozřejmě algoritmy začaly zlepšovat a začalo se do nich přidávat více proměnných. Mezi ty nejvíce ovlivňující patří rozhodně věk, výška, váha a tepová frekvence. A proto je důležité pravidelně aktualizovat váhu, která se z proměnných mění asi nejčastěji (kromě tepové frekvence měnící se na základě vaší aktivity) a musíte jí ručně upravit.

Jak chytré hodinky počítají vystoupaná patra?
10.8.2023 - Dominik Hok
Jak chytré hodinky počítají vystoupaná patra?

Důležitý parametr je také tepová frekvence, podle které hodinky dokážou nejlépe odvodit, jak je pro nás aktivita náročná a dle toho zaznamenávat kalorie. Je tedy důležité mít kvalitní snímač tepové frekvence a správně utažené hodinky. Pokud bude měření tepové frekvence nepřesné, odrazí se to i na měření spálených kalorií. Některé firmy, jako třeba Polar, dokáží odhadnout i poměrově, kolik jste spálili tuků či cukrů. Troufal bych si i říct, že spolu s Garminem a Applem je tato značka v měření kalorií nejdále.

Všichni mají své algoritmy pod pokličkou a nikdo s nimi pochopitelně nevychází na povrch, takže přesné znění a metriky nevíme, ale poslední metrikou která se do algoritmu hojně přidává, je naše variabilita srdečního tepu, která ovlivňuje stres a následně pak i kalorie. V neposlední řadě používá spousta firem do algoritmu i akcelerometr jako proměnnou z důvodu pohybu ruky, při kterém se samozřejmě mění jak tepovka, tak samotný pohyb.

Jak jsou hodinky přesné v odhadu spálených kalorií?

Už z názvu jde vyčíst, že odhad hodnoty nemůže být přesný. A ono to není úplně daleko od reality. Firmy se samozřejmě vývojem snaží přesnost zlepšovat, ale oproti laboratorním testům jsou stále hodně pozadu a odchylka může být někdy až v desítkách procent.

Nejvíce otevřenou studii má Polar, který otevřel i výsledky v poměru s laboratorními testy. Výsledky nechávám v obrázku níže. Je to poměr měření hodinek k laboratorním testům, kdy odchylka je měřena v procentech. První kolonka je jen pomocí akcelerometru a druhá je akcelerometr s měřením tepové frekvence.

Odchylky jsou celkem větší, co? :-)

Odchylky jsou celkem velké, že?

Touhle tabulkou rozhodně nechci hanit Polar. Pokud se totiž podíváte na pár prvních odkazů na Googlu, zjistíte, že takové výsledky nejsou jen u této značky, ale i u Garmin a Applu. A znova opakuji, jsou to nejpřesnější přístroje.

V globálním měřítku se dá tedy konstatovat, že kalorie přesné nejsou a je to vážně jen odhad, který můžeme a nemusíme brát v potaz.

Zajímavostí pak je, že hodinky od Garminu si můžete dokonce propojit se stránkou kaloricketabulky.cz a sledovat tak jak příjem (definuje se ručně v aplikaci na telefonu), tak i výdej, který se bude sám přenášet z Garmin Connectu.

Hlídat si totiž správný příjem a poměr tuků, sacharidů, bílkovin a vlákniny je důležité jednak pro hubnutí a jednak pro správné fungování těla. Při nedostatku některých složek anebo nadbytku může docházet k vyšší míře únavy, náchylnosti k nemocem, zánětům či pomalejšímu chodu metabolismu.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Klárapřed 187 dny, reagovat
Ahoj, mám nově asi 2 měsíce Venu 2s. A přijde mi, že nesedí záznam aktivně spálených kcal. Ujdu denně kolem 12tis kroků a večer na hodinkách 150-200 aktivních kcal. Na předešlých VA4 jsem za den pod 600 většinou nešla a teď jsem ráda, když mám 300 kcal. Tak nevím jestli mám něco špatně nastaveno nebo jestli je to důvod k reklamaci. Předem díky za radu.
Matěj Urbaczkapřed 186 dny
Zdravím, Kláro, zkuste překontrolovat údaje o sobě. Jestli máte správně zadanou výšku, váhu a věk. Skrze kalorie bych ale hodinky rozhodně nereklamoval, protože je to pouze odhad spálených kalorií, který prostě přesný není. Bohužel hodinky nepočítají s rychlostí pálení kalorií, které má každý člověk jinak a tak to nejde brát 100% vážně. Možná bych řekl, že VA4 mohly nadměřovat.:-)
Klárapřed 186 dny
Díky Matěji. Myslím, že mám nastavené vše dobře. Výška, váha, věk. Projížděla jsem to již několikrát a na nic jsem nepřišla.