Zamlžené sklíčko hodinek: Problém, nebo běžný jev?

Tagy: Technologie a pojmy

Agáta Vřeská | 29.7.2020 | 10 MIN | 4x komentář

Zamlžené sklíčko je bohužel častý problém, a to i u hodinek s vysokou voděodolností. Je to normální jev, nebo to znamená, že hodinky netěsní, jak by měly? A především – co se s tím dá dělat?

Obsah článku:

Možná se vám už taky stalo, že se na vnitřní straně sklíčka vašich hodinek objevila drobná mlha. Spíše lehký opar než velké kapky vody. Nemuseli jste s nimi být ani ve vodě, stačilo přejít z tepla do zimy nebo naopak a na pár sekund až minut jste na hodinkách neviděli vůbec nic.

Naštěstí ve většině případů není důvod k panice. Za určitých podmínek jde o běžný jev, a tato kondenzace na sklíčku hodinky nijak nepoškozuje.

Přesto to umí naštvat. A tak je dobré vědět, proč k tomu dochází, co se s tím dá dělat a kdy už nejde o běžnou kondenzaci, ale větší problém nebo dokonce smutný fakt, že jste si hodinky někde utopili…

V praxi: kdy je to zamlžení a kdy už vážný problém?

Kondenzace jako běžný jev

Běžný jev: Zamlžení se objeví na sklíčku při prudší změně teplot. Jde o zamlžení, nikoli velké kapky vody a mělo by zmizet do pár vteřin až minut. Nestává se to běžně, ale spíše výjimečně. Takové zamlžení hodinky nijak nepoškodí.

Příklad: Jste na letní dovolené, hodinky jsou vystaveny vysoké teplotě a následně se s nimi vrhnete do studené vody. Následně můžete pozorovat zamlžení sklíčka, které ale zmizí při vyrovnání teplot.

Reklamace: Určitě i v takovém případě můžete nechat hodinky zkontrolovat v autorizovaném servise nebo u vašeho hodináře. Pokud tlaková zkouška potvrdí, že hodinky drží voděodolnost, tento stav není běžně uznáván jako reklamace.

Servis: Záruční hodinky autorizovaný servis často zdarma zkontroluje. V případě pozáručních si servis či hodinář může své služby naúčtovat.

S problémem zamlžení sklíčka se můžeme setkat u všech typů hodinek, mechanických i elektronických. Výjimkou nejsou ani smartwatche. Např. Garmin problém zamlžení popsal na svém webu.

Lehký opar na sklíčku z vnitřní strany, bez velkých kapek. Zamlžení zmizí po pár vteřinách.

Lehký opar na sklíčku z vnitřní strany, bez velkých kapek. Zamlžení zmizí po pár vteřinách.

Kdy už nejde o běžnou kondenzaci

1) Zamlžení se děje často. Stačí menší změna teplot a hodinky se okamžitě zamlží. Stále se jedná o kondenzaci, ale v takovém případě je vlhkosti v hodinkách více než je běžné a žádoucí. Taková vlhkost hodinkám nemusí vyloženě škodit, ale spíše je to vyloženě nepříjemné. Servis by měl s takovým problémem pomoci.

Příklad: Hodinky máte doma a po nasazení na ruku se zamlží. Nebo s hodinkami vyjdete ráno do chladnějšího počasí a najednou nevidíte na hodinkách vůbec nic.

Reklamace: Tady už je dobré zvážit, zda chcete hodinky reklamovat (pokud jsou v záruce). Test voděodolnosti zjistí, zda hodinky drží voděodolnost, případně, zda se vlhkost do hodinek dostala španým zacházením.

Obvykle, pokud je těsnění v pořádku a zamlžení se objevilo až po delší době používání, není tento stav běžně uznáván jako reklamace. I v takovém případě ale u záručních hodinek autorizovaný servis někdy nabídne kontrolu a vysušení zdarma.

Servis: Servis hodinky otevře, vysuší a znovu uzavře. V případě špatného těsnění si můžete nechat hodinky přetěsnit.

Zamlžení se děje často i při menší změně teplot. Může se jednat o běžnou kondenzaci, ale v hodnkách je více vlhkosti než je standard. Zdroj: Omega forums

Zamlžení se děje často i při menší změně teplot. Může se jednat o běžnou kondenzaci, ale v hodinkách je více vlhkosti než je standard. Zdroj: Omega forums

2) Zamlžení na hodinkách přetrvává i několik hodin než zmizí. I to je signál pro to, že v hodinkách je více vlhkosti než by mělo být. V takovém případě je dobré vyhledat servis.

Reklamace: Stejně jako v prvním případě, i tady je dobré dobré zvážit, zda chcete hodinky reklamovat. Pokud ale autorizovaný servis zjistí, že se vlhkost dostala do hodinek vaším přičiněním, reklamaci zamítne.

Servis: Hodinář hodinky otevře, vysuší a znovu uzavře. V případě špatného těsnění si můžete nechat hodinky přetěsnit.

Na sklíčku se vysráží voda a přetrvává delší dobu. I to je důvod, proč navštívit hodináře a nechat je profesionálně vysušit a zkontrolovat. Zdroj: Unboxingexperience7

Na sklíčku se vysráží voda a přetrvává delší dobu. I to je důvod, proč navštívit hodináře a nechat je profesionálně vysušit a zkontrolovat. Zdroj: Unboxingexperience7

3) Nejde o zamlžení, ale skutečně už o kapičky vody. Nemusí se držet pouze na sklíčku, ale objevují se i na číselníku, ručkách... V takovém případě je třeba neztrácet čas a vzít hodinky do servisu, aby voda nenapáchala nezvratnou škodu.

Reklamace: I tady půjde o to, jak se tam voda dostala. Pokud jsou hodinky stále v záruce a zjistí se, že bylo vadné těsnění, autorizovaný servis by měl reklamaci bez problémů uznat. Pokud ale zjistí, že voda se tam dostala špatným zacházením (například přes korunku, protože nebyla správně dotažena), oprava bude na vás a reklamace neuznána.

Servis: Tady je servis skutečně nezbytný. Hodinky se otevřou, vysuší, případně přetěsní. Kontroluje se i to, zda voda nepoškodila např. strojek, číselník, luminiscenci apod.

Na sklíčku je skoro kaluž vody. Tady už nejde o běžný jev, ale do hodinek se dostala voda a je třeba co nejrychleji jednat. Zdroj: twistedbezel.com.jpg

Na sklíčku je skoro kaluž vody. Tady už nejde o běžný jev, ale do hodinek se dostala voda a je třeba co nejrychleji jednat. Zdroj: twistedbezel.com.jpg

Jak se do hodinek ta vlhkost dostala?

Je důležité si uvědomit, že v hodinkách je přirozená vlhkost. Ať už procentuálně větší či menší, nějaká tam vždy je. Nejčastěji se tam v nepatrném množství dostane během uzavírání hodinek v továrně. Proto skutečně velmi záleží na tom, při jaké (tzv. relativní) vlhkosti vzduchu se hodinky uzavírají.

U renomovaných značek můžeme věřit, nebo aspoň doufat, že je tato vlhkost hlídána, ale výrobci tento údaj běžně neuvádí.

Vlhkost se do hodinek navíc umí dostat i později. Např. přes těsnění při vytažené korunce (ano, pomalu, ale jistě, protože běžné gumové těsnění není vzduchotěsné), nebo během servisování, třeba při výměně baterií apod.

Proč k orosení dochází?

Už tedy víme, že nějaké procento vlhkosti tedy v hodinkách je. A tím pádem se dá prakticky vždycky vyvolat kondenzace. Což krásně dokazuje primitivní test: hodinky lehce zahřejeme (nepřehřejeme) a položíme na sklíčko kostku ledu. Rychlé ochlazení skla způsobí, že se na vnitřní straně začne kondenzovat voda. Jakmile se teplota sklíčka vyrovná s okolní teplotou, opar zmizí.

Ke kondenzaci může za určitých podmínek dojít vždy, a to bez ohledu na stupeň voděodolnosti hodinek. Nejde totiž ani tak o to, jak moc jsou hodinky chráněny proti průniku vody zvenku, ale o to, kolik rozptýlené vodní páry je vevnitř. A čím víc jí tam je, tím nižší pokles teploty stačí, aby přebytečná voda kondenzovala.

Tato zákonitost souvisí s tzv. rosným bodem. Více si o něm povíme níže, ale pokud vám stačí obecnější vysvětlení, je to celkem prosté: ve vzduchu za určité teploty může být jen určité množství vodní páry. Čím více klesá teplota, tím méně páry dokáže vzduch udržet a přebytečná voda se musí někde projevit: začne kondenzovat. Vzhledem k materiálu je na tuto změnu nejnáchylnější sklíčko, a proto se opar projeví právě tady.

Co u hodinek ovlivňuje zamlžování?

Při jaké teplotě se hodinky orosí, ovlivňuje hned několik věcí. Tou hlavní je samozřejmě množství vlhkosti, která je v hodinkách. Čím více vlhkosti se do hodinek (ať už během uzavírání či jinak) dostane, tím náchylnější na orosení budou.

Orosování hodinek ovlivňuje i konstrukce hodinek, včetně velikosti pouzdra, materiálů a těsnění. Platí praxí ověřené pravidlo, že čím větší pouzdro hodinek (resp. prostor v hodinkách), tím jsou náchylnější k orosení (protože tam bývá více vlhkosti).

Příklady orosení z běžného života

Kdy k orosení hodinek dochází: nejčastěji v létě, kdy se na slunci silně nahřejí a při kontaktu třeba se studenou vodou dochází k prudké změně teploty. K silnému nahřátí hodinek dochází nejen na pláži, ale třeba při řízení auta apod., o něco náchylnější jsou pak hodinky s černým číselníkem. Stejný princip platí i v zimě, kdy jsou hodinky naopak v silném chladu a při přechodu do teplé místnosti dojde k prudké změně teplot.

Podobný jev ale známe i z jiných situací. Například majitelé brýlí jistě zažili, že když v zimě venku panují minusové teploty, po příchodu do vyhřáté místnosti se brýle zamlží. A stejné je to i se sklenicí piva. Vychlazené pivo ochlazuje sklenici, ale z vnější strany působí okolní teplota. Sklenice se proto orosí, přesněji se zkondenzuje voda ze vzduchu. Orosení zmizí, jakmile se teplota sklenice a okolního vzduchu vyrovná. Ale to se asi u piva stane málokomu…

Jiným příkladem z praxe může být okno v zimě. Pokud teplota skla klesne pod rosný bod, zkondenzuje se vlhkost z místnosti na skle. Stejné je to i v koupelně, kdy např. zrcadlo je chladnější než teplota v místnosti (zvýšena horkem vody) a vlhkost vzduchu (které je tam v tu chvíli požehnaně) se zkondenzuje. Jakmile se teplota vyrovná, orosení zmizí.

Zamlžování jako fyzikální jev. Co je rosný bod?

Pokud chceme lépe pochopit přírodní jev zamlžování sklíček hodinek, musíme pochopit základní pojem, a to rosný bod (a s ním spojené pojmy absolutní vlhkost a relativní vlhkost).

Ve vzduchu určité teploty může být jen určité množství vodní páry (při 100 % mluvíme o absolutní vlhkosti). Chladnější vzduch udrží menší procento této páry, a proto přebytečná voda zkondenzuje. Teplota, při které k tomu dojde, se nazývá rosný bod. Jinými slovy: rosný bod je teplota, při které je vzduch maximálně nasycen vodními párami. Aby došlo k zamlžení, tedy kondenzaci této vodní páry, musí teplota klesnout pod rosný bod.

Teplota rosného bodu se ale liší, a to v závislosti na množství vodní páry ve vzduchu, relativní vlhkosti. Tedy: čím více vlhkosti ve vzduchu je, tím vyšší teplota stačí, aby došlo ke kondenzaci. A naopak, pokud je ve vzduchu málo vlhkosti, ke kondenzaci dojde až při mnohem nižší teplotě.

Pokud bychom tedy měli uzavřený prostor s nulovou vlhkostí, ke kondenzaci nedojde. Ale opět naopak, pokud je v prostoru i sebemenší vlhkost, při dostatečném poklesu teploty ke kondenzaci dojde.

Převedeno na situaci s hodinkami: jakmile teplota sklíčka dosáhne rosného bodu, začne na něm kondenzovat vlhkost, která už je přítomná v hodinkách. Nejde tedy o vodu zvenku, ale o vodu, která byla rozptýlena v hodinkách a teď se vlivem prudké změny teploty zkondenzovala.

Kdy hodinky dosáhnou tohoto rosného bodu závisí na množství této vodní páry (relativní vlhkosti) v hodinkách. Tedy, čím více vlhkosti v hodinkách je, tím menší pokles teploty stačí, aby došlo k zamlžení. Proto se některé hodinky začnou mlžit při 0 °C, a některé se nezamlží ani při -10°C.

Jak se hodinky testují na kondenzaci?

Možná vás napadlo, proč výrobci hodinky, když opouští továrnu, na kondenzaci netestují. Svým způsobem testují. Hodinky totiž v rámci normy ISO 22810 (u potápěčských ISO 6425) prochází testem kondenzace. Ten je stanovený následovně:

  1. Hodinky se zahřejí na teplé desce na teplotu 40-45 °C.
  2. Na sklíčko se kápne kapka vody o teplotě 18-25 °C.
  3. Po 1 minutě se kapka suchým hadříkem setře.
  4. Pokud se objeví na vnitřní straně sklíčka kondenzace, hodinky zkouškou neprošly.

Je zřejmé, že test není příliš náročný a většina hodinek nebude mít problém testem kondenzace projít. Výrobci pak běžně v záručních listech uvádí, že hodinky nemáme vystavovat prudkým změnám teplot. V reálném životě, a zvláště v našich zeměpisných končinách, se ale občas prudké změně teplot vyhnout nedá. A tak je zamlžení na světě.

Jak se zbavit orosení

Běžné zamlžení zmizí po pár sekundách či minutách, v závislosti na podmínkách. Pomoct tomu můžete tak, že hodinky dáte na teplé místo, abyste urychlili odpařování.

Známý je i trik s povytaženou korunkou, problém je, že novější kvalitní těsnění u korunky bude bránit dostat se vlhkosti ven. Což je vlastně dobrá zpráva, protože chrání i v opačném směru. Pokud jste domácí kutil, můžete hodinky doma otevřít a lehce je zahřát fénem (lepší je držet hodinky v ruce, ať je nepřehřejete). Je to ale na vlastní nebezpečí a určitě nedoporučuji otevírat hodinky, kterým stále běží záruka.

Některé značky sklíčka opatřují i speciální emulzí proti zamlžování, hlavně u potápěčských hodinek. Dá se sehnat i u optiků, kde se používá na stejný problém u brýlí. S tímto krokem ale nemám bohužel v praxi žádné zkušenosti, pokud vy ano, pište do komentářů :).

I v případě, že zamlžení zmizí obvykle samo, umí to zvednout mandle, když x-krát denně nepřečtete čas. Pokud se tedy problém opakuje, je lepší hodinky profesionálně nechat vysušit u hodináře.

Běžná hodinářská praxe

Jak už zaznělo, pokud se zamlžení neustále opakuje, nemizí, anebo už to není ani tak zamlžení, jako spíš velké kapky vody, je dobré hodinky poslat do servisu. První, co servis či hodinář udělá, je test voděodolnosti, nejčastěji tzv. tlakovou zkouškou.

Pokud zjistí, že hodinky nedrží požadovanou voděodolnost, a tlaková zkouška tedy neprošla, je jasné, že došlo k porušení těsnění. V takovém případě záleží, zda jsou hodinky v záruce (pak je na místě reklamace). Pokud jde o pozáruční opravu, servis či hodinář vám nabídne vysušení hodinek, přetěsnění a následné uzavření.

Druhý případ je, pokud test voděodolnosti dopadl v pořádku. V takovém případě se tam voda tedy dostala pravděpodobně špatnou manipulací s hodinkami a těsnění je obvykle v pořádku. Takové hodinky hodinář otevře a vysuší. Osvědčilo se je ještě za tepla a ideálně v místnosti s nízkou vlhkostí vzduchu (víme proč) uzavřít a znovu se testuje jejich voděodolnost. Současně vám může servis nabídnout i kompletní přetěsnění.

Tady se můžete dočíst, proč je voda v hodinkách docela velký průšvih a co může způsobit.

Pomohl vám článek? Nebo vám v něm něco chybí? Napište nám to do komentářů a my se to pokusíme napravit. ;)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

pavel mukiskapřed 926 dny, reagovat
zdravim.proc vyrobce neopatri hodinky kapsou na silikagel,nebo jinou formou eliminace ?nebo je to zamer?
Agáta Vřeskápřed 921 dny
To je zajímavá otázka Pavle. Ale popravdě neznám odpověď. Za pár dnů je ale výstava SEW - zastavte se, tahle otázka by mohla pro mnohé vystavovatelé být dobrý oříšek :)
Davidpřed 420 dny, reagovat
A pritom staci pred skladanim hodinky vysusit a nahrat. Nasledne skladat pri vlhkosti do 40% a roseni se nam jiz nikdy neobjevelo ;-)
Petr. Kučerapřed 271 dny, reagovat
mlží se mi stąle ciferník u drahých hodinek.