VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Tourbillon

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 23.6.2021 | 6 MIN | 3x komentář

Je králem všech hodinářských komplikací a jeho nákladnou a náročnou výrobu si mohou dovolit jen nejprestižnější hodinářské značky. Kompikace tourbillon fascinuje hodinářský svět už více než 220 let a běžný smetelník se s ní jen tak nesetká. Tak si ji v sérii o hodinářských komplikacích představíme alespoň v teorii.

Články o hodinářských komplikacích:

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Hodinářské komplikace – co to znamená?

Hodinářskou komplikací je u mechanických hodinek míněna prakticky jakákoliv funkce strojku, která je "nad rámec" zobrazování času. Nejrozšířenější komplikací je například zobrazení data. Velice populární je také komplikace chronografu (stopek), přestože se již v praxi téměř nepoužívá a na hodinkách má spíše funkci estetickou (sčítače na číselníku a tlačítka po stranách pouzdra dávají hodinkám žádoucí sportovní vizáž). Masivně rozšířenou komplikací mechanických hodinek je pak také mechanismus automatického nátahu.

Obecně platí, že čím více komplikací strojek má, tím složitější je jej navrhnout, vyrobit, ale také servisovat, což se samozřejmě odrazí také na ceně kompletních hodinek... A dle mnohých expertů je tou nejsložitější, nejdražší a sběrateli nejžádanější komplikací mechanických hodinek právě tourbillon, tzv. královská komplikace (jen pro představu, i jeden méně komplikovaný typ tourbillonu může zkušený hodinářský mistr sestavovat po dobu devíti hodin).

Historické pozadí a účel tourbillonu

Tourbillon poznal hodinářský svět už v 18. století, a to díky soustavné práci a vynalézavosti francouzského hodináře Abrahama Louise Bregueta. Samotný vývoj mistrovi trval pět let (1795-1800). O rok později, v roce 1801, si Breguet nechal tourbillon patentovat a krátce na to byly první kapesní hodinky opatřené soudobě nejsložitějším hodinářským mechanismem na světě také k prodeji.

Slovo „tourbillon" je francouzský výraz, který znamená „vichřice" či "vzdušný vír". Toto jméno mechanismus nedostal náhodou – otáčivý, až hypnotický pohyb tourbillonu svou předlohu nápadně připomíná.

Zdroj: https://journal.hautehorlogerie.org/

Zdroj: https://journal.hautehorlogerie.org/

Hlavní účel tourbillonu spočíval (a stále spočívá) v jednoduché myšlence – tím, že byly kapesní mechanické hodinky stále ve stejné poloze (tedy visící z kapsy vesty), na setrvačku (oscilátor mechanických hodinek, který udává hodinkám přesné tempo) dopadal vliv gravitačního pole, jenž způsoboval odchylky v přesnosti chodu hodinek. Breguet však přišel s teorií, že pokud by byla poloha setrvačky konstantně měněna, mohly by být drobné odchylky vyrovnány.

Breguet proto uzavřel setrvačku a krokové kolo do "klece" (kovové konstrukce), která se pravidelně otáčela a kompenzovala tak vliv gravitačního pole na přesnost kapesních hodinek. Uvnitř hodinek byla klec tourbillonu napojena na sekundové kolo, čímž byl zajištěn její pravidelný otočný pohyb v 60 sekundovém intervalu.

Zdroj:

Tourbillon – Otočná "klec" s kmitající setrvačkou a krokovým kolem uvnitř. Zdroj: https://cs.wikipedia.org/

Co se týče přesnosti hodinek s tourbillonem, většina hodinářů údajně potvrzuje to, že ačkoli tourbillon změny rychlosti ovlivňované gravitací na setrvačku vyvažuje, neznamená to, že je plně účinným prostředkem k zajištění přesnosti.

Postupem času bylo vyvinuto mnoho typů a variací tourbillonu (existuje například tzv. létající tourbillon, tourbillon rotující různými rychlostmi, dvouosý tourbillon, tříosý tourbillon, nárazuvzdorný tourbillon a podobně). Se soudobou převahou náramkových hodinek (ty při nošení neustále mění svou polohu, takže je u nich funkce tourbillonu, která otočným pohybem kompenzuje vliv gravitace, méně významná) a technologickým vývojem hodinářství se však samotná funkční hodnota tourbillonu výrazně snížila.

Vývoj a různé typy tourbillonu

1. Létající tourbillon

Létající tourbillon byl vynalezen již ve 20. letech 20. století a představoval první velkou modifikaci tohoto mechanismu. Zatímco tradiční tourbillon zčásti kryje můstek, který je součástí mechanismu, který tourbillon drží, u létajícího tourbillonu je z estetických důvodů můstek odstraněn a klec je upevněna zespodu.

Video níže ukazuje mechanismus tzv. létajícího tourbillounu v akci.

2. Víceosé tourbillony

Jak název napovídá, klece víceosých tourbillonů se otáčí po více než jedné ose. Existují dvouosé či dokonce tříosé tourbillony, které patří k nejvzácnějším typům této komplikace.

Zdroj: https://www.signaturewatches.com/

Zdroj: https://www.signaturewatches.com/

3. Mnohonásobný tourbillon

Řada hodinek pocházející z dílny prestižnějších high-endových značek disponuje dokonce několika různými tourbillony.

Zdroj: https://www.signaturewatches.com/

Zdroj: https://www.signaturewatches.com/

Tourbillon známkou prestiže a vysoké hodinařiny

Tourbillon je mechanismus, který je díky své složité konstrukci a až dechberoucímu vizuálnímu účinku předmětem tzv. haute horology – vysoké hodinařiny.

Podobně jako termíny "haute couture" patří k módě a "haute cuisine" zase k jídlu, haute horlogerie (horology) představuje nejvyšší standard v hodinářství. Obecně zde najdeme řemeslně náročné komplikace a mechanismy, vlastní in-house strojky (případně pokud jsou užity základní strojky, jsou upravovány a zdobeny) a tradiční dekorování hodinek a strojků, které se provádí ručně. Pojem vznikl v 70. letech jako reakce švýcarských hodinářů na levné quartzové hodinky, aby se tak odlišili na trhu.

Proto jej najdeme většinou jen na luxusních hodinkách, jejichž cenovka se pohybuje pro běžné smrtelníky v nedosažitelných výšinách. Najdeme sice i dostupnější hodinky s tourbillonem, za které dáte "jen" okolo sta tisíc (jako příklad mohou posloužit hodinky Prim Tourbillon), ale u většiny takových případů se budete muset smířit s čínským strojkem Seagull typu TY800 (a samozřejmě na nejmenovaných čínských internetových tržištích seženete hodinky s tourbillonem třeba i za osm stovek, ale...). Za ty nejhodnotnější hodinky s tourbillonem pak sběratelé obětují i pár milionů dolarů.

Hodinky Seiko Credor Fugaku Tourbillon. Zdroj: https://www.ablogtowatch.com/

Hodinky Seiko Credor Fugaku Tourbillon, které jsou ceněny na 460 tis. dolarů (v přepočtu téměř 10 miliónů Kč). Zdroj: https://www.ablogtowatch.com/

Vysokou cenu hodinek s tourbillonem má na svědomí jejich vzácnost, vysoké nároky na zručnost hodináře, technická komplikovanost, precizní ruční zpracování a také čas potřebný k jejich výrobě.

U designového prvku, jenž má nade všechny vynikat, je normou také zdobení, u kterého se nejlepší hodinářské společnosti prakticky předhánějí v komplikovanosti a kráse uměleckého zpracování, kterým demonstrují svůj hodinářský um.

Často jsou hodinky s tourbillonem ve skeletonovém provedení, aby vyniklo precizní umělecké zpracování této komplikace i celého soukolí.

Často jsou hodinky s tourbillonem ve skeletonovém provedení, aby vyniklo precizní umělecké zpracování této komplikace i celého soukolí.

A nakonec se pak tradičně uvádí ještě jeden důvod vysoké ceny hodinek s tourbillonem, a totiž skutečnost, že trh je zkrátka ochoten za hodinky s tourbillonem zaplatit více. To znamená, že hodinářské značky staví ceny tak vysoko, protože jednoduše mohou...

Když se totiž řekne "královská komplikace", má to náležitou váhu a zvuk, na který sběratelé a "chronomaniaci" zkrátka slyší.

Závěrem – proč je tourbillon tolik žádaný?

Tourbillon je dodnes považován za jednu z nejžádanějších komplikací vůbec. A možná nejspíše také jednu z nejvíce zbytečných.

Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?
24.3.2021 - Eliška Měrková
Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?

Jak bylo zmíněno výše, samotná funkčnost tourbillonu je dnes velice diskutabilní. Jeho extrémní přitažlivost pro hodinářský svět však spočívá v téměř hypnotickém vizuálním účinku, jaký na lidské oko má, a také v jeho nepopiratelné technické komplikovanosti, která nenechává hodinkové nadšence chladnými.

Komplikovanost je pro hodináře (a lidstvo obecně) fascinujícím konceptem. Taky proto nejedna hypotéza praví, že je jednou z největších skrytých hodnot luxusu. Jinými slovy, čím složitější a komplikovanější objekt je, tím větší hodnotu v něm lidé vidí. Tento koncept se údajně dotýká našich nejhlubších motivací a tužeb – vlastněním nadmíru komplikovaného objektu si (a svému okolí) dokazujeme, že dokážeme pochopit jeho složitost a zároveň máme dostatečné vědomí k jeho ocenění.

A na konec, komplikace jako tourbillon nám připomíná, že ne všechno v životě potřebuje nějaké funkční uplatnění či racionální smysl. Tourbillon dnes zkrátka existuje jen pro potěchu oka a ducha, a to je na něm to krásné.

Mohlo by vás také zajímat:

Prim Orloj 1410 Tourbillon recenze – Astroláb s královskou komplikací
29.10.2021 - Agáta Vřeská
Prim Orloj 1410 Tourbillon recenze – Astroláb s královskou komplikací

Alarm – Jak funguje "cvrček" v mechanických hodinkách?
16.2.2024 - Eliška Měrková
Alarm – Jak funguje "cvrček" v mechanických hodinkách?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 1036 dny, reagovat
Dobrý den, děkuji za unikátní článek a fotografie. Také články -magnetismus - vynikající.
Má Teypřed 888 dny, reagovat
Tourbillion je napriek svojej nefunkčnosti popísanej v článku veľmi funkčný. Okamžite spoznáš snoba.
Marekpřed 715 dny, reagovat
V určitých oblastiach života, dokonca aj v konštrukcii sa presadil do nejakej miery princíp KISS (keep it simple stupid) - voľne preložené menej je niekedy viac. Ale čo s hodinármi, ktorí namiesto pojmu funkcia priamo používajú zástupný a špecifický termín komplikácia? :)

Hodinky zmíněné v článku

Limitovaná edice 100 ks
125 000 Kč nedostupné
Limitovaná edice 100 ks
125 000 Kč nedostupné