» Blog » Návody

Jak nastavit čas a datum a jak správně manipulovat s hodinkami?

Tagy: Návody | Klasické

Agáta Vřeská | 4.8.2023 | 5 MIN

Už se vám stalo, že se vám datum přetočilo v poledne a ne o půlnoci? Nebo se vám podařilo poškodit datumový věnec? Ne, opravdu to není hodinkami, ale rukama :). Pojďme si tedy v přesných krocích říct, jak správně nastavit datum a čas u většiny analogových hodinek. A také jak s nimi obecně manipulovat.

Manipulace s korunkou

Začneme manipulací s korunkou. Tedy malým kulatým „knoflíkem“, který je obvykle vně pouzdra.

Korunka je velmi citlivá. A to jak u bateriových, tak mechanických hodinek. U těch mechanických o to víc, že svým napojením na strojek může nesprávnou manipulací přivodit poškození strojku.

Proto je nutné s korunkou zacházet jemně. Obvykle se setkáme se dvěma typy korunky – zacvakávací a šroubovací.

Anatomie hodinek
8.7.2020 - Agáta Vřeská
Anatomie hodinek

Zacvakávací korunka

Zacvakávací korunku poznáte tak, že po vynaložení opravdu malé síly se korunka vycvakne.

Po vycvaknutí je v tzv. 1. poloze, a pokud mají hodinky nějakou komplikaci/funkci (například datumovku), právě v 1. poloze ji otáčením korunky nastavíte.

Povytažením do 2. polohy, tedy povytažením ještě kousek od pouzdra hodinek, lze nastavit ručky času. Pokud hodinky nemají další funkce, obvykle mají jen 1. polohu a v ní se nastavuje čas.

Po ukončení nastavení je nutné korunku zase docvaknout k pouzdru – bude tedy opět v 0 poloze.

Nultá poloha korunky – korunka je zcela zacvaknutá k pouzdru. V nulté poloze lze natahovat mechanické hodinky s manuálním nátahem.

První poloha – slouží k nastavování času (pokud hodinky nemají další funkce), nebo k nastavení funkcí (například data, dne v týdnu, GMT).

Druhá poloha – slouží k nastavování času u hodinek, které mají funkce navíc. Otáčením se posunují ručky.

Zacvakávací korunka je typická pro společenské hodinky, nebo hodinky se základní voděodolností.

Zacvakávací korunka je typická pro společenské hodinky a hodinky se základní voděodolností.

Šroubovací korunka

Naopak šroubovací korunka vycvaknout nepůjde, dokud ji nevyšroubujete. Je totiž na závit, který je nezbytné otáčením povolit, a až ucítíte jemné škubnutí, bude se nacházet v 0 poloze. Teprve nyní můžete korunku povytáhnout do požadované polohy.

Jak poznat, že máte šroubovací korunku? Většinou ji najdeme u hodinek se zvýšenou voděodolností (100+ metrů) a téměř vždy u potápěčských hodinek. Informace o šroubovací korunce bývá uvedena v parametrech modelu a také v návodu.

Šroubovací korunku je nezbytné vždy důkladně zašroubovat k pouzdru.

Šroubovací korunku je nezbytné vždy důkladně zašroubovat k pouzdru.

U šroubovací korunky je opravdu nutné, abyste ji po nastavení opět zašroubovali. A to tak, že ji nejprve zacvaknete do 0 polohy, poté na ni zatlačíte směrem k pouzdru a začnete šroubovat opačným směrem, než když jste ji odšroubovávali.

Pokud by korunka zůstala vyšroubovaná, riskujete dvě věci – jednak, že se vám do hodinek dostane voda (protože právě šroubovací mechanismus chrání proti vniknutí vody), a jednak riskujete, že si ji někde zavaděním utrhnete.

U některých modelů je šroubovací nejen korunka, ale také tlačítka.

U některých modelů je šroubovací nejen korunka, ale také tlačítka.

Nastavení data a času u analogových hodinek

Než se podíváme na nastavení času krok za krokem, je nutné připomenout dvě věci. Za prvé, vždy posouvejte ručky směrem dopředu. Nebavíme se o posunutí zpět o pět minut, ale především o posouvání zpět několika hodin, především přes půlnoc. Jinými slovy, nikdy se nesnažte posunou datum tím, že budete posovat ručky zpět.

Za druhé, během nastavování data mějte ručky ve spodní části číselníku. Vyhnete se tím případnému poškození strojku.

Postup, jak správně nastavit datum a čas na běžných analogových hodinkách:

  1. Povytáhněte korunku do polohy pro nastavení času (poloha, ve které ovládáte ručky). Pokud nenastavujete datum, jděte rovnou na bod 7.
  2. Přesuňte ručky do spodní části číselníku. Například na 17:40.
  3. Pokud máte datumovku, povytáhněte korunku do polohy pro nastavení data. (Obvykle 1. poloha.)
  4. Nastavte datum na předchozí den. Například jestliže nastavuje datum na 25., nastavte datum na 24. Stejně postupujte s nastavením dne v týdnu. Pokud je tedy středa 25., nastavte si úterý 24. Pokud nastavujete měsíc v roce, zvolte ten aktuální. Výjimkou je, pokud je zrovna 1. den v měsíci, v tom případě nastavte předchozí den i měsíc.
  5. Povytáhněte korunku opět do polohy pro nastavování času, tedy do polohy, ve které posouváte ručky.
  6. Pohybujte ručkami dopředu, tedy po směru hodinových ruček, a to do té doby, než se v datumovém okénku nezobrazí dnešní datum (obvykle v čase mezi desátou večer a dvěma hodinami ráno). Teď máte správně nastavené datum, den v týdnu a víte, že se pohybujete v čase těsně po půlnoci.
  7. Nastavte aktuální čas. Opět pohybujte ručkami pouze a jedině směrem dopředu! Poté korunku zacvakněte zpět (případně zašroubujte).
Tento návod bude fungovat u většiny analogových hodinek. Ale jsou i výjimky. Některé hodinky mají například nastavení data pomocí speciálního tlačítka. Jiné nemají polohu korunky pro nastavení data, ale musíte skutečně ručkami projet přes půlnoc tolikrát, až se dostanete k aktuálnímu datu.

Více o funkci data najdete v našem podrobném článku:

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Datum
20.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Datum

Hodinky s fází měsíce

S kalendářním nastavením souvisí i tzv. fáze měsíce. Krásná komplikace, ale jak ji nastavit, že? U většiny hodinek, pokud nemají další propojené komplikace, bude platit tento postup:

  1. Zjistěte, kdy byl naposled úplněk.
  2. Nastavte na hodinkách ukazatel měsíce na úplněk.
  3. Spočtěte, kolik dnů uplynulo od úplňku do dnešního dne.
  4. O zjištěný počet dnů posuňte měsíc příslušným tlačítkem.

Např.: Poslední úplněk byl 4. 6. 2023. Dnes máte 26. 6. 2023, takže nastavíte ukazatel přesně na úplněk a poté jej posunete o 22 pootočení (26 - 4 = 22). Fáze měsíce bude odpovídat aktuálnímu datu.

Podrobně jsme o funkci fáze měsíce a jak ji nastavit psali v samostatném článku:

Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?
24.3.2021 - Eliška Měrková
Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?

Jak manipulovat s hodinkami?

Ještě pár dobře míněných rad na závěr. Nechci tím nijak prudit, ale možná jste si právě koupili své první hodinky a byla by škoda je nesprávným zacházením zničit.

  1. Projděte si doporučení od výrobce, které jste při nákupu obdrželi. Je to možná otrava, ale občas se to hodí.
  2. Nikdy hodinky nevystavujte vyšší zátěži, než na jakou jsou hodinky určené. Například s hodinkami s voděodolností 50 metrů není radno se potápět. Pokud si nejste jisti, jaký kontakt s vodou snesou, projděte si náš článek Hodinky a voděodolnost.
  3. Před kontaktem s vodou se vždy ujistěte, že máte korunku dobře zašroubovanou nebo zacvaknutou těsně k pouzdru.
  4. Hodinky neodkládejte blízko magnetů (typu repráky, magnetické obaly apod.). Proč, se můžete dočíst v článku Hodinky a magnetismus.
  5. Hodinky nechte vždy po otevření (např. výměna baterie, seřízení strojku) otestovat na voděodolnost (tzv. tlaková zkouška). Ideální je nechat hodinky také zkontrolovat před letní sezónou, zvlášť, pokud je berete k vodě apod.
  6. Servis. Mechanické hodinky nechte jednou za čas vyčistit, promazat a seřídit zkušeným hodinářem. Obvykle výrobci doporučují cca co 5 let. Je jedno, že váš soused své hodinky neservisoval 20 let a pořád mu běží. Věřte mi, že se vám tím hodinky odvděčí.
  7. Myslete na to, co máte na ruce. Například kožený řemínek bude po dni stráveném v bazénu fakt nešťastný. Společenským hodinkám s jemným mechanickým strojkem uvnitř zase nemusí dělat dobře práce s vrtačkou u vás na zahradě. Nabízím i inspiraci jak pečovat o kožený řemínek.
  8. Opravdu žádným hodinkám nesvědčí velké výkyvy teplot a extrémní teplotní podmínky. V sauně se řiďte přesýpacími hodinami, ne hodinkami na zápěstí.
  9. Ať už máte hodinky mechanické nebo na baterku, pády, nárazy, drsné otřesy si moc neužívají. Pokud teda nemáte G-Shocky.

Může se vám dále hodit:

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT

Na čem se dají nosit hodinky: materiály řemínků a náramků
29.9.2019 - Bohumil Vopršal
Na čem se dají nosit hodinky: materiály řemínků a náramků

Hacking a vše okolo něj – Když jde o vteřiny
5.10.2023 - Jakub Pitucha
Hacking a vše okolo něj – Když jde o vteřiny

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře